https://img.pravda.com/images/doc/0/0/up-logo.jpg Українська правда https://www.pravda.com.ua Українська правда https://www.pravda.com.ua У Запоріжжі пролунали вибухи – ЗМІ https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/18/7424582/ Новини Українська правда Wed, 18 Oct 2023 01:38:24 +0300 У Запоріжжі відразу після оголошення повітряної тривоги пролунав звук вибуху. Джерело: Суспільне Запоріжжя, Повітряні сили Дослівно: "У Запоріжжі пролунав повторний звук вибуху, повідомляють кореспонденти Суспільного. У Запоріжжі відразу після оголошення повітряної тривоги пролунав звук вибуху.

Джерело: Суспільне Запоріжжя, Повітряні сили

Дослівно: "У Запоріжжі пролунав повторний звук вибуху, повідомляють кореспонденти Суспільного. Залишайтеся в укриттях".

Деталі: О 1:32 в Запорізькій області була оголошена повітряна тривога.

О 1:34 Суспільне повідомило про звук вибуху, а в 1:36 – про повторний звук вибуху.

Також о 1:34 ПС повідомили про ракетну небезпеку у Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Оновлено: О 1:43 та в 1:49 в місті знову пролунали вибухи.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/18/7424582/
Йорданія скасувала саміт за участю Байдена https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/18/7424581/ Новини Українська правда Wed, 18 Oct 2023 01:26:38 +0300 Йорданія скасувала запланований на середу саміт президента США Джо Байдена і лідерів Йорданії, Єгипту та Палестинської автономії після того, як в результаті вибуху в лікарні в Газі загинули сотні людей, повідомив міністр закордонних справ країни. Йорданія скасувала запланований на середу саміт президента США Джо Байдена і лідерів Йорданії, Єгипту та Палестинської автономії після того, як в результаті вибуху в лікарні в Газі загинули сотні людей, повідомив міністр закордонних справ країни.

Джерело: міністр закордонних справ Йорданії в ефірі телеканалу Al Jazeera, цитує CNN

Пряма мова: "Зараз немає сенсу робити щось, окрім як зупинити цю війну".

"Ні для кого немає ніякої користі від проведення саміту в цей час".

Деталі: Байден мав відвідати Амман, Йорданія, в середу після візиту до Тель-Авіва, який він здійснив напередодні. Представник Білого дому заявив, що Байден не поїде до Йорданії.

Діна Кавар, посол Йорданії в США, також повідомила CNN, що саміт скасовано.

Що передувало: Палестинські офіційні особи звинуватили Ізраїль у вибуху в лікарні, в той час як ізраїльські офіційні особи стверджують, що винна ракета, випущена Ісламським джихадом.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/18/7424581/
Зеленський обговорив з президентом ПАР експорт зерна і Формулу миру https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/18/7424580/ Новини Українська правда Wed, 18 Oct 2023 00:56:14 +0300 Президент України Володимир Зеленський провів тривалу телефонну розмову з лідером ПАР Сирілом Рамафосою, говорили про експорт зерна і Формулу миру. Джерело: Зеленський у Telegram, Офіс президента Пряма мова: "Ми констатували необхідність продовження експорту українського зерна, що критично для глобальної продовольчої безпеки". Президент України Володимир Зеленський провів тривалу телефонну розмову з лідером ПАР Сирілом Рамафосою, говорили про експорт зерна і Формулу миру.

Джерело: Зеленський у Telegram, Офіс президента

Пряма мова: "Ми констатували необхідність продовження експорту українського зерна, що критично для глобальної продовольчої безпеки".

Деталі: Зеленський запросив ПАР взяти участь у другому саміті гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine.

Сторони також обговорили реалізацію Формули миру Зеленського.

"Дуже важливо, що Південно-Африканська Республіка підтримує українську Формулу миру й готова брати участь у наступних раундах переговорів щодо її реалізації. Не менш важливо, що взаємини між Україною та ПАР відчутно нарощуються", – наголосив президент України.

