This version of the page http://zakinppo.org.ua/vydannia-publikatsii/ (185.68.16.191) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-10-25. The original page over time could change.
Видання, публікації - Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти Перейти до вмісту

Видання та публікації ЗІППО

2023 рік

Навчаємо мистецтву. 9 клас

Методичний посібник містить матеріали, що допоможуть вчителю у підготовці та проведенні уроків у 9 класі, сприятиме поліхудожньому вихованню учнів.. Запропонований ілюстративний матеріал, різноманітні методичні прийоми, вправи і завдання («фасилітована бесіда», «ромб асоціацій», «займіть позицію», порівняння, групування, дослідження) спрямовані на активізацію образно-асоціативного мислення учнів, розвиток у них емоційного інтелекту і критичного мислення. Практична творча та проєктна діяльність допоможуть долучити школярів до глибинних джерел національної та духовної культури України та світу, реалізувати себе через власну творчість.
Переглянути

Навчаємо мистецтву. 8 клас

Методичний посібник містить матеріали, що допоможуть вчителю у підготовці та проведенні уроків у 8 класі, сприятиме поліхудожньому вихованню учнів. Запропонований ілюстративний матеріал, різноманітні методичні прийоми, вправи і завдання («фасилітована бесіда», «ромб асоціацій», «займіть позицію», порівняння, групування, дослідження) спрямовані на активізацію образно-асоціативного мислення учнів, розвиток у них емоційного інтелекту і критичного мислення. Практична творча та проєктна діяльність допоможуть долучити школярів до глибинних джерел національної та духовної культури України та світу, реалізувати себе через власну творчість.
Переглянути

Освіта Закарпаття №31

У даному номері вміщено матеріали ХVІ Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю „Неперервна освіта: актуальні дискурси”, яка відбулася в Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти, а також наукові та методичні статті із загальної педагогіки, історії педагогіки, методики навчання та виховання, педагогічної та вікової психології, інклюзії. Авторами статей є науковці з Ужгорода, Мукачева, Києва, Одеси, Миколаєва, Полтави. Переглянути

Олександр Духнович та освіта Закарпаття

Збірник укладено з розвідок науково-педагогічних працівників Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, матеріалів Обласної науково-практичної онлайн-конференції до 220-річчя від дня народження О. Духновича, яка відбулась 27 квітня 2023 року в Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти. Мета збірника – надати допомогу вчителям та вихователям під час підготовки до уроку краєзнавства, виховного заходу з використанням краєзнавчих матеріалів; поширення знань про життя та творчість О.Духновича в середовищі освітян та учнівської молоді.

Дорожня карта вчителя мовно-літературної галузі: інструментарії оцінювання (для 5-6 та 7-11 класів закладів загальної середньої освіти)

Дорожня карта вчителя мовно-літературної галузі: інструментарії оцінювання (для 5-6 та 7-11 класів закладів загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин)

Вивчення творчості Дмитра Кременя в закладах загальної середньої освіти

На допомогу вчительству науковці ЗІППО уклали електронний посібник, де подали тематичні розробки уроків і позакласних заходів, проведених учителями області. Пропоновані матеріали покликані передати сутність творчого світу письменника, який став одним із найяскравіших і найпотужніших репрезентантів української культури.
Посібник створений для слухачів курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників, керівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти, методичних служб, батьків, а також усіх зацікавлених осіб.
Переглянути

2022 рік

Порадник з питань організації освітнього процесу в початкових класах закладів загальної середньої освіти

Педагогічними та науково-педагогічними працівниками Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти укладено методичний посібник «ПОРАДНИК з питань організації освітнього процесу в початкових класах закладів загальної середньої освіти».
Доробка містить методичні рекомендації з посиланням на нормативні документи, які забезпечать ефективну реалізацію Державного стандарту початкової освіти.
Посібник структуровано з урахуванням кращих практик, досягнень та викликів за результатами впровадження реформи загальної середньої освіти відповідно до Концепції «Нова українська школа».
Методична розробка адресована вчителям початкових класів, вихователям групи продовженого дня, керівникам закладів загальної середньої освіти.
Переглянути

Граматика української мови: морфологія, синтаксис. 10-11 класи. Програма факультативних курсів для закладів загальної середньої освіти.

Гнаткович Т. Д., Опачко О.І.
Ужгород: Ґражда, 2022. – 32 с.

