This version of the page http://www.lvivpost.net/kryminal/n/47274 (95.215.157.210) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-08-10. The original page over time could change.
Візит президента США до України: які перспективи - Львівська Поштa



Візит президента США до України: які перспективи

У Києві сподіваються, що Джо Байден відвідає нашу столицю у серпні

Ігор Берчак № 9 (2330), четвер, 4 березня 2021
У День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя 26 лютого Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу і нардеп від «Європейської солідарності», заявив агентству Крим.Реалії, що існують вагомі підстави очікувати, що президент США Джозеф Байден візьме участь в інавгураційному саміті «Кримської платформи» (Див. «Довідку».«Львівська Пошта»), проведення якого заплановане на 23 серпня в Києві, напередодні святкування 30-ї річниці проголошення Незалежності.

Про брак комунікації говорити не варто

«Ми покладаємо на це великі надії. Багато країн світу, зокрема країни Ради Європи, США, вже висловили згоду на участь у «Кримській платформі». Хоча я точно не можу сказати, чи будуть вони представлені 23 серпня цього року на саміті, але є дуже великі підстави сподіватися на те, що, зокрема, Джозеф Байден 23 числа буде тут. У будь-якому разі над цією темою ми будемо дуже ретельно працювати», – сказав Мустафа Джемілєв.
Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква заявив, що триває робота над підготовкою візиту Володимира Зеленського до США. За його словами, вже налагоджений контакт з адміністрацією нового президента США, а нещодавно відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ України з державним секретарем США. «Триває робота по лінії не лише Держдепартаменту, але й Білого дому», – каже Ігор Жовква.
Заступник керівника Офісу президента зазначив, що готується й телефонна розмова між лідерами України та США. «Безумовно, така розмова відбудеться. Я б не драматизував, не відраховував дні, хвилини й години. Вона буде, так само як буде і взаємний обмін візитами», – наголосив Ігор Жовква.
Очільник МЗС Дмитро Кулеба також підтвердив, що триває активна робота над організацією телефонної розмови між Володимиром Зеленським та Джозефом Байденом. «Контакти між Україною та новою адміністрацією президента Байдена вже активно розвиваються, відбулася моя розмова з держсекретарем Блінкіним, відбулася розмова між міністрами оборони США та України», – сказав Дмитро Кулеба.
За його словами, посольство України у Вашингтоні щодня підтримує контакт з Радою національної безпеки США. «Тому взаємодія вже налагоджена. І одне з питань, над яким ми активно працюємо, – це організація телефонної розмови між президентами Зеленським і Байденом», – додав міністр. За його словами, про брак комунікації між Україною і США говорити не варто, так само як непокоїтися через те, що розмова між президентами ще не відбулася. «Президент Байден зараз зосереджений на внутрішньополітичному порядку денному. Ви можете подивитися на сайт Білого дому і побачити, які телефонні розмови останнім часом проводив президент США. І побачите, що кількість його міжнародних контактів є зведеною практично до нуля. Крім того, Білий дім оголосив, що через карантинні обмеження зустрічі переводять в онлайн-режим», – зазначив міністр.

«Потрібні реформи, а не обіцянки»

Варто наголосити, що ефективність співпраці з новою адміністрацією США та підтримка з її боку насамперед залежать від української влади, від реального втілення важливих реформ, а не їх імітації. «Якщо до 30-річчя Незалежності Україна не покаже якісних реформ, а лиш надалі будемо годувати всіх обіцянками, нам не повірять. Навіщо тоді Байдену приїздити до України, коли тут не проводять реформ, які декларують? Українська влада має це розуміти. Якщо ми втілюватимемо в життя реформи, скажімо, реально, а не на словах, будемо боротися з корупцією, тоді Байдену є чого їхати до України», – зазначала в інтерв’ю «Львівській Пошті» Ганна Гопко, громадська діячка, ексголова комітету у закордонних справах у ВРУ, співзасновниця «Мережі захисту національних інтересів «АНТС».
Востаннє президент США відвідував Україну у 2008 році. Після зустрічі в Києві Віктора Ющенка та Джорджа Буша-молодшого Україна стала 152-им офіційним членом Світової організації торгівлі, чому передували 14 років перемовин.

Довідка

Що таке «Кримська платформа»

У вересні 2020-го під час свого відеовиступу перед Генасамблеєю ООН Володимир Зеленський оголосив про створення міжнародної «Кримської платформи». Її метою, за словами українського президента, має стати «захист прав кримців і деокупація півострова».
«Найголовніше: питання Криму та Донбасу не повинні стати звичними елементами міжнародного пейзажу, де тільки доповіді, тематичні зустрічі та протокольні заяви до річниці окупації будуть вважатися достатньою формою міжнародної реакції. Навпаки, поки рана в центрі Європи кровоточить, біль відчуватиме весь світ. І єдиним рецептом ефективного лікування є лише деокупація Криму та Донбасу», – наголосив глава української держави. За його словами, він уже предметно обговорив цю ініціативу з представниками ЄС, Великобританії, Канади та Туреччини. «Більшість із них готові приєднатися та брати в ній активну участь», – запевнив президент.
У листопаді минулого року про свою готовність до співпраці над створенням «Кримської платформи» заявили й США. Щоправда, наразі Білий дім офіційно не підтвердив участь президента Байдена в інавгураційному саміті «Кримської платформи» в Києві 23 серпня цього року.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.8447 / 1.58MB / SQL:{query_count}