This version of the page http://te.20minut.ua/Nashe-mynule (104.22.74.178) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-05-06. The original page over time could change.
Наше минуле - новини про історичні пам'ятки - 20 хвилин Тернопіль

Наше минуле

photo_camera Оновили фасади та з’явилися надбудови: як змінилася вулиця Пирогова

Вулиця Пирогова розташована у центрі міста. Раніше вона носила ім’я Тараса Шевченка. Ми відтворили фото 2015 року з цієї вулиці та порівняли зміни. 

photo_camera play_circle_filled Старовинні кладовища Тернополя: як вони виглядали, кого там ховали

Принаймні шість давніх кладовищ існували у Тернополі з часу його заснування. Микулинецьке відкрили тільки у 1840 р. — через 300 р. після першої згадки про наше місто.

Унікальна картина «Зняття з Хреста» зберігається у музейному фонді Тернопілля

У фондовій збірці Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігається унікальна живописна картина «Зняття з хреста» або «Предверіє радости» 16-17 ст.  Ця унікальна знахідка мистецтва була оберегом голеєвських лицарів.

Листівки з минулого: тернополянка Ірина Абрам’юк вчить створювати унікальні писанки

«Цибулеві» крашанки, крапанки, блискучі винні яйця із соціальних мереж та писанки – існує чимало способів прикрасити яйця до Великодня. І якщо в одній техніці достатньо лише занурити яйця у розчин, то з писанками процес куди складніший. Але і результат вас приємно здивує.

photo_camera 110 років Тернопільському обласному краєзнавчому музею: розповідаємо його секрети

13 квітня — 110-та річниця створення Тернопільського обласного краєзнавчого музею. З часу відкриття нової експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею 30 грудня 2022 року минуло сорок років. Історію установи, відомої далеко за межами нашої України, пропонуємо послухати із уст людей, які долучились до її створення. Деякі деталі й цікаві секрети музею ви точно не знали.

photo_camera Як виглядав бульвар Тараса Шевченка 80 років тому: дивіться фото

Тернополянин Віктор Мадрі показав, як колись виглядав бульвар Тараса Шевченка.

photo_camera Оновили фасади будинків та зник російський банк: як змінилась вулиця Руська у Тернополі

Вулиця Руська є однією з центральних у місті. Назва походить від «Русь», «руський», «русин». Помилковим є трактування, нібито назва вулиці походить від слова «російський». Дивіться як змінилась вулиця за вісім років. Що нового з'явилося?

photo_camera З’явилися торгові центри та елітні багатоповерхівки: як змінилася вулиця Шептицького

Вулиця Митрополита Шептицького названа на честь предстоятеля Української греко-католицької церкви. Тут є чимало різних магазинів, аптек та торгових центрів. Всього за кілька років тут побудували чимало нових будівель. Дивіться та порівнюйте, як змінилася ця вулиця.

photo_camera Будівля, яку оминали місцеві: як змінилось приміщення, де колись було КДБ

Зараз ця будівля нічим не вирізнвється від багатьох інших на вулиці Коперника та Чорновола. Однак раніше цю споруду багато тернополян оминали, адже там було управління КДБ. Ми відтворили фото з одного ракурсу, дивіться, як змінилась ця будівля!

photo_camera Був першим та найбільшим кінотеатром Тернополя: як змінювався Український дім «Перемога»

Кінотеатр «Перемога» збудували у Тернополі у 1950 році. Він став першим та найбільшим кінотеатром міста. Як змінювалась ця будівля, що тернополяни пригадують про нього? Ми відтворили ретро–фото з одного ракурсу!

Свіжий випуск

№ 18 від 3 травня 2023

Читати номер
Всі номери >
Стокові зображення від
Правила користування сайтом
Умови і правила надання платного доступу

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області. Сайт новин №1 у Тернополі за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Тернополя. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих або електронних засобах масової інформації можлива винятково у разі письмового дозволу правовласника.

keyboard_arrow_up