В ОП додають, що лідери обмінялися думками щодо ситуації на Близькому Сході та обговорили можливості евакуації громадян ПАР із зони конфлікту в регіоні.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/18/7424580/
Байден планує просити у Конгресу $100 млрд на допомогу Україні та Ізраїлю – ЗМІ https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/18/7424579/ Новини Українська правда Wed, 18 Oct 2023 00:22:26 +0300 Президент США Джо Байден розглядає додатковий запит на суму близько 100 мільярдів доларів, який включатиме оборонну допомогу для Ізраїлю та Україні, а також фінансування безпеки кордонів і допомогу країнам Індо-Тихоокеанського регіону, в тому числі Тайваню. Президент США Джо Байден розглядає додатковий запит на суму близько 100 мільярдів доларів, який включатиме оборонну допомогу для Ізраїлю та Україні, а також фінансування безпеки кордонів і допомогу країнам Індо-Тихоокеанського регіону, в тому числі Тайваню.

Джерело: Bloomberg із посиланням на джерела

Деталі: Видання зазначає, що Байден пообіцяв підтримку Ізраїлю після смертоносної атаки на початку цього місяця, здійсненої угрупованням ХАМАС, яке США і ЄС визнали терористичною організацією. Допомога Ізраїлю користується широкою двопартійною підтримкою в Конгресі США.

Допомога Україні, однак, потребує прихильності республіканців у Палаті представників. Група законодавців, які підтримують надання додаткової допомоги Києву, на початку цього місяця порадила, щоб адміністрація запропонувала спільний пакет допомоги для Ізраїлю та України, сподіваючись подолати опозицію республіканців.

Рішення про включення фінансування прикордонної безпеки до пакету також спрямоване на те, щоб заручитися підтримкою республіканців у Конгресі, які вже давно пов'язують додаткову іноземну допомогу з вирішенням проблеми притоку мігрантів до США.

Bloomberg зазначає, що представник Адміністративно-бюджетного управління США відмовився від коментарів.

Джерело, знайоме із зусиллями адміністрації з координації запиту, повідомило, що деталі пакету все ще опрацьовуються, і підкреслило, що сума буде покривати цілий фінансовий рік. Попередній запит Білого дому, який передбачав виділення Україні 24 мільярдів доларів, охоплював лише тримісячний період.

Будь-який запит від Білого дому, однак, повинен буде зачекати, поки законодавці Палати представників не оберуть нового спікера після усунення Кевіна Маккарті з посади. Будь-який захід щодо витрат має бути спочатку схвалений Палатою представників, яка не може завершити жодної законодавчої ініціативи, доки республіканці не об'єднаються навколо нового спікера.

Сам обсяг і вимоги пакету, ймовірно, викличуть опір у Палаті представників, де розбіжності між Республіканською партією щодо скорочення видатків та іноземної допомоги зіграли свою роль у боротьбі за крісло спікера.

Представник Джим Джордан, який є головним кандидатом на посаду наступного спікера, скептично ставиться до нової допомоги Україні, а консерватори в Палаті представників вимагають, щоб пакет допомоги Ізраїлю не був прив'язаний до подальшої допомоги Києву.

Лідер сенатської більшості Чак Шумер у вівторок заявив, що очікує, що адміністрація надішле запит "до кінця цього тижня" і що він включатиме військову, дипломатичну, розвідувальну та гуманітарну допомогу для Ізраїлю.

"Ми хотіли б отримати додатковий пакет допомоги якомога швидше, тому що потреби є великими як в Ізраїлі, так і в Україні", – сказав він.

Що передувало: Раніше повідомлялося, що Байден має намір звернутися до Конгресу з проханням виділити найбільший в історії пакет допомоги Україні розміром до 100 мільярдів доларів.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/18/7424579/
Єврокомісія скерувала 50 млн євро на підтримку енергосистеми України https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424578/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 23:57:13 +0300 Європейська комісія вже надала понад 50 мільйонів євро до Фонду енергетичної підтримки України, створеного для підтримки української енергосистеми на тлі обстрілів Росією критичної інфраструктури. Джерело: про це за підсумками засідання Ради Європейського Союзу з енергетичних питань заявила профільна єврокомісарка Кадрі Сімсон, повідомляє "Європейська правда" Деталі: Говорячи про підтримку України з боку ЄС, вона згадала про зустріч європейських міністрів із українським представником Германом Галущенком, під час якої вона "висловила непохитну підтримку з боку Єврокомісії напередодні ще однієї дуже важкої зими для українців". Європейська комісія вже надала понад 50 мільйонів євро до Фонду енергетичної підтримки України, створеного для підтримки української енергосистеми на тлі обстрілів Росією критичної інфраструктури.

