This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk/ (213.160.144.254) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-10-11. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
11.10.2023

Українська ІР Академія за підтримки WIPO Academy завершила навчання тренерів, яке тривало три роки

Завершилась підготовка тренерів Національного навчального центру інтелектуальної власності - IP Академія, організована WIPO Academy. Вона тривала три роки. І завдяки чудовій роботі знаних тренерів Всесвітньої організації інтелектуальної власності українські фахівці тепер можуть проводити тренінги та напрацьовувати власні навчальні програми щодо ІВ для будь-якої цільової аудиторії. 

Програма навчання від Академії ВОІВ складалась з чотирьох модулів:

  • «Basic Teaching Methodologies»,
  • «Intellectual Property Management and Innovation»,
  • «Collective Management of Copyright and Related Rights»,
  • «Advanced Teaching Methodologies».

По завершенню кожного модуля майбутні тренери презентували власні лекції та обмінювались практичним досвідом.

Тренерами четвертого модулю були Ханна Базар та Вікторія Мартінес. Організаційну та технічну підтримку під час проходження курсу надавали консультантка проєкту Суєр Надде, координаторка Марія Бичковська та модераторка Інгрід Гранда.

Підготовка тренерів відбулась у межах Меморандуму щодо створення національного навчального центру інтелектуальної власності від 3 жовтня 2019 року, укладеного між Міністерством економіки України та ВОІВ.

 

Читайте також:

  • Коли знання змінюють світ: українській IP Академії – 4 роки!
  • IP Академія презентує нові чек-листи про авторське право у сфері мистецтв
11.10.2023

Представники ІР офісу увійшли до складу Ради з питань інтелектуальної власності, утвореної Урядом

Кабінет Міністрів України розширив склад Ради з питань інтелектуальної власності – тимчасового консультативно-дорадчого органу, утвореного Урядом для сприяння координації дій органів виконавчої влади в ІР-сфері та розв’язання проблемних питань, що виникають під час формування та реалізації державної політики в цій галузі. 

До оновленого складу Ради з питань інтелектуальної власності окрім представників ІР офісу увійшли представники Мінстратегпрому, Мінцифри, БЕБ, Комітету ВРУ з питань економічного розвитку, АТ “Укроборонпром”, “Укрвинпром”.

Окрім того, Уряд вніс низку змін до Положення про Раду. Серед іншого, додана можливість участі в засіданні в онлайн-форматі, а також змінена форма рішення за результатами засідання. Ці зміни покликані оптимізувати роботу, процес погоджень, розгляду та схвалення розпорядчих документів.

Оновлення складу Ради з питань інтелектуальної власності та оптимізація її роботи є важливим тактичним кроком на шляху реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності. На цьому наголосила очільниця ІР офісу Олена Орлюк:

“Першочерговими завданнями Ради, утвореної 2018 року, були координація взаємодії органів влади, бізнесу та громадськості задля посилення захисту ІР-прав, протидії так званому патентному тролінгу, боротьби з інтернет-піратством… Широкомасштабна війна додала ІР-сфері величезну кількість нових викликів, але не скасувала тих проблем, над вирішенням яких ми працювали до того. Пошук шляхів та механізмів для розв’язання усіх цих викликів потребує спільної роботи основних стейкхолдерів ІР-сфери. Це важливо не лише в контексті посилення ролі України на міжнародній арені, а й з огляду на необхідність повоєнної відбудови нашої країни”. 

 

Читайте також:

  • Бізнес-інкубація і технології: ІР офіс презентує концепцію Національного хабу інтелектуальної власності та інновацій – IP&I Hub
  • Провідні медіатори – про запровадження сервісу ІР-медіації на базі ІР офісу (відео)
10.10.2023

IP Across Borders: Тренінгові центри з інтелектуальної власності - оберіть і навчайтесь онлайн

Команда ІР офісу публікує черговий випуск "IP Across Borders". В ньому - добірка тренінгових центрів з інтелектуальної власності від провідних світових організацій. 

