This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk (213.160.144.254) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-02-16. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
16.02.2022

Апеляційна палата - актуалізовано графік засідань

Актуалізовано графік проведення засідань колегій Апеляційної палати з розгляду заперечень, заяв станом на 17 лютого 2022 року.

16.02.2022

Китай залишається глобальним лідером за заявками PCT за підсумками 2021 року

За даними, оприлюдненими Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ), в 2021 році найбільшим користувачем системи PCT був Китай (69540 заявок, зростання на 0,9%). Далі йдуть США (59570 заявок, +1.9%), Японія (50260 заявок, –0.6%), Південна Корея (20678 заявок, +3.2%) та Німеччина (17322 заявок, –6.4%).

Найкращу динаміку продемонстрували Сінгапур (1617 заявок, +23%), Фінляндія (1907 заявок, +13.8%) і Туреччина (1829 заявок, +13.2%). Ключовим регіоном для інновацій в довгостроковій перспективі залишаються країни Азії. 

Лідерами серед компаній-заявників стали китайська Huawei Technologies (6952 опублікованих заявок), далі йдуть Qualcomm Inc. з США (3931 заявок), Samsung Electronics (3,041) і LG Electronics Inc. (2885) з Південної Кореї та Mitsubishi Electric Corp. з Японії. Найкраща динаміка за підсумками 2021 року у Qualcomm Inc. (+80.9% опублікованих заявок). 

Серед навчальних закладів продовжує лідирувати Університет Каліфорнії (551 заявка), далі йдуть Чжецзянський університет (306), Массачусетський технологічний інститут (227), Університет Цінхуа (201) та Стенфордський університет (194). До ТОП-10 закладів увійшли по 4 університети з Китаю та США, по одному з Японії та Сінгапуру. 

Серед технологічних галузей найбільша частка припадає на комп’ютерні технології (9,9% від загальної кількості опублікованих заявок PCT), далі йдуть цифрові комунікації (9%), медичні технології (7,1%), електричні машини (6,9%) та вимірювання (4,6%). Найбільше зростання в 2021 році відзначено в фармацевтиці (+12.8%), біотехнологіях (+9.5%), комп’ютерних технологіях (+7.2%) та цифрових комунікаціях (+6.9%), що свідчить про розвиток технологій сфери охорони здоров'я у відповідь на виклики, поставлені пандемією, а також про збереження можливостей для прогресу в цифрових технологіях.  

15.02.2022

​​​​​​​EUIPO: навчальний курс із захисту товарів з використанням географічних зазначень

Відомство інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) повідомляє про доступність курсу e-learning із захисту товарів, пов'язаних з місцем походження, з використанням географічних зазначень (ГЗ). Курс розроблено в рамках програми міжнародної співпраці EUIPO з країнами Карибського басейну CarIPI. 

Основне завдання навчального курсу - забезпечити базове розуміння того, як використовувати інтелектуальну власність, зокрема ГЗ. За даними досліджень, наведеними EUIPO, споживачі готові платити на 40% більше за товари, захищені ГЗ. Також ГЗ корисні для розвитку місцевих громад, оскільки продукція пов'язана з певною територією і виробництво залишається локальним.

Курс складається з трьох модулів (8 навчальних сесій), є безкоштовним та пропонується для самостійного проходження. 

Ознайомитися з курсом

 

14.02.2022

ВОІВ: сфера інновацій долає вплив пандемії

За даними, оприлюдненими Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ), кількість заявок, які надійшли від інноваційних підприємств та окремих осіб до глобальних сервісів ВОІВ, в 2021 році сягнула рекордного рівня.

Міжнародні патентні заявки, подані за процедурою Договору про патентну кооперацію (PCT), у 2021 році зросли на 0,9%. Кількість поданих заявок 277 500 – найвища за всю історію. Найбільшим джерелом виступають країни Азії, на які припадало 54,1% усіх заявок у 2021 році (проти 38,5% у 2011 році).

Як зазначають у ВОІВ, під час пандемії активність подання заявок на ІВ зростала навіть за умов економічного сповільнення у 2020 році. Подання заявок на торговельні марки за Мадридською системою, яке відображає створення нових бізнесів та брендів, скоротилося в розпал пандемії в 2020 році, але відновилося в 2021 році завдяки значному зростанню кількості заявок з Франції, Німеччини, Великої Британії та США. Посилення позицій міжнародних торговельних марок протягом 2021 року демонструє, як компанії скористалися можливостями для впровадження нових товарів і послуг,  як змінилися потреби споживачів та як прискорилася цифровізація економік на тлі пандемії.

