Новости от 20minut.ua https://zt.20minut.ua Новости от 20minut.ua 2021-03-07T12:49:40+02:00 Новости от 20minut.ua https://zt.20minut.ua/img/header/logo100.gif https://zt.20minut.ua Яка «ціна» мінування школи/університету/будівлі суду? https://zt.20minut.ua/Kryminal/yaka-tsina-minuvannya-shkoliuniversitetubudivli-sudu-11233086.html b3cea1fee0c39df899668092eeee879c 2021-03-05T16:55:00+02:00 Та народні обранці вирішили внести зміни до неї. Почнемо з того, якою є стаття ЗАРАЗ Частина 1️⃣ Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Частина 2️⃣ Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років. Що буде ТЕПЕР? (у разі підписання закону Президентом України) Частину 2 статті 259 КК України викладуть у новій редакції та встановлять кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності, зокрема, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали: 🔸 критично важливі об’єкти інфраструктури; 🔹 будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади; 🔸 заклади охорони здоров’я; 🔹 заклади освіти. Тобто, зірване судове засідання, уроки у школі старшокласниками тощо відтепер «коштуватимуть» більше – ВІД 4 ДО 8 РОКІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ, адже тепер такі дії становлять кваліфікований склад кримінального правопорушення. Що таке «критично важливі об’єкти інфраструктури»? Для цілей закону цей термін вживається в значенні, визначеному в Законі України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (про що буде зазначено у примітці, якою доповнять статтю). Критично важливі об’єкти інфраструктури (або об’єкти критичної інфраструктури) - підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, діяльність яких безпосередньо пов’язана з технологічними процесами та/або наданням послуг, що мають велике значення для економіки та промисловості, функціонування суспільства та безпеки населення, виведення з ладу або порушення функціонування яких може справити негативний вплив на стан національної безпеки і оборони України, навколишнього природного середовища, заподіяти майнову шкоду та/або становити загрозу для життя і здоров’я людей (пункт 16 частини 1 статті 1 Закону). Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В. «Адвокат Права» ​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах Telegram Facebook  Instagram 
This version of the page http://zt.20minut.ua/rss (31.41.220.94) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-03-07. The original page over time could change.
Яка «ціна» мінування школи/університету/будівлі суду?

Яка «ціна» мінування школи/університету/будівлі суду?

Автор:

20 хвилин (Житомир)

Від 2 до 6 років – саме такої кари у виді позбавлення волі зазнають ті, хто вирішив пошуткувати про мінування. Це стаття 259 КК України.

Та народні обранці вирішили внести зміни до неї.

Почнемо з того, якою є стаття ЗАРАЗ

Частина 1️⃣ Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

Частина 2️⃣ Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

Що буде ТЕПЕР?

(у разі підписання закону Президентом України)

Частину 2 статті 259 КК України викладуть у новій редакції та встановлять кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності, зокрема, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали:

🔸 критично важливі об’єкти інфраструктури;

🔹 будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади;

🔸 заклади охорони здоров’я;

🔹 заклади освіти.

Тобто, зірване судове засідання, уроки у школі старшокласниками тощо відтепер «коштуватимуть» більше – ВІД 4 ДО 8 РОКІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ, адже тепер такі дії становлять кваліфікований склад кримінального правопорушення.

Що таке «критично важливі об’єкти інфраструктури»?

Для цілей закону цей термін вживається в значенні, визначеному в Законі України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (про що буде зазначено у примітці, якою доповнять статтю).

Критично важливі об’єкти інфраструктури (або об’єкти критичної інфраструктури) - підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, діяльність яких безпосередньо пов’язана з технологічними процесами та/або наданням послуг, що мають велике значення для економіки та промисловості, функціонування суспільства та безпеки населення, виведення з ладу або порушення функціонування яких може справити негативний вплив на стан національної безпеки і оборони України, навколишнього природного середовища, заподіяти майнову шкоду та/або становити загрозу для життя і здоров’я людей (пункт 16 частини 1 статті 1 Закону).

Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В. «Адвокат Права»

​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

  • Telegram
  • Facebook 
  • Instagram 
]]> У Житомирі 21-річний чоловік побив і відібрав телефон у перехожого https://zt.20minut.ua/Kryminal/u-zhitomiri-21-richniy-cholovik-pobiv-i-vidibrav-telefon-u-perehozhogo-11233079.html f35ebc97a39adc1e47e95f9bbb403bb4 2021-03-05T16:40:00+02:00 Поліцейські встановили причетного до пограбування та нині у рамках досудового розслідування з’ясовують всі обставини, - повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області. За словами заявника, 29-річного жителя обласного центру, вночі він присів на одну з лавок поблизу під’їзду багатоповерхівки. У цей час до нього підійшов незнайомий хлопець, розпочав розмову, у ході якої між ними зав’язався конфлікт. У результаті молодик кілька разів ударив опонента та відібрав у нього мобільний телефон вартістю близько 7 тисяч гривень. З’ясовуючи обставини події, оперативники карного розшуку опитали місцевих жителів та провели низку інших заходів. У результаті встановили, що правопорушення вчинив 21-річний житомирянин, який проживає неподалік місця події. У нього й вилучили чужий ґаджет. Нині триває подальше встановлення всіх обставин у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 186 (Грабіж) КК України. Відтак парубку може загрожувати ув’язнення строком від 4 до 6 років. ​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах Telegram Facebook  Instagram 
У Житомирі 21-річний чоловік побив і відібрав телефон у перехожого

У Житомирі 21-річний чоловік побив і відібрав телефон у перехожого

Автор:

20 хвилин (Житомир)

Уночі 4 березня у дворі багатоповерхівки невідомий відібрав у житомирянина мобільний телефон.

