This version of the page http://zib.com.ua/ (89.184.70.2) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-09-29. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, права людини
  • Член Вищої ради правосуддя Микола МОРОЗ:

    Особливо гостро відчутна відсутність повноцінного функціонування ВРП у період дії воєнного стану. Сподіваюсь, що члени ВРП будуть призначені та обрані на вакантні посади якнайшвидше.

    718
  • Президент УАН Тетяна Яцук:

    Політичні, духовні, економічні та політичні інституції в Україні мають робити все для того, щоб права людини обмежувалися мінімально. Але тут є досить тонка грань.

    1933
  • Психолог Микита Пермяков:

    У зв’язку із війною багато чоловіків втратили роботу, змінили сферу діяльності, стали більш агресивні та почали притискати жінок через це.

    2484
  • Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко:

    Якщо ми будемо нехтувати правами, застосовувати, наприклад, катування до військовополонених, знищувати незалежність таких інституцій, як Уповноважений з прав людини, це виливатиметься в зменшення довіри до України.

    5661
  • Голова РСУ Богдан Моніч:

    Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування в Україні, засвідчила, що здатна взяти на себе повноваження по координації дій та роботи судової влади.

    11081
  • Заступник керівника ОП Андрій Смирнов:

    Ми хочемо розширити процедурні можливості для органів судової влади, де це можливо і не буде порушення прав учасників процесу, розглядати справи у письмовому вигляді без виклику учасників процесу.

    14233

Обмін під слідством

Ескалація військових дій та збільшення кількості військовополонених викликала необхідність у врегулюванні суспільних відносин в частині спеціального кримінального провадження. Однак при цьому виникли певні неузгодженості.

352

Правила розкриття

Попри відтермінування необхідності оновлення інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структури власності через воєнний стан, залишається потреба її подання при створенні юрособи або державній реєстрації змін.

1081

Реанімація бізнесу

Як врятувати сьогодні бізнес? Навряд чи є універсальна відповідь на це питання. Однак юридична спільнота дає чіткі відповіді на те, як повернути пошкоджене майно, як пояснити невиконання умов договору та як оскаржити незаконні реєстраційні дії.

1063

Рідня без ДНК

Не тільки у мелодрамах про те, хто насправді є батьком головного героя, дізнаються лише в останній серії. В житті встановлення батьківства виглядає ще заплутанішим. Відшукати корінь проблеми, яка приводить до суду, спробували адвокати.

2078

15 осіб на скриню мерця

Часто справи про спадкування за своїм духом нагадують піратську пісню з «Острова скарбів». Драма втрати людини переростає у протистояння спадкоємців. Як перейти з однієї черги в іншу? Чи обов’язково для цього подавати позов? Про це розповіла адвокат.…

2004

Дефектний контрагент

ВП ВС нещодавно прийняла постанову, яка може сприяти захисту законних інтересів платників податків у спорах з податковою щодо нереальності господарських операцій.

1700

Відкладені претензії

Ось вже з’явилась судова практика щодо незаконності проведення окремих перевірок під час воєнного стану. Однак у перспективі — ще й перевірки за весь час карантинних та воєнних реалій.

1486

Ми входимо в зону сірого права

ЗСУ звільнили території, які близько шести місяців перебували під окупацією російських військових. Тепер в ці міста і села повертається українська юрисдикція, а також відповідальність для тих, хто співпрацював із ворогом.

2078

Відкладений попит

Спад національного ВВП у 2022 році становить близько 40%. Десь у рамках такої, або навіть ще більшої частки, є і просідання юридичного ринку. Бо правничі послуги не є послугами критично важливого попиту.

1488

Не гірше, ніж офлайн

Бути адвокатом 24/7 можна не лише на словах, а й на ділі – наприклад, натхненно завантажуючи посеред ночі процесуальні документи до «Електронного суду». Які ще можливості приготувала ЄСІТС і як ними користуватись?

3109

Формула виживання

Про успішність на юридичному ринку говорити поки що не доводиться. Вірогідніше за все «успіх» сьогодні – це здатність втриматись на ринку. Адвокати розповіли як це вдається робити під час воєнного стану.

1499

«Спецоперація» як злочин

Ракетні удари, що днями нанесла РФ по українських електростанціях, знеструмивши кілька областей, вкотре змусили нас згадати про сутність тероризму та геноциду. Ці злочини постійно змінюють свої форми, набираючи сьогодні в Україні своїх крайніх прояві…

2172

Про причини та наслідки

Як прийнято сьогодні, особі повідомляють про підозру, наприклад у педофілії чи зраді державі. І нехай потім буде виправдувальний вирок, в очах суспільства до кінця життя репутація людини буде зіпсована.

