This version of the page http://www.aval.ua/iso20022 (172.64.149.121) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-11-12. The original page over time could change.
Новий платіжний стандарт ISO20022
Бережіть себе. Все онлайн в Raiffeisen Online.
Завантажити Завантажити
  • Приватним особам
  • Бізнесу
  • Преміум
  • Корпоративним клієнтам

ua
  • en

Райф працює за міжнародним стандартом ISO 20022

Перехід на ISO 20022 та нову версію СЕП 4.0 здійснено успішно

Що лишилося без змін:

Операційний час та графік виконання платежів у національній валюті, ініційованих електронними каналами Банку або через СЕП:

  • Операційний час (відправка/ зарахування) – тільки у будні та робочі дні з 9:00 до 17:00
  • Виконання платежів (відправка/ зарахування), які не потребують додаткових перевірок Банком – 7 днів на тиждень з 4:00 до 23:00

Починаючи з 01.07.2023р. з’явиться можливість сплачувати бюджетні платежі зі структурованим призначенням платежу

Підстава змін: Наказ Міністерства фінансів України (далі – МінФін України ) від 22.03.2023р. №148

Тривалість перехідного періоду*:  до 01.12.2023р

Основні зміни описані тут.

*Можливість сплачувати платежі як і раніше (Наказ МінФін України від 24.07.2015р. №666, наприклад: *;101; 1234567890; земельний податок;), а також у новому форматі (Наказ МінФін України від 22.03.2023р. №148приклади на сайті ДПСУ.


Де відбудуться зміни


Зміст змін


Приклад, особливості


Новий Raiffeisen Business Online з 11.07.2023
· З’явиться новий вид платежу в грн – БЮДЖЕТНИЙ ПЛАТІЖ, який має 4 типи  платежів до бюджету;
· Збільшиться довжина поля «Призначення платежу» у виписках до 420 символів;· Зміняться файли імпорту/експорту;· Зверніть увагу! У новому Raiffeisen Business Online для БЮДЖЕТНИХ ПЛАТЕЖІВ функціонал збереження шаблону у довідник, або створення шаблону такого бюджетного платежу не буде доступний, про готовність функціоналу Ви будете повідомлені окремо.
Друкована форма платіжної інструкції та відображення у виписках – не зміниться! 
Існуючий вид стандартного платежу ПЛАТІЖ ПО УКРАЇНІ – не зміниться.   
Платежі до бюджету в новому RBO







Raiffeisen Business Online (система «Клієнт-Банк») з 22.07.2023
· З’явиться новий вид платежу в грн –  ДО БЮДЖЕТУ, який має 4 типи  платежів до бюджету;
· Збільшиться довжина поля «Призначення платежу» у виписках до 420 символів;
· Зміняться файли імпорту;
· Зверніть увагу! Для БЮДЖЕТНИХ ПЛАТЕЖІВ функціонал збереження шаблону у довідник, або створення шаблону такого бюджетного платежу не буде доступний, про готовність функціоналу Ви будете повідомлені окремо.
Важливо! Для користувачів PC-Banking необхідно буде оновити програму до версії 2.0.24.2.6 після 22.07.2023р., в іншому випадку -  будуть не доступні нові зміни та бюджетні платежі будуть створюватися за “старою” логікою (тобто без структурованого заповнення призначення платежу).
Друкована форма платіжної інструкції та відображення у виписках – не зміниться!Існуючий вид стандартного платежу ПЛАТІЖ ПО УКРАЇНІ – не зміниться.Поточні формати файлів експорту залишаться без змін, а згодом будуть додані нові (існуючі формати, але зі збільшеною розмірністю для деяких полів), про що Ви будете повідомлені окремо. 
Платежі до бюджету в Біфіт
Raiffeisen online з 01.12.2023
Здійснення сплати платежів у бюджет згідно Наказу №148 буде можливе по обмеженій кількості категорії видів податків (єдиний податок, ПДФО, військовий збір, земельний податок, податок на нерухоме майно, єдиний соціальний внесок та деякі інші). При спробі виконати в системі Raiffeisen online платіж за реквізитами IBAN з МФО, який використовується для податкових платежів, Ви отримаєте повідомлення про неможливість виконання платежу на вказаний IBAN та пропозицію перейти у розділ Платежі по категоріях — Платежі до бюджету