Поліцейські встановили причетного до пограбування та нині у рамках досудового розслідування з’ясовують всі обставини, - повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

За словами заявника, 29-річного жителя обласного центру, вночі він присів на одну з лавок поблизу під’їзду багатоповерхівки. У цей час до нього підійшов незнайомий хлопець, розпочав розмову, у ході якої між ними зав’язався конфлікт. У результаті молодик кілька разів ударив опонента та відібрав у нього мобільний телефон вартістю близько 7 тисяч гривень.

З’ясовуючи обставини події, оперативники карного розшуку опитали місцевих жителів та провели низку інших заходів. У результаті встановили, що правопорушення вчинив 21-річний житомирянин, який проживає неподалік місця події. У нього й вилучили чужий ґаджет.

Нині триває подальше встановлення всіх обставин у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 186 (Грабіж) КК України. Відтак парубку може загрожувати ув’язнення строком від 4 до 6 років.

​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

  • Telegram
  • Facebook 
  • Instagram 
]]>
УВАГА! У Житомирі шахраї прикидаються кіллерами і вимагають гроші https://zt.20minut.ua/Podii/uvaga-u-zhitomiri-shahrayi-prikidayutsya-killerami-i-vimagayut-groshi-11233241.html fef1a33fe3fc7b330f803014ea57d329 2021-03-05T16:39:00+02:00 УВАГА! Діють шахраї. Кому прийде аналогічна інформація – не звертайте на неї уваги. Це працюють злодії. Інформація перевірена! Житомирянин отримав повідомлення від шахраїв про те, що його нібито «замовили». У повідомленні, яке написав псевдокіллер чоловіку, він розповідає про данні, якими він володіє та про те, яким способом він має вбити жертву. Мета шантажу у тому, що кіллер вимагає гроші за те, аби жертва залишилася в живих.    «День добрый. Пишу тебе сразу по существу и подробно. На одной из досок объявлений, я размещал свои темы о том, что ищу работу киллера и другую разовую работу. Это мой дополнительный доход в тяжкие времена, кидать на предоплату таких горе заказчиков(совесть даже не мучает). Неделю назад, на меня вышел человек. Так вот, убрать тебя заказчик попросил деликатно. Не так что подойти и пулю в лоб или перо между 7 и 8 ребром, а он попросил инсценировать случай по его инструкции. Мы с ним договорились на том, что я сделаю вид, будто я курьер доставлю тебе документы (предварительно созвонившись с тобой)при этом во время передачи конверта я должен скрытно уколоть тебя шприцом (специальной конструкции который автоматически вводит препарат на подобии дротиков с транквилизаторами(инструкцию по его изготовлению он тоже скинул). В шприце должен быть квадеверин(где его достать он тоже подсказал). Два дня на созвоне с ним были, а теперь я по легенде должен уже идти тебя гасить, сроки подходят. Я разумеется ничего такого делать не хочу и не буду, а вот информацию подумываю тебе слить. В конце концов, он заплатил мне аванс 1000$ и ещё 1500$ обещал через 2 дня после исполнения заказа(в течении 48-ми часов проявляются симптомы, причем довольно таки мучительные (я загуглил)). Я уверен, что когда он поймёт, что я его киданул, то он продолжит поиски, потому что объявлений подобных в интернете очень много и я не думаю, что все те люди, кто их пишет, заведомо хотят, как и я получить предоплату и всё. Не исключено, что он найдёт, что искал и тогда у тебя как минимум будет проблема. Значит так. Что у меня есть. Есть выше упомянутый архив с файлами, инфа про твою жизнь и повадки... короче заказчик подготовленный... такое ощущение, что он с тобой живет... судя по материалам. Есть скрин оплаты через укрсиббанк, что он мне переводил деньги(при наличии данных -сумма, дата, время, банк, и последние 4 цифры карты, органам не составит труда определить владельца счета). У меня есть его почта и телеграмм (левые, но не исключено, что IP адрес его настоящий), номер телефона не исключено что симка левая, но если он вставлял её в свой аппарат, то его по Imei можно будет установить легко), а главное, я записал на диктофон, наши все разговоры (мой голос через модулятор так что я не переживаю за себя). Ты по голосу его возможно узнаешь, в любом случае это всё железобетонные улики. На основании этого, можно смело завести дело и плодотворно расследовать. Времени в запасе нет, пока этот тип другого киллера искать будет. Если у тебя появилась мысль меня самого, с визгом и возмущением слить ментам, чтобы они через меня искали заказчика, то сразу оговорюсь, я об анонимности позаботился, в интернет захожу с помощью TOR-браузера+VPN, всё это добро у меня на флешке, портабельное, в интернет-кафе с бесплатным Wi-Fi близлежащего института где нет камер+ очками и маской сейчас никого не удивишь. Телефон и симка одноразовые. Так что, бессмысленно. Если тебе есть до всего этого дело, то моё намерение простое: я хочу продать тебе вышеуказанную информацию за 1000$, или за 500$ один телеграмм аккаунт с перепиской но без скрина оплаты (он сразу удалил , но я успел заскринить), себя я этим не деанонимирую, да и ментам на таких как я насрать(ибо почти благое дело), а вот заказчика цапнуть они захотят как бульдог кролика. Сегодня 05.03 с ним договорились на 18:30 созвон, что бы я отчитался о готовности, если к этому времени пройдет оплата, сможешь сам с ним пообщаться. В любом случае я жду от тебя реакции до 9:00 завтрашнего дня, после я предложу заказчику выкупить эту информацию у меня за 1000$ и не исключено что начнет заметать следы (банковская карта, сим, телефон и т.д)и после вся информация станет не актуальной для тебя и органов. В любом случае я в минусе не останусь. Оплата на криптокошелек monero. Как только увижу изменение баланса на кошельке сразу таким же способом бросаю тебе инфу (500$ только данные для входа в телеграмм аккаунт, 1000$ вся имеющееся информация(архив, телеграмм, номер телефона, скрин оплаты, email, запись разговора) но с другого номера. В зависимости какая сумма отобразиться на балансе такую инфу и скину. Адрес кошелька 47oXFLDSuKQNBsXw4fY4uL2JFQP5JFGayaJb1MaJtpNcLDcbZXMaXRGFn3ZZMhsq918WYQEJ82EssNc3Ajj5QjKZUS4FyWj как оплатить подскажет Google.“пополнить кошелек monero” или “обменник visa MasterCard uah на monero”, хотя я думаю ты и так все отлично знаешь... и можешь битками разменять... записка уничтожиться завтра в 09:00 так что скопируй данные. Думаю, я ответил на все интересующие тебя вопросы. Жду оплату», - йдеться в повідомленні від шахраїв. Будьте обачними та не довіряйте подібним повідомленням!
УВАГА! У Житомирі шахраї прикидаються кіллерами і вимагають гроші