Інтерактивні графіки ВОІВ

 

11.02.2022

Укрпатент відзначає досягнення молодих українських новаторів

08 – 10 лютого 2022 року на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді (НЕНЦ) Міністерства освіти і науки України проведено фінальний етап Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму. Захід відбувся за підтримки Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

Конкурс проводився для вікової категорії 16-23 роки. Участь у конкурсних програмах взяли учні загальноосвітніх шкіл, вихованці позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів, студенти вищих навчальних закладів, які найкраще презентували свої науково-практичні й дослідницько-експериментальні роботи, а також досягли певних результатів у галузі винахідництва та раціоналізаторства. 

За повідомленням організаторів, загалом до участі у конкурсі було прийнято 115 робіт, але в зв’язку з пандемією COVID-19 свої проєкти змогли представити лише 35 учасників.

Програмою першого дня конкурсу було передбачено майстер-клас з постерного захисту авторських проєктів, розміщення постерів та підготовку до захисту робіт. Під час другого дня відбувався захист винахідницьких і раціоналізаторських проєктів. У великій актовій залі головного корпусу НЕНЦ учасники презентували свій доробок журі. Проєкти було розподілено за напрямами «Екологічно безпечні технології та прикладна екологія», «Ресурси енергозбереження», «Сільськогосподарське дослідництво та винахідництво», «Біологія», «Медицина», «Охорона здоров’я», «Психологія», «Фізика», «Науки про Землю», «Інженерні науки», «Хімія», «Комп'ютерні науки та штучний інтелект». Додатково були організовані творчі зустрічі з молодими талантами України та екскурсія виставковими залами НЕНЦ. 

10 лютого у великій залі НЕНЦ відбулося нагородження переможців, призерів і учасників фіналу та урочисте закриття конкурсу. Під час церемонії нагородження переможцям та призерам конкурсу були вручені почесні грамоти, сувеніри та кубки від Укрпатенту.

Фахівці управління розвитку сфери інтелектуальної власності Укрпатенту активно долучилися до  підведення підсумків, церемонії нагородження переможців та фіналістів конкурсу, а також до роботи журі. Участь в підготовці та проведенні заходу взяли начальник відділу підготовки і перепідготовки та підвищення кваліфікації Ксенія Голубєва, начальник відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій Надія Молотова, начальник відділу міжнародних зв’язків та комунікацій з громадськістю Володимир Рисак, професіонал з інтелектуальної власності 1 категорії відділу підготовки і перепідготовки та підвищення кваліфікації Лев Осадчук, професіонал з інтелектуальної власності відділу підготовки і перепідготовки та підвищення кваліфікації Наталя Гуро, професіонал з інтелектуальної власності  відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій Юлія Марчевська.

Всеукраїнський конкурс винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму проводиться НЕНЦ з 2003 року з метою всебічної підтримки обдарованої молоді, підготовки її до активної розбудови держави. До ключових завдань конкурсу входить виявлення кращого досвіду науково-практичної та експериментальної діяльності; підтримка та розвиток науково-технічного винахідництва та раціоналізаторства серед учнівської та студентської молоді; залучення молоді до раціоналізаторства та винахідництва, спрямованих на вдосконалення техніки, розробку екологічно обґрунтованих технологій; пропаганда досягнень в галузі науки і техніки; задоволення потреб молоді у професійному самовизначенні; формування екологічної культури особистості.

 

11.02.2022

Здійснено 641 812 реєстрацій об'єктів промислової власності

Станом на 1 лютого 2022 року здійснено 641 812 реєстрацій: 130 076 винаходів; 150 321 корисної моделі; 44 760 промислових зразків; 313 483 торговельних марок з урахуванням розділених реєстрацій; 13 топографій ІМС (компонувань напівпровідникових виробів); 3 124 географічних зазначень; 35 свідоцтв на право використання кваліфікованих зазначень походження товарів (географічних зазначень).

10.02.2022

Мережі EUIPN виповнюється 10 років

Мережа інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPN) відзначає десятиріччя з моменту заснування. Відомство інтелектуальної власності ЄС (EUIPO) звертає увагу на значні досягнення за напрямом модернізації систем торговельних марок та промислових зразків ЄС за цей час та повідомляє, що попит на відповідні заявки значно зріс як на національному рівні, так і на рівні ЄС. Для торговельних марок це збільшення в цілому перевищило 38%.

З моменту заснування діяльність EUIPN було спрямовано на надання кращих послуг і підвищення ефективності для відомств з ІВ шляхом створення більш простої, прозорої та передбачуваної системи. За 10 років середній строк реєстрації торговельної марки в ЄС скоротився на 47%, а промислового зразка - на 78%.

