This version of the page http://te.20minut.ua/Nashe-mynule (172.67.167.240) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-10-16. The original page over time could change.
Наше минуле - новини про історичні пам'ятки - 20 хвилин Тернопіль

Наше минуле

photo_camera Тут був ринок, автовокзал та найстаріший довгобуд: як змінилася площа героїв Євромайдану

Площа Героїв Євромайдану знаходиться фактично у самому центрі міста. Тут проходять різні заходи, є сквер, де відпочивають місцеві. Але раніше це місце виглядало зовсім інакше. Ми відтворили ретро–фото з площі. Дивіться, як вона змінювалась та що пригадують про це місце тернополяни!

photo_camera play_circle_filled На проспекті Бандери демонтують радянську символіку з Будинку залізничників

Радянський герб залізничників раніше «прикрашав» фасад будівлі на проспекті Бандери, де колись діяв будинок культури. Демонтаж почали зранку, у середу, 5 жовтня. Як усе відбувалося та що відомо про цю споруду? Розповідаємо.

photo_camera Як змінився мікрорайон Канада у Тернополі: ми відтворили ретро фото!

Мікрорайон «Канада» – один з наймолодших у Тернополі. Мікрорайон почали забудовувати наприкінці 1970-х — початку 1980-х років. Ми відтворили фотографії мікрорайону. Дивіться та порівнюйте, як змінилось наше місто!

photo_camera 500 років від отримання Магдебурзького права: науковець з Тернопільщини опублікував унікальний документ

Залізці дивують знову!

photo_camera Чому демонтують Космічне містечко у парку Сопільче. Що буде на його місці?

У гідропарку «Сопільче» демонтують старі дитячі атракціони у вигляді ракет, космічних станцій та роботів. Вони були у парку ще з радянських часів. Ми дізналися, чому їх вирішили демонтувати та що чекати на їх місці. Дивіться, як колись виглядали дитячі атракціони та які вони зараз.

photo_camera Був магазин, де іноземці та тернопільська еліта купували речі за валюту: як змінилась вулиця Замкова

Замкова – одна з центральних вулиць міста. Саме тут розташований Тернопільський замок, легендарний готель «Тернопіль», вихід до парку, фонтани та сквер. Раніше вулиця виглядала інакше. Ми відтворили ретро–фото міста. Дивіться, який вигляд колись мала вулиця та що цікавого там було.

photo_camera Як змінився бульвар Тараса Шевченка у Тернополі: відтворили ретро–фото з одного ракурсу

Бульвар Тараса Шевченка знаходиться у самому центрі Тернополя. Зараз це одне з улюблених місць відпочинку та прогулянок тернополян. Тут працюють різні ресторани та магазини. Є фонтани та пам’ятники. Однак він раніше виглядав інакше. Ми відтворили ретро–фото з одного ракурсу.

photo_camera В Залізцях археологи знайшли фрагмент кубка, який зображали на натюрмортах чотири століття тому

Із недавніх археологічних досліджень в Залізцях, серед сотні і тисячі фрагментів кераміки та скла, є маленькі фрагменти предметів, але з великою і цікавою історією.

photo_camera play_circle_filled Що приховує костел в Чорткові та як відкриття, зроблене там, пов’язане з війною проти росії? (ЕКСКЛЮЗИВ)

Для історика Володимира Добрянського дослідження старовини – це справа усього життя. Саме він на башті Домініканського костелу в Чорткові виявив унікальну річ – детонатор шрапнельного снаряду періоду польсько-української війни в Галичині 1918-1919 років. Далі чоловік визначив місце локалізації артилерійського полку, що відіграв ключову роль в Чортківській офензиві – чи не найвідомішій наступальній операції українського війська. Як досліджував знахідку на висоті у 40 метрів та чому вона актуальна зараз – читайте в матеріалі.

photo_camera Тернопіль 90–х та наші дні: ми відтворили ретро–фото з одного ракурсу

Наше місто постійно змінюється. Навіть за кілька років деякі будівлі та вулиці можуть отримати нове обличчя. Дивіться, яким був Тернопіль 30 років тому і як він виглядає зараз.

Свіжий випуск

№ 41 від 12 жовтня 2022

Читати номер
Всі номери >
Стокові зображення від
Правила користування сайтом
Умови і правила надання платного доступу

Матеріали на сайті підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріали відображають позицію авторів і не обов’язково відображають позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області. Сайт новин №1 у Тернополі за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Тернополя. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих або електронних засобах масової інформації можлива винятково у разі письмового дозволу правовласника.

keyboard_arrow_up