Про науку зрозуміло

Наука за 30 секунд. Психологія [Текст] : 50 найвизначніших психологічних теорій, які можна пояснити за півхвилини / з англ. пер. К. Дем‘янчук ; [літ. ред. Ж. Волкова]. — Київ : Bookchef : Форс Україна, 2020. — 160 с. — Загол. обкл.: Психологія за 30 секунд.

 Анотація

У книжці легко й просто описано внутрішню роботу мозку людини, окреслено наукову діяльність і здобутки корифеїв психологічних досліджень, наведено віхи їхньої біографії на наслідки відкриттів для розвитку й збагачення фахової і світової культури.

 

 

Наука за 30 секунд. Філософія [Текст] : 50 найвизначніших думок з філософії, які можна пояснити за півхвилини / з англ. пер. М. Оліярник ; [літ. ред. Ж. Волкова]. — Київ : Bookchef : Форс Україна, 2020. — 160 с. — Загол. обкл.: Філософія за 30 секунд.

 Анотація

У книжці наведено огляд історії філософії від початків до здобутків нашого часу, окреслено експеримент «мозку в колбі», якій наштовхнув до створення фільму «Матриця», означено поняття зомбі-близнюків, буття і ніщо, наведені приклади парадокса Зенона й деконструкції Дерріди, а також окреслено віхи біографії знаних мислителів людства і наслідки впливу їхніх міркувань на розвиток ментальності народів і свідомості людини.

 

 

 Наука України у світовому інформаційному просторі [Текст]. Вип.16 / [редкол.: Я. С. Яцків (голов. ред.) та ін.]. — Київ : Академперіодика, 2019. — 130 с. — (Наука України у світовому інформаційному просторі).

Анотація

Публікування статей, присвячених актуальним питанням організації світового інформаційного простору і присутності у ньому української науки

 

 

Арнольд, Н.
Інструменти, роботизація й безліч ґаджетів [Текст] / Н. Арнольд ; [іл. Х. Бачиньскі ; пер з англ. О. Чмовж]. — Харків : Талант : Юнісофт, 2020. — 80 с. — (Квест Stem).

 Анотація

Захоплива енциклопедія познайомить юних дослідників з історією технологій, що змінили життя людства: від кам’яного клина до космічних ноу-хау. Вчені команди STEM відкриють читачам «магію» винаходів і запропонують неймовірні експерименти. Як збудувати блокатор радіохвиль, виростити корисні бактерії, зробити справжню батарейку, сконструювати руку робота, вирощувати рослини у космосі? Про все це і багато іншого дізнавайся зі сторінок цієї книги.

 

 

Арнольд, Н.
 Фантастичні сили і неймовірні машини [Текст] / Н. Арнольд ; [іл. Х. Бачиньскі ; пер. з англ. О. Чмовж]. — Харків : Талант : Юнісофт, 2020. — 80 с. — (Квест Stem).

Анотація

Вражаючі наукові факти і понад 30 цікавих експериментів! Разом із командою STEM — вченими та їхніми роботами-помічниками — ти спроєктуєш різні машини та механізми.

Довідаєшся, як зробити реактивну ракету, як працює гідротехніка, як конструюють летючі потяги, в чому секрет парових двигунів… А ще про те, в чому полягає робота інженерів-екологів і як захищати довкілля.

 

 

Барзотті, Іларія.
Усе, що треба знати про науку і транспорт [Текст] / Іларія Барзотті ; [пер. Я. Головченко ; іл. І. Барзотті]. — Харків : Vivat, 2020. — 96 с. — (Енциклопедії).

 Анотація

Мандруючи сторінками цієї корисної енциклопедії, молодші школярі дізнаються про визначні наукові відкриття, історію і передумови винайдення технологій, які нині панують у нашому світі. Як з’явилася електрика, коли виникла перша камера, хто створив телефон і на якому транспорті люди подорожують суходільними, морськими, повітряними та навіть космічними шляхами — ці захопливі факти про науку і транспорт відкриють дітям світ геніальних технічних досягнень. Книжка допоможе розвинути пам’ять, увагу й критичне мислення, що стане у пригоді маленьким розумахам під час навчання у школі.