Програма факультативного курсу «Граматика української мови: морфологія, синтаксис» спрямована на те, щоб запобігти помилковому слововживанню, використанню неправильних граматичних форм, порушенню норм українського літературного мовлення на всіх рівнях мовної системи; формувати вміння логічно, чітко, правильно будувати висловлення, дотримуватися граматичних і пунктуаційних норм.
Програму структуровано з розрахунку 70 годин (35 год на рік, одне заняття на тиждень) та є орієнтовною. Учитель може вносити зміни й доповнення в порядок і зміст навчальних тем, самостійно планувати кількість годин.
Переглянути

Зарубіжна література. Програма факультативних курсів для закладів загальної середньої освіти. 5-7 класи.

Гнаткович Т. Д., Химинець А. А., Тонкошкурова Л. І.
Ужгород: Ґражда, 2022. – 64 с.

Посібник містить програми факультативних курсів „Дивосвіт літератури” для 5 класу, „Казковими стежками” для 5 класу, „У колі літературних героїв” для 5-7 класів, „Міфи народів світу” для 6 класу, „Сторінками героїчних епосів народів світу” для 7 (8) класу, „Сучасна світова дитяча література” для 6 (7) класу відповідно до оновлених модельних програм НУШ.
Видання призначене для вчителів зарубіжної літератури.
Переглянути

НУШ. Іноземна мова. Ключі до успіху. (Поради фасилітатора)

Ужгород: ЗІППО, 2022. – 31 с.

Для чого учні вивчають іноземну мову, як зробити навчання цікавим і ефективним? Чим відрізняється вивчення англійської у Новій українській школі? Як досягти очікуваних результатів навчання? Як забезпечити реалізацію мети базової середньої школи та завдань НУШ? Як оцінювати учнів? Що таке рефлексія? Як навчати іноземній мові в онлайн форматі?
Відповідь на ці та безліч інших запитань вчитель може знайти у пораднику. Він став невеликим підсумком роботи тренерів Британської Ради в Україні, які протягом минулого навчального року підготували понад 400 вчителів англійської мови для роботи у НУШ.

Педагогічна енциклопедія Закарпаття. Том I. А – Н.

Ужгород : Карпати, 2022. – 512 с., іл.

В енциклопедії широко висвітлюється культурно-освітній процес на За­карпатті від найдавніших часів до сьогодення у всьому його розмаїтті, іменах, подіях і фактах; узагальнено наукові набутки з історії педагогіки, проблем ви­ховання, інтерпретовано факти та явища освіти і педагогічної науки краю від­повідно до новітніх демократичних поглядів, впливів на освітній процес гло­балізації та відкритого інформаційного простору. У колі інтересів авторського колективу становлення дошкільної, початкової та старшої ланок, узагальнено розглядається процес становлення фахової освіти та вищої школи.
Енциклопедія адресована вчителям, науковцям, педагогам і студентам вищих навчальних закладів, краєзнавцям та всім, хто цікавиться розвитком і досягненнями педагогічної науки і практики в краї.

Педагогічна енциклопедія Закарпаття. Том II. О – Я.

Ужгород : Карпати, 2022. – 392 с., іл.

В енциклопедії широко висвітлюється культурно-освітній процес на За­карпатті від найдавніших часів до сьогодення у всьому його розмаїтті, іменах, подіях і фактах; узагальнено наукові набутки з історії педагогіки, проблем ви­ховання, інтерпретовано факти та явища освіти і педагогічної науки краю від­повідно до новітніх демократичних поглядів, впливів на освітній процес гло­балізації та відкритого інформаційного простору. У колі інтересів авторського колективу становлення дошкільної, початкової та старшої ланок, узагальнено розглядається процес становлення фахової освіти та вищої школи.
Енциклопедія адресована вчителям, науковцям, педагогам і студентам вищих навчальних закладів, краєзнавцям та всім, хто цікавиться розвитком і досягненнями педагогічної науки і практики в краї.

Програми факультативів та курсів за вибором

Державна наукова установа „Інститут модернізації змісту освіти” інформує, що рішенням експертної комісії з мистецтва від 02 серпня 2022 року (протокол № 3) збірнику програм курсів за вибором (художньо-естетичний цикл) для 1-11 класів (укладач Жабляк М. Д.) надано гриф „Схвалено для використання в освітньому процесі”, який зареєстрований у Каталозі надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам за № 2.0043-2022, 3.0351-2022.

