This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk/ (213.160.144.254) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-05-05. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
05.05.2023

Державні сервіси мають у першу чергу орієнтуватись на потреби бізнесу, — Олена Орлюк на зустрічі зі Спілкою українських підприємців

Запорука успішного і якісного державного сервісу — орієнтація на потреби бізнесу. Саме тому ІР офіс зосереджений на постійному діалозі з профільними і бізнес-асоціаціями та зацікавлений в глибокому розумінні бізнес-процесів, пов'язаних з інтелектуальною власністю. Про це повідомила керівниця ІР офісу Олена Орлюк під час зустрічі з представниками Спілки українських підприємців.

«Один зі стандартів роботи ІР офісу — постійний діалог із бізнесом, професійним середовищем та ІР-сферою. Ми переконані, що, вибудовуючи свої сервіси, держава має в першу чергу орієнтуватись на потреби бізнесу та запити клієнтів. Такі зустрічі вже стали постійним форматом роботи. Зокрема і в опрацюванні законодавчих ініціатив ми в першу чергу комунікуємо з ринком, а вже потім виходимо з цими пропозиціями до Міністерства чи до Парламенту. В нас є розуміння того, що відпрацьовані зі стейкхолдерами ініціативи позитивно сприйматимуться ринком і такий діалог допомагатиме сфокусуватись на вирішенні найбільш актуальних завдань, — підкреслила керівниця ІР офісу.

На зустрічі обговорили зокрема:

  • Скорочення строків розгляду заявок на ТМ.
  • Питання роботи Апеляційної палати та інших колегіальних органів.
  • Прогалини законодавства у ІР-сфері та їх усунення.
  • Активізацію роботи над змінами законодавства про винаходи.
  • Гармонізацію українського та європейського законодавства.
  • Запровадження європейських практик ефективного захисту прав інтелектуальної власності та підвищення ІР-культури в цілому.

Команда ІР офісу запевнила, що серед іншого концентрується на цифровізації усіх процесів, повноцінному відображенні міжнародних реєстрацій в СІС та оптимізації роботи електронних систем взаємодії з заявниками. На цьому наголосив радник директора IP офісу Микола Потоцький.

«По СІС ведеться комплексна робота. Пріоритетними напрямами є забезпечення повноцінного відображення в СІС інформації про міжнародні реєстрації, доповнення інформацією про підсанкційних осіб, щоб бізнес мав додаткові можливості верифікувати контрагента на предмет санкційних ризиків, удосконалення інструментів пошуку. Команда ІР офісу активно працює над цими завданнями, проте стикається з технічними питаннями, вирішення яких потребує часу. Також працюємо над запуском повноцінного електронного кабінету, який має значно спростити взаємодію з Офісом», — запевнив радник директора ІР офісу.

Зі свого боку представники Спілки українських підприємців запевнили, що готові долучитись до розробки законопроектів, потрібних і корисних для бізнесу.

 

Читайте також:

  • Гармонізація українського законодавства у сфері ІВ з європейським: зустріч очільниці IP офісу зі спікером Верховної Ради
  • Підтримка інноваційного потенціалу: зустріч команд ІР офісу та Українського фонду стартапів
  • ІР офіс сприятиме винахідництву в Україні, — Олена Орлюк на зустрічі з Товариством винахідників та раціоналізаторів
04.05.2023

Практика Суду ЄС: справа Cofemel – про співвідношення авторського права та права на промисловий зразок

Триває реалізація проєкту від Академії інтелектуальної власності IP офісу - #IPAcademy_ПрактикаСудуЄС. Сьогодні презентуємо новий неофіційний переклад рішення суду ЄС в категорії «оригінальність, поняття твору».

Справа Cofemel

Зміст рішення суду ЄС по справі Cofemel щодо співвідношення авторського права та права на промисловий зразок дизайну одягу затвердило декілька основних висновків:

  • твори ужиткового мистецтва охороняються авторським правом;
  • для правової охорони об’єкт має бути твором та відповідати оригінальності;
  • всі твори рівні у своєму ступені оригінальності, який є єдиним критерієм охорони;
  • художня (естетична) цінність не береться до уваги.

Резюме рішення суду ЄС у справі Cofemel – тут.

Неофіційний переклад рішення суду – за посиланням.

Довідково:

Нагадуємо, неофіційні переклади та резюме публікуються командою IP офісу в межах просвітницького проєкту про практику Суду ЄС з питань інтелектуальної власності для глибшого розуміння суті положень окремих Директив ЄС.

