This version of the page http://ko.com.ua/znovu_pro_rer_145375 (104.21.9.176) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-11-01. The original page over time could change.
Знову про РЕР | Блоги | Компьютерное Обозрение
 

01.11.2023 г.

`

СПЕЦІАЛЬНІ
ПАРТНЕРИ
ПРОЕКТУ

  • Check Point
  • Entry
  • QNAP

Чи використовує ваша компанія ChatGPT в роботі?

Колонка

Геннадий
Армашула

Трест, который лопнул

BEST CIO

Определение наиболее профессиональных ИТ-управленцев, лидеров и экспертов в своих отраслях

Человек года

Кто внес наибольший вклад в развитие украинского ИТ-рынка.

Продукт года

Награды «Продукт года» еженедельника «Компьютерное обозрение» за наиболее выдающиеся ИТ-товары

 

Олександр Федієнко

Знову про РЕР

+11
голос
Tweet

Знайшов у себе в закомарах прилад, який зараз все більше і більше набирає популярності у військових, як один з компонентів радіорозвідки (аналізатор спектра), та локалізації БПЛА. Сьогодні такі прилади на фронті вже не є дивина. Волонтери на 3D-принтері друкують зручні корпуси, а доробивши антену виходить такий собі пеленгатор радіо сигналів, яким можуть користуватись військові.

Це було практично понад 10 років тому, я витратив купу сил та енергії, щоб пробитись до громадської ради Міністерство оборони України. Ну як мені тоді здавалось, я зможу через цей дорадчий орган, допомагати МО впроваджувати технічні рішення, які вже зараз стали вкрай важливими. Вже тоді почались тренди впровадження цифрових програм тактичного рівня ситуаційної обізнаності. Вже тоді почали з’являтись перші розвідувальні літачки.

Ох скільки я тоді листів з пропозиціями написав на керівництво громадської ради, але всі вони були десь скинуті у смітник. Тоді, громадська рада при МО, це було таке собі комьюнити відставних військових з різними рангами військових звань. Яких взагалі не цікавило нічого з точки зору впровадження щось нового технічного в армії. Їх цікавила тоді, земля, квартири, пенсія, пільги, і ще трошки творчості (це типу зірниця).

Пробитись у цей хурал, було вкрай важко, це зараз я вже знаю, що то був нафталін. Хрест на цьому «елітарному» клубі, я поставив коли, були чергові перевибори до громради, та там сталась бійка. Як то кажуть верхи вже не хотіли, але низи не здавались. Але там нікого не цікавило, а ні сучасний зв'язок, а ні сучасні технології.

Повертаючись до того що на фото, це різноманітні приймачі радіосигналів, з можливістю вивести на екран, форму радіо сигналу, та смуги випромінювання радіочастот. Для того, щоб їх далі класифікувати. Сьогодні вже, наприклад для того ж tinySA написано прошивку, яка одразу у ділянці 800-6000 МГц вказує спектральну маску радіосигналу. От такими нехитрими приладами, можна робити досить не точну радіорозвідку, пеленгацію напрямку випромінювання, і це працює. Протоколи, та модуляцію це не визначає, але для тих задач, на які вони орієнтовані, це і не потрібно. Про це я напишу окремо.

Свого часу коли ми будували системи LoRaWAN, я навіть замовляв собі тестер для аналізу завантаження смуг LoRaWAN, він чудово працює та детектує смуги 800-950 МГц, на фото це прилад (білий) від RigExpert. Чому б не скористатись таким приладом.

Нещодавно я писав про окопний РЕБ, і хочу подякувати всім за коментарі, фідбек завжди важливий. Хочу погодитись з тим, що коли ми кажемо про FPV, ми чомусь маємо на увазі що це ударний БПЛА, так це закріпилось у військових. Хоча звісно FPV, це не зовсім про ударні БПЛА. FPV або First Person View, це напрямок, в якому пілот керує моделлю, спостерігаючи зображення, що передається з камери моделі у спеціальних відео окулярах або на моніторі.
Зверніть увагу, тут важливим є те, що все це відбувається саме у реальному часі (що для ударних БПЛА вкрай важливо). Тому коли ми пишемо термін FPV, це не завжди про ударний БПЛА, як ми звикли звати.

