Статті

Як скласти резюме

Якщо ви нарешті знайшли круту вакансію на сайті пошуку робіт, настав час подати свою кандидатуру на цю посаду. Дуже часто конкурс на відкрите місце високий. І чим солідніше компанія, тим він вищий. А отже, вище і вимоги, що ставляться пошукачам. Розгляд кандидатів на будь-яке вакантне місце відбувається методом вивчення резюме і відбору кращих претендентів.

Щоб гарантовано отримати посаду вашої мрії, потрібно звернути на себе увагу HR-менеджера, виділитися із загальної маси претендентів. Загалом зацікавити роботодавця настільки, щоб він запросив вас на подальшу співбесіду, де ви вже повною мірою розповісте про свої можливості. Для цього потрібно скласти грамотне резюме, яке чіпляє (як скласти – читайте далі), після якого роботодавець зрозуміє: ви – той самий потрібний кандидат!

Розмістити резюме

Що таке резюме і як його скласти з нуля

Резюме – це документ, який містить стислу інформацію про вашу освіту, навички, досвід роботи, а також інші корисні для роботодавця відомості про вас. Резюме необхідно керівнику для розгляду вашої кандидатури на відкриту в компанії посаду. Дуже важливо скласти резюме правильно, адже це перше, на що зверне увагу роботодавець. Те, що складе про вас перше враження не тільки як про майбутнього співробітника, а й загалом як про людину.

Написати правильно резюме не складно, але без цієї умови неможливо пройти жорсткий конкурсний відбір. Складається резюме для кожної вакансії, залежно від наявності необхідного досвіду з конкретної спеціальності. Резюме писати краще коротко, по суті, не більше, ніж на 1-2 сторінках. Виберіть самостійно інформацію, яку ви хочете відкрити конкретному роботодавцю. Описуючи свій творчий хист, не додавайте особисті оцінки й судження.

Отже, щоб правильно створити резюме, потрібно здійснити декілька етапів:

  1. Визначення мети резюме
  2. Вибір інформації, яку ви хочете донести до роботодавця.
  3. Написання та оформлення документа.
  4. Перевірка готового тексту на помилки

Відмінності між CV та резюме

У країнах Європи резюме називається CV. Це латинський термін «curriculum vitae», який перекладається як дорога життя, хід життя, життєпис, стисла автобіографія. Дуже часто навіть в Україні роботодавці просять надіслати саме CV. Відмінність резюме від CV у тому, що резюме більш лаконічне й описує лише головні етапи або досягнення кандидата. У той час як CV вимагає повного перерахування всіх місць навчання, роботи і додаткових факторів. CV більш об’ємний документ, в який можуть бути внесені додаткові курси та спеціальності, всі без винятку посади в хронологічному порядку. Іноді в CV включають конференції та стажування, в яких брав участь кандидат. CV може займати десятки сторінок, тоді як для резюме достатньо однієї-двох.

Як грамотно скласти резюме під конкретну вакансію

Якщо хочете збільшити свої шанси на успішний розгляд, буде правильно скласти резюме під кожну конкретну вакансію, з урахуванням її особливостей. Залежно від специфіки діяльності компанії-роботодавця виберіть у своїй автобіографії ті позиції, які найбільш релевантні запиту. Не слід вказувати посади, які не мають стосунку до вимог на даній роботі. Наприклад, розглянемо ситуацію: ви хочете скласти резюме на роботу в компанії, яка займається виготовленням та розміщенням реклами. При цьому у вас є досвід роботи контент-менеджером, SMM-менеджером, і більш ранній досвід роботи баристою. Не варто вказувати роботу баристою в списку посад. Навряд чи керівнику рекламної компанії знадобиться ця інформація. Ну, якщо тільки приготування кави не буде входити у ваші прямі обов’язки.

Структура резюме: як правильно скласти

В резюме обов’язково має бути виклад вашого досвіду роботи, освіти, отриманих навичок, досягнень, повноважень на попередніх місцях роботи. Щоб правильно скласти резюме на роботу, дотримуйтеся чіткої структури документа. Не потрібно писати факти з особистої біографії, щоб рекрутер вас оцінив. Тільки основні відомості з вашої професійної сфери, і тільки ті, що стосуються вакансії. Розглянемо всі обов’язкові пункти резюме.

Розмістити резюме

Що обов’язково потрібно вказати в резюме:

1. Посада, на яку ви претендуєте. Краще, щоб вона звучала конкретно і збігалася з назвою вакансії роботодавця. Якщо вас зацікавили кілька вакансій одного роботодавця, виберіть найвигіднішу пропозицію, на яку ви подасте заявку, не вказуйте відразу кілька.