УВАГА! У Житомирі шахраї прикидаються кіллерами і вимагають гроші

Автор:

20 хвилин (Житомир)

Кому прийде аналогічна інформація – не звертайте на неї уваги. Це працюють злодії. Інформація перевірена!

УВАГА! Діють шахраї. Кому прийде аналогічна інформація – не звертайте на неї уваги. Це працюють злодії. Інформація перевірена!

Житомирянин отримав повідомлення від шахраїв про те, що його нібито «замовили». У повідомленні, яке написав псевдокіллер чоловіку, він розповідає про данні, якими він володіє та про те, яким способом він має вбити жертву. Мета шантажу у тому, що кіллер вимагає гроші за те, аби жертва залишилася в живих.   

«День добрый. Пишу тебе сразу по существу и подробно. На одной из досок объявлений, я размещал свои темы о том, что ищу работу киллера и другую разовую работу. Это мой дополнительный доход в тяжкие времена, кидать на предоплату таких горе заказчиков(совесть даже не мучает). Неделю назад, на меня вышел человек.

Так вот, убрать тебя заказчик попросил деликатно. Не так что подойти и пулю в лоб или перо между 7 и 8 ребром, а он попросил инсценировать случай по его инструкции.

Мы с ним договорились на том, что я сделаю вид, будто я курьер доставлю тебе документы (предварительно созвонившись с тобой)при этом во время передачи конверта я должен скрытно уколоть тебя шприцом (специальной конструкции который автоматически вводит препарат на подобии дротиков с транквилизаторами(инструкцию по его изготовлению он тоже скинул). В шприце должен быть квадеверин(где его достать он тоже подсказал). Два дня на созвоне с ним были, а теперь я по легенде должен уже идти тебя гасить, сроки подходят.

Я разумеется ничего такого делать не хочу и не буду, а вот информацию подумываю тебе слить. В конце концов, он заплатил мне аванс 1000$ и ещё 1500$ обещал через 2 дня после исполнения заказа(в течении 48-ми часов проявляются симптомы, причем довольно таки мучительные (я загуглил)). Я уверен, что когда он поймёт, что я его киданул, то он продолжит поиски, потому что объявлений подобных в интернете очень много и я не думаю, что все те люди, кто их пишет, заведомо хотят, как и я получить предоплату и всё. Не исключено, что он найдёт, что искал и тогда у тебя как минимум будет проблема.

Значит так. Что у меня есть. Есть выше упомянутый архив с файлами, инфа про твою жизнь и повадки... короче заказчик подготовленный... такое ощущение, что он с тобой живет... судя по материалам. Есть скрин оплаты через укрсиббанк, что он мне переводил деньги(при наличии данных -сумма, дата, время, банк, и последние 4 цифры карты, органам не составит труда определить владельца счета). У меня есть его почта и телеграмм (левые, но не исключено, что IP адрес его настоящий), номер телефона не исключено что симка левая, но если он вставлял её в свой аппарат, то его по Imei можно будет установить легко), а главное, я записал на диктофон, наши все разговоры (мой голос через модулятор так что я не переживаю за себя). Ты по голосу его возможно узнаешь, в любом случае это всё железобетонные улики.

На основании этого, можно смело завести дело и плодотворно расследовать. Времени в запасе нет, пока этот тип другого киллера искать будет. Если у тебя появилась мысль меня самого, с визгом и возмущением слить ментам, чтобы они через меня искали заказчика, то сразу оговорюсь, я об анонимности позаботился, в интернет захожу с помощью TOR-браузера+VPN, всё это добро у меня на флешке, портабельное, в интернет-кафе с бесплатным Wi-Fi близлежащего института где нет камер+ очками и маской сейчас никого не удивишь. Телефон и симка одноразовые. Так что, бессмысленно.

Если тебе есть до всего этого дело, то моё намерение простое: я хочу продать тебе вышеуказанную информацию за 1000$, или за 500$ один телеграмм аккаунт с перепиской но без скрина оплаты (он сразу удалил , но я успел заскринить), себя я этим не деанонимирую, да и ментам на таких как я насрать(ибо почти благое дело), а вот заказчика цапнуть они захотят как бульдог кролика.

