This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk/ (213.160.144.254) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-08-09. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
09.08.2023

Справа блогерки Lady Diana: чому не можна зареєструвати торговельну марку з імʼям відомої особи

В Україні відмовлено в реєстрації ТМ «Lady Diana» у відповідності до вимог законодавства щодо заборони реєстрації торговельних марок, які відтворюють ім'я відомих осіб без їх згоди. Йдеться про судову справу, де ІР офіс є відповідачем.

Торговельну марку «Lady Diana» подано на реєстрацію ще у 2019 році. Однак у реєстрації ТМ відмовлено через її суперечливість публічному порядку і відтворення ім’я відомої особи, у цьому випадку - леді Діани Спенсер, принцеси Уельської.

Особа, що мала намір зареєструвати таке позначення, оскаржила відповідні рішення про відмову в реєстрації до суду. Свою позицію мотивувала тим, що є співавторкою відеоблогу на YouTube з назвою «Lady Diana» і таке позначення є творчим псевдонімом її доньки. На її думку, заявлене позначення набуло популярності та впізнаваності завдяки активному та тривалому використанню серед десятка мільйонів глядачів YouTube-каналу, асоціюється серед глядачів з героїнею відеоблогу, без натяку на принцесу Уельську.

Суд підтримав позицію ІР офісу та Апеляційної палати Мінекономіки, дійшовши висновку, що позначення «Lady Diana» в свідомості громадськості як у світі, так і в Україні асоціюється з особою принцеси Уельської Діани. Реєстрація торговельної марки надасть її власнику право контролю за великою кількістю способів використання в Україні цього словосполучення, з можливістю заборони такого використання. Надання правової охорони такому позначенню беззаперечно суперечить вимогам законодавства, а відтак відмова в реєстрації є правомірною (справа №757/41113/20-ц).

ІР офіс вкотре відстояв позицію та підтвердив, що діє виключно в межах правового поля, чітко виконуючи функцію з підвищення ІР-культури суспільства, не допускаючи порушень у цій сфері, незважаючи на всі виклики часу.

В колажі використане фото Wikimedia Commons.

 

Читайте також:

  • Чи можна зареєструвати торговельну марку, яка ображає за національною ознакою?
  • Практика Суду ЄС: справа SI, Brompton Bicycle Ltd – про охорону авторським правом форми виробу на прикладі велосипеда
09.08.2023

Мінекономіки та IP офіс запрошують до обговорення проєкту наказу «Про затвердження Регламенту Апеляційної палати НОІВ»

Міністерство економіки України 13 липня 2023 року на офіційному веб-сайті оприлюднило проєкт наказу «Про затвердження Регламенту Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності».

Дотримуючись принципів прозорості та публічності в розробці та впровадженні підзаконних актів Уряду, Мінекономіки спільно з IP офісом проводять відкрите обговорення пропозицій громадськості стосовно нової редакції Регламенту Апеляційної палати НОІВ.

Захід відкритий та відбудеться 11 серпня 2023 року, початок — о 13:00.

Долучитись до обговорення можна в онлайн-режимі за посиланням.

  • Ідентифікатор конференції: 879 2121 3563.
  • Код доступу: 607285.

 

Читайте також:

Запрошуємо до обговорення Правил складання, подання та проведення експертизи заявок на винахід і корисну модель

09.08.2023

Україна припинила міжурядову угоду з рф про співпрацю в сфері охорони промислової власності

Кабінет Міністрів України припинив дію тридцятирічної угоди з російською федерацією про співпрацю у сфері охорони промислової власності. Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 8 серпня 2023 року, — повідомляє Урядовий портал. 

Йдеться про міжурядову угоду про співробітництво в сфері охорони промислової власності, яку було укладено між Україною та росією в 1993 році. Документом сторони, зокрема, визнавали дію на своїх територіях раніше виданих охоронних документів СРСР на об'єкти промислової власності. Відповідно до документу, фізичні та юридичні особи однієї держави мали користуватися на території іншої держави патентними фондами, бібліотеками, банками даних, які мають відношення до промислової власності, на тих же умовах, що й власні фізичні та юридичні особи.

Також угода надавала право заявникам з рф подавати в Патентне відомство України заявки на видачу охоронних документів України і вести по них листування російською мовою. Дзеркального права для українських заявників Угода не передбачала.

«Продовжуємо зачищати нормативно-правове поле від сміття та приводити правову базу в відповідність до сучасних реалій. Єдиним актом, підписаним державою-агресором, та цікавим для України є акт про капітуляцію росії. Збройні сили України наразі працюють над його оформленням», - зазначила Перший віцепрем'єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

 

Читайте також:

Міжнародне співробітництво в IP сфері: Мінекономіки підписало Меморандум з ВОІВ

08.08.2023

IP-освіта у форматі подкастів: безоплатний онлайн-курс для креаторів

IP офіс запрошує на оглядовий курс “Основи авторського права в креативних індустріях”, що побудований у цікавому подкаст-форматі. Всі його учасники отримають індивідуальні електронні сертифікати.

