This version of the page http://iec-expo.com.ua/tzpua-2018.html (185.68.16.177) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-08-13. The original page over time could change.
Виставка «Технології захисту/ПожТех - 2018» Київ

Україна, 02002, Київ, Броварський проспект, 15
тел./факс: +38 (044) 201-11-61

  • Звіт
    • Тематика виставки
    • Перелік учасників
    • Програма
    • Каталог виставки
    • Відео з виставки
    • Фотозвіт

Звіт за результатами проведення
ХVІІ Міжнародної спеціалізованої виставки
Технології захисту/ПожТех‑2018

Про виставку офіційно:

ЧЕЧОТКІН МИКОЛА ОЛЕКСАНДРОВИЧ
Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій

За роки існування захід набув статусу головного галузевого виставкового проекту у сфері пожежної та промислової безпеки й охорони праці, засобів захисту та рятувальної справи. Адже саме впровадження перспективних розробок та інноваційних технологій, сучасних технічних систем безпеки та засобів захисту в Україні є запорукою гарантування безпеки кожної людини та держави в цілому. Саме тому виставка є чудовою нагодою для вивчення Службою зразків різноманітного аварійно‑рятувального оснащення, пожежного спорядження, спілкування з фахівцями та подальшого формування принципів, відповідно до яких ми оновлюватимемо матеріально‑технічний стан ДСНС. Взаємодія та спілкування учасників і відвідувачів виставки, обговорення актуальних проблем наукового та виробничого характеру під час науково‑практичних заходів, що проводяться у рамках виставки, сприятимуть отриманню інформації для професійного розвитку, застосування її на практиці та прийняття вірних рішень на виконання основних завдань ДСНС.


З 9 по 12 жовтня 2018 року на території Міжнародного виставкового центру відбулася провідна подія для України у сфері цивільного захисту, пожежно‑рятувальної справи та охорони праці – ХVІІ Міжнародна спеціалізована виставка "Технології захисту/ПожТех‑2018". Захід вже традиційно проведено в єдиному форматі з XV Міжнародною спеціалізованою виставкою "Зброя та безпека‑2018" та ХI Міжнародним авіакосмічним салоном "Авіасвіт‑ХХІ".

У спільній урочистій церемонії відкриття та огляді експозицій взяли участьпочесні гості:
Секретар Ради національної безпеки та оборони України – Турчинов Олександр Валентинович
Голова Державного космічного агентства України – Дегтяренко Павло Глібович
Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони – Пашинський Сергій Володимирович
Командувач Національної гвардії України – генерал‑полковник Аллеров Юрій Володимирович
Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України – Гладковський Олег Володимирович
Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Бровченко Юрій Петрович
Заступник міністраосвіти і науки України – Стріха Максим Віталійович
Заступник міністраосвіти і науки України – Греба Роман Володимирович
Директор Департаменту формування політики щодо підконтрольних Міністрові органів влади та моніторингу МВС України – Боднар Василь Євгенович
Заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій – Білошицький Руслан Миколайович
Генеральний директор ДК «Укроборонпром» – Букін Павло Юрійович
Голова депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді України – Тимошенко Юлія Володимирівна
Генеральний директор ТОВ "Міжнародний виставковий центр" – Ткаченко Анатолій Вікторович,
а також іноземні делегації з 15 країн.

Роботу виставок висвітлювали 152 акредитовані ЗМІ, в тому числі 18 іноземних, серед яких Agence France Presse, Askeri Teknolojler, Associated Press, BBC News, C4 DEFENCE, defence24.pl, european pressphoto agency, European Security and Defence Mittler Report Verlag, MSI Turkish Defense Review, Scandinavian Aviation Press Agency, Reuters, SITA, Small Arms Defense Journal, Xinhua News Agency та інші. Серед українських ЗМІ були присутні всі найбільші вітчизняні телеканали та галузеві видання: 1+1, ICTV, Інтер, СТБ, ТРК Україна, 5 канал, Еспресо ТВ, 112 Україна, ZIK, Військове Телебачення України, Interfax Україна, Укрінформ, Уніан, Фокус, Цензор.НЕТ, Defense Express, Kyiv Post, Liga.net, Військо України, Народна Армія, Національний промисловий портал та багато інших.

