This version of the page http://pravo.org.ua/poslugy-mistsevogo-znachennya/ (104.21.87.21) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-07-25. The original page over time could change.
Послуги місцевого значення

Що вас цікавить?

Послуги місцевого значення

28.10.2014 ЦППР
Адміністративні послуги

Мета децентралізації надання адмінпослуг – застосувати прогресивну модель, «обкатану» в багатьох країнах. При ній і людям зручно отримувати документи, і місцева влада може розраховувати на дохід від їх надання. Але в Україні боротися за нову систему доводиться в складних умовах. Чому так – коментар нашої експертки Надії Добрянської


Місцевій владі повинні передати право на надання адміністративних послуг

Децентралізацію влади люди найчастіше сприймають дещо відсторонено. Адже говорячи про неї, експерти і чиновники мають на увазі фінансову незалежність цілих регіонів, а про інтереси їхніх жителів згадують набагато рідше. Але на ділі децентралізація повноважень влади вже відбувається і стосується вона безпосередньо пересічних громадян. 

Йдеться про надання адміністративних послуг – оформлення паспорта, реєстрацію місця проживання, видачу витягів із реєстрів та багато інших популярних запитів. Кабмін протягом кількох місяців намагається наділити цими повноваженнями органи місцевого самоврядування. 

Боротьба за комфорт 

Мета децентралізації надання адмінпослуг – застосувати прогресивну модель, «обкатану» в багатьох країнах. При ній і людям зручно отримувати документи, і місцева влада може розраховувати на дохід від їх надання. Але в Україні боротися за нову систему доводиться в складних умовах. 

«У 2013 році 47% населення користувалися адміністративними послугами. 41% з них поставили державі «двійку» за якість їх надання, – розповідає радник віце-прем´єра, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Саєнко.Якщо ми подивимося на перелік основних факторів, які впливають на незадоволення якістю послуг, то на першому місці будуть черги. Це відзначають 23% осіб. Наступний фактор, які відзначили 17% людей, – відсутність пояснень з усіх обставин справи. Для 13% людей негативно оцінили якість адмінпослуг тому, що їм довелося звертатися в кілька центрів, розкиданих територіально». 

За Законом «Про адміністративні послуги» їх децентралізація мала розпочатися ще в 2013 році. Але поки що вона добралася лише до деяких регіонів і проходить тільки перший етап – створення «Прозорих офісів» при місцевих радах. 

Офіс, у якому немає кабінетів, охорони, зайвих перегородок із графіком роботи шість днів на тиждень. Його працівники повинні надавати найбільш затребувані населенням адміністративні послуги (близько 40) безпосередньо на місці, без черг, хабарів, тяганини і перешкод для обслуговування громадян. Так повинні виглядати ідеальні центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) при органах місцевого самоврядування. В країні працюють близько 50 таких центрів. 

«Ми провели моніторинг у тих містах, де вже працюють такі центри. Уже сьогодні там якість послуг на 52% вища, ніж у містах із розбалансованою системою», – каже Саєнко. 

Але фактично модель покращилася тільки за рахунок оформлення приміщення і бажання працвіників допомогти людям. Подальше покращення «з´їдає» бюрократична машина. 

Бюрократи не здаються 

«Органи місцевого самоврядування не контролюють якість, швидкість надання послуг органами виконавчої влади, – пояснює експерт Центру політико-правових реформ Надія Добрянська. – Максимум, що вони можуть зробити – обладнати офіс, надавати відвідувачам інформацію про стан їх заявки. Але вони не можуть прискорити взаємодію між різними реєстрами, чиновниками і кабінетами, які знаходяться в різних органах виконавчої влади». 

Тобто заявки громадян на адмінпослуги, як і раніше, контролюють неповороткі держструктури, які контролюються центральною владою. Хоча закон про адмінпослуги дозволяє віддати їх на місця, а порядок Кабміну, який уряд прийняв у травні 2014 року, дає їх перелік. Серед них видача паспорта громадянина України та закордонного, реєстрація юросіб та фізосіб-підприємців і прав на нерухомість, видача виписок із земельного кадастру. З 1 жовтня надання цих послуг повинно було відбуватися в ЦНАП. Але в центрах зараз черги і плутанина. 

«Проблема в тому, що Державна міграційна служба, Державна реєстраційна служба і Державне земельне агентство не підготувалися до цього, – констатує Добрянська. – За півроку, які пройшли з дати прийняття переліку, вони повинні були розробити законопроекти і організувати їх прийняття через ВР. Це дало б можливість забезпечити надання послуг через ЦНАП. Але відомства фактично саботували політику Кабміну. З 1 січня, за порядком Кабміну, в центри надання адмінпослуг також повинна перейти видача біометричних паспортів. Але законопроекту, який забезпечив би цю процедуру, в ВР теж досі немає». 

Експерти називають дві основні причини, з яких відомства гальмують децентралізацію. Перша – небажання місцевих чиновників ділитися своїм привілейованим правом приймати рішення. Друга – бажання відомств заощадити на кадрах, оскільки зарплата держслужбовця, який зараз обслуговує заявки про адмінпослуги, нижча, ніж заробіток працівника органу місцевого самоврядування. Щодо інших причин фахівці розводять руками. 

Хоча зараз відбувається хоч якесь просування в бік децентралізації, в системі центральної влади заїв механізм. Фахівці думають, що під тиском громадськості відомства почнуть працювати над законопроектами і віддадуть на місця частину своїх повноважень. Працювати над цим доведеться парламенту нового скликання і новопризначеному Кабміну. 

Але підштовхнути процес децентралізації адмінпослуг можуть і виборні органи місцевого самоврядування. Тим більше, що це в їхніх же інтересах. Адже якщо вони відстоять права і налагодять якісну роботу ЦНАП, то отримають політичні дивіденди від представників громади – своїх виборців.

Коментарі