This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk (213.160.144.254) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-03-29. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
29.03.2023

Розвиток сфери понад усе: ІР офіс приймає пропозиції до Плану стратегічного розвитку

ІР офіс, як і всі інші державні органи, підприємства та організації, готує План стратегічного розвитку на наступні три роки.

Ми керуємось принципами прозорості і наш пріоритет – розвиток сфери інтелектуальної власності. Тому звертаємось до всіх представників галузі - надсилати своє бачення і пропозиції до роботи ІР офісу.

Ми прагнемо, щоб Україна стала конкурентноздатною країною: з відповідним середовищем, правовими механізмами і сервісом, які дадуть можливості державі сприяти українському творцеві, бізнесу, компаніям ефективно розвивати свої напрацювання, мати змогу нарощувати капітали і заробляти гроші за рахунок нематеріальних цінностей. А також - країною з високими стандартами охорони та захисту прав інтелектуальної власності як для національного, так і для іноземного бізнесу.

Наш офіс працює на сферу, а не сфера працює на офіс. І ми переконані, що разом ми зможемо зробити для розвитку ІВ в Україні найкраще.

Ваші пропозиції чекаємо до 8 квітня 2023 року на електронну адресу: office@nipo.gov.ua

Читайте також:

  • Офіційна позиція ІР офісу щодо реєстрації торговельних марок з використанням символів війни
  • Втрата чинності постанови № 545 не вплине на правовий статус патентних повірених при представництві інтересів заявників перед ІР офісом

 

29.03.2023

GameDev та IP: стартував міжрегіональний проєкт ВОІВ для розробників відеоігор

Представники геймдев-спільноти України та усі, хто цікавиться питаннями IP в сфері розробки відеоігор, тепер можуть безкоштовно отримати бізнес-поради та підказки від визнаних експертів, поділитися власними історіями та досвідом.

Проєкт Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ/WIPO) Videogame Development: A Quest for IP розповість, як ефективно управляти IP на різних етапах розробки ігор. Ключова аудиторія - МСП розробники відеоігор з Центральної Європи (включаючи Україну), країн Балтії, Азії та Тихоокеанського регіону, а також Латинської Америки.

Квест, відкритий до участі на вебсайті WIPO, пропонує:

•  подкасти з керівниками та експертами Konami, CD Project Red, Macula Interactive, Tencent, Green Horse Games та Riot Games, які діляться досвідом з ключових питань бізнесу та IP на різних етапах розробки ігор (подкасти доступні на веб-сторінці ВОІВ, в Spotify, Apple Podcasts та Google Podcasts);
•  короткі IP чеклісти та поради, які розробники ігор можуть розмістити на своїй сторінці;
•  індивідуальні консультації з питань ІВ з юристами, які спеціалізуються на сфері відеоігор (доступні лише для МСП-розробників вказаних вище регіонів);
•  спеціальну групу в LinkedIn для розробників відеоігор з порадами, можливостями для міжрегіонального спілкування та подіями.

Головна мета WIPO і цього проєкту зокрема – допомогти молодим бізнесам зростати завдяки кращому управлінню правами інтелектуальної власності, а також створити нові можливості для нетворкінгу.

Більше про Videogame Development: A Quest for IP: www.wipo.int/levelup

Для пошуку інформації про проєкт у соцмережах використовуйте хештег #LevelUPyourIP.

Читайте також:

WIPO Global Awards 2023 оголошує прийом заявок від малого і середнього бізнесу

28.03.2023

Марафон IP&I: Як комерціалізувати інтелектуальну власність

ІР Офіс за підтримки iHUB до Міжнародного дня інтелектуальної власності організовують марафон IP&I: “Як комерціалізувати інтелектуальну власність”. Учасниками марафону стануть представники інноваційного процесу від держави, науки та бізнесу.

Теми обговорення:

•  як визначити комерційну придатність та оцінити інтелектуальну власність,
•  як ефективно здійснювати просування розробок на ринок,
•  як укладати договори, спрямовані на комерціалізацію об'єктів права інтелектуальної власності та створювати стартапи,
•  як інноваційні структури сприяють комерціалізації інтелектуальної власності,
•  як говорити мовою інвестора та залучати інвестиції тощо.

27 квітня. Форум з провідними фахівцями у сфері інтелектуальної власності та інновацій.

Учасники форуму говоритимуть про ініціативи у сфері інтелектуальної власності, інновацій та трансферу технологій, які сприятимуть розбудові інноваційної екосистеми України, шукатимуть шляхи комерціалізації інтелектуальної власності та механізми залучення інвестицій.