Програму виставок склали 37 науково‑практичні та презентаційні заходи. Формат спільного проведення перетворив виставки на масштабний міжнародний бізнес‑науковий форум, присвячений повному комплексу питань безпеки держави та суспільства. В цілому 3 виставкові заходи розмістилися на площі понад 30 000 кв.м, з них 27 000 кв.м у трьох павільйонах та більше 3000 кв.м на відкритих майданчиках.

Загальна кількість учасників – близько 500 підприємств, в т.ч. 57 іноземних з 18 країн (США, Польща, Бельгія, Чехія, Швеція, Ірландія, Люксембург, Данія, Туреччина, Німеччина, Італія, Латвія, Австрія, Хорватія, Словаччина, Об'єднані Арабські Емірати, Китай, Казахстан).

В дні роботи заходів Міжнародний виставковий центр відвідали більше 24 000 осіб, включаючи представників іноземних компаній із приблизно 50 країн. Найбільше спеціалістів відвідали виставку з Туреччини, Польщі, Литви, Китаю, Великобританії, Словаччини, Чехії, Франції та ОАЕ.

Безпосередньо у ХVІІ Міжнародній спеціалізованій виставці "Технології захисту/ПожТех‑2018" взяли участь більше 70 підприємств – українські та іноземні виробники і дистриб'ютори із Бельгії, Ірландії, Канади, США, Китаю, Італії та Німеччини.

Про необхідність виставкового заходу та його актуальність для країни свідчить значна кількість відвідувачів – близько 4000 спеціалістів.

Подія привернула увагу представників ДСНС, аварійно‑рятувальних служб, територіальних громад та фахівців із пожежної безпеки та охорони праці з усієї України, що свідчить про зацікавленість темою як спеціалістів, так і широкого загалу.

Експозиційна частина була представлена такими тематичними напрямками, як "Пожежна безпека будівель, споруд та територій", "Технічне оснащення пожежних та аварійно‑рятувальних загонів", "Індивідуальні засоби захисту", "Охорона праці та промислова безпека", "Ядерна та радіаційна безпека" та іншими.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій в експозиції виставки була представлена 5 науково‑дослідними установами та навчальними закладами з Києва, Харкова, Черкас та Львову.

ЦІКАВИНКИ ТА НОВИНКИ

ТОВ "Стар Технолоджі" продемонструвалинові розробки компанії "Полімастер" (Білорусь): дозиметр РМ1300 і пошуковик неоднорідностей в матеріалі РМ2030. Останній використовується при обшуку транспортних засобів спеціальними службами з метою виявлення контрабанди. Також була представлена продукція чеської компанії Ego Zlin: вакуумні шини та носилки для фіксації пацієнтів, які мають переломи кінцівок та інших частин тіла. Окрім того, було продемонстровано дозиметр у вигляді рюкзака з новою функцією виявлення напрямку до джерела радіаційного випромінювання.

ТОВ "Технологія для життя" представили засоби захисту дихання та засоби виявлення виробництва компаній Dräger Safety AG & Co. KGaA (Німеччина) та Worthington Cylinders GmbH (Австрія), серед яких така продукція, як газоаналізатори, електронні засоби контролю процесів горіння, прилади експрес‑аналізу забруднень в ґрунті і воді, прилади пошуку витоку газів; тепловізори, фільтруючі респіратори, саморятівники, ізолюючі дихальні апарати на стиснутому повітрі та ін.

ТОВ "Таланлегпром" показали новорозроблену модель взуття для пожежних екіпажів Збройних Сил України, що нещодавно пройшла військово‑дослідні випробування. Нові спеціальні черевики витримали перевірку вогнем, водою та найскрутнішими випробуваннями при переїзді вантажним автомобілем.

Група компаній "Новатор" продемонструвала свою нову розробку: тренажер для відпрацювання навичок гасіння місця загоряння первинними засобами пожежогасіння "Симулятор "СІМ‑2", який базується на технології віртуальної реальності. Серед переваг цього рішення – можливість проводити тренінги в будь‑якому місці, при будь‑яких погодних умовах, при цьому уникнути небезпеки та зекономити час. Використання тренажера не вимагає наявності засобів індивідуального захисту та окремого вогнезахищеного місця для розкладання вогнища та наявності різних видів вогнегасників і їхньої перезарядки.

