This version of the page http://lib.kherson.ua/today.htm (176.9.151.56) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-05-29. The original page over time could change.
Бібліотека сьогодні. Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара
Українська
  • Українська
  • Русский
  • English
Звертайтеся
  • Телефонний довідник
  • Зворотний зв'язок
  • Заявка на проведення заходу
Увійти
Увійти
Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара
  • Електронний каталог
  • Віртуальна довідкова служба
  • Електронна доставка документів
Головна Про бібліотеку Бібліотека сьогодні

Бібліотека сьогодні

Гончарівка – один із найбільших інформаційних та культурних центрів півдня України, який вже півтора сторіччя відіграє значну роль у житті регіону.

  • Історія бібліотеки починається наприкінці ХІХ століття. Вона була заснована 18 червня 1872 року за ініціативи історика-краєзнавця та драматурга Григорія Ге.

    У 1897 р. за проєктом архітектора М. К. Толвінського було побудовано спеціальне приміщення, де книгозбірня розташовувалася 90 років. Ця будівля й досі вважається однією з найкрасивіших у місті (вул. Торгова, 24).

  • У 1944 році у зв'язку з утворенням Херсонської області книгозбірня стала обласною. Із 1966 року вона – наукова, а у 1984 році їй присвоєно статус універсальної наукової.

    На початку 1987 року бібліотека переїхала в нове приміщення на мальовничому березі Дніпра.

    Детальніше про історичне минуле книгозбірні можна почитати тут.

Щорічно послугами книгозбірні користуються до 40 тис. мешканців міста й області. Затишні читальні зали, сучасний інтер'єр, наявність комп’ютерів та з'єднання з Інтернетом, доброзичливий персонал забезпечують читачам умови для ефективної роботи і відпочинку. Відвідувачі будь-якого віку знайдуть у Гончарівці щось цікаве для себе.

У нас можна не лише почитати, а й навчитися працювати з новітньою технікою, взяти участь у літературно-мистецьких заходах, послухати музику, подивитися відео або пограти в настільні ігри, відвідати курси, майстер-класи, художні виставки тощо. 

У Гончарівці зберігаються не лише книги і періодичні видання. Тут можна ознайомитися з рідкісними рукописами, грамплатівками, мікрофільмами та діафільмами. У нас представлена велика колекція книг з автографами видатних осіб, кінофільмів, видань образотворчого характеру.


Найбільш цінна частина книгозбірні – її фонд

У нашій бібліотеці зберігається майже 1 мільйон документів на 70 мовах світу. Тут є найпопулярніші сучасні твори та видання, яким вже понад двох сотень років. У краєзнавчому відділі можна переглянути обласні та районні газети, місцеві часописи з часу їх виходу і до сьогодні.

Є серед наших книжок і такі, що здивують навіть найвибагливіших відвідувачів. Наприклад, книжка-крихітка «Лучше всяких лекарств, питья да яств» (М., 1975) – це найменший за розмірами документ у фондах Гончарівки (усього 17х20 мм), тоді як найбільший за розміром раритет (55х35 см) – «Атлас світу», виготовлений німецьким королівським картографом Тобіасом Конрадом Лоттером (Аугсбург, 70-ті роки ХVIII ст.).

У фонді бібліотеки є колекції видань з автографами відомих літераторів ХХ ст., книг з екслібрисами, мініатюрних видань, унікальних взірців поліграфічного мистецтва, колекція зарубіжної україніки – книги та періодика, видані українською діаспорою (1919-1998 рр.) в Канаді, США, Австралії.

Завдяки проєкту «Виїзний абонемент» Гончарівка надає можливість скористатися бібліотечними послугами безпосередньо на робочому місці користувача. Цією послугою вже користуються працівники організацій та установ міста, зокрема Обласної державної адміністрації, Державного архіву Херсонської області, Обласного діагностичного центру та ін.