28 квітня. Стратегічна сесія з трансферу технологій, метою якої є розроблення логічної моделі для закладів вищої освіти та наукових установ за напрямом “Трансфер технологій”.

По завершенню марафону кожен учасник отримає відповідний сертифікат.

Де? Київ, iHUB, вул. Хрещатик,10

Реєстрація на Марафон IP&I - за посиланням.

Читайте також:

  • «Створення, охорона, захист і комерціалізація об’єктів права інтелектуальної власності»: VI Всеукраїнська науково-практична конференція
  • Комерціалізація традиційних знань: програма ВОІВ для жінок-підприємиць

 

28.03.2023

IP Connecting Students: Інтелектуальна власність у сфері господарювання

Чому нематеріальні активи є такими цінними і як не лише захистити інтелектуальну власність, а й комерціалізовувати її для розвитку власної справи? Про це говорили представники ІР офісу зі студентами Державного торговельно-економічного університету.

Захід проходив у межах проєкту IP Connecting Students, започаткованого Академією інтелектуальної власності ІР офісу.

В умовах сучасного інноваційного цифрового розвитку суспільства молоде покоління має мати максимальні навички і розуміння, як захистити і заробити на нематеріальних активах. На цьому наголосила очільниця ІР офісу Олена Орлюк:

“Інтелектуальна власність, як нематеріальний актив, є важливим джерелом сильних конкурентних переваг для бізнесу. У 2022 році вперше до Глобального інноваційного індексу було включено нові дані щодо кількісної оцінки корпоративних нематеріальних активів у всьому світі. Це відбулось на підтримку більш широких зусиль Всесвітньої організації інтелектуальної власності, спрямованих на краще розуміння та оцінку нематеріальних активів”.

Говорили і про те, як проводити оподаткування операцій з об’єктами права інтелектуальної власності та значення ІВ для держави та бізнесу.

Інтелектуальна власність може приносити дохід компанії. Тому оцінку вартості прав на обʼєкти ІВ розглядають як одне із найбільш важливих стратегічних питань керування бізнесом.

“Деякі компанії досі не визнають того факту, що їх торговельні марки, патенти та інші активи інтелектуальної власності є такими ж цінними, як і їх продукція, обладнання чи приміщення. Хоча нематеріальні активи не мають очевидної фізичної цінності, як готова продукція, але вони можуть виявитися цінними для бізнесу і мати вирішальне значення для його успіху”, – підкреслила начальниця відділу навчально-методичної та інформаційно-аналітичної роботи Департаменту “Академія інтелектуальної власності” IP офісу, кандидатка юридичних наук Галина Андрущенко.

Інтелектуальна власність продовжує відігравати значну роль в успіху бізнесу, в тому числі і в умовах воєнного стану, оскільки здатна забезпечити захист унікальних ідей, допомогти створити та захистити бренд, отримати прибуток.

“Вдало обрана стратегія управління інтелектуальною власністю є запорукою успішного розвитку як бізнесу, так і держави в цілому, заохочуючи інновації, залучаючи інвестиції, підвищуючи конкурентоспроможність та захищаючи споживачів”, – зауважила професіонал з інтелектуальної власності 1 категорії відділу підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації Департаменту “Академія інтелектуальної власності” IP офісу, кандидатка юридичних наук Ольга Кронда.

Довідково:

Мета проєкту IP Connecting Students - поглиблення знань з інтелектуальної власності серед студентської спільноти та окреслення сучасних тенденцій розвитку ІВ, проявів креативності та охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності у будь-якій сфері життя. Для проведення заходу з актуальною для вас темою, залишайте запит, заповнивши форму.

Читайте також:

IP навколо нас: як Академія інтелектуальної власності підвищує рівень культури ІВ

28.03.2023

Європейський досвід інновацій і трансферу технологій: cемінар щодо можливостей напряму “Дії Марії Склодовської-Кюрі”

Європейський досвід підтримки дослідників та інноваторів для відбудови України після перемоги серед іншого обговорювали під час семінару щодо можливостей напряму “Дії Марії Склодовської-Кюрі” програми з досліджень та інновацій “Горизонт Європа”, що проходив у м. Регенсбург, у Німеччині.

Участь у заході взяла Марина Зенова, начальниця відділу розвитку інноваційної екосистеми Департаменту розвитку інноваційного та креативного секторів ІР офісу.

Зокрема під час інформаційної сесії Марина Зенова окреслила основні напрями діяльності українського ІР офісу.