ТОВ "Пост‑01" презентували новинки виробництва Holmatro (Нідерланди) для пожежно‑рятувальних служб: акумуляторні різаки та спредери серії Greenline. Головними перевагами інструментів серії є покращений акумулятор, автономність та вдосконалені основні робочі характеристики.

Науково‑виробниче підприємство "Талан‑Пожтех" представило тепловідбивний комплект одягу для пожежних. Він захищає від інтенсивного теплового випромінювання, високих температур, короткочасного контакту з відкритим полум'ям, а також від несприятливих кліматичних впливів та шкідливих факторів навколишнього середовища, що виникають під час гасіння пожеж та проведення пов'язаних з цим першочергових аварійно‑рятувальних робіт.

Компанія "Тетіс‑Дихальні системи" показала дві новинки – тепловізор пожежних Flir K2, а також заспинний вогнегасник VARIO CARBON 9 виробництва HNE Technologies AG – надлегке, мобільне та універсальне рішення для застосування в ОПК, авіакосмічній сфері та ін.

ТВП "Ману", серед багатьох інших продуктів, продемонстрували універсальний ізолюючий костюм комплексного захисту DEMRONTM Class 2 CBRN виробництва Radiation Shield Technologies (США). Костюм, завдяки тканині DEMRONTM, надає стійкість до впливу рентгенівського та іонізуючого ядерного випромінювання, зменшуючи при цьому вироблення тепла всередині костюму.

ПП "Статус‑С" представили спорядження, ізолюючі дихальні апарати, саморятівники фірми 3M Scott Fire & Safety, а також тепловізори, компресори для заправки балонів дихальних апаратів, професійні системи освітлення для пожежно‑рятувальних служб.

Компанія "Бастіон‑Київ" запропонувала до уваги відвідувачів сучасний портативний аерозольний вогнегасник PFE‑1, що має широку сферу застосування: на різних типах транспортних засобів, в офісі, будівництві, при масових заворушеннях тощо.

ІНОЗЕМНІ КОМПАНІЇ

Компанія Decontex (Бельгія) запропонувала ознайомитися із технологією, яка очищає, знезаражує, дезінфікує уніформу пожежних після використання, зберігаючи при цьому її захисні властивості, що допомагає запобігти негативним наслідкам для здоров'я. Технологія базується на використанні рідини CO2, гарантує після очистки відсутність на уніформі токсичних речовин та мікроорганізмів і не залишає запаху.

Компанія Hytera Communications (Китай), крім аналогових і цифрових DMR рацій, продемонструвала комплексні рішення для створення інтегрованих систем обміну даними і ситуативної готовності. Сфери застосування – під час надзвичайних ситуацій (природних і антропогенних), великомасштабних подій і для створення периметрів безпеки.

Компанія Flir Detection (США)презентувала стаціонарні та портативні детектори радіаційних та біологічних речовин. Системи серії identiFINDER R ‑ це прості у використанні ручні прилади, які швидко виявляють, локалізують та ідентифікують джерела випромінювання, прискорюючи заходи реагування. Прилади серії Griffin використовують найсучаснішу технологію мас‑спектрометрії для точного виявлення та ідентифікації вибухових, токсичних промислових хімічних речовин, забруднювачів навколишнього середовища, а також широкого спектру інших хімічних речовин.

Всесвітньо відомий виробник з більш ніж сторічною історією – компанія Portwest (Ірландія) – представила відвідувачам захисний одяг, взуття, рукавички та засоби індивідуального захисту.

Компанія Cristanini (Італія) запропонувала автономні системи деконтамінації SANIJET, шо використовуються для оброблення забруднених РХБЯ‑речовинами людей, транспортних засобів, обладнання, приміщень тощо; дегазації цистерн та паливних баків, їхньої стерилізації, а також для пожежогасіння. Також була представлена високотехнологічна система для першочергової боротьби з пожежами з використанням запатентованої технології "водяного туману" FireStop 200/30. Одним із важливих аспектів даної технології є зменшення до мінімуму використання води для гасіння пожежі, в той час як традиційні системи гасіння (гідранти, шланги тощо) витрачають велику кількість води, яка часто заливає нижні поверхи, пошкоджує та забруднює великі площі та об'єми поверхні.