 

 

Барфілд, Майк.
Елементарно! [Текст] : Науковий детектив : Досліджуємо атоми, з яких складається наша оселя / Майк Барфілд ; іл. Лорен Гамфрі ; [пер. з англ. Ганни Яновської]. — Харків : Жорж, 2020. — 64 с. — (Час із книгою).

Анотація

Найлегший і найцікавіший спосіб ознайомитися із Періодичною системою Менделєєва — долучитися до розслідування наукового детектива Шерлока Хімса. Разом ви знайдете і розпізнаєте всі 92 елементи-«злочинці», з яких складається цілий Всесвіт, проведете цікавезні хімічні досліди і дізнаєтеся багато дивовижних фактів про видатних учених.

 

 

Бод, Р.
Забуті науки. Історія гуманітарних наук [Текст] / Р. Бод ; з нідерландської пер. Я. Довгополий. — Київ : Вид-во Жупанського, 2016. — 376 с. — (Історична думка).

 Анотація

У наш час комп’ютерних технологій, приголомшливих відкриттів у царині математики, фізики, астрономії, хімії, біології й генетики, гуманітарні науки у суспільній свідомості відійшли убік, зайняли другорядне місце і на перший погляд вважаються не настільки важливими, як точні науки. Але не варто забувати, що саме гуманітарні науки є тими першими пранауками, з яких пізніше зародилися точні науки.

Ренс Бод, професор інформаційних та гуманітарних наук в Амстердамському університеті створив першу доступну оглядову історію гуманітарних наук з моменту їхнього зародження (бл. 600 року до нар. Хр.) і аж до початку ХХІ століття. У “Забутих науках” в захопливій формі розповідається, як виникло вивчення мови, музики, мистецтва і літеатури і як воно розвивалося. Даються відповіді на запитання, чи існувала до певної міри якась єдність цих наук, чи вони від початку були роздрібленими? Як розвивалися гуманітарні науки у Китаї, Індії, Африці та інших регіонах? Також описується, як гуманістичні науки були втиснуті в біблійні рамки в Європі і як гуманісти у XV ст. зуміли від них звільнитися. Розповідається про те, як філологія перетворилася на могутню зброю гуманістів, які стояли біля витоків перевороту нашого уявлення про світ. Описується період, коли гуманітарні науки впливали на природничі науки у всіх галузях: від ботаніки, астрономії, фізики до географії.

Автор також приділяє увагу історії розгалуження гуманітарних і точних наук, що відбувалося упродовж XVIII ст., і тому, як у XIX ст. гуманітарні науки сягнули висот, але відтоді використовувалися переважно лише з націоналістичною метою. У наступному столітті гуманітарні науки звільняються як з-під класичного, так і націоналістичного гніту, знову позначаючись на точних науках, від генетики до інформаційних технологій. Таким чином, наприкінці ХХ ст. знову розмивається традиційна різниця між цими науками.

 

 

Вуд, Аманда.
Світ природи [Текст] : візуальна збірка див природи / Аманда Вуд, Майк Джоллі ; іл. О. Дейві ; [пер. з англ. М. Пухлій]. — Київ : КМ-Букс, 2018. — 112 с.

 Анотація

Автори книги “Світ природи” Аманда Вуд і Майк Джоллі пишуть разом книги вже більше 20 років. Разом вони створили кілька книг, які отримали міжнародні премії. Вони обидва живуть і працюють у Великобританії.

За мільйони років із часу появи життя на Землі всі тварини й рослини у процесі еволюції набули такого вигляду, поведінки та способу розмноження, які дають їм найкращі шанси на виживання: кожен листок кожного дерева, кожне пташине перо створене саме для певної мети, а також для гармонійної взаємодії з відповідним середовищем. І ця книжка покликана допомогти вам дослідити та зрозуміти цю взаємодію, а також оцінити надзвичайну винахідливість і гнучкість світу природи.

“Це багатошарова і майстерно видержана книга, яка здатна залишити читачам враження, наче вони блукали залами природничого історичного музею”. – Publishers Weekly starred review.

СУПЕРОБКЛАДИНКА РОЗКЛАДАЄТЬСЯ У ВЕЛИЧЕЗНИЙ ПЛАКАТ!

 

 

 

Гудвін, Майкл.
Економіка: як вона працює (і не працює) у словах та малюнках [Текст] : [комікс] / Майкл Гудвін ; іл. Ден Бурр ; [пер. з англ. О. Єлагіна, А. Поритко]. — Львів : Ірбіс Комікси, 2020. — 320 с. : іл.