Всі резюме рішень Суду ЄС шукайте за хештегом #IPAcademy_ПрактикаСудуЄС на сторінці Академії інтелектуальної власності у Facebook.

 

Читайте також:

  • Практика Суду ЄС: справа Eva-Maria Painer – новий переклад в категорії «оригінальність, поняття твору»
  • Практика Суду ЄС: команда ІР офісу переклала дві справи категорії “право слідування”
04.05.2023

IP Connecting Students: “Авторське право в університеті” для львівських студентів

Захист авторського права під час повномасштабної війни та як штучний інтелект змінить світ - про це говорили представники ІР офісу зі студентами Львівського національного університету природокористування у межах проєкту IP Connecting Students.

Захід мав назву “Авторське право в університеті” і його метою було поглиблення знань з інтелектуальної власності та надання відповідей на ті питання, що є актуальними для студентів закладів вищої освіти.

Спікерами виступили:

  • Ольга Кулініч, начальниця Департаменту “Академія інтелектуальної власності» ІР офісу, докторка юридичних наук, доцентка;
  • Ольга Кронда, фахівець з інтелектуальної власності 1 категорії Департаменту “Академія інтелектуальної власності» ІР офісу, кандидатка юридичних наук, доцентка.

Теми обговорення:

  • важливість авторського права;
  • твір як об’єкт правової охорони;
  • комерціалізація прав на твори та їх структурні елементи;
  • академічна доброчесність та її порушення;
  • штучний інтелект та авторське право.

Найбільшу зацікавленість у студентів викликали питання, повʼязані зі штучним інтелектом.

Штучний інтелект може змінити світ, і ми вже маємо велику кількість цікавих та спірних кейсів щодо його застосування у різноманітних галузях. Але треба пам'ятати, що авторське право залишається вкрай важливим елементом цього світу. Тому майбутні фахівці повинні бути уважними і зберігати баланс між технологічним прогресом та захистом прав інтелектуальної власності та повагою до прав інших творців. Це буде запорукою розвитку гармонійного, прогресивного правового суспільства", - підкреслила Ольга Кулініч.

Оскільки ключовою темою заходу стало авторське право у вишах, окремо торкнулись питань академічної доброчесності.

Ми не повинні забувати про академічну доброчесність, якою повинні керуватися всі учасники освітнього процесу. Академічна доброчесність - це не лише правила та положення, але й етичні принципи, що стосуються як науковців так і студентів. Її порушення може завдати шкоди не тільки нашій репутації, але й довірі до науки в цілому. Тож варто пам'ятати, що дотримання академічної доброчесності - це необхідна складова успіху в будь-якій науковій галузі”, – наголосила Ольга Кронда.

Довідково:

IP Connecting Students – серія заходів для закладів вищої освіти, метою яких є поглиблення знань з інтелектуальної власності та надання відповідей на актуальні питання, які виникають у студентів українських вишів стосовно ІР.

Для проведення заходу з актуальною для вас темою у вашому навчальному закладі залишайте запит за лінком.

Більше матеріалів про проєкт IP Connecting Students - тут.

 

Читайте також:

  • “Метаверс мандрівники”: ІР офіс презентує комікс про захист інтелектуальної власності для підлітків
  • Інтелектуальна власність – важливий актив стартапів: лекція ІР офісу для студентів ЛНУ ім. Івана Франка
03.05.2023

Інтелектуальна власність – важливий актив стартапів: лекція ІР офісу для студентів ЛНУ ім. Івана Франка

Важливі питання інтелектуальної власності в управлінні стартап-проєктами обговорювали представники ІР офісу на лекції для студентів Львівського національного університету імені Івана Франка. Захід відбувся в межах серії навчальних та просвітницьких заходів з питань інтелектуальної власності та здійснення інноваційної діяльності.

Про режим захисту інтелектуальної власності стартапу, а також врегулюванню відносин з кожним членом стартап-команди та з інвестором розповіла керівниця відділу розвитку інноваційної екосистеми Департаменту розвитку інноваційного та креативного секторів IP офісу Марина Зенова.

Окрему увагу представниця ІР офісу звернула на алгоритм управління інтелектуальною власністю. Для стартапів він зазвичай містить:

  • розроблення IP-стратегії,
  • оцінку інтелектуальної власності,
  • підготовку та подання заявки на реєстрацію.