Джерело: про це за підсумками засідання Ради Європейського Союзу з енергетичних питань заявила профільна єврокомісарка Кадрі Сімсон, повідомляє "Європейська правда"

Деталі: Говорячи про підтримку України з боку ЄС, вона згадала про зустріч європейських міністрів із українським представником Германом Галущенком, під час якої вона "висловила непохитну підтримку з боку Єврокомісії напередодні ще однієї дуже важкої зими для українців".

"Комісія вже виділила понад 50 мільйонів євро до Фонду енергетичної підтримки України, і я закликав держави-члени продовжувати робити свої пожертви", – зазначила Сімсон.

Вона додала, що Євросоюз зробить усе можливе, щоб і цієї зими "наслідки будь-яких російських атак на енергетичну та цивільну інфраструктуру України були зведені до мінімуму".

Нагадаємо, на тіл постійних обстрілів української енергетичної інфраструктури Росією минулого року Європейська комісія спільно з Енергетичним співтовариством ЄС (ENTSO-E) створила Фонд енергетичної підтримки України.

У ЄС вважають, що Україну цієї зими можуть очікувати нові відключення електроенергії на тлі безперервних російських ракетних і безпілотних атак, що зробили її енергетичну систему більш вразливою, ніж рік тому.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424578/
Україна перемогла у матчі проти Мальти з рахунком 3:1 https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424577/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 23:50:00 +0300 Українська збірна перемогла у футбольному матчі проти Мальти з рахунком 3:1, що збільшує шанси вийти на Євро-2024. Джерело: Суспільне Спорт Деталі: На 12-й хвилині матчу Україна пропустила гол з-за меж штрафного майданчику. Українська збірна перемогла у футбольному матчі проти Мальти з рахунком 3:1, що збільшує шанси вийти на Євро-2024.

Джерело: Суспільне Спорт

Деталі: На 12-й хвилині матчу Україна пропустила гол з-за меж штрафного майданчику.

Втім на 38-й хвилині Україна зрівняла рахунок завдяки автоголу від суперника.

Уперед збірна вийшла завдяки на 43-ій хвилині матчу, гол забив Артем Довбик із пенальті.

Третій гол у ворота Мальти забив наприкінці матчу Михайло Мудрик.

Ця перемога дозволила Україні піднятися на друге місце у турнірній таблиці групи – 13 очок (у Італії – 10 очок і на одну гру менше). Вирішальний матч за прямий вихід на Євро-2024 Україна зіграє проти Італії (20 листопада).

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424577/
Шольц через повітряну тривогу в Ізраїлі ліг на землю та став свідком вибухів https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424575/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 23:35:54 +0300 Делегація канцлера ФРН Олафа Шольца через повітряну тривогу в Тель-Авіві була змушена зійти з літака і лягти на землю. Джерело: видання Bild, німецька репортерка Сара Сіверт в соцмережі Х Деталі: Як повідомляє видання, перед вильотом літака з делегацією канцлера з Ізраїлю в аеропорту Бен-Гуріон спрацювала повітряна тривога. Делегація канцлера ФРН Олафа Шольца через повітряну тривогу в Тель-Авіві була змушена зійти з літака і лягти на землю.

Джерело: видання Bild, німецька репортерка Сара Сіверт в соцмережі Х

Деталі: Як повідомляє видання, перед вильотом літака з делегацією канцлера з Ізраїлю в аеропорту Бен-Гуріон спрацювала повітряна тривога. Усім пасажирам довелося вийти і лягти на злітну смугу задля безпеки.

Після цього Шольца відвезли до сховища. Втім він став свідком двох вибухів від ППО.  