Анотація

Економіка відіграє важливу роль у житті кожної людини, адже щодня доводиться приймати безліч навіть найпростіших економічних рішень, у тому числі тих, які стосуються заробітку грошей, споживання товарів, забезпечення власного добробуту чи добробуту своєї родини. Щодня виникає потреба взаємодіяти з різними установами: закладами освіти, лікарнями, органами влади — усі вони є частиною економічної системи не лише країни, а й окремого громадянина. А ще люди реалізують власне виборче право, голосуючи за політиків, які потім приймають важливі економічні рішення, що впливають на інтереси кожного громадянина. І часто політики обіцяють речі, які вочевидь не можуть бути виконані, бо йдуть урозріз із законами економіки.

І щоб осягнути цей складний кругообіг таких різних і таких пов’язаних між собою сфер нашого життя, без розуміння економіки та її принципів не обійтися.

Автор коміксу намагається з’ясувати головні економічні принципи та зв’язки починаю­чи із найбільш раннього періоду — від стародавнього натурального господарства, крок за кроком мандруючи історією, до сьогодення. Це дає читачеві змогу проаналізувати, як із плином часу змінювалися умови існування людства та як саме працює економіка на рівні сім’ї, країни, планети.

Тож приєднуйтеся до економічної мандрівки разом з автором!

 

 

Ґордер, Ю.
Світ Софії [Текст] : роман про історію філософії / Ю. Ґордер ; з норв. пер. Н. Іваничук. — 3-є вид. — Львів : Літопис, 2019. — 536 с.

 Анотація

Це роман про історію філософії, в яку поринає чотирнадцятирічна дівчинка Софія, яка одного дня знаходить у поштовій скринці листа із питаннями «Хто ти?» та «Звідки взявся світ?». З цього й починається мандрівка дівчинки, і наша разом з нею, світом філософії. Це короткий легкий курс історії філософії, систематизований, логічно викладений та доступно пояснений у художній формі. Дуже цікаво, пізнавально, захоплююче і зовсім не дивно, чому в деяких країнах ця книжка входить до переліку літератури з предмету «філософія». Адже філософія — це не курс в університеті чи школі, філософія — це спосіб мислення та оцінки всього, що відбувається довкола, філософія вчить задавати собі питання, думати, сумніватися, вчитися, міняти думку і знову ставити питання. І ця книжка вчить того самого.

Ця книга не лише принесла автору світову славу, а в 1995 році стала найбільш продаваною у світі, вона й відкрила Ґордера для українців. «Світ Софії» зараз перекладено 64 мовами, у багатьох країнах книга є в списку рекомендованої літератури з філософії у школах та університетах

 

 

Ендерс, Д.
Внутрішня історія. Кишечник – найцікавіший орган нашого тіла [Текст] / Д. Ендерс ; іл Д. Ендерс. — Харків : Кн. клуб “Клуб сімейн. дозвілля”, 2015. — 288 с.

 Анотація

До вашої уваги – його величність кишечник! Так-так, саме він! Ви ще соромитеся говорити про цей дуже важливий та цікавий орган свого тіла? Дарма! Тому що саме від його роботи залежить не тільки гарне фізичне самопочуття, але й ваш настрій та психічний стан. Узагалі, що ми знаємо про кишечник? Здається, зовсім небагато! Але ж це цілий світ зі своїми правилами, обов’язками, громадянами – і навіть злочинцями! Ця книга покликана змінити існуючий стан речей. Ви дізнаєтеся про структуру та принципи роботи кишечника, роль кишкової флори, вплив кишечника на мозок та зв’язок імунної системи і бактерій… Тож запрошуємо до захопливої подорожі травним шляхом! Обіцяємо, нудно не буде!

 

 

Мірошниченко, С. А.
Цікава наука [Текст] / С. А. Мірошниченко ; [С. А. Мірошниченко ; пер. із рос. О. В. Зав‘язкін]. — Київ : Кристал Бук, 2019. — 160 с. : іл. — (Велика книжка). — Авт. вказаний над вих. дан.

