This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk/ (213.160.144.254) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-09-09. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
08.09.2023

IP офіс підписав Меморандум про співробітництво з Національною академією наук України

Співпраця стосуватиметься трьох головних напрямів та в перспективі матиме значний вплив на найважливіші сфери економіки.

IP офіс та НАН України уклали Меморандум про співробітництво. Як зазначила очільниця IP офісу Олена Орлюк, хоча меморандуми зазвичай окреслюють виключно наміри сторін, цей документ матиме максимально практичне значення.

Співпраця стосуватиметься таких основних напрямів:

  • запровадження в Україні державної підтримки й стимулювання створення та використання обʼєктів права інтелектуальної власності, законодавства, системи державного управління у сфері ІВ та інноваційної діяльності, що враховує кращу практику Європейського Союзу;
  • інноваційний розвиток України, зокрема у промисловості та інших галузях економіки;
  • забезпечення трансферу технологій та реалізації продукції з високою прибутковістю, що призведе до відновлення інноваційним шляхом економіки України.

“Одна із задач IP офісу у сфері інновацій – допомогти Україні залучати кошти і припинити відтік наших талановитих людей за кордон. Технології, інновації мають залишитися в нашій державі, а люди, які їх створюють, мають отримувати гідну фінансову підтримку, в якій кошти інвесторів наразі мають відігравати ключову роль. Саме тому ми створюємо на базі нашого офісу Національний хаб інтелектуальної власності та інновацій - IP&I Hub. І саме тому для нас надзвичайно важлива співпраця з НАН України як рушійним науковим центром, чиї розробки можуть впливати на розвиток ключових галузей економіки України”, – акцентувала Олена Орлюк.

Президент НАН України Анатолій Загородній наголосив на важливості розробленої політики у сфері інтелектуальної власності наукових установ та постійного моніторингу її реалізації. У підписаному Меморандумі, зокрема, йдеться про необхідність розвитку механізмів державного сприяння створенню та використанню винаходів, інших обʼєктів права інтелектуальної власності та підтримку інноваційної діяльності з урахуванням досвіду Європейського Союзу.

Плідна співпраця IP офісу та НАН України має сприяти розвиткові національної науки та підтримці українських креаторів та винахідників. Як зазначила Олена Орлюк, фокус в Україні на інтелектуальній власності в перспективі матиме значний вплив на найважливіші сфери економіки, включаючи розвиток оборонного комплексу України та підвищення рівня ВВП.

 

Читайте також:

  • ІР офіс підписав Меморандум про співпрацю з Київським академічним університетом, на базі якого запрацює TISC
  • Розвиток виноградарства та виноробства в Україні: IP офіс уклав Меморандум про співробітництво з корпорацією «Укрвинпром»
08.09.2023

Полегшений доступ до інформації для людей із вадами зору: в Україні набув чинності Марракеський договір

Марракеський договір, який передбачає полегшений доступ до друкованих творів для людей з вадами зору, набув чинності в Україні з 8 вересня 2023 року.

Документ закріплює ряд обмежень і винятків з авторського права та відкриває можливість публікувати примірники творів у доступних для людей із вадами зору форматах.

Йдеться про те, що без дозволу суб’єктів авторського права та безоплатно дозволяється використовувати копії твору для плоско–друкованих книг, літератури, виданої шрифтом Брайля, рельєфно-графічних посібників та озвученої літератури тощо. Зокрема:

  • відтворення, розповсюдження, інтерактивного надання доступу; пересилання електронних копій у мережі або засобами бездротового зв’язку виключно особам з вадами зору ;
  • переклад твору з метою виготовлення копій творів у відповідному доступному форматі;
  • найму примірників (копій) твору у доступному форматі для осіб з вадами зору;
  • імпорт примірників творів у доступному форматі.

Використання твору вказаними способами допускається через уповноважений заклад (установу, організацію), який навчає чи надає спеціалізовані послуги для адаптивного читання. Нині процес визначення такого органу все ще триває в Україні.

Також Марракеський договір дозволяє організаціям для осіб із порушеннями зору, бібліотекам та іншим уповноваженим особам пересилати копії книг в доступних форматах в інші 95 країн, які ратифікували або приєдналися до документу.

Крім того, імплементація положень договору наближає Україну до європейських стандартів (з 2019 року Марракеський договір чинний у ЄС) та міжнародної практики, а головне - суттєво полегшить доступ до інформації вразливих верств населення.