Потім літак та авто перевірили. Після цієї тимчасової евакуації рейс вирушив з Тель-Авіва до Каїра.

Як пише видання, канцлер Німеччини став першим главою уряду, який відвідав Ізраїль після нападу ХАМАС 7 жовтня. Під час свого візиту він висловив свою непохитну солідарність із Ізраїлем.

Передісторія:

  • Канцлер ФРН Олаф Шольц перед відльотом до Ізраїлю застеріг владу Ірану, а також підтримуваний Тегераном ліванський радикальний рух "Хезболла" від втручання у конфлікт.
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424575/
ЗМІ: Іноземцями, які викинули прапор України в Литві, виявились угорці https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424573/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 23:17:37 +0300 Затримані напередодні у Литві іноземці, які осквернили український прапор, приїхали з Угорщини - у місті Каунас вони хотіли відвідати відбірковий матч чемпіонату Європи з футболу. Джерело: "Європейська правда" Деталі: Литовські ЗМІ напередодні повідомили про затримання чотирьох людей, які ввечері в неділю несли український прапор, після чого поклали у сміттєвий бак дерев'яним держаком догори і, плюнувши на нього, пішли геть. Затримані напередодні у Литві іноземці, які осквернили український прапор, приїхали з Угорщини – у місті Каунас вони хотіли відвідати відбірковий матч чемпіонату Європи з футболу.

Джерело: "Європейська правда"

Деталі: Литовські ЗМІ напередодні повідомили про затримання чотирьох людей, які ввечері в неділю несли український прапор, після чого поклали у сміттєвий бак дерев'яним держаком догори і, плюнувши на нього, пішли геть.

Тоді не уточнювалось, громадянами якої країни вони є. Але міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто наступного дня повідомив про арешт і затримання "кількох уболівальників" у Литві – без додаткових подробиць.

Але виданню RTL Híradó вдалось з’ясувати, що ці два повідомлення між собою пов’язані.

Воно стверджує, що литовська влада заарештувала шістьох уболівальників із Угорщини, одного з яких одразу ж відпустили. Інших узяли під варту, оскільки записи з камер відеоспостереження підтвердили, що вони сплюндрували українські прапори.

Наразі всіх угорських громадян у Литві відпустили з-під варти. Їм загрожує покарання від штрафу до позбавлення волі на строк до двох років.

Минулого року, нагадаємо, Хар’юський повітовий суд Естонії засудив чоловіка, який топтав український прапор, до трьох місяців ув'язнення, які замінили виправними роботами.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424573/
Росія не буде підтримувати обмеження щодо ракетної програми Ірану https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424571/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 23:07:54 +0300 Росія у вівторок заявила, що не буде дотримуватись обмежень Ради безпеки ООН щодо надання Ірану ракетних технологій. Джерело: заява Міністерства закордонних справ РФ, "Європейська правда" Деталі: Відомство нагадало, що 18 жовтня припиняється дія вимог резолюції Радбезу ООН 2231, що стосуються іранської ракетної програми, а також "заморожування активів деяких фізичних і юридичних осіб" Ірану. Росія у вівторок заявила, що не буде дотримуватись обмежень Ради безпеки ООН щодо надання Ірану ракетних технологій.

Джерело: заява Міністерства закордонних справ РФ, "Європейська правда"

Деталі: Відомство нагадало, що 18 жовтня припиняється дія вимог резолюції Радбезу ООН 2231, що стосуються іранської ракетної програми, а також "заморожування активів деяких фізичних і юридичних осіб" Ірану.

Решта заяви присвячена звинуваченням у бік США та європейських країн-гарантів ядерної угоди із формулюваннями штибу "слизька доріжка" правового свавілля, вторована Вашингтоном".

Згадана резолюція Ради безпеки ООН 2231, ухвалена у 2015 році, затвердила іранську ядерну угоду й передбачала поступове зняття санкцій з Тегерана в обмін на дотримання ним обмежень щодо використання атома.