2. Ваші контактні дані. Номер телефону, адреса електронної пошти, місто проживання і місто можливого переїзду (якщо ви до нього готові). Точну адресу (вулицю, будинок) вказувати не потрібно, а ось найближча до вас станція метро може бути корисною інформацією.

3. Розмір оплати, на яку ви претендуєте на цій посаді. Не занижуйте цифру з розрахунком на те, що потім в особистій розмові ви зможете добитися більшого. Для деяких роботодавців це головний і точний параметр для вибору. Можна написати резюме для роботи і без зазначення ЗП в разі, якщо ставка вже вказана в тексті вакансії, і ви з нею згодні.

4. Щоб зробити резюме більш інформативним і розташувати до себе роботодавця, краще зробити резюме з фото. Ваш діловий вигляд і приємна стримана усмішка налаштують на позитивне спілкування з вами при співбесіді. Не додавайте в резюме ваші фривольні фотографії з вечірки, «на природі», селфі «качечкою» або з глибоким декольте. Лише спокійний, нейтральний фон і діловий зовнішній вигляд.

5. Досвід роботи. Вкажіть усі ваші попередні посади в зворотному хронологічному порядку. Ви можете більше розкрити кожну зі спеціальностей, додавши короткий перелік обов’язків на цій посаді. Це можна зробити як у формі стислого речення, так і перерахувати по пунктах у формі маркованого списку. Не треба в резюме писати ті спеціальності, які жодним чином не стосуються даної вакансії. Також додайте в цей пункт досягнення, якщо вони у вас є. Це можуть бути особисті розробки, впровадження нових технологій, перевиконання планів – які згодом привели до підвищення обсягів продажів, зниження витрат фірми тощо.

6. Ваша освіта. Спочатку вказуйте вищу освіту, далі середню спеціальну, а потім додаткові курси, тренінги, семінари. Навпроти відповідної освіти можна зробити примітку про отримані дипломи або сертифікати. Наприклад, «червоний диплом» одразу дасть зрозуміти потенційному роботодавцю, що ви не тільки добре освічений, а й відповідальний, цілеспрямований і дисциплінований співробітник. А якщо у вас є «корочка» після проходження комп’ютерних курсів, – це вже дає можливість вважати вас сертифікованим фахівцем.

7. Перерахуйте ваші професійні навички. Чого ви навчилися на попередньому місці роботи? Що у вас виходить найкраще? Що ви вмієте такого, що може не кожен пошукач? Тут саме час показати свою кращу сторону – назвіть свої реальні переваги. Постарайтеся писати резюме на роботу максимально чесно, без перебільшень. Кожній навичці можна додати ступінь володіння. Наприклад: «Навички роботи з ПК. Пакет MS Office – просунутий користувач». Звісно ж, не варто так писати, якщо ви знаєте на рівні любителя тільки Word або Excel.

8. У пункті «Навички» також вкажіть мови, якими володієте. На сьогодні складно уявити собі роботу в великій, успішній компанії без знання іноземних мов. Іноді роботодавці вимагають володіння одразу кількома мовами. У будь-якому разі ви маєте максимально детально відобразити свої знання в резюме. Поруч з назвою мови вкажіть ступінь володіння нею. Наприклад: «Російська – рідна, Англійська – просунута, Німецька – професійне володіння». Навіть якщо ви якусь із мов вивчали, але забули, вкажіть її як початковий або «базовий» рівень.

9. Скласти відмінне резюме допоможуть рекомендації від попередніх роботодавців. Іноді наявність рекомендацій – це обов’язкова умова. Чим серйозніше компанія і чим відповідальніше посада, тим імовірніше, що буде потрібно надати гарантії вашої порядності як співробітника. Фірми зі складною структурою, які мають відділ служби безпеки, завжди проводять додаткові перевірки співробітників. А це означає, що як би грамотно не вийшло у вас написати резюме, якщо ви не вкажете контактних осіб одразу, на співбесіді вас попросять їх надати.

10. Додаткова інформація про вас наприкінці документа допоможе скласти хороше резюме, зробивши його унікальним. Напишіть тут те, що, на вашу думку, потрібно знати роботодавцю. Наприклад, соціальний або сімейний статус, ваші особистісні характеристики, наявність або відсутність шкідливих звичок, персональні якості. Тут буде корисною інформація про наявність закордонного паспорта, водійських прав, ваша готовність до відряджень та переїздів. Не пишіть про свої численні хобі, не лякайте ділових партнерів занадто інтимними подробицями про себе. Пам’ятайте, що резюме, як і особиста взаємодія з роботодавцем, завжди має перебувати в рамках ділового спілкування.

Як оформити резюме за всіма правилами

На перший погляд, правильно оформити резюме – завдання нескладне. І все ж давайте визначимо, як виглядає ідеальне резюме для роботодавця.