 

Читайте також:

  • Ратифікація Марракеського договору в Україні: деталі
08.09.2023

IP офіс презентує чек-лист «Авторське право у сфері мистецтв та мистецької освіти: освіта для митців та новітні технології»

Все про авторське право для креативних індустрій, новітні технології і кому належать твори, згенеровані штучним інтелектом. Команда ІР офісу підготувала чек-лист за підсумками заходу «34 полюси творчості: авторське право у креативних індустріях», який був проведений за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

В ньому окреслені основні тенденції із захисту авторського права у сфері мистецтва і взаємодія креативних індустрій із технологіями. Мета цього мануалу – підвищення рівня обізнаності та культури у застосуванні і захисті авторського права у сфері мистецтва.

В чек-листі зокрема йдеться про таке:

  • тренінгові програми і курси з інтелектуальної власності для креативних індустрій;
  • штучний інтелект і авторське право;
  • законодавча база України і захист творів, згенерованих ШІ;
  • норми українського законодавства, яку мають бути оновлені через імплементацію норм права ЄС відповідно до Угоди про асоціацію.

Чек-лист доступний у вільному доступі за посиланням.

Він стане в нагоді митцям у сферах театрального, музичного, хореографічного, естрадно-циркового, образотворчого мистецтва та мистецької освіти.

 

Читайте також:

  • ІР офіс презентував чек-лист із серії «Авторське право в музейній справі»
  • Чек-листи із серії “Авторське право в бібліотечній справі”
07.09.2023

Гайд по European Inventor Award: запрошуємо до участі в одній із найпрестижніших інноваційних премій Європи

Захід проводить Європейське патентне відомство (ЄПВ/EPO). Реєстрацію вже відкрито - номінаційні заявки можна подати до 1 жовтня.

Європейське патентне відомство запрошує до реєстрації для участі в European Inventor Award (Європейська премія винахідників).

Мета цієї ініціативи, яка була започаткована ще у 2006 році, - популяризувати винахідницьку активність, заохотити винахідників, які перетворюють свої ідеї на прикладні рішення, що вирішують виклики сьогодення та сприяють технічному прогресу, економічному зростанню. А також популяризувати правову культуру у ІР-сфері та європейську патентну екосистему, яка забезпечує правову охорону винаходів та заохочує створення інновацій.

Як взяти участь?

Реєстрація для участі здійснюється через онлайн платформу European Inventor Award і буде відкрита до 1 жовтня 2023 року. Номінанти, котрі беруть участь вперше, мають створити обліковий запис. Ті, хто вже брав участь раніше, можуть скористатися попереднім обліковим записом.

Наступним кроком є заповнення номінаційної заявки (заявки учасника), її збереження та надсилання. На цьому етапі важливо виконати всі формальні вимоги.

Зареєструватися може кожен охочий, висувати кандидатів мають право також представники громадського сектору, зважаючи на загальні вимоги до номінантів.

Які вимоги до учасників?

Вимога для участі - наявність патенту ЄПВ на винахід, правова охорона якого поширюється принаймні в одній із держав-членів ЄПВ (перелік держав-членів ЄПВ можна побачити тут), за винятком категорії «Досягнення за вагомий внесок».

Охоронний документ повинен демонструвати визнану користь для суспільства або довкілля, та мати підтверджений або потенційний економічний успіх у Європі (комерціалізація у Європі).

European Inventor Award диференціює фіналістів та переможців за наступними категоріями:

  • промисловість;
  • дослідження;
  • малі та середні підприємства;
  • країни, що не входять до переліку держав-членів ЄПВ;
  • досягнення за вагомий внесок.

Українські винахідники можуть бути номіновані лише в категорії «Країни, що не є членами ЄПВ».

Як оберуть переможців?

Група експертів ЄПВ оцінить пропозиції на предмет відповідності формальним вимогам та визначить, чи можна віднести винахід до проривних технологій. Буде обрано 50 кандидатів - відповідні пропозиції передають на розгляд журі, яке після кількох раундів голосувань та обговорень обере фіналістів та переможців.

Члени журі можуть визначити до трьох фіналістів (у тому числі одного переможця) у кожній з чотирьох категорій. Лише у номінації «Досягнення за вагомий внесок» члени журі обирають одного кандидата, який автоматично стає переможцем у цій категорії.

Переможець кожної категорії отримає кубок, сертифікат та відповідну рекламу у ЗМІ.

