This version of the page http://iom.org.ua/ua/migraciya-ta-rozvytok (193.193.193.93) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-12-13. The original page over time could change.
Міграція та розвиток | МОМ в Україні
English | Українська
Міжнародна організація з міграціїї
Агентство ООН з питань міграції
Міграція для загального блага

Про нас

Міграція та розвиток

Бенефіціари ініціативи МОМ 1+1, яка підтримує інвестиції трудових мігрантів у економічний розвиток

НАШ ПІДХІД

Порядок денний сталого розвитку 2030 визнає вагому роль міграції для самих мігрантів та їхніх громад. Відповідно до свого глобального бачення, МОМ прагне захищати працівників-мігрантів і сприяти використанню потенціалу трудової міграції для країн походження та призначення трудових мігрантів, а також для них самих.

В Україні МОМ підтримує Уряд у використанні потенціалу міграції для розвитку, зокрема через дослідження щодо інвестування грошових переказів й розробку практичних рекомендацій із поліпшення управління міграцією. 

За даними НБУ, приватні грошові перекази до України 2020 року сягнули 12,121 млрд доларів США, що на 200 млн доларів більше, ніж 2019 року, попри попередні прогнози щодо спаду переказів у світлі пандемії COVID-19. За даними дослідження МОМ, 21% українських трудових мігрантів мають інтерес до інвестицій у проекти з бізнесу та розвитку в Україні. За умови ефективного використання, перекази мігрантів можуть суттєво допомогти не лише зменшити бідність, а й досягти сталого розвитку в Україні. У довгостроковій перспективі, професійні мережі та обмін досвідом, що мають місце в результаті трудової міграції, можуть додатково стимулювати продуктивність і зростання економіки. Водночас, сплеск трудової міграції призводить до зростання ризиків неналежного рекрутингу, неврегульованого працевлаштування та до погіршення умов праці трудових мігрантів – у найгірших випадках аж до торгівлі людьми і трудової експлуатації. Вразливість низькокваліфікованих працівників-мігрантів посилюється їхньою схильністю довіряти неформальним агентам. Згідно з результатами опитування домогосподарств, проведеного Державною службою статистики України у 2017 році, 76% українських трудових мігрантів знайшли роботу за кордоном через неформальні канали і 62% працювали без трудового договору. За таких обставин потрібно більше зусиль задля захисту трудових мігрантів, починаючи зі стадії рекрутингу. Також існує необхідність зміцнення інституційного потенціалу в Україні та державах призначення трудової міграції задля максимального використання потенціалу трудової міграції та відповіді на виклики, пов'язані з відтоком професійних кадрів.


ПРОЕКТИ ТА ІНІЦІАТИВИ

Ініціатива «1 + 1»

У 2019 році Представництво МОМ в Україні розпочало реалізацію ініціативи «1 + 1», яка має на меті підтримку громад з високим рівнем економічно спричиненої зовнішньої міграції, а також працівників-мігрантів та членів їхніх сімей шляхом співфінансування проектів створення та розвитку бізнесу. На кожен долар власних коштів, вкладених у розвиток свого бізнесу в Україні, учасники отримують ще один долар як безповоротний грант на придбання обладнання. Загалом програма передбачає придбання обладнання на суму до 4 000 доларів США. Цей самий принцип застосовується для підтримки громад, схильних до економічно обумовленої зовнішньої міграції, які прагнуть до розширення економічних можливостей, поліпшення соціальних послуг та стимулювання створення робочих місць. Наразі МОМ співфінансує шість проектів розвитку громад на суму до 20 000 доларів США за аналогічним принципом «1 + 1». Реалізація цієї пілотної ініціативи в Україні фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

У квітні 2019 року, коли Представництво МОМ в Україні оголосило конкурс на підтримку бізнесу «1 + 1», понад 260 мігрантів подали на нього заявку. Заявки надходили з усіх регіонів України та охоплюють найрізноманітніші галузі: промисловість, сільське господарство, будівництво, сферу послуг та освіту. Попередньо відібрані учасники отримали професійні консультації щодо написання бізнес-плану, які вони подали на розгляд конкурсної комісії. Після успішного захисту своїх пропозіцій бенефіціари почали отримувати необхідне обладнання.

Учасники Ініціативи «1 + 1» діляться власним досвідом, мотивацією та планами, натхненні отриманою підтримкою. Вони збираються працювати для себе, на своїй землі, разом зі своїми родинами та друзями, створювати нові робочі місця у своїх громадах. Вони вкладають не тільки гроші, зароблені за кордоном, а й міжнародний досвід. Деякі їх історії можна знайти за посиланнями:

Відкриття означає Discovery

Пекінська капуста. Польський досвід. Український бізнес

"Ніхто не мріє їхати на заробітки за кордон"

Відео: Андрій та його трактор

 

ПУБЛІКАЦІЇ

  • МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ З МІГРАЦІЇ ПІДТРИМУЄ БЕЗПЕЧНУ ТА ВПОРЯДКОВАНУ МОБІЛЬНІСТЬ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ ЧЕРЕЗ КОРДОНИ
  • ПОДОЛАННЯ НАСЛІДКІВ ВПЛИВУ COVID-19 НА МОБІЛЬНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ
  • ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ МЕХАНІЗМУ ІНВЕСТУВАННЯ КОШТІВ МІГРАНТІВ І ДІАСПОРИ В УКРАЇНУ
  • 2019 Migration Snapshot
  • Дослідження з питань міграції та торгівлі людьми: Україна, Молдова, Білорусь та Грузія
  • Міграція як чинник розвитку в Україні (Київ 2016)
  • Міграція як чинник розвитку в Україні (інфографіка)

Цілі сталого розвитку


 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ
Політика прозорості

 

 

 

Публікації