Сьогодні в бібліотеці завдяки фінансовій підтримці Посольства США в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Міжнародного благодійного фонду «FORCE», Посольства Королівства Норвегії в Україні, Канадсько-українського товариства приятелів України і співробітництву з міжнародними та вітчизняними громадськими організаціями створено і успішно працюють:

  • Інтернет-центр;
  • Інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку» ім. Дж. П. Джонса;
  • Центр обслуговування користувачів з особливими потребами;
  • Центр європейської інформації;
  • Центр екологічної інформації.
  • На базі відділу рідкісних і цінних видань створено віртуальний «Музей книги», який знайомить із найбільш цікавими виданнями і колекціями з фонду відділу, висвітлює історію їх появи, розказує про авторів книг, власників колекцій і специфіку окремих зібрань, надає загальні відомості з історії книги та книговидавничої справи, а також відображає діяльність самого відділу.

  • Тим, хто бажає досконало знати історію рідного краю, допоможуть інтернет-проєкт «Херсонщина: час, події, люди» та вебпортал «Арткавун», на яких висвітлена різнобічна інформація про Херсонщину.

    Усі бажаючі можуть відвідати інтерактивні екскурсії, на яких фахівці Гончарівки знайомлять з історією Херсонського краю в рамках проєкту «Міфи та бувальщини міста "Річкової зірки"».

  • Центр для користувачів з особливими потребами Гончарівки відомий далеко за межами нашої області. Адже він не лише надає послуги людям із вадами зору, але й на його базі діє перший в Україні інклюзивний театр при бібліотеці «Звичайна роль – особливий актор», учасниками якого є діти з особливими потребами.
    На постійній основі тут також проходять сеанси каністерапії з унікальною собакою породи акіта-іну Кіміко Такарою.

Гончарівка – ідеальне місце для вашого відпочинку. У комфортних релакс-зонах бібліотеки можна спокійно провести час у зручних м'яких кріслах за переглядом цікавих телепередач, погортати сторінки модних журналів або пограти в настільні ігри.

Для наймолодших читачів діє бібліосалон «Казковий диванчик», в якому батьки можуть залишити свою дитину під наглядом бібліотекаря, доки самі працюватимуть із фондом книгозбірні.

Для творчої молоді зі спільними ідеями та поглядами існує проєкт «Арт-підвал», у рамках якого проходять різноманітні заходи: розважальні програми, рок-вечірки, виставки сучасного мистецтва, молодіжні тусовки.


Якщо ви маєте літературний хист, захоплюєтеся вивченням історії або просто прагнете знайти однодумців, ласкаво просимо на засідання наших клубів за інтересами («Кулішева криниця», «Парус надії», «Елінг», «Дивослово», «Кліо», «Talk club», «Ракурс», «D and G», «Дивосвіт», «КОМ» та ін.) та артлабораторії «Українська хата – талантами багата».

Якщо ж прагнете особистого розвитку – бібліотека пропонує відвідати мовні курси, заняття у «Школі інформаційного комфорту», різноманітні тренінги та майстер-класи.

Необмежений простір для творчого натхнення

Гончарівка добре відома серед мистецької спільноти як центр, де регулярно експонуються художні виставки, проходять літературно-музичні вечори та інші культурно-мистецькі заходи.

Гончарівка – сучасна та креативна бібліотека, яка йде в ногу з часом і відповідає вимогам своїх користувачів.
Бажаєте переконатися у цьому? Ласкаво просимо до нас!

Всі новини
29.05.2021
(biblio.lib.kherson.ua)
Гайда до бібліотеки за «морськими» книжками
28.05.2021
 
Бібліотека сприяє підвищенню рівня професійних знань медичних спеціалістів
27.05.2021
 
Відбувся літературний квест «Люби, вивчай, знай…»
27.05.2021
 
Учениця з Канади розповіла херсонцям про навчання за кордоном
27.05.2021
(biblio.lib.kherson.ua)
Реклама як свідок епохи
26.05.2021
 
Електронна пошта – ваша адреса в інтернет-просторі
26.05.2021
 
Бібліотека від «А» до «Я»
26.05.2021
 
Відбулося урочисте відкриття сортувального центру в Херсоні
26.05.2021
(art.lib.kherson.ua)
Натюрморти Карен О'Ніл – справжній подих літа...
26.05.2021
 
Студенти ХДУ на творчому майданчику «Maker Space»

Календар подій

     12
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31      
Бібліотека працює:
з 9:00 до 18:00
п'ятниця – вихідний день
останній понеділок місяця –
санітарний день