«Карпатській Україні – 70» –

«Карпатській Україні – 70» –

     під такою назвою у фойє обласної ради діє цікава фотодокументальна виставка. Матеріали експозиції підготували працівники державного архіву Закарпатської області, який очолює кандидат історичних наук Михайло Делеган.

     Подані матеріали відтворюють бурхливі події, якими жив наш край від жовтня 1938 року до днів тріумфу і трагедії Карпатської України у березні 1939 року.
     З цікавістю сприймаються фотокопії численних вітань, які надійшли на ім’я Августина Волошина від громадських і політичних українських організацій, які діяли на той час з нагоди його призначення Прем’єр-міністром уряду Підкарпатської Русі.
     Привертає увагу робочий варіант розпорядження уряду від 30 грудня 1938 року із помітками А.Волошина і Ю.Бращайка «Про назву Підкарпатської Русі». Адже відомо, що із опублікуванням цього документу набула сили нова офіційна назва – «Карпатська Україна».
     Тут же і документи про оголошення та порядок проведення виборів до Першого Сойму Карпатської України, що відбувся 12 лютого 1939 року.
     Про патріотичне піднесення в краї, а також труднощі перших кроків новоствореної держави йдеться у представлених на виставці публікаціях часописів «Урядовий вісник правительства Подкарпатської Руси», «Український вісник», «Український тиждень», «Бюлетні Пресової служби Карпатської України».
     Уперше з архіву широким громадським колам запропоновано унікальні фотодокументи про проведення засідання історичного Першого Сойму Карпатської України, героїчну боротьбу захисників молодої держави.
     Про непохитну віру й оптимізм Августина Волошина як Президента, натхненника й очільника національно-визвольного руху на Срібній Землі свідчать рядки із його послання після трагічних подій у березні 1939 року «До всіх українців на рідних землях і в розсіянні сущих». Він, висловлюючи щирі співчуття, глибокий жаль, звертається до своїх сучасників: «.. це не пора на сум та нарікання. Здушивши глибокий біль – усі до нової великої праці!».
     Фотодокументальна виставка користується успіхом. Її, як одне із джерел пізнання нашої історії, оглянули депутати обласної, районних, міських рад, учасники різноманітних заходів – нарад, семінарів тощо, студенти, представники громадськості, численні гості і відвідувачі обласної ради.

В. Чорногор