Також European Inventor Award має дві окремі номінації - Young Inventors Prize (премія для молодих винахідників до 30 років) та Popular Prize (премія глядацьких симпатій), переможців у яких визначать шляхом відкритого голосування.

Якщо у вас виникнуть додаткові питання стосовно премії, звертайтеся за електронною адресою:
european-inventor@epo.org.

 

Довідково

Премія European Inventor Award відзначає технологічні прориви та привертає увагу до винахідників, які рухають людство у світле майбутнє. Вона демонструє надихаючі ідеї та підкреслює життєво важливу роль винахідників у побудові розумнішого та стійкішого світу.

Номінації на Європейську премію винахідників є відкритими. Незалежно від того, чи знаєте ви когось з молодих новаторів, чи самі є винахідником, номінаційні заявки необхідно надсилати через номінаційну платформу.

Важливою є ретельна перевірка своєї заявки: якщо дані неправильні, неповні або не відповідають умовам, кандидат може бути усунутий від участі в конкурсі.

Детально про умови участі у European Inventor Award читайте тут.

 

Читайте також:

  • Штучний інтелект та IP: запрошуємо до Дискусії ВОІВ про новітні технології
  • Освіта у сфері інтелектуальної власності: стартує другий сезон IP Connecting Students
06.09.2023

Вийшли нові випуски подкастів онлайн-курсу “Основи авторського права в креативних індустріях”

Вже 6 модулів з 8-ми першого в Україні курсу-подкасту “Основи авторського права в креативних індустріях” доступні для прослуховування. Цей курс створено командами Creative Practice. Освітня платформа та IP офісу саме для фахівців креативної індустрії. Ознайомитись з аудіо-матеріалами можна на платформах YouTube та SoundCloud.

Йдеться про такі модулі:

1. Твори, автори та їхні права (ознайомлення з базовими поняттями авторського права. Зокрема, що є його об'єктом, хто такі автори та співавтори, а також, які навколо них існують права).

2. Ліцензії на твори та їхні види (йдеться про ліцензії на твори та їхні види. Зокрема про доволі поширену в креативній спільноті ліцензією Creative Commons).

3. Методи захисту авторських прав (присвячений міфам навколо методів захисту авторського права. Опис дієвих механізмів засвідчення авторства, чим авторське свідоцтво відрізняється від патенту, кому і навіщо потрібно реєструвати торговельну марку, що таке ISBN та чи можна виграти суперечку про авторські права за кордоном, якщо твір зареєстровано в Україні).

4. Ключові види авторської винагороди: зарплата, гонорари та роялті (винагороди за авторські твори: разова винагорода, заробітна плата або роялті, їх особливості та відмінності).

5. Що таке плагіат (про те, що саме можна назвати плагіатом та як з ним боротися).

6. Особливості захисту прав на програмний код (авторське право в індустрії програмних продуктів і забезпечення його захисту).

А ще два модулі у форматі подкастів будуть розміщені вже найближчим часом. В них обговорюватимуться наступні теми:

  • Договір про нерозголошення.
  • Штучний інтелект.

Довідково:

“Основи авторського права в креативних індустріях” — це оглядовий онлайн-курс для всіх учасників ринку креативних індустрій, від фахівців до працедавців. На ньому йдеться про те, які права мають автори, як їх захищати, як працювати з NDA, як не порушувати права інших представників ринку і що робити, коли стикаєтесь із плагіатом.

Курс створений за участі команди ІР офісу: Ольги Кулініч та Любові Майданик (Департамент “Академія інтелектуальної власності”), Дмитра Дорошенка та Максима Мельникова (Департамент розвитку інноваційного та креативного секторів).

 

Читайте також:

  • Інтелектуальна власність і світ моди: IP офіс презентував мануал для фешн-індустрії
  • Як охороняти та комерціалізувати інтелектуальну власність у спорті: відео онлайн-семінару від IP офісу
05.09.2023

ІР офіс підписав Меморандум про співпрацю з Київським академічним університетом, на базі якого запрацює TISC 

Співпраця передбачає сприяння розвитку інноваційної інфраструктури, а також координацію у напрямах комерціалізації наукових досліджень і технологій.

ІР офіс підписав Меморандум про співпрацю з Київським академічним університетом (КАУ). Також на базі КАУ незабаром запрацює Центр підтримки технологій та інновацій (TISC — Technology and Innovation Support Center), що відкриває широкі перспективи спільного росту та інноваційного розвитку.

