This version of the page http://uamedia.visti.net/uryadovij_kurjer (195.64.225.66) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-02-22. The original page over time could change.
Газета "Урядовий кур'єр"

Газета "Урядовий кур'єр"


Уряд продовжив адаптивний карантин до 31 березня

Щонайменше протягом першого кварталу наступного року всі правила доступу до публічних місць із ковід-сертифікатами, за наявності масок, з дотриманням дистанції залишаються чинними

Засідання уряду Прем'єр-міністр Денис Шмигаль традиційно розпочав з оприлюднення актуальної інформації про ситуацію з коронавірусом в Україні. "Уже п'ять тижнів поспіль фіксують тенденцію скорочення кількості зареєстрованих нових хворих на цю недугу. Ще дві області виходять із "червоної"карантинної зони, і в ній залишається вісім. Розраховуємо, що і в них ситуація невдовзі стабілізується", - зазначив Прем'єр.

Уже понад 40% дорослого населення країни отримали щеплення проти коронавірусу. Понад мільйон щеплень проводять щотижня. "Але, на жаль, темпи вакцинації починають спадати. Тому звертаємося до вакцинованих громадян із проханням долучитися до комунікації за вакцинацію, розповідати родичам і близьким про важливість і безпечність вакцинування. Адже лише завдяки щепленням можна зупинити пандемію. Допоки рівень вакцинації в Україні не досягне 70% населення, муситимемо дотримуватися всіх встановлених карантинних обмежень.

Щоб максимально ефективно протидіяти пандемії та захистити здоров'я людей, уряд продовжує адаптивний карантин до 31 березня 2022 року. Тобто щонайменше протягом першого кварталу наступного року всі правила доступу до публічних місць з ковід-сертифікатами, за наявності масок, з дотриманням дистанції залишаються чинними", - констатував Денис Шмигаль.Опалювальний сезон проходить спокійно

У контексті проходження країною опалювального сезону очільник уряду зазначив, що за два місяці можна стверджувати: він проходить абсолютно стабільно і спокійно.

"До початку опалювального сезону НАК "Нафтогаз"закачав до підземних сховищ 18,6 мільярда кубометрів газу. Середній показник, з яким стартував такий сезон в 2011-2019 роках, становив 17,9 мільярда кубометрів. Нині станом на середину грудня в газосховищах понад 15 мільярдів кубометрів газу, чого абсолютно достатньо, аби забезпечити блакитним паливом і людей, і комунальні заклади, і промислових споживачів.

Графіків обмеження потужності та аварійного відключення не застосовували. Це офіційне повідом-лення Укренерго, і лише воно може застосовувати такі обмеження. Кількагодинні відключення, які можуть відбуватись у тому чи іншому населеному пункті, - це або невідкладні ремонтні роботи на лініях електропередач, про які попереджають заздалегідь, або аварійні ситуації, пов'язані з погодними умовами. Тож осінньо-зимовий період проходить стабільно, енергоресурсів достатньо, а тарифи для населення, як ми і обіцяли, не зростатимуть.

Щодо вугілля, то лунали заяви, нібито вже в середині грудня його запаси закінчаться на складах. Нині, за даними Міністерства енергетики, у грудні загалом очікується майже 2 мільйони тонн поставок українського та імпортного вугілля. А заплановане споживання очікується на рівні 1,7 мільйона тонн. З початку опалювального сезону активізовано видобуток вугілля на державних шахтах. Аби робота вугільної галузі була стабільною, перед шахтарями не має бути зарплатних боргів. На погашення такої заборгованості перед шахтарями державних вуглевидобувних підприємств спрямовується понад 700 мільйонів гривень", - зауважив Прем'єр.

Міністр енергетики Герман Галущенко доповів, що на сьогодні Мін-енерго повністю забезпечило виплату державним шахтам коштів на зарплати в сумі майже 6,5 мільярда гривень. Паралельно з цим для максимального скорочення заборгованості протягом року міністерство вживало всіх необхідних заходів з надання додаткових коштів. Зокрема, восени додатково з держбюджету спрямовано і шахти отримали в листопаді 700 мільйонів гривень, у грудні - 300. Міненерго за рахунок економії коштів та їх перерозподілу за програмами найближчим часом спрямує шахтам майже 90 мільйонів гривень. Було проведено перемовини з Центренерго, і гірничим підприємствам перераховано майже 370 мільйонів гривень. Тарифні зобов'язання виконують

Очільник уряду нагадав, що, відповідно до меморандуму з місцевою владою, уряд виконує свої зобов'язання. Очільники міст теж виконують свої зобов'язання не підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду для людей у цьому опалювальному сезоні.

