Усі консультації рубрики «Облік та звітність»

Консультацій: 4013
  • Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ і сплата податків за працівників за орендованим офісом
    ТОВ має юридичну адресу, за якою немає найманих працівників. Для працівників орендується офіс в іншому районі міста (без створення відокремленого підрозділу). Чи правильно подавати Додаток 1 за юрадресою, а Додаток 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ - за всіма працівниками до іншого району та сплачувати ЄСВ та ВЗ за юрадресою, а ПДФО - за адресою орендованого офісу?
    Сьогодні 11:16125
  • Облік безоплатно експортованого зразка продукції
    Підприємство відправляє за кордон вироблений своїми силами зразок рекламної продукції. Відправка через міжнародну кур'єрську службу, зареєстровану в Україні. Оплата за доставку в гринях. Зразок поставляється безкоштовно. Як відобразити у бухобліку?
    21.09.202328
  • Забезпечення інструментом робітника за договором ЦПХ
    На підприємстві виконують роботу робітники за договором ЦПХ. В договорі прописані умови, що робітнику можуть надаватися для роботи інструменти підприємства. Яким документом оформити видачу інструментів, які перебувають на обліку як МНМА? Чи можна скласти Акт внутрішнього переміщення МНМА?
    21.09.202322
  • Бухоблік ПДВ за митними деклараціями після повернення з ЄП
    Під час перебування на ЄП (2%) підприємство імпортувало товар, сплатило ПДВ при митному оформленні, включило цей ПДВ до первісної вартості. Як відобразити в обліку цей ПДВ після повернення на загальну систему і відновлення ПДВ?
    21.09.202313
  • Збір благодійним фондом коштів на придбання дронів та їх передачу ЗСУ
    Благодійний фонд планує провести благодійний концерт та інші благодійні заходи для збору коштів на придбання дронів для їх подальшої передачі ЗСУ. Як документально оформити та відобразити це в бухобліку?
    20.09.202316
  • Перевантаження товару: як оформити ТТН?
    Постачальник (Київ) відвантажує товар покупцеві (Запоріжжя). Передача товару буде на середині шляху (Полтава) з авто постачальника в авто покупця. Далі з авто покупця товар доставлятиметься різним клієнтам. Як оформити ТТН?
    19.09.202346
  • Списання запасів, викрадених під час окупації
    У грудні 2022 р. підприємство-поклажодавець передало підприємству-зберігачеві на зберігання зерно. Під час окупації з лютого по листопад 2022 р. зерно викрали. У грудні 2022 р. зберігач звернувся із заявою до Нацполіції про викрадення зерна і повідомив про викрадення поклажодавця. Але станом на 01.09.2023 р. зерно ще не списано з балансу. Як списати?
    19.09.2023432
  • Як ФОПу обліковувати вартість поштової доставки товару покупцям?
    ФОП продає товари через інтернет-магазин. У разі вибору покупцем доставки поштою та повної передплати, вартість доставки автоматично додається до загальної вартості замовлення. ФОП отримує від покупця оплату за доставку і потім сплачує її перевізнику під час відправки товару покупцю. Самостійно ФОП послуги доставки не надає, тільки через перевізників. Всі оплати ФОП проводить через РРО у повній сумі. Чи повинен ФОП у фіскальному чеку виокремлювати вартість товару і вартість доставки? Чи потрібно додати КВЕД доставки товарів?
    18.09.202353
  • Отримано грант від ООН: облік та оподаткування
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, уклало договір про розвиток підприємництва з Міжнародною організацією з міграції (з системи ООН). За договором на рахунок отримано грант. Призначення в договорі — на придбання виробничого обладнання. У призначенні платежу зазначено - "благодійний внесок". Які особливості оподаткування і бухобліку?
    18.09.202339
  • Перегляд ціни придбання земельної ділянки: як облікувати?
    Підприємство придбало у міської ради земельну ділянку, право власності на яку перейшло на дату укладення договору і реєстрації права власності, ввело в експлуатацію. За умовами договору оплата 50% при укладанні договору, інші 50% рівними частинами протягом 12 місяців. Укладено графік погашення та вказано, що сума розстрочення підлягає індексації на суму індексу інфляції згідно з Постановою №381. Як відобразити в бухобліку?
    15.09.202314
  • Як обліковувати витрати на послуги кейтерингу для працюючого персоналу?
    ТОВ спеціалізується на мультимедійних проєктах. З метою ефективного використання робочого часу творчої групи ТОВ уклало договір на послуги кейтерингу для забезпечення групи (ФОПи, що працюють за договорами послуг з ТОВ) гарячими напоями та їжею за принципом фуршету під час роботи. Чи входить кейтеринг до собівартості виробництва проєкту? Як провести в обліку акти наданих послуг кейтерингу?
    15.09.2023621
  • Відступлення права вимоги в звітності 4ДФ
    ФГ планує продати (відступити) фізособі за номіналом плюс інфляційні нарахування прострочений борг іншої фізособи, члена ФГ, який утворився внаслідок надання поворотної фіндопомоги. Чи відображати таку операцію в додатку 4ДФ? Чи визнається в обліку ФГ відступлення права вимоги доходом фізособи-боржника?
    13.09.202338
  • Облік прощення та пролонгації частини поворотної фіндопомоги
    Підприємство у 2020 році на три роки отримало поворотну фіндопомогу від фізособи. В обліку вона дисконтувалася. Чи можуть сторони частину цієї допомоги простити, а іншу пролонгувати ще на три роки? Як відобразити в обліку?
    12.09.202367
  • Відступлення права вимоги боргу фізособі: що в обліку?