Зокрема, в цьому випуску знайдете інформацію про тренінг-платформи наступних відомств:

WIPO E-Learning Center

Платформа електронного навчання АкадеміЇ ВОІВ пропонує дистанційне навчання сімома мовами на базовому та поглибленому рівнях. Курси на сайті Академії ВОІВ поєднують традиційні основи онлайн та офлайн навчання, з метою стимулювання інновацій та творчості.

Детальніше >>

European Patent Office

На сайті Європейського патентного відомства можна знайти онлайн курси, лекції з інтелектуальної власності, матеріали та програми для університетів, бізнесу, адвокатів та суддів.

Детальніше >>

US Patent and Trademark Office

Бюро патентів та торговельних марок США інформує про події з інтелектуальної власності, пропонує навчальні матеріали з ІВ, відео-уроки, статистику, інформацію для дітей та вчителів, надихаючі історії, програми та нагороди.

Детальніше >>

IP Academy Canada

Проводить семінари та онлайн курси на теми інтелектуальної власності, починаючи від базового рівня і закінчуючи поглибленим.

Детальніше >>

IP Virtual Campus

Освітня платформа з неформальної освіти, що пропонує онлайн-курси та навчальні матеріали з інтелектуальної власності з метою розвитку навичок, отримання нових знань, а також підвищення рівня IP-культури.

Детальніше >>
 

З повним переліком можна ознайомитись у нашій добірці - за посиланням:

 

Читайте також:

  • IP Across Borders: добірка онлайн-платформ, що допоможуть здобути IP-освіту
  • IP Across Borders: добірка цікавих і корисних онлайн-курсів з інтелектуальної власності
10.10.2023

IP офіс презентує мануал з охорони інтелектуальної власності в ювелірній індустрії

Посібник детально пояснює, що дає охорона інтелектуальної власності при виробництві коштовностей та надає рекомендації щодо захисту творчих рішень. 

IP офіс за підсумками семінару “Охорона об’єктів інтелектуальної власності у ювелірній індустрії”, що проводився у межах проєкту “34 полюси творчості” спільно з НДІ Інтелектуальної власності, склав мануал щодо охорони ІВ у цій галузі. У ньому зібрані всі основні знання та рекомендації щодо охорони і захисту прав інтелектуальної власності при виробництві ювелірних прикрас.

Зокрема, для майстрів-ювелірів, а також великих виробників прикрас висвітлено такі основні теми:

  • Особливості зареєстрованого і незареєстрованого промислового зразка.
  • Аспекти авторського права у ювелірній індустрії – коли краще звернутися до авторсько-правової охорони, а коли варто покладатися на промзразок.
  • Особливості використання штучного інтелекту при пошуку натхнення і виробництві ювелірної продукції.
  • Патентування нових технологій, що допомагають створювати красу.
  • Можливості використання патріотичної символіки у ювелірній продукції.

Мануал також пояснює, як захистити права на виріб на маркетплейсах, що таке майнові та немайнові права, а також детальніше зупиняється на технічній стороні цієї галузі.

Користуйтеся посібником УКРНОІВІ (ІР офісу), дивіться мануал за посиланням:

і неодмінно звертайтесь до нас, якщо у вас виникнуть додаткові запитання.

 

Читайте також:

  • Інтелектуальна власність і світ моди: IP офіс презентував мануал для фешн-індустрії
  • IP офіс презентує чек-лист "Авторське право у сфері мистецтв та мистецької освіти: освіта для митців та новітні технології"
  • Про штучний інтелект і NDA: доступні всі подкасти курсу "Основи авторського права в креативних індустріях"
09.10.2023

Форум IP&I management: запрошуємо на Дискусійну панель про залучення фінансування та нагадуємо про реєстрацію

Як залучити фінансування для ідей, креаторів та стартапів? Про це розповідатимуть керівники проєктів під час Дискусійної панелі про залучення фінансування.

Панель пройде 13 жовтня на полях форуму IP&I management, який організовує ІР офіс за підтримки iHUB. Початок - о 14:00.

Звертаємо увагу, що реєстрація на форум IP&I management “Як комерціалізувати свій інноваційний продукт та заробляти?” завершується 10 жовтня 2023 р.