Але Іран, як відомо, пішов на пряме порушення угоди після того, як у 2018 році з неї вийшли Сполучені Штати. Хоча європейські держави ще в січні 2020 року ініціювали передбачений угодою механізм вирішення спорів, аби врегулювати порушення з боку Ірану, за три з половиною роки він відмовився від участі в діалозі.

Відтоді Тегеран накопичив збагаченого урану в понад 18 разів більше ліміту, а також побудував розгалужену мережу ядерних установок для його використання. Тому у вересні Велика Британія, Франція та Німеччина заявили, що продовжать обмеження щодо ракетної програми Ірану в односторонньому порядку.

Росія зблизилася з Іраном після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Серед іншого, Тегеран надав російському режиму тисячі дронів-камікадзе, які вбивають цивільних українців, а також технологію їхнього виробництва.

Крім того, з минулого року з'являлись поким не підтведжені повідомлення про те, що Іран може передати Росії балістичні ракети.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424571/
ХАМАС заявив про атаку Ізраїлю на лікарню в Газі, ті звинувачують противників у невдалому запуску ракети https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424569/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 22:49:55 +0300 Бойовики ХАМАС заявили, що Ізраїль вдарив по лікарні аль-Ахлі Араб у Секторі Газа, де ймовірно загинули сотні людей, водночас армія Ізраїлю ЦАХАЛ повідомляє, що вибух стався через невдалий запуск ракети зі сторони Палестини. Бойовики ХАМАС заявили, що Ізраїль вдарив по лікарні аль-Ахлі Араб у Секторі Газа, де ймовірно загинули сотні людей, водночас армія Ізраїлю ЦАХАЛ повідомляє, що вибух стався через невдалий запуск ракети зі сторони Палестини.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я ХАМАС, Times Of Israel, Ізраїльський телеканал "i24", OSINT-аналітик David Lisovtsev

Деталі: Міністерство охорони здоров'я ХАМАСу повідомило, що у вівторок Ізраїль авіаударом влучив у лікарню Газа, переповнену пораненими. Відомство повідомило, що могло загинути щонайменше 500 людей, ще сотні перебувають під завалами. Водночас за повідомленнями палестинського МОЗ, у лікарні загинули щонайменше 200 людей.

Фото - Getty Images
Фото - Getty Images

Речник ізраїльської армії заявив, що триває розслідування щодо цієї інформації. Увечері ЦАХАЛ звинуватив у запуску ракети палестинське угруповання "Ісламський Джихад". 

Ізраїльський телеканал "i24" повідомив, що це міг бути наслідок невдалого запуску ракети зі сторони ХАМАСу.

Такої ж думки OSINT-аналітики, які припускають, що на кадрах із Гази, наймовірніше, приземлення ракети ХАМАС, а не наслідки авіаційного удару ЦАХАЛ.

Глава палестинської адміністрації Махмуд Аббас оголосив триденну жалобу по жертвах удару по лікарні. Єгипет слідом за ХАМАС поклав вину за удар по лікарні на Ізраїль.

Доповнено о 00:00: МЗС Ізраїлю опублікувало відео з трансляції Al Jazeera, у яку потрапив момент, коли "Ісламський джихад" запустив ракету, яка дала осічку та влучила в лікарню в Газі, убивши сотні людей.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424569/
Зарплати в "конвертах" для 2 тисяч працівників: БЕБ викрило схему у ресторанному холдингу https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/17/705580/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 22:24:12 +0300 https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/17/705580/ Білий дім офіційно підтвердив надання Україні ATACMS https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424567/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 22:14:08 +0300 Білий дім у вівторок увечері офіційно підтвердив, що Україна нещодавно отримала далекобійні ракети ATACMS у модифікації, яка має дальність 165 кілометрів. Джерело: коментар представниці Ради національної безпеки США Едріен Вотсон, який цитує "Європейська правда" Деталі: Зазначається, що США "нещодавно" надали Україні тип ATACMS, здатний діяти на відстані до 165 кілометрів "Ми вважаємо, що це забезпечить значне посилення можливостей України на полі бою без ризику для нашої військової готовності", - додала Вотсон. Білий дім у вівторок увечері офіційно підтвердив, що Україна нещодавно отримала далекобійні ракети ATACMS у модифікації, яка має дальність 165 кілометрів.