Хто створив курс?

Курс створений командою Creative Practice. Освітня платформа за участі представників команди IP офісу: Ольги Кулініч та Любові Майданик (департамент «Академія інтелектуальної власності»), Дмитра Дорошенка та Максима Мельникова (департамент розвитку інноваційного та креативного секторів).

Для кого?

Курс стане у пригоді власникам креативних бізнесів, дизайнерам, програмістам, копірайтерам, ілюстраторам, митцям, художникам, музикантам, письменникам та всім, хто створює обʼєкти інтелектуальної власності.

Про що розповідають у подкастах?

Протягом курсу ви опануєте основні поняття, які включають в себе авторське право та інтелектуальну власність. Зрозумієте, як використовувати їх у своїй професії.

Зокрема курс допоможе знайти відповіді на такі питання:

  • Які права мають автори та як їх захищати?
  • Як працювати з NDA (договір про нерозголошення)?
  • Як не порушувати права інших представників ринку?
  • Що робити, якщо зіткнувся з плагіатом?

За якою програмою проходить навчання?

Курс складається з 8 модулів-подкастів, кожен з яких розкриває одне з питань великої теми про авторське право та інтелектуальну власність:

Модуль 1. Твори, автори та їхні права.

Модуль 2. Ліцензії на твори та їхні види.

Модуль 3. Методи захисту авторських прав.

Модуль 4. Ключові види авторської винагороди: зарплата, гонорари та роялті.

Модуль 5. Що таке плагіат.

Модуль 6. Особливості захисту прав на програмний код.

Модуль 7. Договір про нерозголошення.

Модуль 8. Штучний інтелект.

Перші 2 модулі вже доступні для прослуховування на YouTube та SoundCloud.

Де і навіщо реєструватися?

Крім аудіолекцій, зареєстровані студенти отримують конспект та посилання на статті законів, які згадувалися в онлайн-курсі.

Після завершення курсу студенти отримають індивідуальні електронні сертифікати.

Реєстрація на безоплатний курс доступна за посиланням.

 

Читайте також:

  • Інтелектуальна власність і світ моди: IP офіс презентував мануал для фешн-індустрії
  • Як охороняти та комерціалізувати інтелектуальну власність у спорті: відео онлайн-семінару від IP офісу
08.08.2023

IP офіс презентує новий чек-лист щодо ІВ у музейній галузі: про цифрові технології

Це третя частина ініціативи, яка має на меті підвищити обізнаність щодо норм українського законодавства у сфері інтелектуальної власності для співробітників музеїв.

IP офіс продовжує публікацію чек-листів, які були складені за результатами проведеного разом з Національним художнім музеєм України заходу у межах проєкту «34 полюси творчості: авторське право у креативних індустріях».

Ми вже розповідали про дотримання авторських прав при використанні музейних експонатів, а також про авторські права на твори наукових співробітників. Тепер презентуємо третю частину, присвячену цифровим технологіям.

Новий чек-лист дає відповіді на такі питання:

  • Які права має музей у зв’язку зі створенням колекції NFT на основі музейної колекції творів образотворчого мистецтва?
  • Які існують особливості дотримання авторських прав під час проведення віртуальних екскурсій?
  • Які існують особливості укладення договору щодо співпраці музейних установ з іншими установами й організаціями при проведенні цифрових виставок?
  • Яким чином можна зареєструвати авторські права на сайт музею і які особливості при цьому треба враховувати?
  • Чи потрібно отримувати дозвіл музичних гуртів на використання творів задля створення атмосфери та сприйняття музейної колекції відвідувачами?
  • Які особливості правової охорони цифрових творів.

Зокрема, фахівці IP офісу під час складання чек-листа акцентували на тому, що законодавство України не містить окремого визначення, а також спеціального правового регулювання відносин щодо охорони та використання цифрових творів. Однак, воно оперує терміном “цифровий” щодо форми, в якій може бути відтворений твір.

Тож правове регулювання творів, відтворених у матеріальній чи цифровій формі, здійснюється за схожими підходами: авторські права, необхідність отримання дозволу на використання, застосування випадків вільного використання.

Нагадаємо, ця ініціатива є частиною проєкту Академії інтелектуальної власності ІР офісу. Він покликаний підвищити обізнаність щодо норм українського законодавства у сфері ІВ для певних галузей.

