This version of the page http://redcross.org.ua/response-to-war-in-ukraine/ (13.107.237.45) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-12-06. The original page over time could change.
Реагування на війну в Україні – Товариство Червоного Хреста України

Реагування на війну в Україні

РЕАГУВАННЯ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

З 24 лютого 2022 року, коли відбулося загострення збройного конфлікту в Україні, Товариство Червоного Хреста України оперативно мобілізувало всі сили та ресурси й розпочало надавати допомогу постраждалому населенню. З 24 лютого 2022 року волонтери і співробітники Товариства Червоного Хреста України майже цілодобово працюють в різних куточках України.

Вони доставляють гуманітарну допомогу потребуючим, популяризують знання з першої допомоги й мінної небезпеки, надають психосоціальну підтримку. Загони швидкого реагування виїжджають на місця руйнувань житлових будинків разом з ДСНС України, евакуюють людей та транспортують маломобільних осіб з «гарячих точок», чергують на залізничних вокзалах і пунктах перетину кордону. Місцеві осередки Товариства облаштовують місця для людей, які були вимушені покинути свої домівки та забезпечують їх найнеобхіднішим. На тимчасово окупованих територіях співробітники та волонтери Товариства Червоного Хреста України залишаються на місцях й продовжують підтримувати місцеве населення. 

Робота постійно координується з державними службами України, партнерами та колегами з Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Для допомоги постраждалому населенню задіюють всі ресурси, щоб залучити якомога більше підтримки. Товариство Червоного Хреста України проводить співпрацю з міжнародними донорами, державним та приватними сектором, партнерами з Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Було запущено десятки фандрайзингових та краудфандінгових платформ в Україні та за кордоном. До Товариства звертаються приватні особи зі всього світу, збираючи та надаючи посильну допомогу. 

ПРІОРИТЕТИ В ДІЯЛЬНОСТІ ТОВАРИСТВА ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА УКРАЇНИ

Підтримка внутрішньо переміщених осіб (ваучерна програма, облаштування місць тимчасового перебування, надання гуманітарної підтримки, проведення ПСП-заходів)

Евакуація населення з “гарячих точок”

Транспортування маломобільних людей та осіб з інвалідністю з населених пунктів, де ведуться активні бойові дії

Доставка найнеобхіднішого до населених пунктів, де є гуманітарна криза

Підтримка населення на тимчасово окупованих чи щойно звільнених від окупації територіях

Навчання населення навичкам надання першої допомоги та забезпечення психосоціальної підтримки постраждалих родин

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВАРИСТВА ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА

Гуманітарна допомога є першочерговою потребою для постраждалого населення, а саме для тих, хто залишається у місцях, де ведуться або велися активні бойові дії, та тих, хто виїжджає, маючи із собою лише документи та дорожню сумку.

Товариство Червоного Хреста України мобілізує тисячі тонн гуманітарного вантажу й доставляє його до обласних, районних чи міських осередків Товариства та розподіляється в залежності від потреб у регіоні. Гуманітарний вантаж складається з найнеобхідніших речей: продукти харчування, засоби гігієни, побутові речі, одяг, взуття, постільна білизна тощо.

ЕВАКУАЦІЯ НАСЕЛЕННЯ

З початку реагування на збройний конфлікт Загони швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України надають підтримку працівникам ДСНС України у ліквідації пошкоджень цивільної інфраструктури. Вони виїжджають на місця руйнувань будинків, розгортають намет, де надають першу допомогу, першу психологічну допомогу постраждалим, беруть участь у пошуково-рятувальних операціях, забезпечують постраждалих водою, перекусами тощо. 

Також Загони швидкого реагування у координації з місцевою владою здійснюють евакуацію населення. У перші місяці війни Загін швидкого реагування супроводжував евакуаційні колони та надавав евакуйованим найнеобхіднішу допомогу. Також продовжується евакуація власними силами Загонів швидкого реагування. Евакуюють людей з «гарячих точок» та транспортують маломобільних людей і тяжкохворих пацієнтів з населених пунктів, де постійно відбуваються обстріли.