Джерело: коментар представниці Ради національної безпеки США Едріен Вотсон, який цитує "Європейська правда"

Деталі: Зазначається, що США "нещодавно" надали Україні тип ATACMS, здатний діяти на відстані до 165 кілометрів

"Ми вважаємо, що це забезпечить значне посилення можливостей України на полі бою без ризику для нашої військової готовності", – додала Вотсон.

Вона не уточнила, скільки саме ракет і коли Сполучені Штати передали Україні – як і їхнє застосування по аеродромах у тимчасово окупованих Росією Луганську та Бердянську.

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні у вівторок також підтвердив, що українські сили використали американські далекобійні ракети ATACMS.

Україна протягом місяців просила у США далекобійні засоби ураження для того, аби бити по цілях російських окупантів у тилу, але у Вашингтоні відмовлялись через побоювання щодо ескалації з боку РФ і нестачі цих ракет для американських військових.  

Велика Британія та Франція, однак, ще влітку надали Києву власні далекобійні ракети Storm Shadow і SCALP, які українські сили ефективно застосовували на тимчасово окупованих територіях, зокрема в Криму.

За даними Politico, остаточно рішення про надання ATACMS Білий дім ухвалив наприкінці серпня. А 21 вересня під час зустрічі в Білому домі Джо Байден поінформував про нього Володимира Зеленського.

Тоді ж США оголосили про пакет військової допомоги Україні, де далекобійні ракети фігурували як "касетні боєприпаси".

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424567/
Рішення про передачу Україні ATACMS США ухвалили серпні – Politico https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424566/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 21:57:54 +0300 Білий дім ухвалив остаточне рішення про передачу Україні далекобійних ракет ATACMS 30 серпня, а відправили їх у межах пакета військової допомоги оголошеного 21 вересня. Джерело: Politico з посиланням на двох поінформованих співрозмовників пише видання; "Європейська правда" Деталі: Дискусія про надання ATACMS розгорілась у Білому домі в липні, коли радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван доручив розглянути варіанти додаткового озброєння, яке допомогло б Україні уражати вразливі цілі в російському тилу. Білий дім ухвалив остаточне рішення про передачу Україні далекобійних ракет ATACMS 30 серпня, а відправили їх у межах пакета військової допомоги оголошеного 21 вересня.

Джерело: Politico з посиланням на двох поінформованих співрозмовників пише видання; "Європейська правда"

Деталі: Дискусія про надання ATACMS розгорілась у Білому домі в липні, коли радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван доручив розглянути варіанти додаткового озброєння, яке допомогло б Україні уражати вразливі цілі в російському тилу.

23 серпня підлеглі Саллівана запропонували надати Україні модифікацію ракет ATACMS із касетною частиною APAM, позаяк Штати вже почали тоді передавати касетні боєприпаси, а Пентагон, який не хотів допустити дефіциту далекобійної зброї, не включив цю модифікацію в оборонне планування.

28 серпня радник Байдена з нацбезпеки розпорядився внести пропозицію до порядку денного зустрічі високопосадовців Білого дому, відповідальних за національну безпеку. Це засідання відбулось 30 серпня, й тоді рішення надати APAM було схвалене.

Джерела Politico кажуть, що США тримало рішення в таємниці, аби зберегти елемент несподіванки для Росії – бо інакше вона могла перемістити склади техніки й боєприпасів далі за лінію фронту, поза межами досяжності ракет.

Про рішення надати ATACMS Джо Байден поінформував Володимира Зеленського під час зустрічі в Білому домі 21 вересня. Тоді ж США оголосили про пакет військової допомоги Україні, де далекобійні ракети фігурували як "касетні боєприпаси".

У Білому домі, пише Politico, cподіваються, що ATACMS допоможуть підважити будь-яку військову перевагу Росії на полі бою та виграти час для відвоювання Києвом додаткової території. Водночас США досі вимагають, аби Україна не застосовувала ці ракети на території РФ.