“Інновації та технології – запорука не тільки відбудови, а й успішного розвитку України після перемоги. Зараз ІР офіс серед іншого зосереджує зусилля на наданні інформаційної, консультаційної та фінансової підтримки винахідникам та інноваторам. Додатково під час семінару розглянули й інші напрями програми, зокрема можливості, спрямовані на підтримку розбудови інноваційної екосистеми та трансферу технологій, а також створення спільних консорціумів між європейськими та українськими дослідниками та інноваторами”, – розповіла Марина Зенова.

Також на заключній сесії обговорили питання організації та проведення спільних просвітницьких заходів та навчальних ініціатив у сфері інновацій та трансферу технологій, а також майбутні напрями співпраці між українським ІР офісом та Баварським дослідницьким альянсом (BayFOR), Баварським академічним центром Центральної, Східної та Південно-Східної Європи (BAYHOST) та Баварсько-Чеською академічною агенцією (BTHA).

Йдеться про:

•  спільні дослідження нормативно-правового, методичного та інформаційно-аналітичного забезпечення інноваційної сфери та трансферу технологій в країнах Європи та України,
•  обмін досвідом та розроблення пропозицій щодо заходів з розвитку інноваційної екосистеми,
•  надання можливостей проведення спільного навчання та розвитку навичок інноваційного підприємництва та підготовки менеджерів з трансферу технологій.

Семінар щодо можливостей напряму “Дії Марії Склодовської-Кюрі” проходив 22 і 23 березня 2023 року. Його учасниками були представники різних країн: зокрема, Німеччини, Чехії, Туреччини, Словенії та Словаччини.

Читайте також:

  • Збереження культурної спадщини в умовах воєнного стану та інноваційна екосистема України: XIV Міжнародний бізнес-форум
  • Комерціалізація наукових досліджень. Лекція для вишів від команди ІР офісу
28.03.2023

Втрата чинності постанови № 545 не вплине на правовий статус патентних повірених при представництві інтересів заявників перед ІР офісом

Кабінет Міністрів України визнав нечинною постанову № 545 «Про затвердження Положення про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених)» від 10.08.1994, ухваливши постанову № 233 від 17.03.2023. Це рішення – логічний крок впровадження реформи сфери інтелектуальної власності, яку передбачає Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» від 16.06.2020 (№ 703-IX).

Цей закон уповноважив Мінекономіки затверджувати положення про патентних повірених, порядок їх атестації, Атестаційну та Апеляційну комісії, порядок ведення державного реєстру патентних повірених. Тому визнання нечинною постанови № 545 є очікуваним заходом з приведення підзаконних актів у відповідність до Закону № 703-IX.

А отже таке рішення Уряду не вплине на правовий статус патентних повірених при представництві інтересів заявників перед ІР офісом, оскільки ключові положення щодо діяльності патентних повірених містяться в спеціальних законах та наказі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 19.07.2019 № 1241 «Про затвердження положень з питань атестації представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених) та ведення державного реєстру представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених)».

З метою врахування розпорядження КМУ № 943-р, яким визначено, що УКРНОІВІ виконує функції НОІВ, ІР офіс розробив пропозиції до проєкту наказу, яким будуть викладені в новій редакції положення про Атестаційну комісію, Апеляційну комісію, Державний реєстр представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), а також затверджено Положення про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених).

Зазначені напрацювання ІР офіс направив до Мінекономіки з метою прийняття відповідного наказу.

Читайте також:

  • Гармонізація українського законодавства у сфері ІВ з європейським: зустріч очільниці IP офісу зі спікером Верховної Ради

 

27.03.2023

Офіційна позиція ІР офісу щодо реєстрації торговельних марок з використанням символів війни

На жаль, останнім часом, трапляються випадки, коли бренди починають використовувати війну як спосіб привернення уваги до своїх продуктів чи послуг.

Така спекуляція на символах війни є неприпустимою. ІР офіс засуджує подібні маніпуляції болем українців та переконаний в тому, що спекуляція на символах війни є неприпустимою, а їх використання у маркетингових стратегіях брендів може сприйматись суспільством як комерціалізація болю українців.

Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 1 статті 5 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» правова охорона надається торговельній марці, яка не суперечить публічному порядку, загальновизнаним принципам моралі, вимогам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та на який не поширюються підстави для відмови в наданні правової охорони, встановлені цим Законом.

З огляду на зазначене, за такими торговельними марками буде прийматись рішення про відмову в реєстрації торговельної марки через невідповідність позначення умовам надання правової охорони.

