This version of the page http://www.rtm.ua/digital-outdoor-premium-media (178.248.234.146) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-05-28. The original page over time could change.
Digital Outdoor — преміальне медіа України
  • Хто ми
  • Що ми робимо
  • Новини
  • Блог про рекламу
  • Зробити запит
  • Зовнішня реклама
  • Digital Out-of-Home
  • Аеропорт "КИЇВ"
  • Журнал АП "КИЇВ"
  • Залізничний транспорт
  • Благоустрій міст
  • Фото
  • Відео
  • Кейси
  • Ринок ООН
  • Фінансова звітність
  • хто ми
  • що ми робимо
  • новини
  • замовити рекламу
  • фото галерея
  • відео галерея
  • зовнішня реклама
  • аеропорт
  • залізниця
  • благоустрій
  • діджитал
  • блог
  • контакти
  • UA
  • EN

18.02.2020
Digital Outdoor — преміальне медіа України

Аналіз активності рекламодавців у цифровій рекламі протягом 2019 р.
Рік 2019-й був роком стрімкого зростання нової цифрової зовнішньої реклами. Усі провідні оператори додали до парку своїх конструкцій діджитал-панелі різних форматів, сучасний Digital Outdoor став невід'ємною складовою міського простору столиці. На рік 2020-й Всеукраїнська рекламна коаліція прогнозувала зростання рекламних бюджетів у цифрову зовнішню рекламу на 86 %.
Група Компаній «РТМ-Україна» почала інвестувати у діджиталізацію зовнішньої реклами у 2018 р., сьогодні її цифровий підрозділ «РТМ Діджитал» є безумовним лідером українського Digital Out-of-Home (DOOH) медіа, оператором Outdoor- та Indoor-мереж. Згідно з даними Doors Consulting, у грудні 2019 та січні 2020 доля цифрового інвентарю «РТМ-Україна» перевищувала 70 %, але ми певні, що українські оператори зовнішньої реклами збільшать інвестиції у діджитал. Нова галузь у зовнішній рекламі відбулася, розвивається і популярна у рекламодавців.
Майже 2 роки досвіду рекламних кампаній на власних цифрових мережах дають «РТМ-Україна» чудову можливість аналізу клієнтів українського Digital OOH. Джерелом даних для нас є власна База продажів, вибірка за січень-грудень 2019 р.
Загалом на мережах «РТМ-Україна» протягом 2019 р. розміщувалися понад 30 категорій рекламодавців. ТОП-10 розміщень у Digital Outdoor виглядають наступним чином.
Як і у зовнішній рекламі в цілому, за результатами року лідером є категорія Торгівля з долею 14 %.
Однак на 2-е місце з долею 10 % рекламних бюджетів вийшла Косметика, яка, згідно з Doors Consulting, у 2019 р. посідала лише 32-у позицію з-поміж категорій рекламодавців класичної зовнішньої реклами з долею 0,26 % ринку.
Ми відзначаємо, що провідні категорії рекламодавців зовнішньої реклами включили Digital Outdoor до своїх кампаній. Торгівля, Розваги, Фінанси, Зв'язок та Соціальна реклама — лідери класичного Outdoor — увійшли до ТОП-10 клієнтів цифрової зовнішньої реклами.
Однак дуже важливо, що цифрова реклама залучила нових клієнтів, які раніше не використовували Outdoor-медіа для свого просування або дуже незначно представлені у ньому. Google у зовнішній рекламі? У світі — так, і в транзитній також. В Україні бренд обрав DOOH для реклами G Pay. Платіжні системи — Visa, Mastercard, — і в цілому клієнти з категорії «Фінанси» активно використовують новий медіаканал.
Такі категорії рекламодавців, як Безалкогольні напої, Парфумерія, Одяг / Взуття / Текстиль та Кондитерські вироби перебувають у 2-му і 3-му десятку списку категорій класичної Outdoor-реклами, є першими в її діджитальному сегменті.
Аналізуючи рекламодавців у категоріях, ми бачимо, що цифрова зовнішня реклама залучає провідних телевізійних клієнтів, які, завдяки звичному для них відеоформату реклами, можуть демонструвати переваги та преміальність свого продукту на сучасних цифрових носіях.
Місто-лідер ринку цифрової зовнішньої реклами — Київ. Однак ще у 2019 р. оператор «РТМ-Україна» поставив перші мережі цифрових рекламних носіїв в Одесі, Харкові, Вінниці, Чернігові, Черкасах і продовжить розвивати Digital в областях України.
Мапа покриття Києва цифровими панелями «РТМ-Україна», 12.2019
Згідно Doors Consulting, провідною категорією клієнтів у зовнішній рекламі столиці є Нерухомість: 20 % рекламних бюджетів. На DNP «РТМ-Україна» у 2019 р. доля Нерухомості склала 3,5 % у грошовому вираженні. Однак наприкінці 2019 р. на наші цифрові мережі зайшли кілька провідних рекламодавців із цієї категорії, ми спостерігаємо інтерес до цифрової зовнішньої реклами з боку будівельних компаній і прогнозуємо збільшення долі цих клієнтів у закупівлі Digital Outdoor.
Говорячи про сезонність продажів цифрової реклами за результатами минулого року, слід враховувати той факт, що протягом усього 2019 р. мережі стрімко розвивалися. Якщо на початок року у Києві налічувалося не більше 50 цифрових панелей, то у грудні 2019 їх вже було понад 130 у кількох операторів. Так, «РТМ Діджитал» до літа практично повністю сформувала мережі цифрових сіті-лайтів і сіті-бордів, надалі компанія щомісячно збільшувала інвентар на кілька одиниць, останній монтаж цифрових панелей із запланованих на 2019 р. було здійснено у листопаді.