Сегодня 05.03 с ним договорились на 18:30 созвон, что бы я отчитался о готовности, если к этому времени пройдет оплата, сможешь сам с ним пообщаться. В любом случае я жду от тебя реакции до 9:00 завтрашнего дня, после я предложу заказчику выкупить эту информацию у меня за 1000$ и не исключено что начнет заметать следы (банковская карта, сим, телефон и т.д)и после вся информация станет не актуальной для тебя и органов. В любом случае я в минусе не останусь.

Оплата на криптокошелек monero.

Как только увижу изменение баланса на кошельке сразу таким же способом бросаю тебе инфу (500$ только данные для входа в телеграмм аккаунт, 1000$ вся имеющееся информация(архив, телеграмм, номер телефона, скрин оплаты, email, запись разговора) но с другого номера. В зависимости какая сумма отобразиться на балансе такую инфу и скину.

Адрес кошелька

47oXFLDSuKQNBsXw4fY4uL2JFQP5JFGayaJb1MaJtpNcLDcbZXMaXRGFn3ZZMhsq918WYQEJ82EssNc3Ajj5QjKZUS4FyWj

как оплатить подскажет Google.“пополнить кошелек monero” или “обменник visa MasterCard uah на monero”, хотя я думаю ты и так все отлично знаешь... и можешь битками разменять... записка уничтожиться завтра в 09:00 так что скопируй данные. Думаю, я ответил на все интересующие тебя вопросы. Жду оплату», - йдеться в повідомленні від шахраїв.

Будьте обачними та не довіряйте подібним повідомленням!

]]>
У житомирському гідропарку поліцейські і рятувальники провели профілактичний весняний рейд https://zt.20minut.ua/Podii/u-zhitomirskomu-gidroparku-politseyski-i-ryatuvalniki-proveli-profilak-11233068.html a11ba02da8236f1ff07feca2b9f8f34f 2021-03-05T16:00:00+02:00 Тема бесід із відпочивальниками житомирського парку стосувалась безпеки дорослих і дітей. – Ми об’єднали зусилля з єдиною метою – безпеки громадян у міжсезоння: щоб запобігти надзвичайним подіям під час прогулянок у лісопаркових зонах і поблизу водоймищ, щоб уникнути неприємних ситуацій, пов’язаних із вчиненням різного роду правопорушень, щоб розповісти людям, куди і як звертатись у разі виникнення непередбачуваних ситуацій, - прокоментувала начальниця підрозділу ювенальної превенції ГУНП в області Наталія Гончарук.  Відтак 4 березня поліцейські і рятувальники провели профілактичні бесіди із житомирянами, які прогулювались по алеях Гідропарку. Працівники УДСНС звернули увагу рибалок на небезпеку виходу на тонкий лід. Ювенальні поліцейські поспілкувались із відпочивальниками з дітьми і нагадали про обов’язків нагляд за малолітніми. Також закликали молодь дотримуватись правил безпечної поведінки. Водночас психолог Управління поліції охорони розповів, як не розгубитися і уникнути паніки у разі потрапляння у надзвичайну ситуацію.  Поліцейські закликають громадян до обережності і виваженості у міжсезоння. Пам’ятайте про правила безпечної поведінки і відпочинку на відкритому повітрі та біля водойм. Хай весна буде радісною для всіх і не затьмариться неприємними подіями! Відділ комунікації поліції Житомирської області    
У житомирському гідропарку поліцейські і рятувальники провели профілактичний весняний рейд

У житомирському гідропарку поліцейські і рятувальники провели профілактичний весняний рейд

Автор:

20 хвилин (Житомир)

До спільних превентивних заходів долучились представники підрозділу ювенальної превенції ГУНП, Управління поліції охорони в області та рятувальники регіонального УДСНС.

Тема бесід із відпочивальниками житомирського парку стосувалась безпеки дорослих і дітей.

– Ми об’єднали зусилля з єдиною метою – безпеки громадян у міжсезоння: щоб запобігти надзвичайним подіям під час прогулянок у лісопаркових зонах і поблизу водоймищ, щоб уникнути неприємних ситуацій, пов’язаних із вчиненням різного роду правопорушень, щоб розповісти людям, куди і як звертатись у разі виникнення непередбачуваних ситуацій, - прокоментувала начальниця підрозділу ювенальної превенції ГУНП в області Наталія Гончарук. 

Відтак 4 березня поліцейські і рятувальники провели профілактичні бесіди із житомирянами, які прогулювались по алеях Гідропарку. Працівники УДСНС звернули увагу рибалок на небезпеку виходу на тонкий лід. Ювенальні поліцейські поспілкувались із відпочивальниками з дітьми і нагадали про обов’язків нагляд за малолітніми. Також закликали молодь дотримуватись правил безпечної поведінки.

Водночас психолог Управління поліції охорони розповів, як не розгубитися і уникнути паніки у разі потрапляння у надзвичайну ситуацію. 

Поліцейські закликають громадян до обережності і виваженості у міжсезоння. Пам’ятайте про правила безпечної поведінки і відпочинку на відкритому повітрі та біля водойм. Хай весна буде радісною для всіх і не затьмариться неприємними подіями!