Уряд затвердив порядок і умови надання субвенції для місцевих бюджетів на покриття різниці в тарифах на тепло й погашення заборгованості перед Нафтогазом. Отримання коштів дасть змогу теплопостачальникам звільнитися від боргів і розпочати модернізацію власних підприємств. Загалом місцеві бюджети отримають 26,9 мільярда гривень.

Для виробників тепла в цьому осінньо-зимовому періоді забезпечено стабільну й значно нижчу за ринкову ціну на газ на рівні 7,42 гривні за кубометр. Це той газ, із якого виробляють тепло для населення. Для бюджетних установ і релігійних організацій зафіксовано ціну 16,4 гривні за кубометр.

"Ціни на газ у Європі через гібридні дії Росії знову сягають майже 1,5 тисячі доларів за тисячу кубів. Натомість механізм непідвищення тарифів в Україні дає змогу захистити українських споживачів від аномальних цін на газ", - зазначив Прем'єр.

Уряд затвердив порядок та умови надання субвенції місцевим бюджетам на реалізацію проєктів у ме-жах кредитної програми з відновлення України.

"Кошти в межах програми спрямують на реалізацію ініціатив з поліпшення об'єктів соціальної інфраструктури насамперед на задоволення потреб людей, які найбільше постраждали від російської агресії на Донбасі. Громади зможуть використовувати субвенцію на реконструкцію соціального житла, ЦНАПів, закладів освіти й інших об'єктів", - прокоментував Денис Шмигаль.Тисяча для вакцинованих

Прем'єр зачепив тему цифровізації державних послуг, що активно триває в країні паралельно з перенесенням найпопулярніших сервісів в онлайн-режим. Він акцентував, що уряд швидко запроваджує та реалізовує нові механізми підтримки громадян.

"Цього тижня почалося тестування програми "єПідтримка". За кілька днів банки відкрили понад 1,7 мільйона віртуальних карток для виплат вакцинованим громадянам по тисячі гривень. За перші дві доби роботи для тестувальників пілотного проєкту оформлено понад 500 тисяч заявок на виплату. Це непоганий початок. Із 19 грудня кожен вакцинований українець зможе почати витрачати свою тисячу", - уточнив Денис Шмигаль, запевнивши, що уряд і надалі працюватиме над удосконаленням програми.

Урядовий Кур'єр


Геніальність і заздрість

У Національній опереті з успіхом зіграли музичну виставу "Амадеус", яка може стати найяскравішою подією театрального сезону

Один з них творив музику, наче Бог, і за життя знав, що він геній. Другий визнавав геніальність іншого, але відчуття власної посередності розпалювало заздрість і підштовхувало до помсти. Моцарт і Сальєрі - втілення одвічного конфлікту таланту і пересічності.

9 і 10 грудня Київський національний академічний театр оперети представив на розсуд глядачів незвичну прем'єру - драматичну оперу "Амадеус", поставлену за п'єсою Пітера Шеффера, переклад якої українською зробив Олександр Степанов.

У центрі сюжету вистави - Антоніо Сальєрі, успішний віденський композитор. Для нього все змінюється, коли в місто переїздить молодий геній Вольфганг Амадей Моцарт. Сальєрі розуміє, що ніколи не зможе писати таку музику, як Моцарт, хоч би як прислуговував при дворі. І попри особисте захоплення творіннями Моцарта, придворний композитор намагається всіма можливими способами принизити Амадея і знищити його. Утім, навіть хворий й покинутий усіма Моцарт пише геніальну музику. А заздрісника Сальєрі не рятують ні сльози, ні гроші, ні прихильність повелителя, ні страждання конкурента. І він вже не сперечається з ним, а дорікає самому Богові, бо не розуміє, чому той не карає за все скоєне ним проти талановитого суперника. І залишається для Сальєрі єдиний шанс на славу після смерті - змусити повірити всіх, що це він убив Моцарта.

Вистава стала цікавою творчою колаборацією представників різних творчих колективів. Режисер-постановник Максим Голенко довго визначався з виконавцями головних ролей Моцарта і Сальєрі, адже вони мали бути акторами потужного драматичного потенціалу, з одного боку, а з іншого, - органічними в музичному матеріалі. Тож на роль Антоніо Сальєрі запросили провідного актора столичного Молодого театру Марка Дробота, відомого роботами у телевізійному кіно. Бенефісом Сальєрі робить виставу "Амадеус"Марк Дробот. Напруження емоцій і несподівані переходи з одного емоційного стану в інший демонструє він легко і невимушено, прикрашаючи образ акторськими знахідками. Чого вартий рефрен "Сальєрі... Сальєрі...", який так тонко перетягує типовість героя з давніх часів у сьогодення!