Ознайомитися з чек-листом “Авторське право в музейній справі: цифрові технології” можна за посиланням.

Попередні частини чек-листів для музейної справи знаходяться тут:

  • Частина перша — «Дотримання авторських прав при використанні музейних експонатів».
  • Частина друга — «Авторські права на твори наукових співробітників, службові твори та твори, створені за замовленням».

 

Читайте також:

  • Інтелектуальна власність і світ моди: IP офіс презентував мануал для фешн-індустрії
  • Як охороняти та комерціалізувати інтелектуальну власність у спорті: відео онлайн-семінару від IP офісу
07.08.2023

Магістерські програми ВОІВ - для українських здобувачів

ІР офіс розпочинає роботу над магістерською програмою для України спільно з Академією ВОІВ (WIPO Academy), про розробку якої домовились під час зустрічі команди ІР офісу з Гендиректором Всесвітньої організації інтелектуальної власності Дареном Тангом.

Поки ця робота триває, пропонуємо до вашої уваги чинні магістерські програми, до яких можуть долучитись українські здобувачі.

Магістерські програми ВОІВ зараз стосуються наступних напрямів:

  • Інтелектуальна власність.
  • Спеціалізація в сфері промислової власності.
  • Спеціалізація на патентному праві в промислових зразках.
  • Інноваційна інженерія і трансфер технологій.
  • Інтелектуальна власність та новітні технології.
  • Інтелектуальна власність і політика розвитку.
  • Управління інтелектуальною власністю та інноваціями.

Більше інформації - за посиланням.

Нагадаємо, під час зустрічі команди ІР офісу з Генеральним директором Всесвітньої організації інтелектуальної власності Дареном Тангом на полях цьогорічної Генасамблеї ВОІВ сторони домовились спланувати спільну магістерську програму, а також тренінги для молодих експертів з питань експертизи та реєстрації об’єктів ІВ.

 

Читайте також:

Підтримка української IP-освіти та культури: відбулася зустріч із керівництвом Академії WIPO та TDC

07.08.2023

Секрети патентного пошуку: найкращі рішення для інноваційного бізнесу

Ви створили чи удосконалили продукт (пристрій, речовину, тощо) або технологію і хочете зʼясувати, чи не запатентоване вже таке технічне рішення?Чи у вас є інвестор і Ви прагнете його переконати, що саме ваше технічне рішення варте бути запатентованим і принесе у майбутньому прибуток? Можливо, ви знаєте основних конкурентів на ринку продуктів та технологій, на якому прагнете зайняти конкурентне місце, і хочете знайти їх «слабкі» та «сильні» місця? Або, у вас немає наміру патентувати винахід (корисну модель), але, реалізуючи на ринку певний продукт, ви хочете бути впевненим, що не порушуєте прав інших осіб?

З чого Вам почати?

Звичайно ж - з постановки завдання та вибору виду патентного пошуку для вирішення поставленої задачі! 

Патентний пошук – дослідження, які проводяться з метою виявлення у патентних фондах документів, що відповідають темі запиту.

Патентний пошук може бути проведений для вирішення наступних задач:

  • визначення патентоспроможності технічного рішення, що може бути обʼєктом винаходу (корисної моделі) – новизни, винахідницького рівня (для винаходів) та промислової придатності;
  • визначення патентів-аналогів;
  • пошуку аналогів винаходу (корисної моделі) для складання та подання заявки на винахід (корисну модель);
  • дослідження останніх тенденцій та пошуку розробок у певній галузі техніки і технологій;
  • збору інформації про розробки конкурентів;
  • виявлення порушення прав власників чинних патентів чи поданих заявок на винаходи інших осіб (патентна чистота).

По секрету, й тільки для вас! Розповідаємо про деякі види патентного пошуку для вирішення зазначених задач:

→ Пошук для виявлення рівня техніки  - це процес виявлення аналогів винаходу (корисної моделі) для визначення відповідності винаходу, корисної моделі критеріям патентоздатності.

→ Предметний (тематичний) пошук є основним і найчастіше вживаним. При цьому виді пошуку визначаються мета та предмет пошуку, обираються рубрики Міжнародної патентної класифікації (МПК), якими обмежується сфера пошуку, виявляються та аналізуються патентні документи за необхідний часовий проміжок.

→ Іменний (або фірмовий) пошук проводиться, коли відомо ім'я (імена) винахідника (винахідників), назва фірми чи ім'я власника патенту. Цей вид пошуку доповнює тематичний пошук.

→ Нумераційний пошук здійснюється, коли відомий номер охоронного документа і за його номером потрібно дізнатися інші дані про винахід (корисну модель).

→ Пошук патентів-аналогів проводиться для виявлення патентів, виданих у будь-якій країні та запатентованих потім в інших країнах, тобто виявляються патенти, видані в кожній країні патентування на один і той самий винахід.

