This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-05-27. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
27.05.2021

ВОІВ: нові/оновлені ресурси PCT

Нова функція для новачків в РСТ

Нещодавно було створено спеціальну позначку для входження на вебсайт РСТ, адаптовану до потреб людей, які не знайомі з РСТ. На головній сторінці «нового користувача» наявна інформація про те, де знайти допомогу, а також посилання на:

  • коротке оглядове відео про РСТ;
  • короткий опис того, як працює РСТ;
  • відео, що знайомлять з РСТ та висвітлюють основи РСТ;
  • поширені питання про РСТ;
  • безкоштовний вступний курс дистанційного навчання щодо РСТ; а також
  • щорічний огляд PCT, який містить останні статистичні дані про те, як використовується система PCT.

Всю цю інформацію можна знайти за адресою: 

https://www.wipo.int/pct/en/users/index.html

Крім того, вона доступна за посиланням у верхній частині стартової сторінки РСТ (https://www.wipo.int/pct/en/), що має назву «Ви новачок у РСТ?»

Інформацію іншими мовами, крім англійської, можна вибрати із спадного списку мов у верхній частині сторінки.

Записи вебінарів

WIPO ST.26

Доступний запис вебінару під назвою «WIPO ST.26: Знайомство», який відбувся 21 квітня 2021 року; Ви можете прослухати запис, якщо зазначите своє ім’я та адресу електронної пошти, та отримати доступ до PDF-версії презентації за адресою:

https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=62848

WIPO Sequence

Доступний запис вебінару під назвою «Інструмент WIPO Sequence», який відбувся 28 квітня 2021 року; Ви можете прослухати запис, якщо зазначите своє ім’я та адресу електронної пошти за адресою:

https://register.gotowebinar.com/recording/3219217628630498575

Огляд ePCT, подання та управління міжнародними заявками

Доступний запис вебінару під назвою «Огляд ePCT, подання та управління міжнародними заявками», який відбувся 11 травня 2021 року; Ви можете прослухати запис, якщо зазначите своє ім’я та адресу електронної пошти та отримати доступ до PDF-версії презентації за адресою:

https://www.wipo.int/pct/en/seminar/webinars/index.html

Звіти про якість

Слід нагадати, що міжнародні пошукові органи та органи міжнародної попередньої експертизи подають щорічні звіти про системи управління якістю, які були впроваджені для їх роботи в якості міжнародних органів.1 Звіти за 2020 рік тепер доступні за адресою:

https://www.wipo.int/pct/en/quality/authorities.html

  1. Згідно з параграфами 21.26 та 21.27 Інструкції до PCT з проведення міжнародного пошуку та міжнародної попередньої експертизи ( https://www.wipo.int/pct/en/texts/gdlines.html ).

 

Джерело інформації: PCT Newsletter №5/2021

25.05.2021

Відбулося третє засідання Цільової групи з мінімуму документації РСТ за участю представників Укрпатенту 

У період з 17 по 21 травня 2021 року у режимі відеоконференції відбулося третє засідання Цільової групи з мінімуму документації РСТ (Цільова група). У засіданні Цільової групи взяли участь 18 делегацій, а саме 14 відомств, що мають статуси Міжнародного пошукового органу (МПО), Всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO) та 3 відомства у якості спостерігачів (відомства Франції, Німеччини та Великобританії). До участі у зазначеному заході долучилися і працівники Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент): директор з питань права та адміністрування державних реєстрів Марія Василенко, начальник відділу контролю якості та удосконалення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та ТІМ Олена Данилова, начальник відділу патентної інформації Оксана Пархета та професіонал з інтелектуальної власності відділу патентної інформації Світлана Жайворонок від відділення нормативно-інформаційного забезпечення.

Цільова група, заснована у 2005 році Засіданням міжнародних органів у рамках РСТ для всебічного аналізу мінімуму документації РСТ та розгляду питань, що стосуються патентної документації і непатентної літератури, охоплюючи також бази даних традиційних знань, здійснює свою діяльність згідно з планом, який прийнятий на початку 2017 року Засіданням міжнародних органів у рамках РСТ. У цьому плані перед Цільовою групою поставлено чотири цілі, позначені як «А», «В», «С» і «D» (додаток до документа PCT/MIA/24/4). Європейське патентне відомство (ЄПВ) здійснює керівництво діяльністю щодо досягнення цілей А, В і С, діяльність щодо досягнення цілі D координується Відомством США з патентів та торговельних знаків (ВПТЗ США). Ціль А досягнуто вже в останньому кварталі 2017 року. З 2018 року Цільова група працює над досягненням цілей B, C і D.  

