This version of the page http://www.aval.ua/iso20022 (104.18.39.227) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-05-01. The original page over time could change.
Новий платіжний стандарт ISO20022
Бережіть себе. Все онлайн в Raiffeisen Online.
Завантажити Завантажити
  • Приватним особам
  • Бізнесу
  • Преміум
  • Корпоративним клієнтам

ua
  • ru
  • en

Райф працює за міжнародним стандартом ISO 20022

Перехід на ISO 20022 та нову версію СЕП 4.0 здійснено успішно

Що лишилося без змін:

Операційний час та графік виконання платежів у національній валюті, ініційованих електронними каналами Банку або через СЕП:

  • Операційний час (відправка/ зарахування) – тільки у будні та робочі дні з 9:00 до 17:00
  • Виконання платежів (відправка/ зарахування), які не потребують додаткових перевірок Банком – 7 днів на тиждень з 4:00 до 23:00

Зміни в друкованих формах та інтерфейсах з 01.04.2023р.

  1. В інтерфейсах усіх електронних каналів Банку та на рівні відділень були додані поля для заповнення адреси, якщо у отримувача – юридичної особи відсутній код ЄДРПОУ, або він складається з дев’яти цифр. У разі ініціюванні платежів на таких отримувачів, поле «Адреса» стало обов’язковим до заповнення. Без цієї інформації платіж не буде відправлений.
  2. Нові опціональні ролі учасників операції були додані:


  • В Raiffeisen Online - фактичний платник 
  • При проведенні безготівкових операцій та платежів в касі на відділеннях Банку –  фактичний платник, ініціатор та фактичний отримувач   

3. Друковані форми для платежів в національній валюті змінилися для безготівкових операцій в Raiffeisen Business Online та на відділеннях Банку:     




  • «Платіжна інструкція (безготівковий переказ в національній валюті)»  
  • «Платіжна інструкція (запит щодо уточнення реквізитів безготівкового переказу в національній валюті)»   
     
  • «Платіжна інструкція (вимога-запит на безготівковий переказ в національній валюті)»


Нова форма платіжної інструкції

Увага! Системи «Клієнт-Банк» (Bifit) та Raiffeisen Business Online не будуть доповнені новими опціонними ролями учасників платежу: ініціатор, фактичний платник та фактичний отримувач. У разі необхідності виконати безготівковий платіж із зазначенням додаткових учасників платежу, Ви можете додати даних учасників як додаткову інформацію у поле «Призначення платежу», або провести такий платіж через відділення, надавши платіжну інструкцію на паперовому носії за новою, повною формою.
Платіж буде виконаний згідно тарифів Банку щодо платежів на паперових носіях.


Повна форма платіжної інструкції


Зміни у файлах імпорту у Raiffeisen Business Online

Що змінилося?

У зв'язку із додаванням у платіжні інструкції поля для заповнення адреси, якщо у отримувача – юридичної особи відсутній код ЄДРПОУ, або він складається з дев’яти цифр, змінилися формати файлів імпорту:

  • у Raiffeisen Business Online (система «Клієнт-Банк»)  на початку березня 2023. Інструкція, де описана нова структура файлу імпорту, розміщена тут.
  • у новому Raiffeisen Business Online з 01.04.2023р. Інструкція, де описана нова структура файлу імпорту, розміщена тут.

Зверніть увагу!


  • Вам необхідно самостійно вирішити питання щодо налаштування/ оновлення Ваших внутрішніх систем, що дозволить коректно здійснювати операції з імпорту документів.
  • Якщо Ви не працюєте з контрагентами (отримувачами), у яких відсутній код ЄДРПОУ, або він складається з дев’яти цифр, то формат файлу імпорту можна не змінювати і використовувати існуючий.
  • Формати файлів експорту (виписки) змінюватися не будуть.

До уваги приватних виконавців та виконавчих служб


З 01.04.2023р. на базі міжнародного стандарту ISO 20022 банками, які обслуговують стягувачів, повинна бути реалізована можливість формувати  та надсилати запити на примусове списання (pain.013 Forced debit «Запит на здійснення платіжної операції») до банку платника в електронній формі.

То ж з метою пришвидшення обробки Ваших запитів просимо приватних виконавців та виконавчі служби переходити на відправку запитів на примусове списання в електронній формі.

Що таке ISO 20022?

Міжнародний стандарт обміну повідомленнями, підготовлений Технічним комітетом ISO TC68 Financial Services, який впровадив Національний банк України в платіжну інфраструктуру України. 

Стандарт впроваджений для платежів IBAN–IBAN та не розповсюджується на операції з цінними паперами, банківські карти, торгові та конверсійні операції.

Мета НБУ щодо впровадження ISO 20022

Платіжний простір

Гармонізувати український платіжний простір зі світовим

Реквізити платежів

Розширити реквізити платежів додатковою інформацією

Рівень обслуговування

Підвищити рівень обслуговування та ефективності платежів

Платіжні інструменти

Збагатити функціональне наповнення платіжних інструментів

Автоматизація платежів

Підвищити рівень автоматизації платежів

Основні зміни при впровадженні ISO 20022

Затвержено новий закон Про платіжні послуги та Стандарт ISO 20022

  • НБУ одночасно перевів всю банківську систему на нову версію Системи електронних платежів (СЕП), яка працює в режимі 24/7 (при цьому банки не зобов’язані підтримувати режим 24/7)
  • Платіжне доручення, платіжна вимога та інші форми платіжних документів змінились на платіжні інструкції, в яких окрім платника і отримувача з’явилися також нові необов'язкові учасники платежу (ролі): фактичний платник, фактичний отримувач, ініціатор
  • Перелік необхідних оновлених нормативних актів для впровадження Закону України «Про платіжні послуги» та стандарту ISO 20022.
  • Відповіді НБУ на найбільш поширені запитання банків «Запитання та відповіді».

Новини

Всі новини
1 квітня Райф, як і вся банківська система, переходить на міжнародні стандарти ISO 20022 для операцій у гривні

Здійсніть всі необхідні налаштування та важливі платежі завчасно.

Райффайзен Банк перестане з 1 березня надавати послуги з випуску електронних грошей
Райф продовжує лідирувати у рейтингу життєздатності банків від порталу Mind

Цього разу – за підсумками 2021 року.