Відділ комунікації поліції Житомирської області

 

 

]]>
8 Березня: свято ніжності і краси чи рівноправ’я? https://zt.20minut.ua/kul-tura/8-bereznya-svyato-nizhnosti-i-krasi-chi-rivnopravya-11232969.html ffa7e8a04496c3a6bcebd73cdef68549 2021-03-05T15:36:00+02:00 Усе почалось, коли на хвилі декомунізації Інститут національної пам’яті запропонував скасувати це державне свято. На сайті президента навіть з’явилась відповідна петиція. Чи потрібне 8 Березня Україні сьогодні? Думки експертів зібрав Центр громадського моніторингу та контролю. Радянський шлейф 8 Березня  Міжнародний жіночий день, який ми відзначаємо 8 березня, з’явився як наслідок жіночих маршів за права. Історики вважають, що все почалось 1908 року в США, де жінки вийшли на вулиці з вимогою рівних умов та оплати праці для чоловіків і жінок. Відтак уже 28 лютого наступного року Штати відзначали Національний жіночий день. У 1910 році німецька активістка Клара Цеткін підхопила американські настрої і запропонувала започаткувати Жіночий день, щоб жінки могли вийти на мітинг і заявити про свої проблеми.  У 1921 році на ІІ Комуністичній жіночій конференції було ухвалено рішення святкувати Міжнародний жіночий день 8 березня на пам’ять про загиблих жінок, які брали участь у демонстрації у Петрограді 23 лютого 1917 року. За словами істориків, відтоді 8 Березня позиціонувалось як свято пролетарок і робітниць. У цей день влада підраховувала досягнення «радянської жінки», яка працювала на рівні з чоловіками.  Характер свята почав змінюватись після 1965 року, коли воно стало офіційним вихідним у Радянському союзі. Поступово день солідарності жінок за рівні права та емансипацію почав перетворюватись на свято «ніжності, краси і весни», а також вшановування матерів. І цей радянський шлейф свята, із тюльпанами і листівками раз на рік, тягнеться до сьогодні.  «Рожево-фіолетовий кіч навколо бренду «свята 8 березня» є частковим відображенням стану усвідомленості українським суспільством питань гендерної рівності. Коли чоловіки на день боротьби жінок за рівні права вважають за доцільне наголосити на жіночій «вродженій ніжності та чарівності» і подарувати оберемок квітів, а жінки, в свою чергу, очікують цього від чоловіків, це свідчить про нерозуміння своїх прав та можливостей у цьому суспільстві зі сторін обох статей», – переконана доктор історичних наук Оксана Кісь. Чого більше: прав чи обов’язків? Попри те, що жінки сьогодні голосують на виборах, можуть вчитись і працювати, гендерні упередження і стереотипи існують і в ХХІ столітті. Досі трапляється поділ на «жіночі» та «чоловічі» професії, дискримінація жінок тощо. Жінок все ще називають «слабкою статтю», «красивою половиною», «символом доброти, ніжності і любові», бажаючи їм «справжнього жіночого щастя».  Відповідно до звіту Світового банку, Україна не дотягує до економічної рівності між жінками і чоловіками. Економічні можливості українок оцінені на 79,4 бали зі 100. Власне, статистика свідчить, що українські чоловіки отримують на 18,6% вищу зарплату, ніж жінки на аналогічній посаді. Крім того, лише 30% керівників компаній є жінками. Цікаво, що вищі бали мають такі мусульманські країни, як Саудівська Аравія, ОАЕ, Туреччина. А очолюють рейтинг Бельгія, Канада, Данія, Франція та Ісландія.  Втім, Україна покращує ситуацію, провадячи гендерну політику. Впродовж останніх років Верховна Рада ухвалила низку законів, спрямованих проти гендерної дискримінації. Зокрема, нещодавно парламент проголосував у першому читанні за декретну відпустку для чоловіків. А два роки тому – за гендерні квоти у партіях. За останній рік зросла частка жінок в ІТ (до 25%), серед ФОПів (до 46,5%), в обороні (до 14%), політиці (до 21% у парламенті) та інших галузях. «Якщо ми говоримо про Україну і про парламент, ми дійсно маємо уже великі успіхи, бо якщо порівнювати з першим скликанням парламенту, то там було 2%, а зараз у нас уже 21% жінок. І це свідчить про хороші зміни в країні», – наголосила заступник голови Верховної Ради Олена Кондратюк.  Від берегинь до борчинь за права Останніми роками 8 березня жінки виходять на марш, щоб заявити про свої проблеми та знайти підтримку. Торік Марш жінок у Києві зібрав понад 3 тисяч осіб, серед яких були активісти, представники бізнесу та міжнародних організацій, правозахисники і депутати обох статей.  Цього року публічні заходи заплановані у Києві, Харкові, Львові, Херсоні, Краматорську, Запоріжжі, Івано-Франківську, Ужгороді, Одесі, Луцьку, Житомирі. За словами організаторів, Марш жінок-2021 присвячений пандемії коронавірусу, тому що «найбільше негативні наслідки пандемії відбилися на жінках». Серед цьогорічних вимог Маршу – ратифікація Стамбульської конвенції, збільшення соцдопомоги матерям, створення безпечних умов праці для жінок, які мають високий ризик зараження  Covid-19, забезпечення доступу до всіх медичних та профілактичних послуг та інші. На думку активісток руху за права жінок, 8 Березня в Україні не слід скасовувати, однак необхідно змінити дискурс його святкування.  «Мені здається важливим збереження вихідного дня 8 березня. Чому? Тому що для багатьох жінок це може бути єдина можливість вийти на марші та інші публічні події, присвячені проблематиці жіночих прав», – вважає журналістка і феміністка Ірина Славінська. Власне, свято, яке 1977 року запровадила ООН, має назву «Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир». Жодних прив’язок до СССР чи жіночої краси у ньому немає, наголошують активістки.      
8 Березня: свято ніжності і краси чи рівноправ’я?

8 Березня: свято ніжності і краси чи рівноправ’я?

Автор:

20 хвилин (Житомир)

Останнім часом весна в Україну приходить разом із дискусіями, чи потрібно святкувати 8 Березня?

Усе почалось, коли на хвилі декомунізації Інститут національної пам’яті запропонував скасувати це державне свято. На сайті президента навіть з’явилась відповідна петиція. Чи потрібне 8 Березня Україні сьогодні? Думки експертів зібрав Центр громадського моніторингу та контролю.

