Усі консультації рубрики «Інше»

Консультацій: 621
  • Плата за землю за договором сервітуту?
    Сторона А має на підставі Акту на постійне користування земельну ділянку площею 8,3 га та сплачує земельний податок. Сторона Б бере в користування на підставі договору сервітуту у сторони А 3,5 га. Хто буде платником податку на землю? Чи може сторона Б подати декларацію з плати за землю на свої 3,5 га і сплатити їх до бюджету, а сторона А подати уточнюючу декларацію і зменшити свої зобов’язання?
    18.10.202315
  • Відтермінування трустроку повернення ПФД, виданої працівнику
    24.02.2022 р. працівнику виплачена ПФД - 30 000 грн, повернення передбачалося здійснювати з вересня 2022 р. шляхом утримання із зарплати. Але керівник вирішив, що працівник може почати повертати кошти після завершення воєнного стану. Працівник написав заяву про відтермінування сплати позики. Які наслідки, якщо погашення почнеться після завершення воєнного стану і період погашення, вказаний в договорі вже сплив?
    29.09.202335
  • Чи може засновник підприємства працювати за основним місцем на іншому підприємстві?
    Найманий працівник хоче створити ТОВ і бути одноосібним засновником та керівником без отримання зарплати. Чи може найманий працівник суміщати свою основну роботу з роботою у створеному ним ТОВ?
    28.09.2023828
  • Чи стягується релігійною організацією туристичний збір з паломників?
    Релігійна організація розміщує на своїй території у власних приміщеннях паломників на безоплатній основі за рахунок цільової благодійної допомоги від іншої релігійної організації. В Акті використання цільових коштів зазначено: «В межах надання благодійної допомоги, сторона 2 надала кімнати для тимчасового перебування представників сторони 1 у період з … на 210 ночівель для 62 осіб, з яких...». Чи є сторона 2 податковим агентом з туристичного збору?
    22.09.202317
  • Коли сплине строк позовної давності для списання кредиторської заборгованості?
    ТОВ, платник податку на прибуток, застосовує коригування на податкові різниці, платник ПДВ. Має безнадійну кредиторську заборгованість від платника ПДВ, яка мала бути погашена 01.10.2018 р. Якою датою її списати після прийняття Закону № 3219?
    21.08.20232 215
  • Як декілька підприємств можуть зібрати кошти для придбання техніки для ЗСУ?
    Декілька підприємств з різними формами власності та різними системами оподаткування хочуть зібрати кошти і придбати військову техніку для передачі ЗСУ. Як це найкраще зробити? Варіанти – перерахувати кошти: 1) одному з підприємств, які беруть участь; 2) громадській організації; 3) благодійній організації. Як правильно документально оформити?
    21.08.202337
  • Який метод ТЦУ обрати?
    Компанія купила на позабіржовому ринку державні облігації США у нерезидента. Облігації допущені до обігу на ринку України згідно з Постановою КМУ. Угода підпадає під контрольовану операцію. Раніше подібних (зіставних) операцій у компанії, а також у нерезидента не було. На ринку України згідно з відкритими джерелами співставних операцій (торгів з такими облігаціями) не було ні на біржі, ні поза біржою. Який метод обрати для виконання вимог ТЦУ?
    12.07.202363
  • Благодійна допомога членам сім’ї загиблих військовослужбовців
    До фонду звертаються члени загиблих військовослужбовців про надання нецільової благодійної допомоги. Чи може фонд надавати благодійну допомогу, яка не включається до оподаткування у будь-якої сумі (вартості), тобто більше, ніж 3760 грн? Чи може така благодійна допомога бути систематичною протягом року, кожного місяця?
    30.06.202375
  • Чи нараховувати відсотки на викуплені облігації?
    Підприємство – емітент цінних паперів, здійснило викуп цінних паперів, а потім частину з викуплених продали, а решта залишилась не проданою (буде продана пізніше). З моменту викупу минуло вже два відсоткових періоди (відсотки сплачуються кожний 91 день). Чи повинно підприємство-емітент здійснювати нарахування відсотків за нерозміщеними облігаціями?
    30.06.202334
  • Оплата до договору ДМС два рази на рік
    Роботодавець за договором ДМС застрахував своїх працівників. Оплата за договором 2 рази на рік по 50% від загальної вартості договору, рівними частинами. Які податки треба утримати з доходу застрахованого працівника? Якщо працівник звільниться, чи матиме він право і надалі користуватись медстраховкою? Що робити з медстраховкою у разі смерті працівника і чи треба коригувати витрати?
    16.06.202382
  • Чи потрібно новоствореному підприємству подавати про себе відомості до ТЦК?
    Чи потрібно новоствореному підприємству подавати про себе відомості до ТЦК? Чи тільки подавати повідомлення про зміну облікових даних працівників?
    12.05.202387
  • Як провести рекламну кампанію для нерезидента?
    Імпортер продукції – нерезидент і партнер компанії хоче оплатити рекламну кампанію їхньої продукції в Україні. Компанія склала кошторис і вони хочуть отримати інвойс. На які моменти слід звернути увагу при здійсненні такої операції?