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні у вівторок підтвердив, що українські сили використали американські далекобійні ракети ATACMS.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424566/
Залужний показав відео запуску ATACMS https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424565/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 21:38:06 +0300 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у вівторок ввечері показав відео запуску ракет ATACMS. Джерело: Залужний в Telegram Деталі: Головнокомандувач подякував партнерам за підтримку. Що передувало: У ніч на 17 жовтня Збройні сили України завдали ударів по гелікоптерах та обладнанню російських окупаційних військ на аеродромах поблизу окупованих Бердянська та Луганська − уразили два вертольоти. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у вівторок ввечері показав відео запуску ракет ATACMS.

Джерело: Залужний в Telegram

Деталі: Головнокомандувач подякував партнерам за підтримку.

Що передувало:

  • У ніч на 17 жовтня Збройні сили України завдали ударів по гелікоптерах та обладнанню російських окупаційних військ на аеродромах поблизу окупованих Бердянська та Луганська − уразили два вертольоти.

  • 17 жовтня американське видання The Wall Street Journal повідомило, що протягом останніх кількох днів США таємно відправили в Україну "невелику кількість" далекобійних ракет ATACMS, і Сили оборони України уже використали їх для ударів по двох аеродромах в окупованих Росією Луганську й Бердянську.

  • Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні підтвердив використання Україною ракет ATACMS.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424565/
Орбан назвав війну проти України "воєнною операцією", коли говорив з Путіним https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424564/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 21:16:33 +0300 Угорський прем'єр Віктор Орбан під час розмови з російським диктатором Владіміром Путіним назвав війну РФ проти України "воєнною операцією". Джерело: "Європейська правда" Деталі: Російське пропагандистське агентство РИА "Новости" у вівторок поширило фрагмент розмови із синхронним перекладом, де Орбан нібито каже про "воєнну операцію".

Угорський прем’єр Віктор Орбан під час розмови з російським диктатором Владіміром Путіним назвав війну РФ проти України "воєнною операцією".

Джерело: "Європейська правда"

Деталі: Російське пропагандистське агентство РИА "Новости" у вівторок поширило фрагмент розмови із синхронним перекладом, де Орбан нібито каже про "воєнну операцію". Водночас, тихо, але на фоні чутно фразу katona műveletek – воєнна операція.

"Ні, Вікторе. Те, що відбувається в Україні – це не "спеціальна воєнна операція", це ВІЙНА. Війна, в якій борються угорці із Закарпаття. Ганьба!", – відреагував депутат угорського парламенту Мартон Томпош, який є одним із засновників представленого в парламенті опозиційного руху Momentum.

Нагадаємо:

  • Президент РФ Владімір Путін провів переговори у китайській столиці Пекіні з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.
  • Це вперше за понад рік Путін зустрівся з лідером країни Європейського Союзу. У квітні 2022 року до Москви приїздив канцлер Австрії Карл Негаммер, який зустрічався з главою Кремля.
  • Орбан регулярно відзначається антиукраїнськими заявами у дусі російської пропаганди. Зокрема, він казав, що історична можливість приєднання України до НАТО втрачена і необхідно забути про вступ Києва до Альянсу.
  • Також він заявляв, що через війну в Україні не зрозуміло, якою є її територія і населення, а також сказав, що ЄС перед "серйозними розмовами про вступ" України має провести стратегічний аналіз того, як це вплине на союз. 
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424564/
Економічні новини 17 жовтня: Рада відхилила перехід "військового" ПДФО в держбюджет, обшуки в холдингу !FEST https://www.epravda.com.ua/rus/news/2023/10/17/705579/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 21:08:06 +0300 https://www.epravda.com.ua/rus/news/2023/10/17/705579/ З Авдіївки евакуювали 13 мешканців https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424561/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 21:05:10 +0300 Рятувальники Донеччини евакуювали 13 цивільних мешканців прифронтової Авдіївки. Джерело: ДСНС України Дослівно: "У місті досі лишаються цивільні мешканці, які ще не наважились покинути рідні домівки. Рятувальники Донеччини евакуювали 13 цивільних мешканців прифронтової Авдіївки.