    Члену ФГ видана ПФД згідно з договором. Термін повернення настав. Член ФГ відмовляється повертати позику. До ФГ звернулася фізсоба з пропозицією викупити борг члена за договором купівлі-продажу за 100% боргу плюс інфляційні нарахування. ФГ погодилося на продаж боргу іншій фізособі. Як правильно відобразити цю операцію в бухгалтерському та податкову обліказ та звітності?
    12.09.202325
  • Продаж деревини від розчищення посадок: облік та оподаткування
    Підприємство має на балансі земельну ділянку, на якій є насадження дерев. Є технічна документація щодо розчищення ділянки. Укладено договір з ФОП на розчищення, з ціною 200 грн, в т.ч. ПДВ за куб зваленої деревини. Далі ця деревина продається цьому ж ФОП (ділова за 480 грн, в т.ч. ПДВ, неділова - за 360 грн, в т.ч. ПДВ). Як документально оформити та відобразити в обліку?
    11.09.202325
  • Облік відшкодування за браковані імпортовані товари
    Підприємство імпортувало ножі і втулки для використання на виробництві продукції. Згодом з’ясувалося, що вони браковані. Уклали додаткову угоду з нерезидентом про повернення договірної вартості товарів і частково мита. А бракований товар буде здано на металобрухт. Чи потрібно нараховувати компенсуюче ПДВ? Як відобразити в бухгалтерському обліку?
    08.09.202336
  • Оренда місця для паркування авто у фізособи: облік та оподаткування
    Юрособа орендує паркомісце у фізособи (не ФОП) за 6220 грн без вирахування податків. Який порядок бухобліку цієї операції? Які податки треба утримати та як відобразити в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Чи треба робити нотаріальне завірення договору оренди?
    08.09.202339
  • Собівартість у сфері телепродакшн
    ТОВ, яке спеціалізується на мультимедійних проєктах, частково у січні-лютому 2022 р. виконувало послуги постпродашн проєкту за договором за бюджетні кошти, але внаслідок агресії рф проєкт закрито. Як списати залишки витрат на рахунку 23? Чи обліковувати реквізит до проєктів, вказаний в актах виконаних робіт субпідрядника декоратора? Чи є галузеві норми визначення собівартості мультимедійних проєктів? Чи може бухгалтер ФОП бути членом інвентаризаційної комісії?
    07.09.2023401
  • Повернення бракованої запчастини: що в обліку?
    ТОВ, платник податку на прибуток (квартальна звітність), у червні придбало запчастину, яку встановило на авто. Вартість запчастини списано на витрати. У липні з’ясувалося, що запчастина бракована, її зняли з авто і повернули постачальнику у серпні, а постачальник повернув кошти. Зареєстрували РК від постачальника, зменшили ПК. Як ці операції відобразити в обліку? Чи коригувати декларацію з податку на прибуток за півріччя?
    07.09.202347
  • Бухоблік операцій придбання рекламних послуг Фейсбук
    Підприємство перерахувало кошти з основного банківського рахунку на рахунок, до якого випущена так звана корпоративна картка. Карткою здійснено оплату рекламних послуг Фейсбук через рекламний акаунт Фейсбук. Чи оформляти авансовий звіт? Як відображати здійснені витрати та ПДВ?
    07.09.202371
  • Безкоштовна передача матеріалів/надання послуг ЗСУ
    Як правильно складати Акти на безкоштовну передачу матеріалів / безкоштовно виконані роботи органам ЗСУ? 1) Чи потрібно вказувати а акті балансову вартість матеріалів, загальну суму, чи потрібно при виконанні робіт розписувати в Акті повністю як в КБ 2 весь перелік витрат в т.ч. зарплата, електроенергія), чи потрібна довіреність? 2) Який лист від ЗСУ потрібно отримати для надання матеріалів чи виконання робіт? Чи має бути вказано, що вони неприбуткова організація, чи вони входять в Реєстр неприбуткових організацій, щоб після закінчення війни ДПС не сказала, що це благодійна допомога під 4%?
    05.09.2023105
  • Чи розраховувати МПЗ із земель промисловості?
    Юрособа - платник податку на прибуток орендувала у фізособи земельну ділянку категорії використання 11.02 (землі промисловості). За договором оренди щомісяця виплачується орендна плата, в формі 4ДФ відображається з ознакою «106». За усною вказівкою ДПІ юрособа зазначала неправильну ознаку, тому її слід виправити, а також розрахувати МПЗ за 2022 рік, подавши уточнюючу декларацію з додатком МПЗ. Чи права податкова?
    01.09.202333
  • ФОП «ліквідувався», а працівник не виходить на зв'язок: як припинити трудові відносини?
    Як звільнити співробітника у воєнний час, якщо немає зв'язку з ним? ФОП припинив діяльність. Співробітника не звільнено. Чи потрібно нараховувати йому зарплату?
    01.09.202352
  • Облік оренди та оплата, за яку прив’язана до курсу долара
    Підприємство – платник податку на прибуток (без різниць) орендує приміщення у ФОП – неплатника ПДВ. Вартість оренди визначена у гривнях і зафіксована у доларах США на момент складання договору. За договором, оплата щомісяця до 25 числа за курсом на дату оплати. Цією самою датою складається і акт послуг оренди за відповідний місяць. Як відображати це в обліку орендаря?
    31.08.202349
  • Пільга по сплаті земельного податку фізособою: які документи?
    ФОП на ЄП ІІ групи має 4 неповнолітніх дітей. Чи має він право на пільгу по сплаті за земельний податок з фізосіб? Якщо так, то які документи потрібно подати і чи можна це зробити через Електронний кабінет?
    29.08.202338