Нова українська школа: формуємо продуктивну комунікацію в контексті демократизації освіти

Головна зміна в освіті вимагає від учасників освітнього процесу кардинально нового за своєю суттю спілкування, що вибудовується на платформі демократичних принципів та гуманістичних ідеалів – педагогіки партнерства та ґрунтується на нових зв’язках вчителя, учня, його батьків і громадськості. Саме це й намагаються проаналізувати автори посібника – науково-педагогічні працівники катедри педагогіки та психології Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, спираючись на кращі досягнення та набутки інновацій. В основу їх статей покладено як нові теоретичні узагальнення, інноваційні пошуки та відкриття, так і методичні надбання великого колективу небайдужих до своєї професійної діяльності педагогів. Посібник створений для слухачів курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників, керівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти, методичних служб, батьків, а також усіх зацікавлених осіб.

Дорожня карта вчителя мовно-літературної галузі: інструментарії оцінювання (для 5 та 6–11 класів для ЗЗСО з навчанням мовами національних меншин)

Схвалено для використання у закладах загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин
Науково-методичною радою ЗІППО (Протокол №3 від 13 червня 2022 року)
Надано гриф «Схвалено для використання в освітньому процесі»
(Протокол №6 засідання експертної комісії з літератури
(української та зарубіжної) від 18.08.2022);
(Протокол №4 засідання експертної комісії з української мови від 07.09.2022)

Дорожня карта вчителя мовно-літературної галузі: інструментарії оцінювання (для 5 та 6–11 класів ЗЗСО)

Схвалено для використання у закладах загальної середньої освіти Науково-методичною радою ЗІППО
(Протокол №3 від 13 червня 2022 року)
Надано гриф «Схвалено для використання в освітньому процесі»
(Протокол №6 засідання експертної комісії з літератури (української та зарубіжної) від 18.08.2022);
(Протокол №4 засідання експертної комісії з української мови від 07.09.2022)

Personalities in the cultural and educational space of Zakarpattya region: Ivan Chendey. Petro Skunts

Collective monograph „Personalities in the cultural and educational space of Zakarpattya region: Ivan Chendey. Petro Skunts ”. We are talking about the two biggest, most famous brand writers of Transcarpathia, public and cultural figures, laureates of the Taras Shevchenko National Prize in the field of literature. Authors focusing scientific and methodological attention on the works of the most vivid writers of the 20th and early 21st centuries. Accordingly, in their field of vision there is the analysis of the historical conditions of their creativity formation, the determination of the main directions of its development, the outline of the specific dominant features of the ideological and aesthetic principles of the artistic texts of the mentioned authors.

Continuing Education: Current Discourses

The monograph includes research in the field of pedagogy, education and culturology, revealing the methodological principles of continuing education in Ukraine and abroad, acquainted with modem scientific and pedagogical developments in pedagogical practice, features of the competence paradigm and specialized education, raises issues of philosophy, history, culture education, educational policy, education management, promote research in the field of education.
The monograph is addressed to heads of educational institutions of all levels, scientists, research and teaching staff, applicants for higher education, all those interested in the development of modern continuous education and the peculiarities of reforming general secondary education.

Педагог у викликах воєнного часу

Електронний посібник укладено з розвідок науково-педагогічних працівників Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. Мета збірника – висвітлення кола психологічних та дидактичних новітніх проблем, з якими стикаються учасники освітнього процесу в наш час, а завдання – озброїти педагогів-практиків необхідними знаннями, уміннями та навичками, привернути увагу до ідей гуманізму та етичних цінностей, що по-особливому звучать у ракурсі війни, ознайомити вчителя та вихователя методикою роботи в новітніх умовах, зокрема в часи воєнних подій в Україні в 2022 р.
Збірник створений для слухачів курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників, керівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти, методичних служб, батьків, а також усіх зацікавлених осіб.
Переглянути

2021 рік

Збірник матеріалів XV Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю "Неперервна освіта: актуальні дискурси"

Пропоноване видання містить матеріали Всеукраїнської конференції з міжнародною участю «Неперервна освіта: актуальні дискурси», що відбулася 18 листопада 2021 року в Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти і в рамках якої урочисто відзначено 75-у річницю від дня заснування закладу. До збірника ввійшли наукові дослідження в галузі педагогіки, освіти та культурології, що розкривають методологічні засади післядипломної педагогічної освіти України та ближнього зарубіжжя, знайомлять з сучасними науково-педагогічними розробками у педагогічній практиці, порушують питання філософії, історії, соціології, культурології освіти, освітнього права, освітньої політики, управління освітою, економіки освіти, занурюють у сучасне дискусійне поле теорії педагогіки, популяризують наукові дослідження в галузі освітології.