Радянський шлейф 8 Березня 

Міжнародний жіночий день, який ми відзначаємо 8 березня, з’явився як наслідок жіночих маршів за права. Історики вважають, що все почалось 1908 року в США, де жінки вийшли на вулиці з вимогою рівних умов та оплати праці для чоловіків і жінок. Відтак уже 28 лютого наступного року Штати відзначали Національний жіночий день. У 1910 році німецька активістка Клара Цеткін підхопила американські настрої і запропонувала започаткувати Жіночий день, щоб жінки могли вийти на мітинг і заявити про свої проблеми. 

У 1921 році на ІІ Комуністичній жіночій конференції було ухвалено рішення святкувати Міжнародний жіночий день 8 березня на пам’ять про загиблих жінок, які брали участь у демонстрації у Петрограді 23 лютого 1917 року. За словами істориків, відтоді 8 Березня позиціонувалось як свято пролетарок і робітниць. У цей день влада підраховувала досягнення «радянської жінки», яка працювала на рівні з чоловіками. 

Характер свята почав змінюватись після 1965 року, коли воно стало офіційним вихідним у Радянському союзі. Поступово день солідарності жінок за рівні права та емансипацію почав перетворюватись на свято «ніжності, краси і весни», а також вшановування матерів. І цей радянський шлейф свята, із тюльпанами і листівками раз на рік, тягнеться до сьогодні. 

«Рожево-фіолетовий кіч навколо бренду «свята 8 березня» є частковим відображенням стану усвідомленості українським суспільством питань гендерної рівності. Коли чоловіки на день боротьби жінок за рівні права вважають за доцільне наголосити на жіночій «вродженій ніжності та чарівності» і подарувати оберемок квітів, а жінки, в свою чергу, очікують цього від чоловіків, це свідчить про нерозуміння своїх прав та можливостей у цьому суспільстві зі сторін обох статей», – переконана доктор історичних наук Оксана Кісь.

Чого більше: прав чи обов’язків?

Попри те, що жінки сьогодні голосують на виборах, можуть вчитись і працювати, гендерні упередження і стереотипи існують і в ХХІ столітті. Досі трапляється поділ на «жіночі» та «чоловічі» професії, дискримінація жінок тощо. Жінок все ще називають «слабкою статтю», «красивою половиною», «символом доброти, ніжності і любові», бажаючи їм «справжнього жіночого щастя». 

Відповідно до звіту Світового банку, Україна не дотягує до економічної рівності між жінками і чоловіками. Економічні можливості українок оцінені на 79,4 бали зі 100. Власне, статистика свідчить, що українські чоловіки отримують на 18,6% вищу зарплату, ніж жінки на аналогічній посаді. Крім того, лише 30% керівників компаній є жінками.

Цікаво, що вищі бали мають такі мусульманські країни, як Саудівська Аравія, ОАЕ, Туреччина. А очолюють рейтинг Бельгія, Канада, Данія, Франція та Ісландія. 

Втім, Україна покращує ситуацію, провадячи гендерну політику. Впродовж останніх років Верховна Рада ухвалила низку законів, спрямованих проти гендерної дискримінації. Зокрема, нещодавно парламент проголосував у першому читанні за декретну відпустку для чоловіків. А два роки тому – за гендерні квоти у партіях.

За останній рік зросла частка жінок в ІТ (до 25%), серед ФОПів (до 46,5%), в обороні (до 14%), політиці (до 21% у парламенті) та інших галузях.

«Якщо ми говоримо про Україну і про парламент, ми дійсно маємо уже великі успіхи, бо якщо порівнювати з першим скликанням парламенту, то там було 2%, а зараз у нас уже 21% жінок. І це свідчить про хороші зміни в країні», – наголосила заступник голови Верховної Ради Олена Кондратюк. 

Від берегинь до борчинь за права

Останніми роками 8 березня жінки виходять на марш, щоб заявити про свої проблеми та знайти підтримку. Торік Марш жінок у Києві зібрав понад 3 тисяч осіб, серед яких були активісти, представники бізнесу та міжнародних організацій, правозахисники і депутати обох статей. 

Цього року публічні заходи заплановані у Києві, Харкові, Львові, Херсоні, Краматорську, Запоріжжі, Івано-Франківську, Ужгороді, Одесі, Луцьку, Житомирі. За словами організаторів, Марш жінок-2021 присвячений пандемії коронавірусу, тому що «найбільше негативні наслідки пандемії відбилися на жінках».

Серед цьогорічних вимог Маршу – ратифікація Стамбульської конвенції, збільшення соцдопомоги матерям, створення безпечних умов праці для жінок, які мають високий ризик зараження  Covid-19, забезпечення доступу до всіх медичних та профілактичних послуг та інші.

На думку активісток руху за права жінок, 8 Березня в Україні не слід скасовувати, однак необхідно змінити дискурс його святкування. 

«Мені здається важливим збереження вихідного дня 8 березня. Чому? Тому що для багатьох жінок це може бути єдина можливість вийти на марші та інші публічні події, присвячені проблематиці жіночих прав», – вважає журналістка і феміністка Ірина Славінська.

Власне, свято, яке 1977 року запровадила ООН, має назву «Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир». Жодних прив’язок до СССР чи жіночої краси у ньому немає, наголошують активістки.