Інтелектуальна власність є важливим фінансовим та юридичним активом для стартапів. Відповідний захист ІВ дозволяє отримати конкурентні переваги, побудувати надійність та репутацію. Дуже важливо, щоб кожен стартап уже на етапі ідеї зосереджував свою увагу на питанні забезпечення правової охорони інтелектуальної власності та визначив, із чого формується портфель інноваційного продукту. Для цього необхідно окреслити складники стартапу (технічну, графічну, текстову, аудіовізуальну частини) та забезпечити їх правову охорону”, – зазначила Марина Зенова.

 

Читайте також:

  • Всеукраїнська просвітницька кампанія IP Day 2023: що це таке і як взяти участь
  • “Метаверс мандрівники”: ІР офіс презентує комікс про захист інтелектуальної власності для підлітків
  • Побудова ефективної моделі трансферу технологій: стратегічна сесія марафону IP&I стартувала з виступу Марини Зенової

 

03.05.2023

Триває реєстрація на круглий стіл для медіаторів

 

IP офіс запрошує медіаторів, які спеціалізуються на проведенні ІР- та/або бізнес-медіації, взяти участь у круглому столі на тему: «Перші кроки до впровадження IP-медіації».

Метою заходу є налагодження співпраці з професійною спільнотою медіаторів та обговорення пропозицій до проектів документів з питань ІР-медіації, розроблених задля впровадження та забезпечення медіації на базі ІР офісу.

Круглий стіл відбудеться 11 травня 2023 року у приміщенні ІР офісу за адресою:

м. Київ, вул. Дмитра Годзенка (Глазунова), 1.

Початок о 10:00.

Для участі просимо зареєструватися у формі.

Чекаємо на пропозиції щодо проєктів документів

Також нагадуємо, що ІР офіс розробив проєкти документів щодо впровадження процедури медіації для вирішення спорів у ІР-сфері. І ще є час (до 05 травня 2023) надати пропозиції до зазначених документів на електронну адресу: ipmediation@nipo.gov.ua.

Мова йде про:

  • Правила проведення медіації у сфері інтелектуальної власності.
  • Положення про Реєстр медіаторів, які залучаються до вирішення ІР-спорів.
  • Кодекс професійної етики.

Ознайомитися з проєктами вказаних документів можна за посиланням.

 

Читайте також:

  • Навчальні програми з медіації: добірка від ІР офісу
  • Медіація як додатковий інструмент альтернативного вирішення спорів
  • Апеляційна палата, Центр медіації та Наглядова рада – першочергові завдання, – Владислав Білоцький про роботу ІР офісу
03.05.2023

Всеукраїнська просвітницька кампанія IP Day 2023: що це таке і як взяти участь

Освіта в сфері інтелектуальної власності є надзвичайно важливою, адже її опанування зумовлює розуміння всіх основ та правил, які регулюють відносини у сфері творчості. А здобуті знання є інструментом для захисту власних прав як творця, так і усвідомлення своєї ролі як користувача.

Тож важливим є створення нових можливостей, ресурсів, натхнення та сенсів загалом задля розвитку творчих здібностей, креативності та інноваційності з самого малечку та формування нового покоління творчих українців з високим рівнем правової обізнаності. Це одні з головних цілей Всеукраїнської просвітницької кампанії IP Day 2023, яку впроваджує “Академія інтелектуальної власності” ІР офісу спільно з Науково-освітнім центром з інтелектуальної власності та Кафедрою інтелектуальної власності та інформаційного права інст. права КНУ.

Мета просвітницької кампанії:

  • виховання молодого покоління з якісно новим уявленням про культуру поведінки щодо результатів інтелектуальної, творчої діяльності та повагу до прав творців;
  • популяризація знань про інтелектуальну власність, про її важливість та значення для кожного з нас.
  • заохочення до безперервного розвитку та отримання знань щодо інтелектуальної власності впродовж життя.

В рамках Всеукраїнської просвітницької кампанії IP Day 2023 вже доступні презентаційні матеріали для проведення активностей за темою “Марія Примаченко: сила творчості та жіночий погляд на світ”, що розроблені у творчій колаборації з Maria Prymachenko Family Foundation.

Хто може проводити заходи?

Долучитись до просвітницької кампанії можуть вчителі та викладачі закладів освіти незалежно від типу, форми власності та рівня акредитації; спеціалісти у сфері інтелектуальної власності, зокрема судові експерти, патентні повірені або будь-які фахівці, пов’язані зі сферою інтелектуальної власності та інновацій.