Каса онлайн з 01.07.2023
Буде додано новий розділ «Платежі до бюджету», в якому Ви зможете зробити платіж у бюджет згідно вимог Наказу №148, якщо не знайшли необхідну категорію тут.
Безготівкові платежі у відділенні  
Для юридичних осіб та ФОП з 07.07.2023 
Для фізичних осіб з 11.07.2023 

Буде додано 4 шаблони платіжних інструкцій бюджетних платежів, з пам’ятками їх заповнення, за посиланням, за допомогою яких можна буде правильно заповнити інформацію у полі призначення платежу для здійснення платежів у бюджет згідно Наказу №148.
Шаблони платіжних інструкцій
Готівкові платежі в касі відділення з 04.07.2023
Для здійснення готівкового платежу необхідно буде надати інформацію щодо заповнення призначення платежу згідно Наказу №148.


Зміни у файлах імпорту та експорту у Raiffeisen Business Online


Що змінилося? 
   


У файлах імпорту: збільшиться довжина поля «призначення платежу» до 420 символів, додається 5 нових полів для сплати платежів у бюджет зі структурованим призначенням

У файлах експорту нового Raiffeisen Business Online з 11.07.2023р. буде створено клони існуючих форматів (Profix, Банк-Клієнт і BM RS), в яких розширено довжину полів «номер документу» – до 35 символів, «назва платника/отримувача» – до 140 символів, «назва банку платника/отримувача» – до 80 символів, «призначення платежу» –до 420 символів, з метою повного відображення інформації у виписках. Інструкція, де описана нова структура файлу імпорту та експорту, розміщена тут.

У файлах експорту Raiffeisen Business Online (система «Клієнт-Банк») поточні формати файлів експорту залишаться без змін, а згодом будуть додані нові (існуючі формати, але зі збільшеною розмірністю для деяких полів), про що Ви будете повідомлені окремо. Інструкція, де описана нова структура файлу імпорту, розміщена тут.

Зверніть увагу!


  • Вам необхідно самостійно вирішити питання щодо налаштування/ оновлення Ваших внутрішніх систем, що дозволить коректно здійснювати операції з імпорту/експорту документів.
  • Якщо в Raiffeisen Business Online (система «Клієнт-Банк») Ви використовуєте наступні додатки, то:

А) Додаток «Автоклієнт» потрібно буде перевстановити перед першим входом в нього після 22.07.2023 та перенести усі діючі Ваші налаштування - без цього він не зможе працювати. Для цього рекомендуємо Вам залучити IT фахівця. Оновлення потрібно виконати згідно інструкції з автоклієнту.

Б) Додаток «PC banking» не буде функціонувати після 22.07.2023 без повторного його перевстановлення, тому просимо Вас:

1) вже зараз перейти на використання Web-версії системи «Клієнт-банк», або

2) після 22.07.2023 перевстановіть додаток «PC banking» згідно інструкції.

  • Файли імпорту:

  • Якщо Ви не здійснюєте сплату бюджетних платежів з використанням файлу імпорту, то формат файлу імпорту можна не змінювати і використовувати існуючий.
  • Якщо Ви здійснюєте сплату бюджетних платежів з використанням файлу імпорту, але не встигнете зробити необхідні зміни на своїй стороні, Ви зможете здійснити дані платежі через Raiffeisen Business Online вручну.

Файли експорту:

  • Клони усіх форматів файлів експорту (v.2) створені для того, щоб надати у виписці всю існуючу інформацію.
  • Якщо Ви не маєте проблем з виписками у існуючих форматах, Ви можете продовжувати користуватися існуючими форматами файлів експорту, вони не змінюються.