Бувають цифрові канали зв’язку та аналогові. Смуги радіочастот 1,2-2,4-5,8 ГГц. Ширина смуг випромінювання від 0-8 МГц формату NTSC/PAL/SECAM до 40 МГц DSSS, GFSK, QPSK, 16QAM. Адаптована модуляція тощо. Взагалі про це можна довго, і формату блогу не вистачить. Але нам головне детектувати випромінювання та смугу.

У попередній тематиці було багато дискусій про стійкість, модуляцію, латентність, тому я вже не буду торкатись цих питань. Хоча, чесно кажучи, інколи читаючи деяких блогерів, так і тягне написати не пишіть нісенітниці, коли ви класифікуючи сигнал, який начебто сигнал керування, пропонуєте його давити. А на справді це просто маркер БПЛА. Ви ставите в оману ваших читачів. Розберіться, дослідить, тоді давайте поради.

Головне про що я хочу донести. Хочу підвести до тієї думки, яку я як тоді (громрада МО), так і зараз вже як політик профільного комітету намагаюсь передавати на основі пропозиції від хлопців військових. Мова йде про те, що у кожному військовому підрозділу, повинні бути не тільки роти з ударно/розвідувальними БПЛА, а і відділення розвідників які проводять РЕР, а може і запроваджують РЕБ. Цих людей, потрібно залучати через механізми рекрутингу. Мобілізувати людину, яка не розбирається на питаннях РЕР, а потім намагатись її навчити за місяць, неможливо. Людина повинна бути фахова, хоча б принаймні розуміти що таке розповсюдження радіосигналів, модуляція тощо.

У мене ще досі на полички стоять книжки «Довідник з радіомоніторингу» та «Радиомониторинг вчера, сегодня, завтра» авторів П. Слободянюк, В. Благодарний, В. Ступак. Так от, ще й досі у своїх дослідженнях я звертаюсь до цих книжок.

Окрім зміни принципів мобілізації на рекрутинг, нам потрібно масово виробляти компактні досить прості засоби саме локалізації дронів (так зараз це роблять або волонтери, або самі військові, які у минулому були радіоаматорами). Що це буде: детектори, аналізатори або ті ж монітори DMKR, то вторинно. Навіть якщо вони будуть мати похибку на спрацювання, це все одно краще, аніж відсутність будь-якого попередження. Це як у літачку, коли він вмикає сигнал, що літак під атакою, або може бути зіткнення, от так повинно бути у будь-якому нашому танчику, чи евакуаційному авто.

Інколи мене питають, про що текст? Друзі, не завжди треба шукати зраду, тим паче там де її не має, але привернути увагу, підсвітити проблематику варто. При цьому, звісно це не свідчить про те, що цим не займаються у державі, не про все держава пише.

Сучасна війна помітно відрізняється від попередніх військових концепцій, методів і технологій, наголошуючи на тому, як комбатанти повинні модернізуватися. Це техніка та принципи, щоб зберегти свою боєздатність, та перемогти ворога.

Digital Twin для мережевої інфраструктури: технологія завтрашнього дня, що доступна вже сьогодні

+11
голос
Tweet

Напечатать Отправить другу

Читайте также

  • Публічна хмара розміром зі стійку
    [1 ноября, 17:05] – Тимур Ягофаров
  • Хакери рф активно використовують для атак популярні програми • [30 октября] – Євген Куліков
  • Смартфони стануть такими, що згинаються?
    [25 октября] – Тимур Ягофаров
  • Боти генерують майже половину всього інтернет-трафіку
    [20 октября] – Євген Куліков
  • Безпринципний криптодіяч?
    [19 октября] – Sergey Petrenko
 

 

  •  Home  •  Ринок  •  IТ-директор  •  CloudComputing  •  Hard  •  Soft  •  Мережі  •  Безпека  •  Наука  •  IoT