ДОПОМОГА ЗВІЛЬНЕНИМ МІСТАМ

Першочерговими потребами людей в звільнених містах, які перебували під тимчасовою окупацією – є продукти, медикаменти, вода та засоби особистої гігієни. Орієнтуючись на ці потреби, Загони швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України доставляють звільненим населеним пунктам найнеобхідніше – воду, продукти харчування, гігієнічні засоби та ліки. Волонтери Товариства Червоного Хреста України також доставляють сімейні продуктові набори та гігієнічні товари до віддалених населених пунктів областей, куди не так просто доїхати. Також Товариство Червоного Хреста України надає електрогенератори тим населеним пунктам, де відсутнє електропостачання внаслідок обстрілів, вибухів та пожеж. 

Крім того, в перші дні після звільнення з тимчасової окупації для нагальної допомоги населенню волонтери розміщують намети з гарячою їжею та напоями, предметами гігієни та підзарядками для телефонів. У наметах волонтери надають першу допомогу й першу психологічну допомогу.

ДОПОМОГА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

Основна задача організацій Товариства – забезпечення базових потреб, що наразі виникають у людей, які тікають від війни та розпочинають жити на новому місці. Більшість людей, які евакуювалися до безпечних місць, брали з собою невелику валізу з документами та найціннішими речами. Тому, опинившись на новому місці, люди потребують найнеобхіднішого — води, їжі, гігієнічних засобів та речей, які допоможуть у тимчасовому місці проживання облаштувати мінімальні комфортні умови побуту.

Організації Товариства Червоного Хреста України докладають зусилля, щоб на цьому етапі підтримати внутрішньо переміщених осіб та надати їм необхідну гуманітарну допомогу: продуктові набори, питну воду, постільну білизну, ковдри, рушники, медикаменти, аптечки першої допомоги, підгузки для дітей та дорослих, миючі засоби, предмети чоловічої та жіночої гігієни, одяг та інші найнеобхідніші товари. 

Цей вид гуманітарної допомоги надається ВПО:

  1. Централізовано – на запит міської влади, медичних закладів чи центрів тимчасового перебування ВПО. Товариство Червоного Хреста України обробляє запити, готує гуманітарний вантаж та направляє його до структур, які робили запит, аби вони надавали населенню згідно їх потреб. Також Національний комітет Товариства Червоного Хреста України виділяє місцевим осередкам Червоного Хреста України кошти на закупку всієї необхідної гуманітарної допомоги в області. 
  2. У місцевих осередках Товариство Червоного Хреста України – люди, які звертаються безпосередньо до місцевих офісів Червоного Хреста України можуть отримати той вид допомоги, який наявний в організації.

Крім гуманітарної допомоги Товариство Червоного Хреста України проводить заходи для ВПО: безкоштовні тренінги з першої допомоги, мінної небезпеки, міжнародного гуманітарного права тощо. Спеціалісти Товариства організовують заходи із психосоціальної підтримки для тих, хто постраждав від війни: дітей, родин, осіб літнього віку тощо. Волонтери проводять заходи як у офісах Червоного Хреста України, так і на базі розміщення і проживання ВПО (модульних містечках, місцях компактного проживання ВПО, центрах для ВПО тощо).

Спільно з міжнародними партнерами Товариство Червоного Хреста України допомагає облаштовувати побут в місцях проживання ВПО, передаючи ліжки, матраци, побутову техніку тощо. А також  відкривають Центри гігієни, місця компактного проживання ВПО, містечка для вагітних тощо.

Ще один вид допомоги ВПО – Ваучерна програма. Вона реалізується у різних областях та має свої категорії населення, які під неї потрапляють. Ваучер дає змогу людині придбати продукти першої необхідності й покрити базові потреби в одній з мережі супермаркетів.

ДОПОМОГА НА ВОКЗАЛАХ ТА ПУНКТАХ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ

Товариство Червоного Хреста України з 24 лютого 2022 року розпочало цілодобові чергування на перевантажених пунктах пропуску біля кордону та на залізничних вокзалах. Тут волонтери облаштовують місця для матерів та дітей, забезпечують людей водою, теплими перекусами, продуктовими наборами та предметами особистої гігієни. Також у разі потреби волонтери надають першу психологічну та першу домедичну допомогу, допомагають у транспортуванні людей з інвалідністю, посадкою й висадкою пасажирів.