Меморандум, зокрема, передбачає:

  • координацію у напрямах комерціалізації наукових досліджень і трансферу технологій;
  • сприяння розвитку інноваційної інфраструктури (офісів трансферу технологій, стартап-шкіл, інкубаторів, акселераторів, наукових парків та інноваційних хабів);
  • проведення спільних просвітницьких заходів та тренінгів з питань інтелектуальної власності та інноваційної діяльності;
  • залучення до спільного управління інноваційними проєктами;
  • консультаційно-інформаційне партнерство та експертну підтримку.

КАУ відомий своєю філософією навчання через дослідження, активно провадить наукову та освітньо-наукову діяльність, зосереджуючись на актуальних напрямах сучасної науки та співпраці з науковцями НАН України. Тож відкриття TISC є важливою подією для розвитку інноваційного середовища, підтримки стартапів та популяризації науки.

“Наша співпраця з Київським академічним університетом відкриває нові горизонти для розвитку наукових досліджень та інноваційної діяльності. Спільно ми будемо крокувати вперед, допомагаючи студентам і науковцям розвивати свій потенціал та робити вагомий внесок в інноваційний розвиток України, підвищуючи її інвестиційну привабливість”, - зазначила очільниця ІР офісу Олена Орлюк.

Фото: Academ Media

 

Читайте також:

  • Перетворення інноваційної діяльності в практичні результати: IP офіс підписав Меморандум з УкрІНТЕІ
  • Розвиток технологій сфери авіації: Меморандум про співпрацю між НАУ та IP офісом
05.09.2023

Дізнайтеся, що найкоштовніше в ювелірній продукції: золото, дизайн чи технології виробництва

Запрошуємо на онлайн-семінар: “Охорона об'єктів інтелектуальної власності у ювелірній індустрії”.

Що більш коштовне в ювелірній продукції: золото і діаманти чи технології виробництва і унікальний дизайн? Які правові інструменти допоможуть виробнику ювелірної продукції захистити свій доробок від копіювання чи ж взагалі від втрати прав на нього? І як заробити на нематеріальній складовій ювелірної індустрії?

Про це і не тільки йтиметься на семінарі “Охорона об'єктів інтелектуальної власності у ювелірній індустрії” в межах проєкту “34 полюси творчості”.

Фахівці ІР офісу та НДІ Інтелектуальної власності висвітлять для представників ювелірної індустрії такі теми:

  • охорона авторських прав,
  • охорона дизайну при виробництві і продажу ювелірних виробів,
  • практика судових спорів,
  • аспекти передачі прав на дизайн ювелірного виробу.

Запрошуємо долучитись до онлайн-семінару, попередньо зареєструвавшись.

  • Дата: 20.09.2023 року;
  • Час: 13:00.
  • Реєстрація - за посиланням.

 

Читайте також:

  • “34 полюси творчості”: інтелектуальна власність у світі моди (відео)
  • IP офіс презентує чек-листи щодо ІВ у музейній галузі: про цифрові технології
04.09.2023

Оновлені збори за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності

16.09.2023 набуває чинності постанова Кабінету Міністрів України від 15.08.2023 № 859 «Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності» (далі – Постанова № 859).

Постановою № 859 передбачено, зокрема:

  • нові види зборів, які стосуються подання третіми особами заперечень проти заявок на винаходи, скасування патентів в адміністративному порядку, отримання сертифікату додаткової охорони на винаходи, проведення інформаційних пошуків, відновлення заявниками і правовласниками своїх прав тощо;
  • зміну формулювання видів зборів відповідно до нової термінології;
  • збільшення пільг зі сплати зборів для неприбуткових установ та організацій.

Звертаємо увагу на те, що згідно з Постановою № 859:

Фізична особа, яка є заявником, володільцем відповідного патенту або власником свідоцтва про державну реєстрацію промислового зразка або свідоцтва про реєстрацію компонування напівпровідникового виробу, сплачує кожен збір за дії, пов’язані з охороною прав на такі об’єкти, за винятком зборів за кодами 13300, 13400, 13700, 22200, 22400, 32100 і 32300 згідно з додатком, у розмірі:

  • 10 відсотків установленого розміру збору згідно з додатком - у разі коли зазначені особи є винахідниками винаходу або авторами компонування напівпровідникового виробу;
  • 20 відсотків установленого розміру збору згідно з додатком - у разі коли зазначені особи є винахідниками корисної моделі або авторами промислового зразка.

