This version of the page http://ford.ua/novyny-9 (40.118.102.46) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-04-17. The original page over time could change.
Ford Ukraine - Система попередження виїзду на зустрічну смугу

Система попередження виїзду на зустрічну смугу

КЕЛЬН, Німеччина, 6 серпня 2018 р. ‑ Небагато помилок мають настільки жахливі наслідки, як виїзд автомобіля на зустрічну смугу руху. Щоб допомогти вберегтися від найбільшого жаху кожного водія, Ford представив у цілком оновленій моделі Focus технологію попередження про виїзд на зустрічну смугу Wrong Way Alert.

 
Через те, що у разі зіткнення швидкості обох автомобілів поєднуються, аварії внаслідок виїзду на зустрічну смугу дуже часто призводять до тяжких травм і загибелі людей.
 
У деяких мовах це явище породило термін «водій-примара»: «Geisterfahrer» німецькою, «spookrijder» голландською і «conducteur fantome» французькою. Протягом 2016 року німецькі радіостанції 2200 разів переривали програми попередженнями про небезпечний виїзд водіїв на зустрічну смугу.*
 
«Результати подібних аварій можуть бути жахливими. Водій, який втомився, збився з дороги через погане розташування дорожніх знаків або мусить керувати автомобілем у негоду, може неправильно повернути, і лише після цього раптово виявити, що він сам та інші люди на дорозі опинилися у реальній небезпеці», — заявив Жан Гестен (JanGuesten), інженер із розробки технологій допомоги водіям європейського підрозділу Ford.
 
Подивитися, як працює ця технологія, можна тут: https://youtu.be/V-au9oHm7xY.
 
Технологія попередження про виїзд на зустрічну смугу руху Wrong Way Alert ґрунтується на вже впровадженій Ford технології розпізнавання дорожніх знаків Traffic Sign Recognition, яка використовує інформацію системи GPS з бортової навігаційної системи для визначення місцезнаходження автомобіля, а також направлену вперед вмонтовану у вітрове скло камеру, щоб розпізнавати важливі знаки, як-от вимоги обмеження швидкості, та показувати їх водієві на передній панелі або відображати через систему індикації на вітровому склі. У ситуаціях, коли водій проїздить два знаки «в’їзд заборонено», розташовані з будь-якої сторони під’їзної дороги, на шляху до автостради чи автомагістралі, система попередження про виїзд на зустрічну смугу подає звуковий попереджувальний сигнал і показує водієві червоний символ «В’їзд заборонено» і повідомлення «Перевірте напрямок руху».
 
Нову технологію, яку в першу чергу було запропоновано клієнтам у Австрії, Німеччині та Швейцарії, Fordвипробував на тестовій трасі в Ломмелі (Бельгія), використовуючи знаки «в’їзд заборонено» на під’їзних дорогах. Щоб протестувати поведінку системи на більш різноманітних варіантах розв’язок, камеру системи було змонтовано перед монітором комп’ютера, на якій відображалося віртуальне дорожнє оточення, створене на основі реальних даних із системи GPS.
 
Система Wrong Way Alert належить до цілої серії інноваційних технологій підвищення впевненості водіння, що пропонуються у моделі Focus, і охоплюють функції автоматичного гальмування, коли автомобіль розпізнає потенційний ризик наїзду на пішоходів або велосипедистів, а також допомоги водієві в об’їзді виявленої попереду перешкоди. Камера заднього виду забезпечує кут огляду 180 % під час виїзду заднім ходом з місця паркування або з гаражу.
 
 
* «Водій-примара: Поради в разі небезпеки» (2017)