Анотація

Усе, що створює людина, усе, чим вона живе, так чи інакше пов’язане з точними та природничими науками. Ця книжка допоможе хлопчикам і дівчаткам одержати нові знання з математики, фізики, хімії та біології людини. Яскраві ілюстрації, популярний виклад матеріалу, тематичні запитання, досліди, фокуси, вікторини — що ще треба для захопливого домашнього навчання?! Переконайтесь, що наука може бути надзвичайно цікавою! Адресовано допитливим хлопчикам і дівчаткам, а також їхнім дбайливим батькам.

 

 

О‘Ніл, К.
BIG DATA. Зброя математичного знищення. Як великі дані збільшують нерівність і загрожують демократії [Текст] / К. О‘Ніл ; пер. з англ. О. Калініна. — Київ : BOOKCHEF : Форс Україна, 2020. — 336 с.

 Анотація

Ми живемо в епоху алгоритмів. Рішення, які впливають на наше життя, дедалі частіше ухвалюють не люди, бо їх визначають математичні моделі. Це має забезпечити справедливість рішень, позаяк кожного судять за одними й тими самими правилами, і упередженість зводять нанівець. Проте Кейт О’Ніл розкриває в книзі інший бік Big Data і математичних алгоритмів ухвалення рішень. Моделі, які застосовують нині, є непрозорими, нерегульованими й беззаперечними, навіть коли явно помиляються. Вони здатні посилювати дискримінацію. Приміром, бідний студент не може отримати позику, позаяк модель кредитування вважає його занадто ризикованим (з огляду на його поштовий індекс), тим самим його позбавляють можливості здобути гарну освіту, яка може витягнути його з бідності. Математичні моделі допомагають сильнішим, натомість карають слабких, створюючи «токсичний коктейль для демократії». Ласкаво просимо на темний бік Big Data.

 

 

Орзел, Чед.
Сніданок з Ейнштейном. Екзотична фізика у повсякденному [Текст] / Чед Орзел ; пер. з англ. К. Булкіна. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 384 с

Анотація

Автор книги “Сніданок з Ейнштейном” Чед Орзел – професор Юніон-коледжу у місті Скенектаді, штат Нью-Йорк, автор трьох книжок із поясненнями про фізику для ненауковців. З 2002 року Чед Орзел веде блог про науку на власному сайті, а віднедавна пише і дла Forbes.

Уявіть собі звичний ранок – ви прокидаєтеся від дзвінка будильника, заварюєте собі філіжанку запашної кави, підсмажуєте хрумкий тост, гортаєте стрічку новин на смартфоні… А чи підозрюєте ви, що просте, повсякденне існування усіх цих речей – будильника, тостера, запаху кави, смартфона і навіть твердої поверхні кухонного стола – залежить від найхимерніших і найдивовижніших законів, які визначають взаємодії фундаментальних частинок на квантовому рівні?

Фізик та популяризатор науки Чед Орзел простою мовою ви-кладає найскладніші речі, над розплутуванням і поясненням яких працювали найвидатніші генії ХХ століття – і показує, як найбільш екзотичні квантові взаємодії пронизують наше життя на повсякденному рівні.

“Орзел має на меті продемонструвати читачеві, як квантова фізика є частиною наших повсякденних життів – і йому це великою мірою вдається”. – The New York Times Book Review

 

 

Роуч, М.
Вояки. Цікава наука про людей на війні [Текст] / М. Роуч. — Харків : Ранок : Фабула, 2019. — 304 с.

 Анотація

Авторка всесвітніх бестселерів ділиться зі своїм читачем неймовірними фактами про боротьбу солдат з дійсно найбільшими їхніми ворогами – панікою, виснаженням, спекою, шумом. Досліджує вплив найменших та на перший погляд, незначних деталей на перебіг бойових дій. Для прикладу, дізнається чому звичайна застібка-блискавка може створити проблеми снайперу. Чи що спільного є між весільною сукнею та захисним костюмом.

Роуч досліджує, як наука допомагає людині в екстримальних умовах.

 

 

Стюарт, І.
Неймовірні числа професора Стюарта [Текст] / І. Стюарт. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 382 с.