Теми Дискусійної панелі про залучення фінансування проєктів:

  • Сучасні тенденції грантового фінансування та пріоритети донорів.
  • Де шукати актуальні грантові можливості та який алгоритм дій щодо залучення грантових коштів?
  • Які фактори успіху у підготовці грантових проєктних пропозицій?
  • Які є актуальні грантові програми для громади, бізнесу, освіти з фокусом на зелену економіку та сталий розвиток?
  • Краудфандинг та залучення інвестицій: переваги і недоліки краудфандингу в порівнянні з традиційними джерелами фінансування, платформи для краудфандингу, стратегії успішного краудфандингу та як їх використовувати.

СПІКЕРИ ПАНЕЛІ

Денис Шемякін
Директор Команди підтримки реформ Мінекономіки

 

Оксана Крукевич
Керівник експертної групи з питань розвитку інновацій директорату науки та інновацій МОН, національний координатор COST в Україні

 

Іван Кульчицький
Президент агенції Європейських інновацій

 

Яна Паладієва
Керівник проєктів та програм Українського фонду стартапів

 

Спікери розкажуть про можливості залучення фінансування для винахідників, креаторів, стартапів, а також малого та середнього бізнесу (менторські програми, інкубація, акселерація тощо).

Детальна програма форуму IP&I management - за посиланням.

 

Читайте також:

  • Ділові ігри під час форуму IP&I management: вивчаємо ситуаційні IP-кейси
  • Бізнес-інкубація і технології: ІР офіс презентує концепцію Національного хабу інтелектуальної власності та інновацій – IP&I Hub
09.10.2023

Як стати частиною європейських інноваційних можливостей: презентація програми "Цифрова Європа" (фото, відео)

Можливості європейських цифрових хабів для інноваційного розвитку держави, інструменти діджитал-технологій для малого і середнього бізнесу та успішні кейси обговорювали під час презентації можливостей програми ЄС "Цифрова Європа".

Захід відбувся за координації Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту та за підтримки GIZ. Фахівці ІР офісу долучились до презентації.

"Цифрова Європа" – це програма фінансової підтримки ЄС (7,5 млрд євро на 7 років), яка забезпечує фінансування проєктів за п’ятьма напрямками:

  • суперкомп'ютер,
  • штучний інтелект,
  • кібербезпека,
  • цифрові навички,
  • забезпечення цифрових технологій в економіці та суспільстві.

Верховна Рада України ратифікувала Угоду про участь у програмі "Цифрова Європа" 23.02.2023 року. Ініціатива спрямована на підтримку цифрового розвитку та інновацій в Україні. Вона відкриває нові можливості для співпраці, створення сприятливого середовища для цифрової трансформації, що своєю чергою стимулює потенціал для підвищення ефективності та конкурентоздатності країни на світовому ринку.

Під час презентації виступили наступні спікери:

  • Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України.

Виступив з вітальним словом.

  • Валерія Іонан, заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції.

Презентувала програму "Цифрова Європа" та її можливості для України.

  • Хелена Родрігес, проєктна менеджерка програми "Цифрова Європа", Європейська Комісія DG CONNECT.

Розповіла про ключову роль інноваційних хабів у розвитку цифрових технологій та інновацій в Європі, як вони сприяють створенню сприятливого середовища для розвитку стартапів, досліджень і розробок. Продемонструвала, як Україна може використовувати ці хаби для підтримки свого цифрового розвитку та зміцнення співпраці з іншими європейськими країнами.

  • Андрій Ремізов, директор Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

Розповів про Національний контактний пункт в Україні в контексті Програми "Цифрова Європа". Він забезпечує інформаційно-методичний супровід потенційних заявників до Програми та координує співпрацю з мережею контактних пунктів в країнах ЄС.

  • Владислав Кавелін, старший радник проєкту GIZ “Цифровізація МСП у країнах східного партнерства”.

Розповів про проєкт "DT4SME в країнах східного партнерства" і те, як він сприяє розвитку малого та середнього бізнесу за допомогою цифрових інструментів та технологій.

  • Томаш Питко, координатор програми відділу трансформації промисловості Міністерства економічного розвитку і технологій Польщі.