До того ж, відповідно до пунктів 8 та 10 статті 10 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» будь-якою особою протягом трьох місяців від дати публікації в Бюлетені може бути подано заперечення проти заявки щодо невідповідності наведеного в ній позначення умовам надання правової охорони, встановленим цим Законом.

Додатково інформуємо, що ІР офіс виступає за цілковиту прозорість діяльності національної системи правової охорони інтелектуальної власності та відкрив інформацію про заявки на торговельні марки, за якими не встановлена дата їх подання в Спеціальній інформаційній системі.

Також закликаємо всіх небайдужих, хто виявив та зафіксував факт подання на реєстрацію торговельних марок із використанням символів війни, інформувати УКРНОІВІ.

Надіслати інформацію про такі заявки можна на електронну пошту office@nipo.gov.ua або за телефонами:
+380 (44) 494-06-52, +380 (44) 494-05-46.

27.03.2023

ІР офіс ініціює удосконалення законодавства про охорону прав на винаходи, які стосуються лікарських засобів

Збройна агресія російської федерації з особливою гостротою посилила необхідність удосконалення законодавства у сфері правової охорони винаходів, які стосуються лікарських засобів.

Значущим завданням у сфері інтелектуальної власності стає розроблення правових механізмів, які сприятимуть доступності та здешевленню лікарських засобів.  

Законодавство іноземних країн містить інструменти, які забезпечують можливість виробництва генеричних ліків з дотриманням прав інтелектуальної власності, і які можуть бути імплементовані в українські правові акти. В той же час, українське законодавство має відповідати праву Європейського Союзу, зважати на практику Суду ЄС, а також узгоджуватись з міжнародними актами, які діють у цій сфері.

Тому ініціативи щодо покращення національного законодавства мають враховувати кращі світові практики та орієнтуватись на європейський вектор розвитку правової системи України.   ІР офіс ініціює створення робочої групи та запрошує представників національного та міжнародного фармацевтичного бізнесу, науковців, патентних повірених, та інших заінтересованих осіб до участі в розробці змін до законодавства про охорону прав на винаходи, які удосконалять умови для виробництва лікарських засобів.

Просимо направляти імена кандидатів для участі в робочій групі до 31.03.2023 на електронну адресу Anastasiia.Balkhovska@nipo.gov.ua.

Читайте також: Виробництво ліків-генериків: IP офіс напрацьовуватиме необхідні зміни в законодавстві

Новини

29 березня 2023
Розвиток сфери понад усе: ІР офіс приймає пропозиції до Плану стратегічного розвитку
29 березня 2023
GameDev та IP: стартував міжрегіональний проєкт ВОІВ для розробників відеоігор
28 березня 2023
Марафон IP&I: Як комерціалізувати інтелектуальну власність
28 березня 2023
IP Connecting Students: Інтелектуальна власність у сфері господарювання
28 березня 2023
Європейський досвід інновацій і трансферу технологій: cемінар щодо можливостей напряму “Дії Марії Склодовської-Кюрі”
Усі новини
Популярне на сайті

Реквізити рахунків УКРНОІВІ

До вашої уваги нові реквізити рахунків Національного органу інтелектуальної власності - державної організації “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності, що передбачені Порядком сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2004 № 1716. 

  • Нові реквізити рахунків УКРНОІВІ для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності

Реквізити для сплати державного мита (за видачу охоронних документів на об’єкти промислової власності) і зборів (у сфері авторського права) залишаються чинними, а саме:

  • авторське право
  • промислова власність

Нагадуємо, що зміни пов’язані з процесом трансформації та передачі функцій НОІВ від Укрпатенту до УКРНОІВІ на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 943-р «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності».

З 8 листопада 2022 року суб’єктом, що виконує функції НОІВ, є державна організація “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” (УКРНОІВІ).

Детальніше
Корисно знати

До уваги заявників

На запити заявників до НОІВ оприлюднюємо статут УКРНОІВІ та витяг з реєстру неприбуткових установ та організацій. Також інформуємо, що 05.12.2022 код неприбутковості було змінено.

Детальніше
Головна подія

22 лютого , 2023

Послуги УКРНОІВІ

Шановні заявники! 17 лютого 2023 року затверджено Порядок надання платних послуг УКРНОІВІ, який набирає чинності з 20 лютого 2023 року.

Детальніше >

 

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Лютий 2022 Лютий 2023

Винаходи

243
204

Корисні моделі

253
255

Промислові зразки

201
65

Торговельні марки

2808
2102

Усього надійшло

3505
2626
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

29

Березня , 2023

На цей день подій не заплановано

Всі події