Для кого і для чого?

Аудиторія заходів – учні, які захоплюються творчістю та цікавляться інноваціями, адже просвітницька кампанія сприяє:

  • розумінню цінності творчості та її результатів;
  • усвідомленню можливості монетизації авторських прав;
  • розширенню знань щодо важливості дотримання авторських прав;
  • прищепленню поваги до прав творців,
  • посиленню віри у власні творчі можливості та креативні рішення.

Коли?

Кампанія проходитиме з 26 квітня по 1 червня 2023 року.

Для участі в просвітницькій кампанії необхідно:

1. Заповнити реєстраційну форму за посиланням.

2. Отримати доступ до навчально-методичних матеріалів.

3. Організувати та провести захід, урок, лекцію, обговорення, презентацію, круглий стіл, інтерактив чи захід іншого формату у режимі онлайн або офлайн із використанням отриманих презентаційних матеріалів та з урахуванням інтересів аудиторії.

4. Розповісти про проведений захід на інформаційних ресурсах, зокрема на сайті закладу-учасника, сторінках у соціальних мережах з відміткою сторінки IP Academy - National IP Training Center of Ukraine та хештегом #Power_of_IP #WorldIPDay.

5. Написати листа на електронну пошту: ip.academy.ukraine@gmail.com. Вказати, що ви взяли участь у Всеукраїнській просвітницькій кампанії, та додати посилання на опублікований пост про проведений захід.

6. Отримати сертифікат учасника Всеукраїнської просвітницької кампанії до Міжнародного дня інтелектуальної власності 2023 року:

  • сертифікат отримає особа, яка провела захід у рамках Просвітницької кампанії до Міжнародного дня інтелектуальної власності з використанням рекомендованих презентаційних матеріалів;
  • сертифікат отримає заклад освіти, який підтримав Просвітницьку кампанію та організував проведення заходу в рамках Просвітницької кампанії до Міжнародного дня інтелектуальної власності (до участі у Просвітницькій кампанії можуть приєднатися заклади освіти незалежно від типу, форми власності та рівня акредитації).

Звертаємо вашу увагу, що усі детальні інструкції щодо проведення уроку або ж лекції з практичними завданнями та підказками для лектора будуть надані пізніше.

Якщо у вас виникнуть труднощі чи будь-які питання, звертайтесь за адресою електронної пошти: ip.academy.ukraine@gmail.com

 

Читайте також:

  • “Метаверс мандрівники”: ІР офіс презентує комікс про захист інтелектуальної власності для підлітків
  • Очільниця IP офісу Олена Орлюк з нагоди Міжнародного дня інтелектуальної власності: «Це свято стосується всіх»
02.05.2023

“Метаверс мандрівники”: ІР офіс презентує комікс про захист інтелектуальної власності для підлітків

Чому Невігластво – головний ворог винахідника? Як Штучний Інтелект може допомогти вирішити складні ситуації? Чому найкрутіші ідеї потребують захисту?

Відповіді на ці та інші питання можна отримати в коміксі під назвою “Метаверс мандрівники”. Серія складається з п’яти випусків і створена в першу чергу для підлітків. Але й дорослі також знайдуть для себе багато цікавого.

Герої коміксу – українські тінейджери, які хочуть втілювати в життя свої ідеї і заробляти на них. Однак їм заважають сили зла на чолі з Невіглаством. Підлітки мають союзника – Штучний Інтелект, який буде пояснювати, чому знання про права власності захищають твори та ідеї.

Комікс друкується не для продажу.

Першу частину можна завантажити за посиланнями:

Для онлайн-читання:

  • українською,
  • англійською.

Для друку:

  • українською,
  • англійською.

Довідково:

Видання здійснено за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі», що фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Бенефіціаром проєкту виступає Міністерство економіки України. Авторами сценарію та тексту є представники ІР офісу.

Це видання є результатом творчої діяльності і не призначене для продажу або використання з комерційною метою.

 

Читайте також:

  • IP та метавсесвіт: трильйонний бізнес чи нові системні проблеми? 7-й раунд Дискусії WIPO
  • Street Art в законі, або Авторське право для графіті
01.05.2023

EUIPO: розширено охоплення та бюджет фонду підтримки МСП - SME Fund 2023

Європейське відомство з інтелектуальної власності (EUIPO) та Єврокомісія збільшили бюджет фонду Ideas Powered for Business SME Fund до 27,1 млн євро в 2023 році. Також підтримка тепер охоплюватиме європейські патенти та реєстрацію сортів рослин.