У 2011 році лише сім відомств з ІВ у ЄС пропонували користувачам повний спектр онлайн-послуг. До 10-ї річниці EUIPN усі відомства пропонують електронну подачу документів із широким використанням EUIPN Front Office та інструментів, розроблених мережею. Мережа також запустила 12 проектів практичного спрямування, які охоплюють не лише торговельні марки та промзразки, а й апеляційні процедури.

Ознайомитися зі звітом EUIPN

Нагадаємо, з 29 листопада по 01 грудня 2021 року в Києві проведено технічний семінар EUIPO для відомств з ІВ Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови та України, присвячений використанню інформаційних засобів і впровадженню практик, розроблених на базі мережі EUIPN. В заході взяли участь представники Міністерства економіки України (Мінекономіки) і Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

В травні 2021 року підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо двостороннього співробітництва між Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), що виконує функції Національного органу інтелектуальної власності, та Відомством інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO).
 

09.02.2022

Промислова власність у цифрах за 2021 рік

Пропонуємо ознайомитися з основними результатами діяльності у сфері промислової власності, а також із показниками винахідницької активності національних заявників у 2021 році.

Новини

16 лютого 2022
Апеляційна палата - актуалізовано графік засідань
16 лютого 2022
Китай залишається глобальним лідером за заявками PCT за підсумками 2021 року
15 лютого 2022
​​​​​​​EUIPO: навчальний курс із захисту товарів з використанням географічних зазначень
14 лютого 2022
ВОІВ: сфера інновацій долає вплив пандемії
11 лютого 2022
Укрпатент відзначає досягнення молодих українських новаторів
Усі новини
Популярне на сайті

Щодо діяльності Апеляційної палати НОІВ

Повідомляємо, що 25 травня 2021 року набрав чинності наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 02.03.2021 № 433 «Про затвердження Регламенту Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 травня 2021 року за № 610/36232 та опублікований в Офіційному віснику України № 39 від 25.05.2021.

Призначені засідання колегій Апеляційної палати відбудуться згідно з графіком засідань, розміщеним на вебсайті Укрпатенту у розділі «Апеляційна палата».

З текстом Регламенту Апеляційної палати НОІВ можна ознайомитись на офіційному вебсайті Укрпатенту у розділі «Апеляційна палата».

Принагідно інформуємо, що у цьому ж розділі оприлюднюються накази Укрпатенту про затвердження рішень Апеляційної палати.

 

Детальніше
Корисно знати

Безоплатні навчальні та довідкові матеріали ВОІВ та ЄПВ

ВЕБІНАРИ ВОІВ

Щороку ВОІВ організовує низку безоплатних віртуальних семінарів (вебінарів). Мета цих вебінарів полягає в інформуванні користувачів у всьому світі про останні досягнення, зміни й оновлення. Пропонуємо вашій увазі розклад найближчих вебінарів ВОІВ у 2022 році.

 

Вебінари стосовно системи ePCT

Вебінари щодо подання заявки за Договором про патентну кооперацію допоможуть підготувати, подати та оброблювати міжнародні заявки РСТ.

Дата і час
(за Києвом)

Мова

Тема

Реєстрація

15 лютого

10:00

російська

Знайомство з системою РСТ та її останні оновлення

Зареєструватись

 

Вебінари стосовно Гаазької системи міжнародної реєстрації промислових зразків

Ці вебінари пропонують огляд деяких питань стосовно Гаазької системи міжнародної реєстрації промислових зразків. У вебінарах розглядаються питання ефективного використання основних ресурсів та послуг системи під час подання заявок, а також сплати зборів за Гаазькою системою.

Дата і час
(за Києвом)

Мова

Тема

Реєстрація

31 березня

15:00

англійська

Огляд ВОІВ та її діяльності: з акцентом на Гаазькій системі міжнародної реєстрації промислових зразків

Зареєструватись

 

Не можете відвідати?

Якщо ви не можете відвідати вебінар, що вас цікавить, презентація, яка використовується під час нього, буде доступна для ознайомлення після трансляції на вебсайті ВОІВ.

Актуалізовано 04.02.2022

Детальніше
Головна подія

19 липня , 2021

Укрпатентом упроваджено систему для онлайн-сплати зборів за ОПВ

З 19 липня 2021 року в Спеціальній інформаційній системі (СІС) Укрпатенту впроваджено функцію онлайн-сплати для будь-яких зборів, які стосуються об'єктів промислової власності (ОПВ).

Детальніше >>

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Січень 2021 Січень 2022

Винаходи

176
187

Корисні моделі

168
207

Промислові зразки

172
111

Торговельні марки

2402
2535

Усього надійшло

2918
3040
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

16

Лютого , 2022

На цей день подій не заплановано

Всі події