This version of the page http://lib.kherson.ua/services.htm (176.9.151.56) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-05-29. The original page over time could change.
Фонди. Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара
Українська
  • Українська
  • Русский
  • English
Звертайтеся
  • Телефонний довідник
  • Зворотний зв'язок
  • Заявка на проведення заходу
Увійти
Увійти
Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара
  • Електронний каталог
  • Віртуальна довідкова служба
  • Електронна доставка документів
Головна Ресурси бібліотеки Фонди
Ресурси бібліотеки

Фонди

Фонди

Загальний фонд бібліотеки – більше 900 тис. прим. 45 мовами на різних носіях інформації. найбільш цінна частина – фонд краєзнавчих видань, місцеві видання, колекції. До колекцій належать видання з автографами авторів, книги гражданського друку, прижиттєві видання творів діячів науки, культури і літератури, зібрання мініатюрних видань, взірці поліграфічного мистецтва. 

Основний фонд

Основний фонд – це універсальне зібрання друкованих видань: книг, брошур, періодичних видань з різних галузей знань українською та російською мовами. Найбільш цінна частина фонду – дореволюційні та краєзнавчі видання, колекції.
Склад фонду відображено у системі карткових каталогів і картотек бібліотеки та частково в електронному каталозі.

Щоб знайти необхідний документ треба звернутись до електронного каталогу бібліотеки, друкованих каталогів періодичних видань, карткових каталогів (систематичного або абеткового), що розташовані на 3-му поверсі книгозбірні.
Видання з основного фонду видаються відвідувачам у читальному залі відділу обслуговування
(4-й поверх).

 Довідково-бібліографічний фонд

Довідково-бібліографічний фонд є частиною довідково-бібліографічного апарату бібліотеки. Він включає бібліографічні, реферативні та довідкові видання (друковані та електронні). Фонд знаходиться в інформаційно-бібліографічному відділі (3-й поверх).

Склад фонду розкрито у системі карткових каталогів і картотек бібліотеки та частково в електронному каталозі.
Довідкові та бібліографічні видання представлені в усіх відділах бібліотеки.
 

Фонд періодичних видань

Фонд періодичних видань включає газети і журнали російською, українською та іноземними мовами. Фонд газет включає центральні та місцеві газети. До фонду журналів входять наукові, науково-популярні, виробничі та масові видання.
Склад фонду періодичних видань представлено у ретроспективних друкованих каталогах газет і журналів та поточних зведених каталогах періодичних видань, передплачених бібліотеками м. Херсона.

Газети поточного року та журнали активного попиту (в основному останніх 3-х років видання) знаходяться у підсобних фондах відділів: відділ мистецтва, краєзнавчих документів і бібліографії, документів іноземними мовами, науково-методичному, обслуговування. Періодичні видання минулих років знаходяться у веденні відділу зберігання основного фонду і можуть бути замовлені в читальном залі відділу обслуговування.
 

Фонд нотних видань і звукозаписів

Спеціалізований фонд, який включає друковані нотні видання, звукозаписи (грамплатівки, аудіокасети, компакт-диски). У фонді представлена українська та зарубіжна класична музика, музичний фольклор, записи сучасної музики.

Склад фонду розкрито в системі друкованих каталогів і картотек бібліотеки і відділу документів з мистецтва, електронному каталозі та електронних базах даних відділу. Документи з фонду можна замовити у відділі документів з мистецтва.

Прослухати музичні записи можна у лінгафонному кабінеті відділу мистецтва. Для вибору нот можна скористатись музичними інструментами: до послуг читачів фортепіано, скрипка, баян і гітара.

Фонд документів з бібліотекознавства, бібліографознавства та книгознавства

Спеціалізований фонд, який формується як база для ведення науково-методичної та науково-дослідної роботи в області бібліотекознавства та книжкової справи. У фонді збираються книги, журнали, брошури і видання, що продовжуються українською та російською мовами. Документи знаходяться у веденні науково-методичного відділу (3-й поверх) у відкритому доступі.

Склад фонду розкрито у  системі карткових каталогів і картотек бібліотеки та відділу, електронному каталозі. Видання з бібліографознавства представлені також у фонді інформаційно-бібліографічного відділу.

Обмінний та резервний фонди

Обмінний фонд бібліотеки універсальний за змістом. Фонд включає різні види документів російською та українською мовами. Обмінний фонд бібліотеки складається з дублетних примірників та непрофільних відносно основного фонду видань бібліотеки. Обмінний фонд служить для книгообміну між бібліотеками України та регіону. Книгообмін здійснюється на основі попередніх заявок від бібліотек та під час безпосереднього відбору в фонді.

Резервний фонд
це запасний фонд бібліотеки, основне призначення якого поповнення існуючого фонду бібліотеки у випадку втрати або зносу основного примірника. Резервний фонд універсальний за змістом.
Обмінний та резервний фонди знаходяться у веденні відділу формування документного фонду.

Фонд рідкісних і цінних видань

До складу цього фонду входять друковані видання російською, українською та іноземними мовами, видані до 1924 р., а також колекції рукописів, книг з автографами,  мініатюрних видань. Фонд включає книги, брошури, журнали, карти, образотворчі видання.

Склад фонду відображено у каталогах і картотеках відділу рідкісних і цінних видань та частково в електронному каталозі бібліотеки. Користуватися фондом можливо лише у читальному залі відділу рідкісних і цінних видань (3-й поверх).

Всі новини
29.05.2021
(for.lib.kherson.ua)
Типи умовних речень в англійській мові
29.05.2021
(biblio.lib.kherson.ua)
Гайда до бібліотеки за «морськими» книжками
28.05.2021
 
Бібліотека сприяє підвищенню рівня професійних знань медичних спеціалістів
27.05.2021
 
Відбувся літературний квест «Люби, вивчай, знай…»
27.05.2021
 
Учениця з Канади розповіла херсонцям про навчання за кордоном
27.05.2021
(biblio.lib.kherson.ua)
Реклама як свідок епохи
26.05.2021
 
Електронна пошта – ваша адреса в інтернет-просторі
26.05.2021
 
Бібліотека від «А» до «Я»
26.05.2021
 
Відбулося урочисте відкриття сортувального центру в Херсоні
26.05.2021
(art.lib.kherson.ua)
Натюрморти Карен О'Ніл – справжній подих літа...

Календар подій

     12
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31      
Бібліотека працює:
з 9:00 до 18:00
п'ятниця – вихідний день
останній понеділок місяця –
санітарний день