This version of the page http://te.20minut.ua/Nashe-mynule (104.21.13.118) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-03-03. The original page over time could change.
Наше минуле - новини про історичні пам'ятки - 20 хвилин Тернопіль

Наше минуле

photo_camera Був першим та найбільшим кінотеатром Тернополя: як змінювався Український дім «Перемога»

Кінотеатр «Перемога» збудували у Тернополі у 1950 році. Він став першим та найбільшим кінотеатром міста. Як змінювалась ця будівля, що тернополяни пригадують про нього? Ми відтворили ретро–фото з одного ракурсу!

photo_camera На місці найстаріших будинків з'явилися елітні будинки: як змінилась вулиця Над Ставом

Вулиця Над Ставом – одна з найстаріших у Тернополі. Тут знаходився найстаріший житловий будинок та найстаріша церква. Як змінилась ця вулиця за вісім років? Ми відтворили фото з одного ракурсу – дивіться та порівнюйте!

photo_camera Як встановлювали пам’ятник Небесній сотні у Тернополі: відтворили фото з одного ракурсу

Монумент присвячений пам’яті загиблим під час Революції Гідності з’явився у Тернополі у 2016 році. Від є одним з найновіших у місті. Дивіться, як встановлювали пам’ятник та як він змінився за шість років!

photo_camera Її підірвали більшовики та відбудували вже за Незалежності: як змінювалась Жовта церква у Тернополі

Церква Успення Пресвятої Богородиці або «Жовта церква», як її називають багато місцевих, пережила чимало. Її перебудовували, знищували та відновлювали. Ми відтворили унікальні фото цього храму. Дивіться та порівнюйте, як він змінився!

photo_camera play_circle_filled На Кременеччині встановили пам'ятну дошку учаснику бою під Крутами Миколі Лизогубу

105 років тому, 29 січня 1918 року, близько трьох сотень патріотів, гімназистів, офіцерів стримували кількатисячну армію радянської росії. Їх великий подвиг став відомий в історії, як бій під Крутами. Серед відважних захисників Української землі був уродженець села Горинка, Кременецького району — Лизогуб Микола Якович. 

photo_camera Тернопільські євреї і жах Голокосту

Після Другої світової етнічний склад Тернополя змінився кардинально. Із майже 15 тис євреїв залишилося лише кількасот. 27 січня Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

photo_camera Як встановлювали пам’ятник Тарасу Шевченку у Тернополі: ми відтворили ретро–фото

Пам’ятник Кобзарю біля обласного драмтеатру став одним із символів міста. Як виглядав пам’ятник під час встановлення та що було до нього? Дивіться ретро–фото!

photo_camera 110 років Тернопільському обласному краєзнавчому музею: розповідаємо його секрети (Частина 2)

30 грудня 2022 року минуло сорок років з часу відкриття нової експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Ми дізнались, як її створювали та хто з відомих українців долучився до цього процесу?  Які унікальні експонати зберігаються у стінах музею? Як навіть повномасштабна війна не «зламала» установу, а науковці почали волонтерити – пропонуємо послухати від музейного колективу.

photo_camera Як змінилась найстаріша церква Тернополя: ми відтворили ретро–фото з одного ракурсу

Церква Воздвиження Чесного Хреста – найдавніший храм Тернополя, споруджений наприкінці XVI століття, пам'ятка архітектури національного значення. Знаєте, який вигляд він мав раніше? Ми відтворили ретро–фото.

photo_camera Піднімали бойовий дух і давали звістку про себе: як вояки УПА вітали рідних і побратимів з Різдвом

Захисники української землі усіх поколінь відзначали різдвяні свята. Вояки Української Повстанської Армії намагалися святкувати Різдво, незважаючи на важку боротьбу за незалежність України.

Свіжий випуск

№ 9 від 1 березня 2023

Читати номер
Всі номери >
Стокові зображення від
Правила користування сайтом
Умови і правила надання платного доступу

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області. Сайт новин №1 у Тернополі за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Тернополя. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих або електронних засобах масової інформації можлива винятково у разі письмового дозволу правовласника.

keyboard_arrow_up