Статьи

Оцифруйте себе: як описати свої досягнення в резюме

Одна з найпоширеніших помилок при створенні резюме – простий перелік рутинних завдань у досвіді роботи. Такий підхід, по-перше, ніяк не характеризує вашу компетентність. А по-друге, не вирізняє вас з-поміж інших кандидатів, які так само «складали звіти», «формували бюджети», «проводили зустрічі». Що ж робити? Писати про свої досягнення та оцифровувати їх.

Команда grc.ua | grc підготувала для вас декілька порад, як це зробити.

Загальні фрази та рутинні обов’язки – вороги хорошого резюме. А цифри – його друзі. Наприклад, зі спеціалістами сфери продажів усе більш-менш зрозуміло. «Перевиконав план продажів на 30%», «провів на 70% більше зустрічей», «збільшив середній чек покупця на 20», «збільшив кількість активних клієнтів на 25%» – такими фразами можна оперувати в резюме тим, хто працює в цій галузі. Це ж стосується і керівників відділів продажів: «Розробив новий метод щодо залучення клієнтів. За два місяці навчив 20 співробітників відділу продажів. Кількість угод збільшилася на 25%, а обсяг продажів – на 40%».

Не має бути складнощів, наприклад, й у спеціалістів відділу підтримки. «Обробляв більше 80 вхідних заявок на день. Успішно вирішував понад 90% проблем, що виникали у клієнтів».

А от що робити фінансовим директорам чи бухгалтерам? Написати, наприклад, про те, що ви організували з нуля ведення бухгалтерського, податкового чи управлінського обліку, впровадили систему бюджетування за напрямками бізнесу, що дозволило підвищити прозорість обліку. Або про те, що успішно пройшли 10 податкових перевірок. Повірте, цей факт зацікавить потенційного роботодавця.

Думаєте, що секретар тільки канцтовари закуповує та на дзвінки відповідає? А як вам такі формулювання: «Ініціював участь компанії в трьох благодійних заходах. Реалізував два внутрішніх проєкти: зі створення корпоративної бібліотеки та привітання дітей працівників. Ініціював створення бази документообігу на базі Excel, що дозволило систематизувати роботу з документами»? Це звучить більш виграшно, ніж простий перелік щоденної рутини.

У загальному вигляді допомогти сформулювати свої досягнення можуть відповіді на такі запитання:

  • В яких випадках виявляли ініціативу? Чи брали ви на себе більшу відповідальність, ніж це передбачено посадовою інструкцією?
  • Чи брали ви участь в якійсь значній для компанії події?
  • Чи було так, що завдяки вашій ініціативі були налагоджені будь-які бізнес-процеси, що привели до поліпшення роботи?
  • Чи заощадила компанія час або гроші завдяки вам? Чи уникла якихось небажаних подій (перевірок, штрафів) завдяки вам?

Якщо ж ви ще сумніваєтесь, чи варто витрачати час на переробку резюме, то ось вам ще декілька аргументів:

  • З року в рік конкуренція на ринку праці зростає. В середньому на одну вакансію наразі припадає більше 6 резюме, а в деяких професіях – більше 15. Опис досвіду через досягнення допомагає вам виділитись
  • Ще одна причина, чому вам потрібно вирізнитись, полягає в тому, що у більшості компаній працівники займаються одними і тими ж завданнями. Відповідно, і резюме у спеціалістів багато в чому схожі між собою. Показати в резюме свої досягнення означає надати собі індивідуальності
  • Рекрутер витрачає на перше знайомство з резюме декілька секунд. Цифри – те, що впадає в очі, привертає увагу та змушує працедавця приділити вашому резюме більше уваги

Отже, оновлюйте свої резюме відповідно до наших рекомендацій та відгукуйтесь на цікаві вакансії!

Вакансии дня

Комментарии