У межах даного засідання згідно з планом роботи, спрямованим на досягнення визначених цілей, розглядалися питання щодо:

  • визначення технічних вимог та вимог щодо доступності даних про патенти та корисні моделі, включаючи бібліографічні та текстові компоненти цих даних;
  • визначення критеріїв і стандартів, які будуть використовуватися для аналізу, поповнення та ведення фондів відомостей про рівень техніки, заснованих на непатентній літературі і традиційних знаннях;
  • досягнення консенсусу щодо розширення положень Стандарту ВОІВ ST.37 "Рекомендації щодо відомчого досьє опублікованих патентних документів" для забезпечення більш ефективного опису змісту патентних фондів і фондів корисних моделей, що входять до складу мінімуму документації PCT, а також щодо крайнього терміну набрання чинності новими технічними вимогами і вимогами до доступу.

Робота у напрямку досягнення зазначених цілей охоплює також питання технічного характеру щодо можливості забезпечення відомствами відповідності їх патентних колекцій встановленим вимогам та критеріям якості, з метою розширення можливостей пошуку та спрощення обміну даними, строків забезпечення виконання вимог, а також пропозицій щодо внесення змін до офіційних текстів документів РСТ, а саме, до Правил 34 та 36 Інструкції до РСТ.

 

 

 

 

 

 

 

24.05.2021

Апеляційна палата - актуалізовано графік засідань

Актуалізовано графік проведення засідань колегій Апеляційної палати з розгляду заперечень, заяв.

21.05.2021

24 травня - спільний вебінар ITIF та Geneva Network на тему значення ІВ для виходу з пандемії

24 травня 2021 року Information Technology & Innovation Foundation (ITIF, США) спільно з Geneva Network (Англія) запрошують до участі у вебінарі, який буде присвячено ролі інтелектуальної власності (ІВ) в завершенні пандемії COVID-19 у світі. Початок заходу - о 9-00 EDT (16-00 за київським часом).

В заході візьме участь Девід Каппос, колишній директор Патентного відомства США (USPTO), а також керівники центрів інновацій, охорони здоров'я та соціальної політики з Індії та Малайзії. У фокусі обговорення - роль прав ІВ у R&D для вакцинування та терапії, масовому виробництві та забезпеченні більш швидкого доступу для країн, що розвиваються, а також для попередження пандемій у майбутньому. Тривалість вебінару - 1 година.

Долучитися до заходу
 

 

20.05.2021

ЄПВ: визначено фіналістів European Inventor Award 2021

Європейське патентне відомство (ЄПВ) повідомляє про завершення чергового етапу конкурсу European Inventor Award 2021. Відомство визначило 15 фіналістів, серед яких індивідуальні винахідники і колективи новаторів.

Фіналісти 2021 року представляють наступні країни: Австрія, Китай, Данія, Франція, Німеччина, Індія, Італія, Нідерланди, Норвегія, Сербія, Іспанія, Швейцарія, Швеція, Велика Британія та США. Розробки новаторів належать до багатьох сфер: від діагностики та ультразвукових досліджень до біометрії, стійкого виробництва пластику та захисту дикої природи. Детальний список фіналістів наведений на сайті ЄПВ

Нагадуємо, імена переможців European Inventor Award 2021 будуть оприлюдені під час урочистої церемонії, яка відбудеться 17 червня 2021 року (початок заходу о 19-00 за центральноєвропейським часом). Нагороди буде розподілено за п'ятьма номінаціями: "Industry", "Research", "Non-EPO countries", "SMEs" та "Lifetime achievement". Переможця у шостій категорії "PopularPrize" аудиторія визначить самостійно.

Як ми повідомляли раніше, в 2021 році захід вперше відбудеться у цифровому онлайн-форматі. Нагадаємо, у 2020 році захід не відбувся через пандемію і був перенесений на наступний рік.

Переможці European Inventor Award 2019

 

 

 


 

20.05.2021

Фахівці Укрпатенту взяли участь у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Цифровізація»

19 травня 2021 року фахівці відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) на чолі з директором з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту Данилом Цьвоком взяли участь у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Цифровізація». 

З 17 по 19 травня учасники заходу мали можливість обговорити цифрову трансформацію України, а також дізнатися про нові ініціативи та продукти в державному діджиталі. Як зазначалося під час форуму, цифрова трансформація - це не тільки перенесення державних послуг в онлайн, а й цифровізація усіх державних процесів. Її ідея полягає в тому, щоб максимальна кількість сфер життя українців були оцифровані для зручної комунікації громадян з державою, громадян між собою та бізнесом. 

У процесі панельної дискусії «Україна – новий ІТ-хаб Європи» спікери торкались і питання інтелектуальної власності. Було підкреслено важливість створення умов розвитку інтелектуального продукту саме в Україні, також зазначено, що максимальний захист правовласників за рахунок реєстрації охоронних документів в українській юрисдикції сприятиме притоку інвестицій в інноваційні продукти. В цьому розрізі консолідація зусиль цифровізації та інтелектуальної власності не тільки сприятиме інноваційному розвитку в Україні, а й матиме реальний економічний ефект для капіталу країни у ВВП.