Розповів про успішну реалізацію цифрових інноваційних проєктів у Польщі та співпрацю між владою та приватним сектором у цій сфері.

  • Анна Паяк, представниця правління Промислової платформи майбутнього (Platforma Przemysłu Przyszłości).

Розповіла про роль та діяльність цієї організації у розвитку інновацій у польській промисловості та поділилася конкретними прикладами проєктів та ініціатив, які сприяють цифровій трансформації польської економіки.

Ініціатива "Цифрова Європа" надає Україні широкі можливості у сфері цифрової трансформації та розвитку нових технологій. Це своєю чергою сприятиме стабільному економічному та суспільному зростанню країни та наблизить нашу державу до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Команда IP офісу долучилась до презентації програми "Цифрова Європа"

 

Фото: Міністерство цифрової трансформації України

 

Читайте також:

  • IP&I management: визначено програму дводенного форуму IP офісу
  • Практика Суду ЄС: товариство авторів і видавців Іспанії VS телебачення в готелях
09.10.2023

Найкращі юридичні рішення: оптимізація чинності майнових прав

У сучасному світі де інновації швидко стають минулим, ми допомагаємо вам зберегти ваші винаходи, промислові зразки, торговельні марки та корисні моделі в безпеці та активності. Ми розуміємо, що ваша інтелектуальна власність (ІВ) - це вагомий актив, який потребує дбайливого ставлення та захисту.

А експерти Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» знають кожен нюанс законодавства та готові надати вам всебічну консультацію.

Законодавством передбачені певні строки чинності майнових прав інтелектуальної власності на об’єкти ІВ інтелектуальної власності та дії свідоцтва на торговельну марку.

Отже, запамʼятайте:

Строк чинності майнових прав ІВ на корисну модель становить 10 років від дати подання заявки.

Строк чинності майнових прав на зареєстрований промисловий зразок становить 5 років від дати подання заявки і подовжується за клопотанням власника промислового зразка на один або більше п’ятирічних строків, за умови сплати відповідного збору. Загальний строк чинності майнових прав на зареєстрований промисловий зразок не може становити більш як 25 років від дати подання заявки.

Річний збір за підтримання чинності майнових прав ІВі на винахід (корисну модель) сплачується за кожний рік його дії починаючи від дати подання заявки.

Строк дії свідоцтва на торговельну марку становить 10 років від дати подання заявки і продовжується за клопотанням власника свідоцтва щоразу на 10 років, за умови сплати відповідного збору.

Законом України «Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності під час дії воєнного стану, введеного у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України» від 1 квітня 2022 року № 2174-IX зокрема, зупиняється перебіг строків для вчинення дій, пов’язаних з охороною прав інтелектуальної власності.

Віримо в Перемогу!

Навіть у найважчі часи, український бізнес продовжує дивувати своєю силою волі та стійкістю. З нами, командою УІІВ, ви завжди будете захищені від будь-яких проблем та викликів у сфері інтелектуальної власності.

Ми розуміємо ваші спірні питання щодо термінів чинності майнових прав. Наша унікальна особливість полягає в тому, що ми знаємо, як оптимізувати ці терміни для ваших потреб. Закони України надають вам можливість максимально ефективно використовувати кожен рік та забезпечити вашій інтелектуальній власності максимальний термін охорони.

Унікальний підхід:

Ми розуміємо, що кожен випадок унікальний, тому ми готові розглянути ваші потреби та знайти оптимальний шлях до успіху. Наші фахівці мають великий досвід у сфері ІВ та готові знайти рішення, яке відповідає вашим потребам.

Ваш крок до успіху - ДІЯ:

Не гайте часу! Зателефонуйте нам зараз за номерами: (044) 594-80-40, 594-80-41, 594-80-33 та отримайте консультацію, яка зміцнить ваш бізнес.

Зверніться до нас за відповідями на всі ваші питання щодо замовлення послуги за номером: (044) 594-80-42. Ми готові вам допомогти уникнути можливих юридичних проблем та фінансових витрат.

Збережіть свої ідеї, змініть майбутнє свого бізнесу!