Пошук патентів-аналогів може бути корисним, зокрема, для:

  • дослідження повного опису винаходу, патент на який знайдено рідкісною мовою, а патенти-аналоги дозволяють ознайомитися з повним описом цього винаходу іншими більш доступними мовами;
  • збору інформації про ринки і країни, в яких здійснюють патентування конкуренти.

Неодмінно звертайтеся до нас зараз, і наші фахівці допоможуть вам здійснити ефективний патентний пошук, що відповідає вашим потребам та допоможе в розвитку інноваційного бізнесу.

Для отримання консультації стосовно проведення патентного пошуку телефонуйте: (044) 594-80-40, 594-80-41, 594-80-33.

Отримайте відповіді на всі ваші питання щодо замовлення послуг за телефоном: (044) 594-80-42.

03.08.2023

Інтелектуальна власність і світ моди: IP офіс презентував мануал для фешн-індустрії

Інструкцію для представників сфери моди щодо охорони нових дизайнерських рішень у виробництві одягу підготувала команда ІР офісу. Ця презентація є підсумком семінарів проєкту «34 полюси творчості», останній з яких був присвячений саме охороні інтелектуальної власності у фешн-індустрії.

У мануалі ви знайдете відповіді на такі запитання:

  • Що таке промисловий зразок і чому він важливий для царини моди?
  • Який промисловий зразок може отримати охорону, а який — ні (з конкретними прикладами)?
  • В чому різниця між зареєстрованими і незареєстрованими промисловими зразками?

  • Чому реєстрація важлива, як вона проходить і скільки часу займає?
  • Як захистити свій виріб на маркетплейсах та інших інтернет-платформах?
  • Як подавати скаргу на інтернет-платформу за порушення? (Досвід і практика в різних країнах).

  • Авторське право у світ моди і як його захистити.
  • Інструкції: як отримати авторське свідоцтво і чому воно важливе?
  • Патентування у світі моди.

Повний мануал доступний за посиланням (клікніть на обкладинку презентації):

Користуйтесь і звертайтеся до нас у разі виникнення нових питань щодо охорони дизайну і всього, що стосується фешн-індустрії.

 

Читайте також:

  • “34 полюси творчості”: інтелектуальна власність у світі моди (відео)
  • Як охороняти та комерціалізувати інтелектуальну власність у спорті: відео онлайн-семінару від IP офісу

Новини

09 серпня 2023
Справа блогерки Lady Diana: чому не можна зареєструвати торговельну марку з імʼям відомої особи
09 серпня 2023
Мінекономіки та IP офіс запрошують до обговорення проєкту наказу «Про затвердження Регламенту Апеляційної палати НОІВ»
09 серпня 2023
Україна припинила міжурядову угоду з рф про співпрацю в сфері охорони промислової власності
08 серпня 2023
IP-освіта у форматі подкастів: безоплатний онлайн-курс для креаторів
08 серпня 2023
IP офіс презентує новий чек-лист щодо ІВ у музейній галузі: про цифрові технології
Усі новини
Популярне на сайті

Реквізити рахунків УКРНОІВІ

До вашої уваги нові реквізити рахунків Національного органу інтелектуальної власності - державної організації “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності, що передбачені Порядком сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2004 № 1716. 

  • Нові реквізити рахунків УКРНОІВІ для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності

Реквізити для сплати державного мита (за видачу охоронних документів на об’єкти промислової власності) і зборів (у сфері авторського права) залишаються чинними, а саме:

  • авторське право
  • промислова власність

Нагадуємо, що зміни пов’язані з процесом трансформації та передачі функцій НОІВ від Укрпатенту до УКРНОІВІ на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 943-р «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності».

З 8 листопада 2022 року суб’єктом, що виконує функції НОІВ, є державна організація “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” (УКРНОІВІ).

Детальніше
Корисно знати

До уваги заявників

На запити заявників до НОІВ оприлюднюємо статут УКРНОІВІ та витяг з реєстру неприбуткових установ та організацій. Також інформуємо, що 05.12.2022 код неприбутковості було змінено.

Детальніше
Головна подія

22 лютого , 2023

Послуги УКРНОІВІ

Шановні заявники! 17 лютого 2023 року затверджено Порядок надання платних послуг УКРНОІВІ, який набирає чинності з 20 лютого 2023 року.

Детальніше >

 

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Липень 2022 Липень 2023

Винаходи

255
240

Корисні моделі

203
250

Промислові зразки

52
112

Торговельні марки

1872
2679

Усього надійшло

2382
3281
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

09

Серпня , 2023

На цей день подій не заплановано

Всі події