Анотація

Ця книжка вражає, ви й незчуєтеся, як полюбите чарівний світ чисел! Для багатьох з нас світ математики — це темний ліс, сповнений незбагненних і химерних понять. «Неймовірні числа професора Стюарта» є тим компасом, що допоможе не загубитись у цих нетрях і зрозуміти світ чисел. З притаманною науковцю дотепністю, Іен Стюарт висвітлює дивовижні властивості чисел, загадку куба Фібоначчі, оповідає історію видатних математичних проривів від давнини й до сьогодні, розкриває секрети математичних кодів, шифрів та cудоку, четвертого виміру, кубика Рубіка та гри в «15», пояснює, як одна нескінченність може бути більшою за іншу та показує, що математика є невід’ємною частиною нашого життя.

 

 

Стюарт, К.
Дивовижні атоми та хаос матерії [Текст] / К. Стюарт ; [худож.-іл. А. Брандов ; пер. з англ. О. Чмовж]. — Харків : Талант : Юнісофт, 2020. — 80 с. — (Квест Stem).

 Анотація

Команда талановитих науковців знайомить читачів із дивовижним світом відкриттів та дослідів. У цій книзі ти знайдеш експерименти, що відкриють цікавий науковий світ у повсякденному житті. Ти зможеш зробити власний компас, стати геологом і вивчати гірські породи, зробити вулкан вдома і спостерігати за дощем у склянці… А ще дізнаєшся багато цікавинок і напевно відкриєш у собі талант ученого.

 

 

Стюарт, К.
Чудові числа і круті розрахунки [Текст] / К. Стюарт ; [худож.-іл. А. Брандов ; пер. з англ. О. Чмовж]. — Харків : Талант : Юнісофт, 2020. — 80 с. — (Квест Stem).

Анотація

Захоплива енциклопедія познайомить юних дослідників з історією технологій, що змінили життя людства: від кам’яного клина до космічних ноу-хау. Вчені команди STEM відкриють читачам «магію» винаходів і запропонують неймовірні експерименти. Як збудувати блокатор радіохвиль, виростити корисні бактерії, зробити справжню батарейку, сконструювати руку робота, вирощувати рослини у космосі? Про все це і багато іншого дізнавайся зі сторінок цієї книги.

 

 

Чем, Хорхе.
Гадки не маємо. Подорож невідомим Всесвітом [Текст] / Х. Чем, Д. Вайтсон ; пер. з англ. О. Асташова. — Київ : Наш формат, 2019. — 352 с.

Анотація

ДЛЯ КОГО КНИЖКА

Історія науки — це історія безперервних революцій, які щоразу відкривають нам очі на довколишній світ. Чи зародилося б розумне життя, якби не вимерли динозаври? Чи існують інші виміри? Із чого складається 95 % Всесвіту? Ви не знайдете в цій книжці точних відповідей на ці запитання. Навіть більше — ви не знайдете їх ніде. Але те, що ми досі не знаємо багатьох фундаментальних істин, означає, що попереду нас чекають неймовірні відкриття.

ДЛЯ КОГО КНИЖКА

Книжка для всіх, хто цікавиться історією Всесвіту, фізикою, астрономією.

ЧОМУ ВАРТО КУПУВАТИ ЦЮ КНИГУ

Ця дотепна книжка проведе крізь ще не розкриті таємниці фізики, космології та астрономії. Вона покаже, як мало ми знаємо про наш Всесвіт, і водночас допоможе трохи краще зрозуміти, як усе влаштовано.

ПРО АВТОРА

Хорхе Чем — популяризатор науки, доктор робототехніки у Стенфордському університеті. Творець популярних онлайн-коміксів, відомих як PHD Comics. Деніел Вайтсон — професор експериментальної фізики в Каліфорнійському університеті, член Американського фізичного товариства. Він проводить дослідження за допомогою Великого адронного колайдера в ЦЕРНі.

 

 

Шеве, Улаф.
Суперстудент [Текст] : Як навчатися легко і з задоволенням, просто змінивши підхід / Улаф Шеве ; [пер. з англ. Б. Превіра]. — Київ : КМ-Букс, 2019. — 240 с.

 Анотація

Автор книги “Суперстудент” Улаф Шеве – знавець і викладач навчальних методик. Хоча у школі він був посереднім учнем, завдяки особливому підходу до навчання він згодом зміг виграти Фулбрайтівську стипендію; поїхавши за обміном в Каліфорнійський університет, став там відмінником, а пізніше закінчив з відзнакою Оксфорд. Улаф займається дослідження взаємозв’язку навчальних методів, мотивації, навичок, віри в себе й результатів навчання.