Посилення підтримки є важливим, оскільки малі та середні підприємства (МСП) становлять 99% бізнесів і забезпечують близько трьох чвертей робочих місць у ЄС.

Також, за даними EUIPO:

  • 93% МСП відчувають позитивний ефект від реєстрації ОПІВ;
  • на 68% більший дохід в перерахунку на одного працівника мають МСП, які володіють правами інтелектуальної власності у порівнянні з тими, які не володіють IP;
  • 36% МСП отримали фінансову вигоду завдяки реєстрації IPR.

Підтримка від SME Fund дозволяє відшкодувати в ЄС:

  • 90% зборів, що стягуються країнами ЄС, які підтримують послугу IP Scan;
  • 75% зборів, що стягуються відомствами інтелектуальної власності (включаючи національні, регіональні IP офіси та EUIPO); 50% зборів, стягнутих WIPO за отримання міжнародної охорони для торговельної марки і промзразка;
  • 75% зборів, що стягуються національними патентними відомствами та ЄПВ за реєстрацію патентів;
  • 50% зборів за заявку, що стягується CPVO за реєстрацію нових сортів рослин.

Розширення фонду за рахунок додаткового фінансовий внеску Європейської комісії у розмірі 2,1 млн євро буде повністю спрямоване на послуги, пов’язані з патентами та сортами рослин.

Детальніше про умови отримання IP підтримки для бізнесу в ЄС - за посиланням.

Довідково:

Фонд підтримки малих та середніх підприємств є ініціативою Європейської Комісії, яка реалізується EUIPO за підтримки національних відомств. З його допомогою МСП можуть заощадити кошти, якщо вирішать захистити свої права інтелектуальної власності через фонд.

У 2022 році загалом 21976 МСП скористалися можливостями фонду. В 2023 році ЄС прагне підвищити стійкість МСП, щоб вони могли впоратися з поточними викликами, створеними російським вторгненням в Україну. Ініціатива триває з 23 січня по 8 грудня 2023, або до моменту вичерпання бюджету.

 

Читайте також:

  • Підтримка інноваційного потенціалу: зустріч команд ІР офісу та Українського фонду стартапів

Новини

05 травня 2023
Державні сервіси мають у першу чергу орієнтуватись на потреби бізнесу, — Олена Орлюк на зустрічі зі Спілкою українських підприємців
04 травня 2023
Практика Суду ЄС: справа Cofemel – про співвідношення авторського права та права на промисловий зразок
04 травня 2023
IP Connecting Students: “Авторське право в університеті” для львівських студентів
03 травня 2023
Інтелектуальна власність – важливий актив стартапів: лекція ІР офісу для студентів ЛНУ ім. Івана Франка
03 травня 2023
Триває реєстрація на круглий стіл для медіаторів
Усі новини
Популярне на сайті

Реквізити рахунків УКРНОІВІ

До вашої уваги нові реквізити рахунків Національного органу інтелектуальної власності - державної організації “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності, що передбачені Порядком сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2004 № 1716. 

  • Нові реквізити рахунків УКРНОІВІ для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності

Реквізити для сплати державного мита (за видачу охоронних документів на об’єкти промислової власності) і зборів (у сфері авторського права) залишаються чинними, а саме:

  • авторське право
  • промислова власність

Нагадуємо, що зміни пов’язані з процесом трансформації та передачі функцій НОІВ від Укрпатенту до УКРНОІВІ на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 943-р «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності».

З 8 листопада 2022 року суб’єктом, що виконує функції НОІВ, є державна організація “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” (УКРНОІВІ).

Детальніше
Корисно знати

До уваги заявників

На запити заявників до НОІВ оприлюднюємо статут УКРНОІВІ та витяг з реєстру неприбуткових установ та організацій. Також інформуємо, що 05.12.2022 код неприбутковості було змінено.

Детальніше
Головна подія

22 лютого , 2023

Послуги УКРНОІВІ

Шановні заявники! 17 лютого 2023 року затверджено Порядок надання платних послуг УКРНОІВІ, який набирає чинності з 20 лютого 2023 року.

Детальніше >

 

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Квітень 2022 Квітень 2023

Винаходи

168
239

Корисні моделі

145
421

Промислові зразки

35
91

Торговельні марки

1216
2264

Усього надійшло

1564
3015
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

05

Травня , 2023

На цей день подій не заплановано

Всі події