Як правило, друкується резюме текстом, що легко читається, чорного кольору на білому аркуші А4, з мінімальною кількістю виділень великими літерами, жирним шрифтом або курсивом. Не варто робити яскраве тло резюме й експериментувати з різними кольорами шрифтів. Винятком може бути, лише якщо ви подаєте заявку на креативну посаду, яка передбачає нестандартну презентацію.

Постарайтеся скласти резюме так, щоб розмістити інформацію на сторінках рівномірно. Ретельно перевірте ваше резюме на відсутність граматичних та інших помилок. Навіть незначна помилка може справити негативне враження і стати причиною відмови. Відформатуйте документ, встановивши однакові міжрядкові інтервали, відступи абзаців і поля. Якщо ви плануєте відправляти резюме електронною поштою, краще зберегти його в форматі PDF, виключивши таким чином можливість внесення змін. Ще більш просунутий варіант – створити своє резюме у вигляді вебсторінки, і відправляти роботодавцю тільки посилання на нього для перегляду.

Як написати резюме, щоби взяли на роботу гарантовано

Сприймайте резюме як самопрезентацію, де бажано висвітлити свої кращі професійні сторони й якості. Якщо ваша мета – донести до HR-фахівця свої переваги, пишіть резюме так, ніби ви робите саморекламу. Так-так, не скромничайте, обов’язково вказуйте тільки кращі аспекти своєї професійної діяльності. Це не означає, що потрібно прикрашати, пишучи те, чого немає. Обманювати роботодавця довго не вийде. Адже у кожної компанії, що поважає себе, є випробувальний термін, на якому і перевіряється відповідність інформації в резюме реальним здібностям кандидата. Просто не акцентуйте увагу на можливих негативних моментах, і не забудьте вказати всі фактори, що характеризують вас з позитивного боку.

Резюме – не той документ, який можна скласти раз і назавжди. Не буває універсального резюме, в кожному конкретному випадку необхідно підлаштовуватися під запит роботодавця в тій сфері, в якій ви подаєте свою кандидатуру. Не варто робити резюме занадто великим, намагатися охопити всі сфери діяльності і вдаватися в детальні описи. Робіть короткий огляд свого професійного життя на поточний момент, тобто – резюмуйте.

Постійно оновлюйте ваше резюме. За той час, що минув з моменту його останньої подачі, ви могли пройти якісь курси, отримати додаткові навички або досягнення, поглибити свої знання іноземних мов. Будь-які зміни у вашій професійній діяльності потрібно відобразити в резюме. Якщо за останній час ви змінили кілька компаній, пропрацювавши в кожній не більше півроку, не варто вказувати їх у резюме. Кандидат, який часто змінює місце роботи, може насторожити роботодавця. Хто дасть гарантію, що ви затримаєтеся саме на цьому місці? Принаймні так думають керівники, дивлячись у перспективу.

Якщо ви знайшли кілька відкритих вакансій у одного роботодавця, і всі вони вас зацікавили, все ж визначте для себе найвигіднішу пропозицію. Не потрібно подавати резюме одразу на кілька відкритих вакансій, роблячи позначку «на будь-яку з відкритих». Роботодавець розцінить це як несерйозний підхід до вибору посади. Якщо ви не знаєте, яка з них буде найвигіднішою, вкажіть ту, що найбільше сподобалась, а вже на співбесіді, при особистому спілкуванні, скажіть, що хотіли б розглянути й інші варіанти працевлаштування в компанії. Так ви дізнаєтеся всі подробиці, що вас цікавлять, і приймете рішення на місці.

Супровідний лист

Якщо ви заздалегідь розумієте, що шанси на отримання посади, яка сподобалася, невеликі, чарівною «паличкою-виручалочкою» стане супровідний лист. Зазвичай такі листи додаються в разі, коли у вас мало досвіду або є невідповідність вимогам. Також деякі роботодавці роблять супровідний лист обов’язковою умовою для відгуку. Є чимало випадків з практики, коли роботодавець приймає рішення на основі одного лише супровідного листа. Дуже часто наявність супровідного листа стає останнім аргументом на вашу користь. Грамотно складений та аргументований лист виділить вашу кандидатуру на тлі інших і запам’ятається роботодавцю. Підкресліть свою унікальність, опишіть переваги роботи саме з вами. Іншими словами, дайте керівництву розуміння, чим ви будете корисні компанії. Пишіть від першої особи, максимально чесно описуючи причини й обставини. У гонитві за ідеальним резюме не переписуйте зразок з інтернету. Пишіть від себе, пишіть про себе.

Як бачите, написати правильно резюме не складно. Головне – не допускати поширених помилок при написанні й дотримуватися рекомендацій, щоб HR-фахівець не відклав його «в довгий ящик».

Розмістити резюме
Вакансії дня

Коментарі