Наша місія - забезпечити вам міцний фундамент для успішного майбутнього. Не вагайтеся, оберіть мудро - оберіть нас!

09.10.2023

Практика Суду ЄС: товариство авторів і видавців Іспанії VS телебачення в готелях

В рамках проєкту Академії інтелектуальної власності IP офісу Практика Суду ЄС презентуємо новий неофіційний переклад рішення Суду ЄС та його резюме в новій категорії - "Доведення до загального відома публіки". 

Справа C-306/05 від 7 грудня 2006 року

В рішенні Суду ЄС по справі Головного товариства авторів та видавців Іспанії (Sociedad General de Autores y Editores de España - SGAE) розглядалося питання про визнання доведенням до загального відома публіки поширення обʼєктів авторського права за допомогою телевізійного мовлення у приватних номерах готелю.

Суд ЄС визнав таке використання доведенням до загального відома публіки, за яке може бути передбачена виплата винагороди через ОКУ.

Ознайомитись з перекладами та завантажити їх можна за посиланнями:

  • Резюме рішення Суду ЄС у справі.
  • Неофіційний переклад рішення.

Довідково:

Неофіційні переклади та резюме публікуються командою IP офісу в межах просвітницького проєкту про практику Суду ЄС з питань інтелектуальної власності для глибшого розуміння суті положень окремих Директив ЄС.

Всі резюме рішень Суду ЄС шукайте за хештегом #IPAcademy_ПрактикаСудуЄС на сторінці Академії інтелектуальної власності у Facebook.

 

Читайте також:

  • Практика Суду ЄС: справа SI, Brompton Bicycle Ltd – про охорону авторським правом форми виробу на прикладі велосипеда
  • Практика Суду ЄС: справа Levola Hengelo BV - про охорону авторським правом смаку харчового продукту
  • Практика Суду ЄС: справа SAS Institute Inc. - щодо прав на компʼютерну програму та випадків її правомірного використання

Новини

11 жовтня 2023
Українська ІР Академія за підтримки WIPO Academy завершила навчання тренерів, яке тривало три роки
11 жовтня 2023
Представники ІР офісу увійшли до складу Ради з питань інтелектуальної власності, утвореної Урядом
10 жовтня 2023
IP Across Borders: Тренінгові центри з інтелектуальної власності - оберіть і навчайтесь онлайн
10 жовтня 2023
IP офіс презентує мануал з охорони інтелектуальної власності в ювелірній індустрії
09 жовтня 2023
Форум IP&I management: запрошуємо на Дискусійну панель про залучення фінансування та нагадуємо про реєстрацію
Усі новини
Популярне на сайті

Реквізити рахунків УКРНОІВІ

До вашої уваги нові реквізити рахунків Національного органу інтелектуальної власності - державної організації “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності, що передбачені Порядком сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2004 № 1716. 

  • Нові реквізити рахунків УКРНОІВІ для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності

Реквізити для сплати державного мита (за видачу охоронних документів на об’єкти промислової власності) і зборів (у сфері авторського права) залишаються чинними, а саме:

  • авторське право
  • промислова власність

Нагадуємо, що зміни пов’язані з процесом трансформації та передачі функцій НОІВ від Укрпатенту до УКРНОІВІ на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 943-р «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності».

З 8 листопада 2022 року суб’єктом, що виконує функції НОІВ, є державна організація “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” (УКРНОІВІ).

Детальніше
Корисно знати

До уваги заявників

На запити заявників до НОІВ оприлюднюємо статут УКРНОІВІ та витяг з реєстру неприбуткових установ та організацій. Також інформуємо, що 05.12.2022 код неприбутковості було змінено.

Детальніше
Головна подія

04 вересня , 2023

Оновлені збори за дії, пов’язані з охороною прав на ОІВ

16.09.2023 набуває чинності постанова Кабінету Міністрів України від 15.08.2023 №859 «Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності».

Детальніше >

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Вересень 2022 Вересень 2023

Винаходи

239
237

Корисні моделі

246
231

Промислові зразки

78
80

Торговельні марки

2461
2548

Усього надійшло

3024
3096
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

11

Жовтня , 2023

На цей день подій не заплановано

Всі події