Kärcher Futuretech (Німеччина), всесвітньовідомий виробник та постачальник модульних систем для місій швидкого реагування в районах негод та складних надзвичайних ситуацій, представила рішення в області систем водопостачання, мобільного харчування, польових таборів та захисту від хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного зараження (ХБРЯ).

Компанія Canadian Technology Systems (Канада) презентувала сучасну систему дистанційного руйнування вибухонебезпечних предметів Lance. Ця система призначена для ліквідації особливо небезпечних предметів, які неможливо вилучити з місця їхнього знаходження, на відстані до 150 м.

Компанія TerraHexen (Польща) представила інноваційний вогнегасний спрей iBlock Fire ‑ універсальний екологічний вогнегасник багаторазового використання, що може використовуватися як в господарстві, так і пожежними та військовими підрозділами.

ДЕБЮТАНТИ

Український виробник AQUASILA представив рукави пожежні напірні (в тому числі з двостороннім полімерним покриттям) від 25 мм до 200 мм з робочим тиском від 10 до 60 атм., довжиною від 1 до 55 метрів. Продукція може застосовуватись не тільки при гасінні пожеж, а й для забезпечення технологічних процесів на виробництві, на підприємствах хімічної промисловості, сільського господарства та в житлово‑комунальному господарстві.

Компанія Legio продемонструвала костюм пожежного в чотирьох варіантах, серед яких була представлена новітня розробка – костюм пожежного "Extreme". Це легкий, зручний і більш безпечний костюм пожежного з арамідних тканин, вагою до 3 кг, що за своїми фізико‑технічними параметрами не має аналогів не тільки в Україні, але і в Європі.

На стенді ТОВ "Бензотрейд" була можливість ознайомитися із бензопилами виробництва Stihl (Німеччина), що використовуються для виконання комплексу аварійно‑рятувальних робіт та боротьби з пожежами.

Магазин "Посейдон" презентував водолазне спорядження та обладнання для рятувальних загонів виробництва таких компаній, як OTS, N.Diver, Kirby Morgan, Nardi та Scubapro.

ТДВ "Сініат" представили сертифіковані вогнезахисні матеріали PROMAT для широкого спектру потреб при застосуванні в будівельній галузі: плити, суміші, штукатурки та аксесуари.

Технічний сервісний центр "Інженерінг" представив продукцію заводу "Пожзахист", що виробляє вогнегасники різних типів, а також пожежні рукави, шафи, щити, ящики для піску та інше протипожежне обладнання.

Компанія Defending Technology Ukraine пропонувала ознайомитися із повним спектром обладнання та комплектуючих для систем охоронної та пожежної сигналізації.

ТЕХНІКА

На виставковому майданчику в павільйоні було продемонстровано 5 одиниць сучасної пожежно‑рятувальної техніки.

Промислова компанія "Пожмашина" презентувала цьогорічну модель автоцистерни АЦ‑4‑60 (530927)‑515М "ДРАКОН" (як її охрестили пожежні) на шасі МАЗ‑530927. Серед багатьох своїх переваг машина здатна вмістити 4000 л води та 400 л піноутворювача.

На виставці було продемонстровано новинку цього року – спеціальний броньований автомобіль КОЗАК‑5ПМЛ для піротехнічних команд, призначений для транспортування мін, що не розірвалися, та саморобних вибухових пристроїв. Машина є спеціалізованою модифікацією легкого універсального бронеавтомобіля "Козак‑5" і також базується на шасі Ford F550. Конструктивна відмінність полягає у більш довгій колісній базі та спеціальній конструкції корпусу, розрахованій на вибух мін/саморобних вибухових пристроїв, що перевозяться. Крім того, автомобіль обладнано відсіком для спеціального інструменту піротехнічної команди.

Значну увагу відвідувачів привернув спеціальний транспортний засіб SHERP, призначений для оперативного перевезення дорогами всіх категорій (болотиста місцевість, вода) рятувальників та спеціального обладнання до місць проведення аварійно‑рятувальних робіт, забезпечення заходів щодо пошуку постраждалих та надання їм домедичної допомоги.

Окрім цього, спеціалісти мали змогу ознайомитися із спеціальною аварійно‑рятувальною машиною легкого типу на базі Volkswagen Caddy, що оснащена спеціальним гідравлічним та пожежно‑рятувальним обладнанням, яке відповідає європейським стандартам. Машину можна використовувати для сповіщення населення про надзвичайну ситуацію, організації радіозв'язку, гасіння пожежі на місці ДТП, освітлення та надання домедичної допомоги постраждалим.

