Статьи

Відчуття перемоги: як бути, якщо у вас немає досягнень?

Часом найскладніше в створенні відмінного резюме – це точно визначити, чого вдалося досягти, перебуваючи на попередній роботі. Переважна більшість резюме повністю орієнтована на виконання завдань і зовсім не націлена на те, щоб висвітлити досягнення. А даремно, знання того, що ви робите добре, дуже важливо при складанні сильного резюме. Адже саме досягнення можуть продемонструвати вашу цінність як кандидата на вакантну посаду.

Вся проблема в тому, що багато пошукачів думають, що у них і зовсім немає жодних досягнень: ні особистих, ні професійних. Однак найчастіше це далеко не так. Експерти grc.ua | grc пропонують розібратися в цьому питанні і навчитися помічати власні перемоги.

Великі перемоги – це багато маленьких досягнень

Всім знайома історія, коли людина, яка не особливо помітна, не надто виділяється серед інших, в певний момент може піднести свої результати набагато виграшніше інших. Тоді як її колега, що знає і вміє набагато більше, залишається непоміченим. А все тому, що відчуває труднощі з тим, щоб розповісти про свої досягнення. Або ще гірше – зовсім не усвідомлює свого внеску і не цінує його.

Чому так відбувається? Тому що відсутня звичка відзначати маленькі перемоги. Значні досягнення за підсумками року – це тільки 10-та частина всієї роботи за рік. До цих позитивних результатів, безсумнівно, привели маленькі перемоги, які ви робили з місяця в місяць, з тижня в тиждень. Важливо навчитися помічати всі ці «маленькі перемоги» на шляху до великого успіху, фіксувати їх, аби в будь-який момент можна було блиснути результатами.

Тому:

✅ Привчіть себе відшукувати в роботі всі маленькі позитивні результати.

✅ Виробіть звичку записувати ці результати не рідше одного разу на тиждень. Можна навіть завести щоденник і фіксувати досягнення як у професійній, так і в особистій сфері.

✅ Поцікавтеся у колег і друзів, які, на їхню думку, ваші сильні сторони. Чим ви корисні для них? Що можете робити набагато краще за інших? Отримані відповіді можуть стати несподіваним приємним відкриттям для вас. Водночас поцікавтеся, що б вони порадили вам робити для досягнення великих результатів? Відповіді на це запитання можуть надихнути і відкрити нові можливості.

✅ На нарадах або в наданні звітності в письмовому вигляді привчіть себе згадувати на два досягнення більше, ніж вам здається на перший погляд. Подумайте гарненько, 100% ви забули додати ще два-три важливих пункти.

Оточіть себе тими, хто має досягнення

Так уже влаштована більшість людей: завжди хочеться бути схожим на кращих. І це добре. Це, безсумнівно, впливає на зростання і розвиток. Перебуваючи в суспільстві гідних сильних «супротивників», вам ніколи не буде нудно, навпаки – цікаво й азартно. Успішні люди – це наочний приклад і стимул. Головне – не думати: «куди мені до них», «я – ніхто порівняно з ними». Адже важливо порівнювати себе не з кимось, а з самим собою вчорашнім. Що вдалося зробити краще, в чому досягти успіху, яких помилок не допустити. Коли ви навчитеся ставати краще самому для себе, коли, озирнувшись, побачите різницю й усвідомите прогрес, ви миттєво відчуєте успіх. А ті, хто вас оточує, нехай будуть для вас лише орієнтиром і прикладом.

Тому:

✅ Спостерігайте й аналізуйте поведінку і діяльність успішних людей. Вчіться, порівнюйте, беріть приклад, додавайте власний індивідуалізм і дійте.

✅ Знайдіть собі «вчителя», який би допоміг розібратися і підказав, як правильно діяти у складних ситуаціях. Не соромтеся звертатися за порадою і ставити запитання. Мудрі успішні люди доброзичливі й часто щиро готові поділитися своїм досвідом.

✅ Вдосконалюйтесь в обраній сфері діяльності. Прокручуйте в голові свої «ґулі» і «граблі», намагайтеся розібратися з усіма невдачами. Адже саме вони неодмінно приведуть вас до успіху. Експериментуйте, шукайте свій унікальний стиль для досягнення результатів.

Створюючи резюме, не ігноруйте пункт «досягнення». Прямо зараз подумайте, невже не знайдеться нічого зі списку нижче?

  • Особисті досягнення: отримали нагороду/премію/сертифікат, виграли змагання, успішно закінчили навчання, займаєтеся волонтерством, берете участь у спортивних заходах.
  • Професійні досягнення: заощадив час або гроші компанії, збільшив продуктивність, сприяв зростанню продажів, досяг чи перевищив робочі цілі, об'єднав колектив, організував командну роботу.

Якщо нічого не допомагає

Якщо глибокий і чесний аналіз вашої діяльності говорить про те, що досягнень зовсім немає, задумайтеся, а на своєму ви місці? Чи подобається вам хоч трохи те, чим ви займаєтеся? Якщо «ні», саме час стати відповідальним за власне життя й успіх в ньому. Ніколи не пізно все змінити.

Читайте также

Працевлаштування після декрету: 5 кроків на зустріч поновленню кар‘єрі
Хобі, на яких можна заробити
15 перевірених способів, як бути щасливим на роботі
4 ознаки того, що новий рік варто почати з пошуку нової роботи
Talent ON: вебінар «Стажування та резюме – перші кроки до успішної кар'єри» – 12/02/2020
Вакансии дня

Комментарии