Чимало хто вважає, що не здатен учитися краще, бо високих результатів досягають тільки найрозумніші. У своїй книжці Улаф Шеве переконливо доводить, що це на так. Автор, який від самої молодшої школи не ловить зірок з неба, завдяки своєму унікальному підходу до навчання перетворився на суперстудента, який зміг вступити одразу в декілька найкращих університетів світу.

У своєму посібнику він розповідає про всі техніки, які застосовував з таким чудовим результатом: як читати і як запам’ятовувати, як складати усні й письмові іспити, як підвищити мотивацію і продуктивність, як покращити дисципліну й відповідальність, а головне – як знаходити в навчанні баланс, щоб отримувати від нього справжнє задоволення! Якщо ви хочете покращити свої оцінки й стати найкращим студентом, при цьому не жертвуючи свої оцінки й стати найкращим студентом, при цьому не жертвуючи своїм вільним часом, ця книжка саме для вас.

 

 

Щєшка, Джон.
Франк Ейнштейн і біоактивна штуковина [Текст] : [повість] / Джон Щєшка ; пер. з англ. І. Ємельянової ; мал. Б. Біґґса. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 176 с.

 Анотація

Автор книги “Франк Ейнштейн і біоактивна штуковина” Джон Щешка – американський дитячий письменник, найвідоміший за малюнками, створеними разом з ілюстратором Лейн Смітом. Він також є національно визнаним захисником читання і засновником Guys Read – веб-програми грамотності для хлопчиків, місія якої “допомогти хлопцям стати самомотивованими, читачами на все життя”.

– Серія книг “Франк Ейнштейн” бестселер за версією The New York Times!

Пригодницька серія для дітей, яким до вподоби наука!

Бряк серйозно крякнув, чи то пак зламався, заповідник нещадно вирубується таємничою фірмою, наша планета задихається від сміття – що взагалі відбувається в житті юного винахідника Франка Ейнштейна? І що робити, коли довкола геть усе йде не за планом? Тільки без паніки! Франк Ейнштейн і його вірний друг Вотсон усе владнають.

Франк Ейнштейн (А) – юний геній, науковець і винахідник. Дзвяк (В) – самозбірка особа зі штучних інтелектом. Бряк (С) – майже самозбірна особа зі штучним майже інтелектом. Разом вони створюють Біоактивну Штуковину, винахід, здатний урятувати планету (D). Та в Мідвілському лісовому заповіднику коїться щось таємниче – таке, що загрожує існуванню всього людства, якщо наші герої не з’ясують, хто чи що за цим стоїть!

 

 

Щєшка, Джон.
Франк Ейнштейн і пояс “Евобластер” [Текст] : [повість] / Джон Щєшка ; пер. з англ. І. Ємельянової ; мал. Б. Біґґса. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 208 с.

 Анотація

Автор книги “Франк Ейнштейн і пояс “Евобластер” Джон Щешка – американський дитячий письменник, найвідоміший за малюнками, створеними разом з ілюстратором Лейн Смітом. Він також є національно визнаним захисником читання і засновником Guys Read – веб-програми грамотності для хлопчиків, місія якої “допомогти хлопцям стати самомотивованими, читачами на все життя”.

– Серія книг “Франк Ейнштейн” бестселер за версією The New York Times!

Пригодницька серія для дітей, яким до вподоби наука!

Франк Ейнштейн – невгамовний винахідник. Поки його батьки мандрують світом, хлопчина з головою поринає в науку. Чого тільки не вигадує юний геній зі своїм вірним другом Вотсоном! Цього разу друзі теж мандруватимуть, але не країнами, а в часі, завдяки чому побачать живого динозавра!

Франк Ейнштейн (А) – юний геній, науковець і винахідник. Дзвяк (В) – самозбірка особа зі штучних інтелектом. Бряк (С) – майже самозбірна особа зі штучним майже інтелектом. Разом вони створюють пояс “Евобластер” (D), який дозволяє своїм користувачам еволюціонувати (та дееволюціонувати) в інші форми життя, вмить трансформуючись із одного виду в інший. Та чи можуть вони завадити Ті-Едісонові й панові Шимпану (Е) вкрасти цей винахід для власних лихих справ?

 

 

Всі новинки →