Стилістика в профільній школі

Посібник містить матеріали для методичного забезпечення уроків стилістики, введеної в старших класах профільної загальноосвітньої школи (філологічний напрям) як розділ курсу «Українська мова», а також як курс за вибором, факультатив, гурток (суспільно-гуманітарний, художньо-естетичний напрям).
Переглянути

НУШ: методика навчання французької мови у 1–4 класах

Цей навчально-методичний посібник містить опис підходів, методів і ресурсів, необхідних учителю для підготовки й ефективного викладання французької мови у 1–4 класах закладів загальної середньої освіти. Переглянути

2020 рік

The system of management and peculiarities of continuous professional development of pedagogues in conditions of a multicultural environment and european integratoin

Development of continuing education of teachers in the conditions of а multicultural environment and European integration is due primarily to а new stage in the development of Ukrainian education and, to а large extent, European integration policy of independent Ukraine the desire to reform the national education system in the spirit of European requirements and standards . The purpose of the publication is that the authors for the first time cover the development of pedagogical science, education, culture in multinational and multicultural Transcarpathia as а system of interconnected facts and phenomena, introducing а new scientific assessment of their impact on general and professional competencies, motivational components of teachers and their contribution to the cultural and educational development of the region. The publication is recommended for university teachers, especially institutes of postgraduate education, teachers, scientists, students, pupils, as well as anyone interested in local history and pedagogics.

Педагог у викликах часу. Збірник психолого-педагогічних матеріалів

Електронний посібник укладено з розвідок науково-педагогічних працівників кафедри педагогіки та психології Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. Мета збірника – висвітлення кола проблем, з якими стикаються учасники освітнього процесу в наш час, а завдання – озброїти педагогів-практиків необхідними знаннями, уміннями та навичками, методикою роботи в новітніх умовах, зокрема в часи глобалізації та пандемії.
Збірник створений для слухачів курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників, керівників закладів дошкільної освіти та загальної середньої освіти, методичних служб усіх рівнів, батьків, а також усіх зацікавлених осіб.
Переглянути

2019 рік

Культурно-освітній процес на Закарпатті. Краєзнавчі матеріали на допомогу вчителю

Переглянути

2018 рік

Мистецтво Мій конспект 8кл - 1

Методичний посібник містить орієнтовне календарно-тематичне планування, розробки уроків мистецтва. Використання пропонованих матеріалів допоможе вчителю у підготовці та проведенні уроків у 8 класі, сприятиме гармонійному розвитку учнів. Запропонований ілюстративний матеріал, використання інтерактивного методу «фасилітована бесіда», практична художньо-творча діяльність долучать школярів до глибинних джерел національної та духовної культури України та світу.

Мистецтво 9 клас - мій конспект

Методичний посібник містить орієнтовне календарно-тематичне планування, розробки уроків мистецтва. Використання пропонованих матеріалів допоможе вчителю у підготовці та проведенні уроків у 9 класі, сприятиме гармонійному розвитку учнів. Запропонований ілюстративний матеріал, використання інтерактивного методу «фасилітована бесіда», практична художньо-творча діяльність долучать школярів до глибинних джерел національної та духовної культури України та світу.

Патріотичне виховання особистості

Методичний посібник містить орієнтовне календарно-тематичне планування, розробки уроків мистецтва. Використання пропонованих матеріалів допоможе вчителю у підготовці та проведенні уроків у 9 класі, сприятиме гармонійному розвитку учнів. Запропонований ілюстративний матеріал, використання інтерактивного методу «фасилітована бесіда», практична художньо-творча діяльність долучать школярів до глибинних джерел національної та духовної культури України та світу.

Професійне мовлення вчителя: короткий словник термінів

Педагогіка, за висловом А.Дістервега, залишається наукою відкритою, якій властиві постійні зміни. І ці зміни, зрозуміло, відбиваються перш за все у нових термінах.
Професійне мовлення вчителя – вагома якість його професійної культури та показник фахової досконалості, адже інформаційно-комунікаційна компетентність була і залишається однією з основних професійних компетентностей педагога.
У запропонованому електронному виданні подано та витлумачено основні фахові терміни, з якими стикається вчитель сьогодні і якими повинен володіти для виконання фахових завдань.
Короткий термінологічний словник укладено на основі публікацій останнього часу та адресований педагогам і вихователям дошкільної, початкової, основної та старшої школи, які вдосконалюють фаховий рівень, самостійно працюючи над культурою професійного мовлення.
Переглянути

Перейти до вмісту