This version of the page http://dif.org.ua/article/UK-expectations (176.9.150.69) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-10-28. The original page over time could change.
Велика Британія: Нова прем'єр. Новий монарх. Нові очікування? - Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва

Велика Британія: Нова прем'єр. Новий монарх. Нові очікування?

Аналітика
Перегляди: 277
16 вересня 2022
Дмитро Бабачанах

Смерть королеви — лише одна з тривожних новин з Туманного Альбіону. Інші виклики, що стоять перед Об’єднаним Королівством — економічна нестабільність, соціальна незабезпеченість і нездатність повною мірою впоратися з наслідками Брекзиту. Звісно, масштаб кризи непорівняний з проблемами в Україні. Втім, спроможність британського уряду дати раду цим викликам впливатиме на місце України в британському порядку денному.

Окрім смерті монарха, країна все ще перебуває на завершальному етапі транзиту влади від одного політичного лідера до іншого. Попри те, що прем’єр-міністр Борис Джонсон був надзвичайно популярним в Україні, прихильність британців він втратив досить давно. Поверхнева причина — вечірки під час карантинних обмежень, запроваджених самим урядом Джонсона, і заступництво за підлеглого, звинуваченого в сексуальних домаганнях.

Якщо аналізувати глибше, поза гучними заголовками жовтої преси, відставка Джонсона зумовлена економічними проблемами, що стали відчутніші за його каденції. Інфляція, відсутні якісні публічні послуги, зокрема у сфері охорони здоров’я, незрозуміла економічна модель після Брекзиту — уряд Джонсона зробив дуже мало для того, щоб систематично усунути ці проблеми. Стабільності не сприяють і зовнішні фактори, як-то повномасштабне вторгнення Росії в Україну та пандемія коронавірусу, що продовжується.

Зовнішня політика країни лишається розбалансованою. Хоча спостерігаємо зміцнення відносин між США та Об’єднаним Королівством, особливих успіхів у стосунках з європейськими й іншими країнами немає. На цьому тлі допомога Україні була чи не єдиним способом для Джонсона залишити після себе позитивний слід в історії. Звісно, підтримка України не залежала виключно від Прем’єр-міністра і була консенсусом багатьох політиків. Однак жвавістю, з якою Британія підтримує Україну, треба завдячувати саме Джонсону та його уряду.

Український кейс допоміг Об’єднаному Королівству показати, що Брекзит усе-таки мав сенс. Адже британська позиція суттєво різниться від західноєвропейської: країни ЄС здебільшого все ж орієнтовані на перемовини між Україною і росією. Британія прагне підтримати свободу в Україні — це частково пояснює, чому українські солдати тренуються саме в Об’єднаному Королівстві, а не деінде в Європі.

Війна також стимулює посилення військового-промислового комплексу у країні та змушує політиків збільшувати витрати на військові потреби. В цьому сенсі Британія повністю відповідає загальноєвропейським трендам.

Попри всенародну любов українців до Бориса Джонсона, після обрання пані Трасс Прем’єр-міністеркою Об’єднаного Королівства Україні не варто боятися зменшення військової допомоги. Бен Воллес, міністр оборони, залишається на своїй посаді, а українські військові заслужили велику довіру в представників збройних сил Великої Британії.

Однак про суттєве збільшення допомоги говорити теж не варто — економічні проблеми Об’єднаного Королівства нікуди не подінуться. Треба побачити, чи зможе Ліз Трасс, яка подібно до свого попередника часто пропонує популістські рішення, задовольнити потреби британців та втриматися на посту.


На основі серії інтерв'ю "Союзники", епізод з доктором Аммоном Ческіним, старшим викладачем в Університеті Глазго.
Подивитися: https://youtu.be/SeJk-rlfclo
Послухати: https://rss.com/podcasts/allies/595120/


Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Читайте також

Неподконтрольный Донбасс и пенсионный вопрос - комментарий Марии Золкиной

В вопросе пенсий для неподконтрольной части Донбасса власть, скорее всего, сосредотачится на смягчении условий ее получения.
25 вересня 2019

Підсумки-2018: громадська думка

Загальнонаціональне дослідження проведено з 19 по 25 грудня 2018 року.
28 грудня 2018

Національний екзит-пол: президентські вибори 2019. 2-й тур

Контролюймо чесність виборів разом!
9 квітня 2019

Громадська думка, грудень-2017: виборчі рейтинги і рейтинги довіри

Загальнонаціональне дослідження проведено з 15 по 19 грудня 2017 року.
23 січня 2018

Останні новини з категорії Аналітика

Чому Росія запровадила на окупованих територіях «воєнний стан», прикручує гайки для своїх співвітчизників і маніпулює темою переговорів – пояснила Марія Золкіна

А ще в інтерв’ю ТСН.ua Марія Золкіна розповіла, які сценарії закінчення війни бачить Захід
21 жовтня 2022

Вода ціною в життя: як долають проблеми водопостачання мешканці прифронтового Донбасу і чим їм можна зарадити

Про те, як бойові дії отруюють питну воду та чи чекає на схід України екологічна катастрофа або епідемія – у статті Євгенії Вовк
18 жовтня 2022

Від Бандери і Шухевича — до Зеленського і Залужного

Українське суспільство розриває останні імперські пута та позбувається ілюзій минулого
17 жовтня 2022

Маргінали, фейкові експерти, політики-ноунейми, мешканці росії: кого Кремль привіз на окуповані території як іноземних “спостерігачів” на псевдореферендумах

Аналітик Харківського антикорупційного центру Євген Лісічкін спеціально для "Демініціатив"
30 вересня 2022