Ознаки та причини поломок ШРУСа

В машині встановлено багато шарнірів. Один з них відповідає за передавання потужності від трансмісії на колеса. Такі шарніри називаються ШРУСами. Вони мають певний експлуатаційний термін. Найвразливіша деталь шарнірів – пильник. Інша назва – чохол півосі. Його можна замінити. З асортиментом пильників можна ознайомитися за посиланням https://zapchastizaz.com.ua/364-chekhol-poluosi-lanos. Проте існують інші дефекти. Про їхні ознаки повинен знати кожен водій.

Основні ознаки несправностей шарніра

Існує п’ять основних симптомів, які свідчать про проблеми з вузлом:

  • Плями мастила на краю колеса. Вони з’являються на ободі та внутрішній частині шини. Така ознака говорить про пошкодження вузла.

  • Гучний шум при повороті. Коли водій повертає руль, чується клацання та тріск. Звуки свідчать про зламаний або зношений шарнір. Діагностику у цьому разі можна виконати самостійно. Вам треба пригнати автівку на вільний майданчик, увімкнути задній хід, повернути руль та натиснути на газ. Машина буде рухатися по колу. При цьому з’явиться гучний звук, який буде становитися тільки голосніше. Після такої діагностики вузол необхідно оглянути. Ремонт залежить від поломки. В деяких ситуаціях достатньо замінити один шарнір. В інших випадках потребується заміна всього валу.

  • Стук під час їзди. Такий звук виникає, коли шарнір зношується. При цьому для діагностики також треба увімкнути задній хід.

  • Нерівна їзда. При пересуванні по рівному шосе машина підскакує, як на ямах. Це свідчить про вихід з ладу шарніру. Машину необхідно перевірити на СТО.

  • Вібрації. Зношений чи пошкоджений шарнір буде вібрувати. Це обумовлено тим, що порушується балансування. Чим вище швидкість, тим сильніші вібрації. Це впливає на комфорт керування. Водієві складно впоратися з машиною, а це може стати причиною аварії.

Поширені несправності

Шарнір виходить з ладу за різними причинами. Найпоширеніша проблема – порваний пильник. Захисний чохол може бути виготовлений з гуми або термопластику. Перший варіант дешевше. Проте він найбільш вразливий. Термопластик сам по собі надійніший. Але він дорожче. Чохол виходить з ладу через три причини:

  • зовнішній фізичний вплив;

  • мороз;

  • природний знос.

При пошкодженні пильнику можна обійтися без купівлі нового шарніру. Достатньо замінити чохол.

Ще одна причина відмови шарніру – знос кульок кочення. Про це свідчать сторонні звуки, які виникають з боку підвіски.

Шарнір може зламатися через знос шліцевої частини. Цей дефект характерний для вузлів з проміжною частиною. Відбувається стирання місць зчленування. Вони покриваються іржею. Про цю проблему свідчать вібрації.

Вузол може відмовити через зношений опорний підшипник кочення. Він знаходиться на проміжній частині запчастини. Найчастіше потребується заміна всієї запчастини.

Бувають інші дефекти: руйнування кільця системи ABS, облом шліцевої частини та ін.


Не пропустіть

Як завести двигун, якщо в авто сів акумулятор: поради для водіїв

Назвали оптимальну температуру для переходу на літні покришки

Названо 3 деталі, які власники змінюють в авто зарано

Експерти назвали 5 ознак неякісного шиномонтажу