]]>
У селі Високому на Черняхівщині горів будинок https://zt.20minut.ua/Podii/u-seli-visokomu-na-chernyahivschini-goriv-budinok-11232958.html 14daed62ce244c905306a628255e373c 2021-03-05T15:23:00+02:00 4 березня о 20:38 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в приватному житловому будинку на двох власників в с. Високе Черняхівського району. По прибуттю бійці ДСНС на місці події вже працювала місцева пожежна охорона із с. Високе. Як з’ясувалося, в одному із двох житлових приміщень ніхто не проживав. Вогнем було охоплено дах на площі 60 кв.м. Існувала загроза поширення полум’я всередину житла. Спільними зусиллями о 21:15 пожежу локалізували та о 22:25 ліквідували. Вогнем знищено 40 кв.м покрівлі, 5 кв.м перекриття та ще частина покрівлі і перекриття зазнали пошкоджень. Вдалося запобігти поширення полум’я всередину будинку. Всі приміщення залишилися неушкодженими. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав. До ліквідації загоряння залучалося 5 чоловік особового складу та 1 одиниця спецтехніки від ДСНС, один працівник МПО на автоцистерні. Здійснено три підвози води з відстані близько 1 км. Попередня причина пожежі – коротке замкнення електромережі. Наразі остаточні обставини надзвичайної події встановлюються фахівцями. ​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах Telegram Facebook  Instagram   
У селі Високому на Черняхівщині горів будинок

У селі Високому на Черняхівщині горів будинок

Автор:

20 хвилин (Житомир)

Повідомляє У ДСНС України у Житомирській області.

4 березня о 20:38 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в приватному житловому будинку на двох власників в с. Високе Черняхівського району.

По прибуттю бійці ДСНС на місці події вже працювала місцева пожежна охорона із с. Високе. Як з’ясувалося, в одному із двох житлових приміщень ніхто не проживав. Вогнем було охоплено дах на площі 60 кв.м. Існувала загроза поширення полум’я всередину житла.

Спільними зусиллями о 21:15 пожежу локалізували та о 22:25 ліквідували. Вогнем знищено 40 кв.м покрівлі, 5 кв.м перекриття та ще частина покрівлі і перекриття зазнали пошкоджень. Вдалося запобігти поширення полум’я всередину будинку. Всі приміщення залишилися неушкодженими. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав.

До ліквідації загоряння залучалося 5 чоловік особового складу та 1 одиниця спецтехніки від ДСНС, один працівник МПО на автоцистерні. Здійснено три підвози води з відстані близько 1 км.

Попередня причина пожежі – коротке замкнення електромережі. Наразі остаточні обставини надзвичайної події встановлюються фахівцями.