Зміни в друкованих формах та інтерфейсах

У зв’язку з впровадженням структурованого призначення платежу по бюджетних платежах просимо врахувати наступне щодо друкованих форм платіжних інструкцій:

  • В новому Raiffeisen Business Online та Raiffeisen Business Online (система «Клієнт-Банк») вони залишилися без змін.
  • При здійсненні безготівкових операцій на відділеннях, шаблони буде  змінено з 07.07.2023р., їх Ви можете знайти за посиланням. До шаблонів по сплаті бюджетних платежів додано пам’ятки щодо правил заповнення.
  • При здійсненні платежів в касі будуть змінені лише платіжні інструкції по сплаті платежів у бюджет, які потребують структурованого призначення платежу

НагадуємоНовий  Raiffeisen Business Online та Raiffeisen Business Online (система «Клієнт-Банк») не доповнювалися новими опціонними ролями учасників платежу: ініціатор, фактичний платник та фактичний отримувач. У разі необхідності виконати безготівковий платіж із зазначенням додаткових учасників платежу, Ви можете додати даних учасників як додаткову інформацію у поле «Призначення платежу», або провести такий платіж через відділення, надавши платіжну інструкцію на паперовому носії за новою, повною формою.

Платіж буде виконаний згідно тарифів Банку щодо платежів на паперових носіях.

До уваги приватних виконавців та виконавчих служб


З 01.04.2023р. на базі міжнародного стандарту ISO 20022 банками, які обслуговують стягувачів, повинна бути реалізована можливість формувати  та надсилати запити на примусове списання (pain.013 Forced debit «Запит на здійснення платіжної операції») до банку платника в електронній формі.

То ж з метою пришвидшення обробки Ваших запитів просимо приватних виконавців та виконавчі служби переходити на відправку запитів на примусове списання в електронній формі.

Що таке ISO 20022?

Міжнародний стандарт обміну повідомленнями, підготовлений Технічним комітетом ISO TC68 Financial Services, який впровадив Національний банк України в платіжну інфраструктуру України. 

Стандарт впроваджений для платежів IBAN–IBAN та не розповсюджується на операції з цінними паперами, банківські карти, торгові та конверсійні операції.

Мета НБУ щодо впровадження ISO 20022

Платіжний простір

Гармонізувати український платіжний простір зі світовим

Реквізити платежів

Розширити реквізити платежів додатковою інформацією

Рівень обслуговування

Підвищити рівень обслуговування та ефективності платежів

Платіжні інструменти

Збагатити функціональне наповнення платіжних інструментів

Автоматизація платежів

Підвищити рівень автоматизації платежів

Основні зміни при впровадженні ISO 20022

Затвержено новий закон Про платіжні послуги та Стандарт ISO 20022

  • НБУ одночасно перевів всю банківську систему на нову версію Системи електронних платежів (СЕП), яка працює в режимі 24/7 (при цьому банки не зобов’язані підтримувати режим 24/7)
  • Платіжне доручення, платіжна вимога та інші форми платіжних документів змінились на платіжні інструкції, в яких окрім платника і отримувача з’явилися також нові необов'язкові учасники платежу (ролі): фактичний платник, фактичний отримувач, ініціатор
  • Перелік необхідних оновлених нормативних актів для впровадження Закону України «Про платіжні послуги» та стандарту ISO 20022.
  • Відповіді НБУ на найбільш поширені запитання банків «Запитання та відповіді».

Новини

Всі новини
1 квітня Райф, як і вся банківська система, переходить на міжнародні стандарти ISO 20022 для операцій у гривні

Здійсніть всі необхідні налаштування та важливі платежі завчасно.

Райффайзен Банк перестане з 1 березня надавати послуги з випуску електронних грошей
Райф продовжує лідирувати у рейтингу життєздатності банків від порталу Mind

Цього разу – за підсумками 2021 року.