Загалом впродовж трьох днів на форумі було обговорено такі теми: 

  • Потенціал та пріоритети цифрової грамотності та освіти, системи е-школи;
  • Перехід до режиму paperless та заборона вимагати паперові документи;
  • Цифровізація промисловості та компаній, створення можливостей для розвитку розумних міст та покращення природоохоронної сфери;
  • Розвиток цифровізації та відповідної інфраструктури у регіонах, забезпечення швидкісного інтернету; міжнародна та державна підтримка цих процесів;
  • Рівний цифровий доступ широких верств суспільства;
  • Кібербезпека та розвиток системи захисту персональних даних українців.

Більше про форум можна дізнатися на офіційному сайті 

 

 

 

 

 

19.05.2021

«Весняна школа молодого науковця» від МОН за участю Укрпатенту

Четвертий рік поспіль за ініціативи Ради молодих учених при МОН України проводиться «Весняна школа молодого науковця» для провідних фахівців різних спеціальностей. Тематичним спрямуванням цьогорічної Весняної школи визначено «Інноваційно-науковий простір дослідника ХХІ сторіччя». Протягом 5 днів, з 17 по 21 травня 2021 року, 12 слухачів школи, обрані серед молодих науковців (докторів та кандидатів наук) опановують програму від 5 професійних лекторів. Програма складається з теоретичної та практичної частин.
 
Під час другого дня «Весняної школи молодого науковця» з лекцією на тему «Політика в сфері інтелектуальної власності та перспективи комерціалізації результатів наукових досліджень в Україні» виступила доктор юридичних наук, начальник відділу навчальних програм та забезпечення просвітницьких заходів відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) Ольга Кулініч.
 
Під час доповіді було розглянуто міжнародну та національну систему охорони інтелектуальної власності (ІВ), основні напрями політики в сфері ІВ на національному рівні. Також в центрі уваги були проєкти Всесвітньої організації інтелектуальної власності в Україні:

  • Національний навчальний центр інтелектуальної власності (ІР Academy);
  • Мережа центрів підтримки технологій та інновацій (TISCs);
  • Центр посередництва з урегулювання спорів у сфері інтелектуальної власності (IP Mediation Centre).

Особливу увагу аудиторії привернули питання, пов’язані з локальною політикою в сфері ІВ у закладах освіти, які є особливо актуальними в науковому середовищі. Зокрема, йшлося про розподіл прав на службові твори, моральне та матеріальне заохочення наукової діяльності, комерціалізацію результатів наукових досліджень у закладах вищої освіти та ін.

 

 


 

19.05.2021

Презентовано видання «IP освіта впродовж життя: магістерські програми та онлайн-курси у зарубіжних країнах»

Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) повідомляє про нове видання «IP освіта впродовж життя: магістерські програми та онлайн-курси у зарубіжних країнах», доступне на платформі Creative Academy відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту.
 
Видання містить інформацію про курси та програми, які дозволяють здобути базові знання про інтелектуальну власність (ІВ), підвищити рівень кваліфікації та сприяють поглибленню знань з ІВ в онлайн-режимі. Наведено дані про магістерські програми, центри онлайн-навчання міжнародних організацій та патентних відомств, курси від університетів та освітніх центрів, онлайн-платформи навчання.
 
Видання «IP освіта впродовж життя: магістерські програми та онлайн-курси у зарубіжних країнах» розміщено у розділі Бібліотека на сайті Creative Academy, прямий доступ за посиланням.

 

 

 

 

Новини

27 травня 2021
ВОІВ: нові/оновлені ресурси PCT
25 травня 2021
Відбулося третє засідання Цільової групи з мінімуму документації РСТ за участю представників Укрпатенту 
24 травня 2021
Апеляційна палата - актуалізовано графік засідань
21 травня 2021
24 травня - спільний вебінар ITIF та Geneva Network на тему значення ІВ для виходу з пандемії
20 травня 2021
ЄПВ: визначено фіналістів European Inventor Award 2021
Усі новини
Популярне на сайті

Початок роботи Комісії «Україна»

Шановні заявники та представники! Укрпатент повідомляє про початок роботи Комісії щодо погодження питань про внесення позначення, що містить офіційну назву держави «Україна» до знака для товарів і послуг.

Перше засідання Комісії відбудеться 20 квітня 2021 р. На розгляд засідання Комісії винесено 18 клопотань заявників. З їх переліком можна ознайомитися за посиланням.

Детальніше
Корисно знати

Початок роботи Апеляційної палати

Шановні заявники та представники! Укрпатент повідомляє про початок роботи Апеляційної палати. Перше засідання відбудеться 20 квітня 2021 року.  Графік засідань Апеляційної палати доступний на сайті Укрпатенту у розділі «Апеляційна палата» за посиланням. У цьому ж розділі розміщені рішення Апеляційної палати та інші відомості щодо її діяльності.

Детальніше
Головна подія

12 квітня , 2021

Повідомлення

Щодо актуалізації відомостей про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених).

Детальніше

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Квітень 2020 Квітень 2021

Винаходи

224
318

Корисні моделі

271
324

Промислові зразки

114
134

Торговельні марки

3530
3664

Усього надійшло

3139
4440
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

27

Травня , 2021

На цей день подій не заплановано

Всі події