Динаміка розміщення клієнтів у 2019 р. показує стабільно зростаючий тренд з початку року. Наш досвід ведення кампаній у цифровій зовнішній рекламі дає нам підстави говорити про те, що вона меншою мірою підлягає сезонним коливанням у продажах, наприклад, певному зниженню у літні місяці.
У той же час ми відзначили, що передноворічний сезон у грудні 2019 р. суттєво перевищив середньорічні показники зайнятості мереж. Завдяки гнучкості розміщення на «цифрі» прогнозуємо пікові передсвяткові періоди, ближче до яких клієнти зможуть оперативно погодити кампанію та випустити сюжет без друку, логістики, поклейок, переклейок тощо.
Це вже відбувається: телеканал СТБ, наприклад, восени 2019 р. зробив кампанію за 4 дні до старту нового сезону «Х-Фактору», проводячи зворотний відлік та щоденно оновлюючи сюжети на цифрових панелях. Таке можливо тільки в Digital, і таких проектів буде все більше і більше у цифровій зовнішній рекламі.
У закупівлях цифрової реклами «РТМ-Україна» лідерами є рекламні агенції. Ми пояснюємо це тим, що Digital Outdoor є більш зрозумілим їхнім клієнтам, особливо великим зарубіжним компаніям, для яких DOOH є звичним медіаканалом з доведеною ефективністю.
В «РТМ-Україна» з самого початку був уведений принцип продажів реклами на мережі носіїв, а на не окремих поверхнях, ми назвали його DNP — Digital Network Panel. Це запатентований алгоритм трансляції рекламного контенту, в якому 1 цифровою панеллю (DNP) ми вважаємо не площину, а часовий проміжок (10 чи 15 с) у рекламному блоці (3 чи 5 хв). У цей проміжок сюжет 1 клієнта одночасно з'являється на усіх цифрових поверхнях, об'єднаних у мережу. На наш погляд, такий підхід до продажів повністю себе виправдав, нам вдалося підтримати преміальність цифрових носіїв, запропонувавши системним клієнтам у готовому пакеті охоплюючу кампанію на перевірених локаціях.
Про рекламні формати. Сьогодні на українському ринку цифрової зовнішньої реклами представлені 3 головних типу окремо розташованих рекламних засобів: малого формату (1,8х1,2 м), середнього формату (2,32х3,14 м) і великого формату (від 18 кв. м). Група Компаній «РТМ-Україна» керує п'ятіркою найбільших мереж у Києві, об'єднаних за принципом формату і локацій: 3 Outdoor-мережі і 2 Indoor.
Перша медіагалерея цифрової реклами в Україні — DNP Бульвар Шевченка (32 цифрових панелі по обидва боки бульвару від Бессарабської площі до площі Перемоги) була увімкнена у квітні 2018 р.
Мережа DNP City Center об'єднує 25 панелей 75" (формат сіті-лайта 1,8х1,2 м), розташованих на центральних вулицях столиці у 1-й форматній зоні.
Перша мережа сіті-бордів — DNP Cityboard_01 — на сьогодні налічує понад 40 цифрових панелей міського скрольного формату (2,32х3,14 м) і кілька поверхонь від 20 м2.
Наші цифрові рекламні панелі в Одесі, Харкові, Вінниці, Чернигові і Черкасах найближчим часом будуть об'єднані у загальноукраїнську регіональну мережу DNP Regional. Це означає, що, купивши розміщення, клієнт отримає виходи своєї реклами за кілька хвилин після передання файлу одночасно у 5 містах і мінімум на 15 локаціях. Кількість цифрових панелей і міст їх встановлення буде збільшено вже цього року.
Цифровий сітіборд в Одесі
Величезне значення має якість панелей. Носії «РТМ-Україна» характеризує прекрасна кольоропередача, яскравість і контрастність у будь-який сезон за будь-якої погоди, а також адаптивний плей-лист та гнучка система керування контентом. Саме завдяки тому, що цифрові технології у світі вийшли на високий рівень передавання контенту за будь-яких умов зовнішнього середовища, і став можливим стрімкий розвиток діджитальної зовнішньої реклами. Адже ще років 8 тому, коли проблеми сонячного світла та «цифрових чорнил» тільки вирішувалися виробниками екранів, світові лідери реклами обережно інвестували у Digital Outdoor через ризики неякісної трансляції та необхідності часто оновлювати інвентар. Зараз співвідношення ціни і якості цифрових панелей дозволяє операторам вкладати гроші у розвиток нового ефективного медіаканала і прогнозувати повернення інвестицій.
Цей та інші фактори, зокрема впорядкування зовнішньої реклами в українських містах, сприяли стрімкому зростанню Digital Outdoor і в нашій країні протягом 2 останніх років. Наступне важливе завдання — гнучкі інтерактивні й інтегровані рекламні кампанії з можливістю поєднання DOOH з іншими цифровими медіа. Вони розкриють увесь потенціал Digital Out-of-Home, у рази збільшать його привабливість для клієнтів, як магнітом, притягуючи увагу аудиторії до сучасного цифрового контенту поза домом.
Група Компаній "РТМ-Україна", національний оператор зовнішньої реклами

PS. У тексті разом із презентаційними фото використані фрагменти технічних відеозвітів