Джерело: ДСНС України

Дослівно: "У місті досі лишаються цивільні мешканці, які ще не наважились покинути рідні домівки. Щодня армія Росії знищує Авдіївку, обстрілюючи мирних громадян з артилерії та активно використовуючи авіацію.

Наші рятувальники, попри загрозу для власного життя, допомагають населенню під час евакуації".

Деталі: У відомстві закликали громадян евакуюватися з-під обстрілів.

Передісторія:

  • 17 жовтня Генштаб ЗСУ повідомив, що окупанти намагаються оточити Авдіївку, за добу ЗСУ відбили 10 атак.
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424561/
В Україні наразі не можна збільшувати податки - Марченко https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/17/705578/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 21:03:03 +0300 https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/17/705578/ Україні вдалося повернути ще одну дитину – омбудсман https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424560/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 21:02:26 +0300 Офіс омбудсмана та Офіс президента повернули в Україну депортованого Росією хлопчика. Джерело: уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Facebook Пряма мова: "Хлопчик вже може обійняти своїх рідних". Офіс омбудсмана та Офіс президента повернули в Україну депортованого Росією хлопчика.

Джерело: уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Facebook

Пряма мова: "Хлопчик вже може обійняти своїх рідних".

Деталі: За словами Лубінця, технічним супроводом переправлення дитини займалися працівники Офісу омбудсмана, повернення відбулося у рамках роботи Координаційного штабу під керівництвом Офісу президента.

Пряма мова: "Працюємо в межах реалізації плану дій Bring Kids Back UA… Невдовзі очікуємо позитивних результатів!"

Що передувало: Росія погодилась повернути до України перших чотирьох депортованих українських дітей в рамках процедури за посередництва Катару, яку узгодили після "місяців таємних переговорів" з Москвою та Києвом.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424560/
Харківські слідчі завершили ідентифікацію тіл після удару по Грозі https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424559/ Новини Українська правда Tue, 17 Oct 2023 20:51:22 +0300 Харківські слідчі закінчили ідентифікацію тіл загиблих після російського ракетного удару по селу Гроза на Харківщині. Джерело: сайт Нацполіції Деталі: Загальна кількість загиблих не змінилася після ідентифікації тіл. Харківські слідчі закінчили ідентифікацію тіл загиблих після російського ракетного удару по селу Гроза на Харківщині.

Джерело: сайт Нацполіції

Деталі: Загальна кількість загиблих не змінилася після ідентифікації тіл. Російський Іскандер М вбив 59 цивільних громадян. 5 постраждалих з пораненнями знаходяться в лікарні. Їхній стан стабільний.

Близькі та знайомі загиблих станом на 17 жовтня забрали 49 тіл.

За словами заступника начальника відділу розслідування злочинів учинених в умовах збройного конфлікту слідчого управління ГУНП в Харківській області Олександра Кобилєва, слідчі та криміналісти з 5 жовтня цілодобово працювали над тим, щоб встановити усі обставини події.

Пряма мова Кобилєва: "Сьогодні слідчі працюють у морзі, де відбувається видача тіл та їх фрагментів, які на початковому етапі розслідування не були ідентифіковані. На теперішній час вони ідентифіковані та ми можемо передати їх родичам для поховання".

Передісторія

  • 5 жовтня росіяни вдарили по кафе-магазину у селі Гроза Куп’янського району Харківської області. Там тоді проходили поминки за померлим військовим.
  • Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що влучання було настільки точним, що є підозра, що удар навів хтось із місцевих мешканців.
  • Станом на ранок 6 жовтня було відомо про 52 загиблих. Серед загиблих – вдова і син військового, за яким були поминки після його перепоховання в рідному селі. Син перепохованого був колишнім військовим, що демобілізувався, – він загинув разом із дружиною.
  • Російські війська могли завдати удар по кафе в селі Гроза, думаючи, що там є українські військові, – однак там були лише цивільні люди, наголосили у прокуратурі Харківської області.
  • Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя назвав мотивом удару по Грозі те, що там був похорон нібито "високопоставленого українського націоналіста".
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/10/17/7424559/