This version of the page http://te.20minut.ua/Nashe-mynule (104.21.13.118) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-01-29. The original page over time could change.
Наше минуле - новини про історичні пам'ятки - 20 хвилин Тернопіль

Наше минуле

photo_camera play_circle_filled На Кременеччині встановили пам'ятну дошку учаснику бою під Крутами Миколі Лизогубу

105 років тому, 29 січня 1918 року, близько трьох сотень патріотів, гімназистів, офіцерів стримували кількатисячну армію радянської росії. Їх великий подвиг став відомий в історії, як бій під Крутами. Серед відважних захисників Української землі був уродженець села Горинка, Кременецького району — Лизогуб Микола Якович. 

photo_camera Тернопільські євреї і жах Голокосту

Після Другої світової етнічний склад Тернополя змінився кардинально. Із майже 15 тис євреїв залишилося лише кількасот. 27 січня Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

photo_camera Як встановлювали пам’ятник Тарасу Шевченку у Тернополі: ми відтворили ретро–фото

Пам’ятник Кобзарю біля обласного драмтеатру став одним із символів міста. Як виглядав пам’ятник під час встановлення та що було до нього? Дивіться ретро–фото!

photo_camera 110 років Тернопільському обласному краєзнавчому музею: розповідаємо його секрети (Частина 2)

30 грудня 2022 року минуло сорок років з часу відкриття нової експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Ми дізнались, як її створювали та хто з відомих українців долучився до цього процесу?  Які унікальні експонати зберігаються у стінах музею? Як навіть повномасштабна війна не «зламала» установу, а науковці почали волонтерити – пропонуємо послухати від музейного колективу.

photo_camera Як змінилась найстаріша церква Тернополя: ми відтворили ретро–фото з одного ракурсу

Церква Воздвиження Чесного Хреста – найдавніший храм Тернополя, споруджений наприкінці XVI століття, пам'ятка архітектури національного значення. Знаєте, який вигляд він мав раніше? Ми відтворили ретро–фото.

photo_camera Піднімали бойовий дух і давали звістку про себе: як вояки УПА вітали рідних і побратимів з Різдвом

Захисники української землі усіх поколінь відзначали різдвяні свята. Вояки Української Повстанської Армії намагалися святкувати Різдво, незважаючи на важку боротьбу за незалежність України.

photo_camera Як змінився Тернопільський обласний краєзнавчий музей за 40 років: відтворили фото з одного ракурсу

Будівлі Обласного краєзнавчого музею вже понад 40 років. Це одна з найвпізнаваніших будівель міста, яку спроєктував архітектор Олег Головчак. Ми відтворили ретро-фото цієї будівлі. 

photo_camera Тут був широкоформатний кінотеатр та пам’ятник радянським льотчикам: як змінився «Східний» масив

Масив активно забудовували панельними багатоповерхівками у 1970-1980-х роках. Назва пов'язана з його розташуванням у східній частині міста. Ми відтворили ретро–фото мікрорайону. Дивіться, як змінилося місто!  

photo_camera 110 років Тернопільському обласному краєзнавчому музею: розповідаємо його секрети

З часу відкриття нової експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею 30 грудня 2022 року минуло сорок років. Історію установи, відомої далеко за межами нашої України, пропонуємо послухати із уст людей, які долучились до її створення. Деякі деталі й цікаві секрети музею ви точно не знали.

photo_camera Поруч був сквер, а всередині – галерея: яким був Домініканський костел. Відтворили фото з одного ракурсу

Собор Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці – католицький храм у центрі Тернополя. Дивіться та порівнюйте, як виглядав костел раніше та нині. Ми відтворили фото з одного ракурсу!

Свіжий випуск

№ 4 від 25 січня 2023

Читати номер
Всі номери >
Стокові зображення від
Правила користування сайтом
Умови і правила надання платного доступу

Матеріали на сайті підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріали відображають позицію авторів і не обов’язково відображають позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області. Сайт новин №1 у Тернополі за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Тернополя. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих або електронних засобах масової інформації можлива винятково у разі письмового дозволу правовласника.

keyboard_arrow_up