2133

Нова редакція – нові проблеми

З початком повномасштабного вторгнення росії Україну накрила «друга хвиля» вимушеного переміщення громадян через бойові дії. Держава взялася по-новому регулювати призначення допомоги внутрішньо переміщеним особам, що створило низку проблем.

1636

Дивні зв’язки

Українським чиновникам, які вигадують найрізноманітніші приводи, аби лише не відповідати на незручні запити про свою діяльність, слід розуміти, що вже завтра їм доведеться виставляти на загал листування зі свого смартфона.

1683

Креатив за межами етики

Старий рибалка з відомої казки тричі закидав невід у море, поки зловив золоту рибку. Деякі українські адвокати виявляються більш настирливими, аби дістати бажаного суддю. Але це не узгоджується із Правилами адвокатської етики.

6626

Заслужена винагорода

На кожен гонорар знайдеться свій клієнт. Однак не всі витрати зрозуміє суд. Як доводити суму витрат на правничу допомогу? Чи можна стягнути витрати на очікування засідання, проїзд до суду та проживання в готелі?

4754

Президент САУ склав повноваження: що сталося

Президент Спілки адвокатів України (найстарішого професійного громадського об’єднання адвокатів) Тарас Ламах повідомив про припинення своїх повноважень у спілці, яку він наостанок назвав «мусорною, токсичною організацію». Чому так сталося?

2813

Спеціалізація не для всіх

Чому найкращий сімейний адвокат — це розлучений адвокат? Чи варто обирати сімейне право під час воєнного стану? Та чому престижний диплом не значить нічого, а стиль одягу говорить багато про що? Адвокат поділилась власним досвідом.

2439

РАУ скликає з’їзд адвокатів

Звітно-виборчий з’їзд адвокатів України обере керівників вищого органу адвокатського самоврядування, призначить членів Вищої ради правосуддя та органу, що відповідає за притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності.

2473

Коефіцієнт нахабності

Конкурентний та такий різний у ціновому сегменті ринок юридичних послуг пропонує адвоката на будь-який гаманець. Про те, як формувати ціну на послуги адвокатам розповіли на вебінарі.

7594

Право на домівку

Громадяни з окупованих територій та місць ведення активних бойових дій все частіше цікавляться питанням: як отримати тимчасове житло, а також захист у випадку примусового виселення з такого житла?

2040

Невиправдувані вчинки

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну суди виносили лише обвинувальні вироки за ухилення від мобілізації. При цьому у разі затвердження угод з прокурорами про визнання винуватості, обвинувачені отримували більший строк.

2678

Рахунок на двох

Механізм стягнення додаткових витрат дозволяє поділити на двох витрати щодо відпочинку, навчання, лікування дитини. Але не всі витрачені кошти слід ділити навпіл. Де ж саме пролягає межа між необхідністю та формою дозвілля?

3806

Гуманітарка по-новому

Нещодавно було ухвалено зміни до Податкового кодексу в частині звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій.

2108

Чотири виміри сумніву

Недбалі висновки експерта можуть призвести до катастрофічних наслідків для підзахисного.. Але у захисників є щонайменше кілька інструментів для того, аби піддати сумніву такий висновок.

7728

Юристи радять

Захисники України, члени їх сімей потребують правової допомоги з різних питань – від тих, що пов’язані з військовою службою до сімейних. Кількість звернень від цієї категорії громадян до системи БПД збільшується.

2273

Колеса в обмін на гроші

Практика розгляду сімейних спорів не стоїть на місці. Так, суд більше не пропонує ділити транспортний засіб навпіл і вже не дивиться на приватні дитячі садочки виключно як на елемент розкоші.

14334

Про що докази?

На практиці ми зіткнулися у ВАКС з дуже цікавим випадком на досудовому слідстві під час скасування повідомлення про підозру у порядку п.10 ч.1 ст.303 КПК. Цей випадок ми назвали чорний лебідь.

5311

Неетичне співробітництво

Дія принципу конфіденційності відносин адвоката з клієнтом не обмежена у часі. І навіть після завершення професійних стосунків правник має дбати про збереження адвокатської таємниці.

6493
Завантажити більше публікацій
Створено в Студії Дмитра Бабича