    10.05.202333
  • Які є варіанти благодійної діяльності в Україні за рахунок коштів міжнародної місіонерської організації?
    Фізособа-волонтер планує отримувати на постійній основі валюту від міжнародної місіонерської організації. Буде укладено договір. Фізособа буде витрачати ці кошти на благодійні цілі для постраждалих та осіб з інвалідністю. Перед донором буде звітність про витрачання коштів, планується 10% надходжень надавати фізособі як добровільні пожертвування для її родини. Чи може така особа зареєструватись волонтером, подавати декларацію про доходи, сплачувати податки з отриманих 10%? Чи є інші варіанти?
    05.05.202339
  • Як відобразити у ВН інформацію про самовивіз товару?
    Як відобразити у видатковій накладній інформацію про самовивіз товару? Чи можна цю інформацію відображати у видатковій накладній?
    04.05.2023123
  • Декларування доходу внутрішньо переміщеної особи
    Фізособа виїхала з України на початку березня 2022 р. Має статус ВПО за кордоном. Отримувала допомогу від держави перебування. З грудня 2022 року знайшла роботу та отримує офіційно зарплату за кордоном. Чи потрібно їй декларувати отриману за кордоном допомогу та зарплату?
    02.05.202341
  • Співпраця благодійної організації з волонтерами: відшкодування витрат
    Чи може штатний працівник, в тому числі керівник, зареєструватись як волонтер, а благодійна організація потім укласти з ним договір, як з зареєстрованим волонтером?
    27.04.2023101
  • Документи для передачі благодійної допомоги юр та фізособам
    ГО надає благодійну (гуманітарну) допомогу населенню, що проживає на прифронтовій території України чи в зоні бойових дій, де немає можливості не те, що зробити копію паспорта чи ІПН, а й просто записати у відомість таку інформацію. Як правильного документально оформити роздачу допомоги в такому випадку?
    19.04.2023245
  • Оплата послуг реклами у Facebook через підзвітну особу
    ТОВ користується послугами реклами у Facebook. Оплату здійснює через гривневу корпоративну карту. В якій валюті оформлювати авансовій звіт? Які проведення потрібно здійснити для проведення взаєморозрахунків з Facebook через підзвітну особу? Чи потрібно платити податок на репатріацію - 20% з кожного списання по рекламі Facebook?
    18.04.2023330
  • Відмінність між благодійною та гуманітарною допомогою
    Як розрізнити благодійну та гуманітарну допомогу? Якщо в документах, актах приймання-передачі зазначено "передано гуманітарну (благодійну) допомогу", таку допомогу вважати благодійною чи гуманітарною чи на власний розсуд?
    04.04.2023316
  • Переведення позики до складу додаткового капіталу
    Підприємство отримало поворотну безвідсоткову позику від засновника. Чи можливо перевести її до складу іншого вкладеного капіталу? Якщо засновник продасть свою частку в СК підприємства, чи підлягає обов’язковому поверненню інший вкладений капітал?
    20.03.20231 1252
  • Коли роумінг є додатковим благом?
    Працівник у щорічній основній відпустці перебуває за кордоном та скористався там роумінгом для особистих та для виробничих потреб. Чи розглядається такий роумінг як додаткове благо?
    13.03.2023227
  • Освітня субвенція в приватному закладі освіти
    Приватний навчальний заклад отримує освітню субвенцію на зарплату вчителів. Кожного місяця сума може відрізнятися. Як правильно нараховувати субвенцію? Якщо це премія, то як правильно прописати її в наказі? Чи може приватний заклад отримувати ще якісь субвенції?
    13.03.202362
  • Видача орендної плати за землю в натуральній формі
    ТОВ на ІV групі ЄП згідно з договорами оренди виплачує орендодавцям - фізособам оредну плату в сумі 12 тис. грн в листопаді кожного звітного року. Окремі орендодавці просять видати орендну плату в натуральній формі у березні. Як визначити ціну натуральної видачі?
    08.03.2023169
  • Філія БО без статусу ЮО: оренда квартири для нерезидента-волонтера
    Філія міжнародної благодійної організації без статусу юрособи в Україні планує орендувати квартиру для нерезидента, який приїздить в Україну для надання консультацій на волонтерських засадах. За цю квартиру планує сплачувати з розрахункового рахунку. Чи потрібно вартість цієї оренди обкладати ПДФО та ВЗ (як додаткове благо)? Чи можна віднести на витрати?
    06.03.202343
  • Оформлення транспортних документів при надходженні товару на склад покупця
    Продавець (резидент) реалізовує імпортний товар покупцю в Україні. Товар транспортується з-за кордону одразу на склад покупця на відповідальне зберігання. Передача товару видатковою накладною покупцю відбувається через деякий час, після поставки всього товару, зберігання може бути кілька місяців. Покупець просить ТТН, проте на момент передачі товар уже на складі покупця, але у власності продавця. Чи достатньо копії CMR? Також покупець просить в графі 24 CMR вказати дату видаткової накладної, а не дату доставки товару на склад
    23.02.20235432