ДІЯЛЬНІСТЬ ТОВАРИСТВА ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА УКРАЇНИ В ОБЛАСТЯХ

Кожна обласна організація Товариства Червоного Хреста України має свої потреби і пріоритети у діяльності. Наприклад, у західній частині України – це переважно допомога ВПО, на сході – тим, хто лишився на місці. 

У місцевих осередках Товариства організовуються пункти збору речей першої необхідності: одягу, продуктів харчування, предметів гігієни, води, постільної білизни, ковдр тощо. Отримані гуманітарні вантажі, а також зібрана допомога розподіляються в місця компактного проживання ВПО, центри, де розміщуються люди з інвалідністю тощо чи видаються на місці, коли люди безпосередньо звертаються за допомогою.

Волонтери і співробітники допомагають державній владі створити й облаштувати місця та центри тимчасового перебування ВПО.

Крім того, постійно в місцевих осередках реалізуються різні програми/проєкти (наприклад, Ваучерна програма) для підтримки місцевого населення. Також систематично проводять навчання з першої допомоги, мінної небезпеки, заходи з психосоціальної підтримки тощо. 

НАДАННЯ ДОПОМОГИ ДЕРЖАВІ

Товариство Червоного Хреста України надає посильну підтримку державним установам та службам. Наприклад, співробітники та волонтери передають ліки і медичні засоби до медичних установ, а також організовують збір всього необхідного для шпиталів. Підтримують й працівників Укрзалізниці, ДСНС України, Національної поліції України тощо.

ДІЯЛЬНІСТЬ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИ

Волонтери і співробітники Товариства Червоного Хреста України в населених пунктах, районах, областях, що перебувають під тимчасовою окупацією, залишаються на місцях і продовжують допомагати найуразливішим верствам населення. Наприклад, на Херсонщині щодня близько 300 людям волонтери доставляють продукти харчування, гігієнічні засоби, ліки та інші речі першої необхідності. При можливості вони також  евакуюють з небезпечних населених пунктів області людей і розселяють їх у відносно спокійних селищах і містах інших територіальних громад.

З 24 лютого 2022 року Товариство Червоного Хреста України:

  • запустило в різних областях України ваучерну програму підтримки вразливих верств населення серед внутрішньо переміщених осіб
  • фінансово підтримує будівництво двох двоповерхових будиночків загальною площею 1300 м кв для понад 100 вагітних жінок ВПО у Львові
  • сприяло відкриттю у Кам’янець-Подільському двох Центрів гігієни для тимчасово внутрішньо переміщених осіб для прання, сушіння та прасування білизни
  • запустило роботу Telegram-каналу з першої допомоги https://t.me/FirstAidURCS, щоб навичками міг оволодіти будь-хто в будь-якій частині країни чи за її межами, якщо є обмежений доступ до відвідування тренінгів
  • розробляє методичні рекомендації з психосоціальної підтримки населення, у тому числі волонтерів і співробітників. Також розробляються матеріали з мінної небезпеки та міжнародного гуманітарного права
  • запустило по Україні в 14 областях роботу Мобільних медичних бригад, які роблять медико-діагностичну допомогу доступною для населення, яке постраждало від збройного конфлікту і знаходиться в населених пунктах (понад 1500 локацій) із обмеженим доступом до медичних послуг
  • запустило роботу загальноукраїнського Інформаційного центра Червоного Хреста України – 0 800 332 656

Вся ця надпотужна робота для підтримки постраждалого населення України була б неможливою без діяльності розгалуженої системи волонтерського руху по всій території країни – понад 8000 волонтерів і 500 співробітників у близько 200 місцевих осередках Червоного Хреста України. Робота здійснюється за підтримки більше 20 Національних товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з таких країн: Данія, Китай, Польща, Австрія, Італія, Румунія, Туреччина, Андорра, Швейцарія, Греція, Болгарія, Люксембург, Грузія, Хорватія, Норвегія, Словенія, Канада, Литва, Іспанія тощо, а також міжнародних та національних партнерів таких, як Всесвітня продовольча програма, ООН, Unicef та інші.