Моцарта зіграв провідний актор Національного театру оперети Дмитро Вівчарюк. І цей образ теж відрізняється від очікуваного, що досягається засобами пластики. Ексцентричність і дивакуватість, легковажність і відкритість генія актор підкреслює впевнено і сильно.

Драматична історія стосунків двох композиторів наповнена геніальною музикою Вольфганга Амадея Моцарта, під час звучання якої, за задумом сценографа Володимира Карашевського, в залі й на сцені загораються всі свічки в люстрах і канделябрах. І це ніби своєрідний феєрверк на честь композитора.

"Вистава "Амадеус"драматична, - каже режисер Максим Голенко, - але завдяки тому, що ми ставимо її в музичному театрі, вирішили оновити і посилити, збагативши живою музикою".

Під час вистави звучать фрагменти з чотирьох опер Моцарта, його фортепіанна і камерна, симфонічна музика. І це дало змогу здобути новий досвід у виконанні класичної музики і проявитися талантам солістів Національної оперети, які майстерно виконали найпопулярніші номери. І цей гімн таланту наче підкреслює ще раз ідею, що композитори помирають, а музика живе вічно.

Художниця по костюмах Ольга Левченко цікаво втілила ідею розповісти історію кольорами. Світлі герої разом з Моцартом одягнені в білі костюми, Сальєрі та наближені до нього - в чорні, а двір золотом одягу підкреслює статки і статус. Окремими барвами і яскравими костюмами вирізняються вставні номери із творів Моцарта, які, з одного боку, за зразком хорів давньогрецьких трагедій розділяють чи поєднують епізоди основної історії, з іншого, - впускають в канву вистави її головного героя - безсмертну музику геніального композитора.

"Амадеус" - інноваційний творчий продукт, - сказав генеральний директор і художній керівник Національної оперети Богдан Струтинський. - В основі вистави - розповідь про життя, творчість та багатогранність таланту Амадея Моцарта. Вистава про вічні істини: життя митця можна зробити нестерпним, знищити його фізично, забути його могилу, але він все одно буде жити у творах!"Він упевнений, що "Амадеус"залучатиме до театру молодь.

У різні часи сюжет про Моцарта і Сальєрі викликав інтерес і авторів, і глядачів. У ХІХ столітті Пушкін написав трагедію "Моцарт і Сальєрі", а Римський-Корсаков на цей сюжет створив оперу, в якій одну з головних партій виконував Федір Шаляпін. У ХХ столітті Пітер Шеффер написав п'єсу "Амадеус", світова прем'єра якої пройшла на сцені Королівського національного театру Великої Британії. Згодом режисер Мілош Форман за нею зняв фільм "Амадеус", відзначений вісьмома Оскарами 1985 року.

Урядовий Кур'єр


Старостинська спільнота Харківщини об'єднує зусилля

Уперше на постійній основі в Україні запроваджено форум старост і голів громад, що полегшить обмін досвідом

Новий для України інститут місцевого самоврядування, народжений на ґрунті реформи з децентралізації влади, на першому етапі розвитку потребує підтримки і держави, і міжнародних організацій. І вони надають допомогу громадам за різними напрямами. Проте як зазначають старости і голови громад, найбільше їм бракує спілкування та обміну досвідом серед старостинської спільноти регіону, комунікації із владними структурами.

Саме це і стало одним із чинників проведення з ініціативи голови Харківської обласної ради, президентки Асоціації органів місцевого самоврядування Тетяни Єгорової-Луценко обласного Форуму старост.

"Уже сформовано 368 старостинських округів та затверджено на посаду 347 старост. Ми маємо їх підтримати та створити належні умови для роботи, надати інформаційну, методичну та практичну допомогу", - пояснила Тетяна Єгорова-Луценко.

Участь у заході взяли старости, сільські, селищні, міські голови, голови районних рад та райдержадміністрацій, представники Харківської міської ради, голови постійних комісій облради, представники правоохоронних органів. У Харківській обласній філармонії, де проходив форум, було сім локацій, де представлено практики роботи місцевих рад новоутворених районів і територіальних громад регіону.

