This version of the page http://iom.org.ua/ua/nytky-partnerstva (193.193.193.93) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-07-24. The original page over time could change.
НИТКИ ПАРТНЕРСТВА | МОМ в Україні
English | Українська
Міжнародна організація з міграціїї
Агентство ООН з питань міграції
Міграція для загального блага

МЕДІА ЦЕНТР 

НИТКИ ПАРТНЕРСТВА

10 лютого 2018 Житомир став другим містом в Україні, де пройшов «Доброярмарок», організований Міжнародною організацією з міграції (МОМ) – Агентством ООН з питань міграції, за фінансування Посольства Великої Британії в Україні. Метою ярмарку було надати учасникам програми МОМ зі зміцнення економічного потенціалу – внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та уразливими членам громад, що їх приймають – можливість продемонструвати свій бізнес та продукцію, а також налагодити контакти із потенційними клієнтами та партнерами.

Ярмарок відкрив міський голова Житомира Сергій Сухомлин, який подякував МОМ та Великій Британії за підтримку економічної інтеграції переселенців та розвитку місцевого бізнесу.

«Доброярмарок» у Житомирі зібрав понад 40 різних підприємств із семи регіонів України та представив найрізноманітнішу продукцію від імбирного печива та кримсько-татарських солодощів до розвиваючих іграшок та оригінальних еко-торбинок. Гості могли насолодитися смачними стравами, придбати подарунки ручної роботи до Дня святого Валентина, а також мали змогу взяти участь у різноманітних майстер-класах. Ініціативна група місцевої громади, що бере участь у проекті зміцнення соціальної згуртованості МОМ, навчала дорослих і дітей прикрашати печиво, власноруч робити поштові листівки та іграшки.

Захід, організований у тісній співпраці з місцевою неурядовою організацією – партнером МОМ, Фондом громади Житомира, сприяв налагодженню зв’язків та розвитку співпраці між підприємцями, яких підтримує МОМ. Історії чотирьох учасниць ярмарку – Олени, Тетяни, Оксани та Юлії – доводять, що грантери МОМ мають багато спільного. Усі ці жінки наполегливо працюють, щоб пропонувати споживачам якісну текстильну продукцію.

Олена – професійна кравчиня із Горлівки. З 2014 року вона живе у Козятині на Вінниччині. Усе своє обладнання Олена залишила в Горлівці, бо родина вважала, що вони гостюватимуть в Козятині лише кілька тижнів, доки ситуація на сході не заспокоїться. Врешті-решт, Олені вдалося заощадити певну суму і придбати швейну машинку, щоб відновити свій бізнес на новому місці. Згодом вона взяла участь у проекті МОМ із розвитку самозайнятості і мікропідприємництва, і після успішного захисту бізнес-плану отримала професійну швейну машину та відпарювач. Зараз вона шиє форму для низки ресторанів Києва, співпрацює з деякими добре відомими ательє, і реєструє власну торгову марку – Leneli. Олена також виконує індивідуальні замовлення. Дехто з її клієнтів  ̶  іноземці, які працюють в Україні і користуються можливістю пошити для себе одяг оригінальний одяг. На житомирському ярмарку Олена продавала свої текстильні вироби для дому та еко-торбинки. «Мені подобається печворк, – розповідає вона. – Він дає простір для креативності, а вироби в цій техніці гарно продаються. І, звичайно, це чудове застосування для всіх цих клаптиків, які є у кожного кравця».

 

Тетяна, викладач гри на фортепіано, яка зараз на пенсії, та Оксана, колишній співробітник клініки ветеринарної медицини, переїхали з Донецька до Києва майже чотири роки тому. Вишивання було Тетяниним хобі протягом багатьох років. Після переїзду вона вирішила перетворити його на бізнес. Вона знайшла місцеву ділову партнерку а також нових друзів і прихильників на тематичному інтернет-форумі. Тепер вони мають зареєстровану торгову марку ZETA Atelier і цікаве професійне життя.

«Ми шиємо все, але наша улюблена робота – це сучасний одяг з традиційною українською вишивкою. У такий спосіб ми прагнемо зберегти це вишукане народне ремесло», – говорить Тетяна. Вона та її колеги проводять майстер-класи з ручної вишивки в різних музеях Києва, вони також готують книги про традиційну вишивку. Саме гонорар за одне з таких видань дозволив їм придбати першу швейну машинку для свого ательє. Завдяки гранту МОМ Тетяна з колегами отримали ще одну машинку і планшет, що дозволяє їм демонструвати колекції виробів потенційним клієнтам і всім, хто цікавиться традиційною вишивкою та пошиттям, на ярмарках та інших подібних заходах.

На додаток до колекцій сучасного одягу, ательє також випускає високоякісні копії народних костюмів для окремих клієнтів та музичних колективів.

Оксана навчається вишиванню та шиттю у Тетяни і займається просуванням та маркетингом їхнього бізнесу. Команда прагне зростати, але наразі вони не мають такої змоги через обмежений бюджет, що перешкоджає їм орендувати більше приміщення і найняти більше співробітників.

 

Грантер МОМ Юлія також шукає фінансування для розширення свого сімейного бізнесу. Вона родом із Полтави, а її чоловік з Донецької області, утім зараз вони живуть у Харкові, де їхній сімейний бізнес, Slingobaby, отримав підтримку від МОМ. На житомирському ярмарку Юлія демонструвала свої звичайні рюкзаки та ергономічні рюкзаки для носіння дітей. Саме на останньому виді продукції вони хотіли би зосередитись, але потребують фінансування, щоб виробляти їх у більшій кількості. «Виробництво ергономічних рюкзаків малими партіями фінансово невигідне, оскільки матеріали є досить дорогими», – розповідає Юлія. Мікропідприємство шукає інвестора, який допоможе їм налагодити масштабне виробництво цієї продукції і в перспективі експортувати її до Європейського Союзу.

 

Перший «Доброярмарок» пройшов у Тернополі 16 грудня 2017 р. Третій відбудеться в м.Сєвєродонецьк 3 березня 2018 р., а четвертий  ̶  у Херсоні, 24 березня 2018 р. Слідкуйте за повідомленнями Представництва МОМ в Україні @IOMUkraine на Facebook та / або Instagram для отримання детальної інформації.

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ
Політика прозорості

 

 

 

Публікації