Неприбуткові установи та організації, які є заявниками чи володільцями патенту на винахід (корисну модель), сплачують кожен збір за дії, пов’язані з охороною прав на такі об’єкти, за винятком зборів за кодами 13300, 13400, 13500 і 13700 згідно з додатком, у розмірі:

  • 12 відсотків установленого розміру збору згідно з додатком - у разі коли зазначені особи є заявниками за заявкою на винахід чи володільцями відповідного патенту;
  • 30 відсотків установленого розміру збору згідно з додатком - у разі коли зазначені особи є заявниками за заявкою на корисну модель чи володільцями відповідного патенту.

У разі коли заявником чи володільцем патенту на винахід (корисну модель) є винахідник винаходу (корисної моделі) разом з неприбутковою установою чи організацією, кожен збір за дії, пов’язані з охороною прав на такі об’єкти, за винятком зборів за кодами 13300, 13400, 13500 і 13700 згідно з додатком, сплачується у розмірі:

  • 15 відсотків установленого розміру збору згідно з додатком - у разі коли зазначені особи є заявниками за заявкою на винахід чи володільцями відповідного патенту;
  • 40 відсотків установленого розміру збору згідно з додатком - в разі коли зазначені особи є заявниками за заявкою на корисну модель чи володільцями відповідного патенту.

У разі подання заявки на об’єкт інтелектуальної власності в електронній формі розміри зборів за кодами:

  • 10100, 20100, 30100 і 50100 згідно з додатком сплачуються у розмірі 80 відсотків розміру, встановленого за відповідним кодом;
  • 40100 або 40200 згідно з додатком - у розмірі 75 відсотків розміру, встановленого за відповідним кодом.

При цьому розмір збору за подання заявки на об’єкт інтелектуальної власності в електронній формі визначається за розміром збору, до якого застосована підстава для зменшення/збільшення його розміру.

Для зручності заінтересованих осіб публікуємо порівняльну таблицю оновлених зборів.

Використано фото: Wikimedia Commons

 

Читайте також:

  • Уряд оновив Порядок сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності
  • Оновлено інформацію щодо зборів у сфері авторського права

Новини

08 вересня 2023
IP офіс підписав Меморандум про співробітництво з Національною академією наук України
08 вересня 2023
Полегшений доступ до інформації для людей із вадами зору: в Україні набув чинності Марракеський договір
08 вересня 2023
IP офіс презентує чек-лист «Авторське право у сфері мистецтв та мистецької освіти: освіта для митців та новітні технології»
07 вересня 2023
Гайд по European Inventor Award: запрошуємо до участі в одній із найпрестижніших інноваційних премій Європи
06 вересня 2023
Вийшли нові випуски подкастів онлайн-курсу “Основи авторського права в креативних індустріях”
Усі новини
Популярне на сайті

Реквізити рахунків УКРНОІВІ

До вашої уваги нові реквізити рахунків Національного органу інтелектуальної власності - державної організації “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності, що передбачені Порядком сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2004 № 1716. 

  • Нові реквізити рахунків УКРНОІВІ для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності

Реквізити для сплати державного мита (за видачу охоронних документів на об’єкти промислової власності) і зборів (у сфері авторського права) залишаються чинними, а саме:

  • авторське право
  • промислова власність

Нагадуємо, що зміни пов’язані з процесом трансформації та передачі функцій НОІВ від Укрпатенту до УКРНОІВІ на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 943-р «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності».

З 8 листопада 2022 року суб’єктом, що виконує функції НОІВ, є державна організація “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” (УКРНОІВІ).

Детальніше
Корисно знати

До уваги заявників

На запити заявників до НОІВ оприлюднюємо статут УКРНОІВІ та витяг з реєстру неприбуткових установ та організацій. Також інформуємо, що 05.12.2022 код неприбутковості було змінено.

Детальніше
Головна подія

04 вересня , 2023

Оновлені збори за дії, пов’язані з охороною прав на ОІВ

16.09.2023 набуває чинності постанова Кабінету Міністрів України від 15.08.2023 №859 «Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності».

Детальніше >

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Серпень 2022 Серпень 2023

Винаходи

216
177

Корисні моделі

219
260

Промислові зразки

82
82

Торговельні марки

1986
2877

Усього надійшло

2503
3396
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

09

Вересня , 2023

На цей день подій не заплановано

Всі події