Також до уваги відвідувачів було запропоновано пожежну автоцистерну АЦ‑4‑60 (5401НЕ)‑515К на базі КрАЗ, призначену для пожежної охорони міських та сільських населених пунктів, промислових об'єктів.

ДІЛОВА ПРОГРАМА ТА ВИЗНАЧНІ ПОДІЇ

Програма виставки налічувала 13 інформаційно‑навчальних, науково‑практичних семінарів і конференцій, а також презентацій, організованих комерційними підприємствами.

В рамках виставки відбулася презентація книги "ВОГНЕБОРЦІ. Історія пожежництва на теренах сучасної України", створеної редакційним колективом під керівництвом начальника УкрНДІЦЗ Віталія Кропивницького і аналогів якої ще не було в Україні. "У цій книзі ми спробували поглянути на розвиток пожежної охорони в контексті історичних процесів, показати тонкі нитки, які зв'язують ці явища в єдине ціле. Історія пожежної охорони на території сучасної України об'ємна і багатогранна, наповнена долями відданих своїй справі людей, прикладами героїзму і самопожертви", – зауважив Віталій Станіславович.

Інститутом державного управління у сфері цивільного захисту була традиційно організована XХ Всеукраїнська науково‑практична конференція "Сучасний стан цивільного захисту України та перспективи розвитку". Пленарне засідання відкрив заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Руслан Білошицький. Під час конференції науковці та фахівці сфери цивільного захисту обговорили сучасний стан та перспективи реформування наглядової діяльності ДСНС, актуальні питання культури безпеки у сфері цивільного захисту, проблеми організації та удосконалення службової та професійної підготовки рятувальників, досягнення та перспективні напрями розвитку освітньої та наукової діяльності закладів вищої освіти ДСНС.

УкрНДІЦЗ провів круглий стіл "Дослідження пожеж. Сучасний стан та перспективи розвитку". Захід вже вдесяте збирає та об'єднує широке коло спеціалістів експертних підрозділів, дослідно‑випробувальних лабораторій ДСНС України та наукове середовище від наукових установ і вищих навчальних закладів з метою обговорення проблемних питань, що виникають під час дослідження пожеж і встановлення їхніх причин.

Департамент ресурсного забезпечення провів семінар‑нараду щодо актуальних робочих питань, який відвідало більше 50 представників Апарату та регіонів. Учасники семінару також отримали змогу вивчити представлену на експозиції продукцію компаній, поспілкуватися напряму з учасниками ринку та розглянути можливі варіанти співпраці з відповідними підприємствами. Департаментом організації заходів цивільного захисту ДСНС України було проведено навчально‑методичний семінар "Захисні споруди в інженерно‑технічних заходах цивільного захисту у складі проектної документації". Департамент запобігання надзвичайним ситуаціям провів семінар на тему державного нагляду у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки.

Промислова компанія "ПОЖМАШИНА" організувала конференцію "Перспективи розвитку пожежно‑рятувальної техніки в Україні".

Компанія Decontex (Бельгія) презентувала свою продукцію в рамках заходу "Європейський досвід дослідження забруднення та знезаражування спорядження пожежних".

Науково‑виробниче підприємство "ОЗОН С" провело семінар "Використання технологій хмарних обчислень для інформування та оповіщення населення про надзвичайні події та ситуації".

Представники ТОВ "Медіа‑Про" поділилися кращим досвідом під час роботи власного заходу "Пожежна і техногенна безпека‑2018: кращий досвід".

Учасникам і гостям виставки було також презентовано оновлений образ виставки "Технології захисту/ПожТех".

Захід вкотре підтвердив своє реноме головної виставкової події України у сфері засобів рятування, пожежної та промислової безпеки, підкреслив важливість даної галузі у загальній безпековій системі країни та надав можливість профільним фахівцям різних рівнів і регіонів України та зарубіжжя ознайомитися із тенденціями ринку та обмінятися досвідом.

До зустрічі 8‑11 жовтня 2019 року під час
XVІIІ Міжнародної спеціалізованої виставки "Технології захисту/ПожТех"!