"Уперше на постійній основі на Харківщині та в Україні запроваджено форум старост і голів громад. Оглянула локації всіх семи районів, побачила їхні досягнення та найголовніше - запал в очах і прагнення працювати на розвиток. Ми визначимося з періодичністю проведення форумів, щоб усі мали змогу зустрічатися широким колом та обговорювати нагальні проблеми, ділитися досвідом, ставити одне одному питання. Це ефективний майданчик для спільної роботи і пошуку важливих рішень", - сказала голова Харківської обласної ради. На пленарній частині заходу відбулось обговорення питань взаємодії старост і поліцейського офіцера громади, безпеки жителів. Значну увагу було приділено інформаційно-методичному та правовому забезпеченню інституту старост, питанням координації їхньої роботи та взаємодії між громадами, формування місцевих бюджетів та лобіювання інтересів округів.

Т.в.о. голови Харківської облдержадміністрації Олександр Скакун зазначив, що після торішніх місцевих виборів реформа з децентралізації вийшла на новий етап, який потребує відповідальності всіх і надає керівникам громад і старостатів значно більші повноваження, ніж до виборів 2020 року. Він наголосив, що позиція Президента України Володимира Зеленського щодо децентралізації та розвитку громад абсолютно чітка і зрозуміла: підсумком цих процесів має стати покращення умов життя наших громадян.

Говорять учасники ЗАХОДУНе варитися у своїй кухні

Олександр ГУСАРОВ, Печенізький селищний голова:

- Уперше у регіоні зібралися більш як 400 старост. Ми приїхали у повному складі - селищний голова і четверо старост. Тепер у нас є платформа для комунікації між старостами, обміну досвідом.

Є більш успішні й менш успішні громади, а є новостворені й ті, що функціонують уже п'ять років, мають досвід роботи з міжнародною допомогою, грантами, що можна ефективно використовувати. Перший форум - це лише початок діалогу.

Оскільки в Печенігах великий водний фонд, ми презентували саме це, створивши красиву корзину, оформлену у стилі наших біологічних ресурсів - різних видів риби. Печеніги - це надзвичайно мальовничий край, здатний приваблювати туристів. Але ця галузь у нас ще не вельми розвинена, і ми над цим працюємо. Зокрема, розробляючи стратегію розвитку громади на майбутні сім років, враховуємо потенціал туристичної галузі. Ми широко використовуємо досвід та консультації партнерів з "U-LEAD з Європою". Ми брали участь у конкурсі цієї програми і виграли. Нині проводимо анкетування населення і широко залучаємо фахівців U-LEAD до розроблення стратегії розвитку. Навчання було корисним

Олена ПОДКОЛЗІНА, заступниця селищного голови Зачепилівської територіальної громади:

- Мені сподобався цей захід. На форумі була не лише розмова про роботу, а й приємні моменти. Запали в душу музичні вітання артистів філармонії. Дехто з наших старост був уперше у філармонії, і вони були вражені й ремонтом, і виступами артистів.

Найцікавіше було дізнатися про досвід інших. Так, голова міської Мереф'янської громади Веніамін Сітов детально розповів про організацію та діяльність виконкому ради і формування місцевого бюджету. Пізнавально було почути про роботу громадського бюджету, нюанси його функціонування та напрями, за якими реалізували ідеї місцевих жителів. Наша громада поки ще не дійшла до створення громадського бюджету участі, але ми теж хочемо задіяти такий механізм. Зараз верстаємо бюджет на наступний рік, вишукуємо можливі резерви, щоб подолати проблеми цього року. Ми далеченько від обласного центру, і залучити інвестиції нам складніше. Форум дає змогу познайомитися з колегами, встаноти контакти, обговорити найрізноманітніші проблеми, що стосуються діяльності громад.Є платформа для спілкування

Сергій ШИНКАРЕНКО, староста Більківського округу No11 Нововодолазької територіальної громади:

- Спілкування з колегами області, знайомство із правоохоронними органами, райдержадміністрацією - це той досвід, що завжди пригодиться в роботі. Нам досконало роз'яснювали наші функціональні обов'язки, повноваження. Багато цікавого вдалося почути про бюджети участі, грантові програми. У нас громада розвинена, і на форумі ми змогли переконатися, що рухаємося в правильному напрямі, використовуємо для цього максимум можливостей.

"Українці у найвіддаленіших селах повинні мати рівні можливості з тими, хто проживає в обласних центрах та столиці", - сказав Олександр Скакун.

Урядовий Кур'єр