​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

  • Telegram
  • Facebook 
  • Instagram 
]]>
Що ж їй подарувати на 8 Березня? https://zt.20minut.ua/kul-tura/scho-zh-yiy-podaruvati-na-8-bereznya-11232943.html ba20081783b05c42a5839c9b70db362d 2021-03-05T15:00:00+02:00 У нашій публікації ви можете знайти чудові пропозиції від житомирських підприємців на різного роду послуги. Також щоб ви не ламали голову та в поспіху не вибирали подарунок для своїх найрідніших, ми підібрали оригінальні варіанти подарунків, які викличуть лише щасливу посмішку у цей день. Які бувають подарунки на 8 Березня для різних жінок Подарунки бувають символічними, прикольними або практичними. Перші підійдуть для колег по роботі або співробітниць підприємства, другі – для подружок або сестричок, а практичні подарунки зазвичай готують для дружин, мам і бабусь. Не важливо, скільки коштує ваш презент, головне, щоб він був приємним і бажаним.  Для цього добре б знати звички та захоплення жінки, якій ви хочете купити подарунок на 8 Березня, а ще краще – що конкретно вона хоче. Але якщо ви розгубились і не знаєте, який сюрприз приготувати, ось кілька підказок. Солодощі Кращі друзі дівчат – це зовсім не діаманти, а солодощі. Тому від такого подарунка точно ніхто не відмовиться. Але пам'ятайте, що просто коробка цукерок або плитка шоколаду вже нікого не здивує. А ось розкішний букет із солодощів, шоколадні вироби ручної роботи або печиво у святковій упаковці оцінить кожна дівчина.  Хорошою ідеєю буде приготувати смаколики своїми руками: відкриваєте кулінарну книгу або шукаєте рецепт в інтернеті. Навіть якщо ви не професійний кухар і щось може не вдатися, ми впевнені, що близька людина оцінить ваші старання. Романтична вечеря Дівчата дуже люблять романтику і сюрпризи. Якщо не знаєте, чим здивувати, то влаштуйте романтичну вечерю. Є кілька варіантів залежно від вашого бюджету:  Замовте столик у популярному ресторані міста із затишною та романтичною обстановкою. Але краще подбати про це завчасно, бо місця в ресторані можуть дуже швидко забронювати перед святом. Приготуйте вечерю самостійно і подайте її при свічках і з шампанським. Такому сюрпризу на 8 Березня кожна жінка буде рада.  Якщо погода дозволяє, влаштуйте романтичний пікнік на свіжому повітрі з вином, фруктами і її улюбленими ласощами. А якщо є можливість, то можна і на даху будинку: романтичний вид на краєвиди міста та кохана людина поруч, що може бути краще. Подарунок-враження Найкращий подарунок – це проведений разом час та пережиті разом емоції. Адже подарунки, які запам'ятовуються найбільше, – це як раз враження та сюрпризи. Тільки при підготовці такого подарунка варто враховувати уподобання тієї людини, якій адресовано сюрприз.  Екстремальним дівчатам можна влаштувати прогулянку на повітряній кулі або стрибок з банджи, дівчатам-романтикам підійде сніданок у ліжко або похід на її улюблений фільм, а молодша сестричка залишиться в захваті від парку розваг або контактного зоопарку. Також ви можете придбати сертифікати на: СПА-процедури; різні майстер-класи; похід в салон краси; стрибки з парашутом та інший екстрим. Нижня білизна Красива нижня білизна не буде зайвим подарунком. Але до такого презенту варто поставитися серйозно – ви повинні знати точний розмір і смакові уподобання жінки. Також варто вибирати якісну білизну з приємного матеріалу. Відмінним варіантом може бути комплект з ніжним мереживом. Сертифікат на фотосесію Для любительок соціальних мереж такий варіант подарунка буде найкращим. Зараз багато фотографів продають сертифікати на фотосесії, тому можна знайти для себе оптимальний варіант і зробити своїй коханій сюрприз на 8 Березня. Крім того, можна зробити подвійний подарунок і купити ще гарну сукню для цієї фотосесії. Подарунок для любителів подорожувати Для подруги або сестри приємним подарунком стане скретч-карта. Це може бути як карта мандрівника, на якій потрібно «відкривати» місця, які ти відвідав. Так і, наприклад, мотиваційний скретч-постер із планами, які необхідно втілити в життя у найближчому майбутньому. Фітнес-браслет Що дарувати на 8 Березня дівчатам, які підвищену увагу приділяють красі і досконалості фігури? Відповідь лежить на поверхні – стильні і зручні фітнес-браслети. Ці «розумні» гаджети рахують кроки, стежать за сном, міряють пульс, надсилають повідомлення про пропущені повідомлення на телефоні. Вибір подарунка варто зупинити на трекерах, які: можуть працювати з «Андроїд» і iOS; мають акумулятор ємністю не менше 70 мАг (довго працюють без підзарядки); стійкі до впливу вологи (практичні і надійні у використанні). Що потрібно дарувати з обережністю? Є список речей, який або зовсім не варто презентувати на 8 Березня або попередньо добре поміркувати: «А чи варто купувати таке дівчині?».   Що не варто дарувати на 8 Березня: Кухонне приладдя/каструлі. Чоловіки вважають, що жінка передусім – господиня в домі. Думають, чергова пательня або черпак неодмінно вразять кохану. Можливо, але тільки не в свято. Виняток – дружина сама попросила подарувати їй нову якісну каструлю. Парфуми. Вибір потрібного аромату – справа тонка. Навіть якщо дарувальник вважає, що духи точно підійдуть дамі, запах може банально не сподобатися і негативне враження від подарунка зіпсує все свято. Дарувати парфуми варто, якщо ви точно знаєте, яким саме користується жінка. Косметика. Традиційний подарунок від чоловіка – шампунь, гель для душу, лак для нігтів – не завжди збігається зі смаками дружини. Можна не вгадати не те що з фірмою косметики, але і з тоном пудри. Косметику можна дарувати тільки після точних інструкцій від коханої. Банальні речі. Колготки або шкарпетки – необхідність, а не святковий сюрприз. Виняток – якщо шапка, рукавички та інші речі являють собою оригінальні моделі, супер-модні в сезоні або є предметом мрій леді. Спортінвентар. Гантелі, бігова доріжка та інші пристосування для вправ можуть підштовхнути жінку на думку, що чоловік/наречений незадоволений її зовнішнім виглядом. Такі подарунки спровокують тільки стрес. Дешеві сувеніри. Нецікаві статуетки, банальні сердечка – лідери антирейтингів жіночих подарунків. Всі ці творіння тільки займають місце в будинку і не несуть жодної користі й задоволення. Головне – увага Сьогодні не обов’язково витрачати час на передсвяткові походи по магазинах, адже подарунок можна зробити навіть власноруч. Насправді, що б ви не подарували на 8 Березня і скільки б не коштував презент, намагайтесь знаходити для улюблених жінок теплі слова щодня. І нехай головним подарунком цього дня буде ваша турбота. ​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах Telegram Facebook  Instagram 
Що ж їй подарувати на 8 Березня?

Що ж їй подарувати на 8 Березня?

Автор:

20 хвилин (Житомир)

Наближається головне жіноче свято, а значить – кожен чоловік починає себе запитувати, які подарунки йому підібрати жінкам до 8 Березня. 

У нашій публікації ви можете знайти чудові пропозиції від житомирських підприємців на різного роду послуги. Також щоб ви не ламали голову та в поспіху не вибирали подарунок для своїх найрідніших, ми підібрали оригінальні варіанти подарунків, які викличуть лише щасливу посмішку у цей день.

Які бувають подарунки на 8 Березня для різних жінок

Подарунки бувають символічними, прикольними або практичними. Перші підійдуть для колег по роботі або співробітниць підприємства, другі – для подружок або сестричок, а практичні подарунки зазвичай готують для дружин, мам і бабусь. Не важливо, скільки коштує ваш презент, головне, щоб він був приємним і бажаним. 

Для цього добре б знати звички та захоплення жінки, якій ви хочете купити подарунок на 8 Березня, а ще краще – що конкретно вона хоче. Але якщо ви розгубились і не знаєте, який сюрприз приготувати, ось кілька підказок.

Солодощі

Кращі друзі дівчат – це зовсім не діаманти, а солодощі. Тому від такого подарунка точно ніхто не відмовиться. Але пам'ятайте, що просто коробка цукерок або плитка шоколаду вже нікого не здивує. А ось розкішний букет із солодощів, шоколадні вироби ручної роботи або печиво у святковій упаковці оцінить кожна дівчина. 

Хорошою ідеєю буде приготувати смаколики своїми руками: відкриваєте кулінарну книгу або шукаєте рецепт в інтернеті. Навіть якщо ви не професійний кухар і щось може не вдатися, ми впевнені, що близька людина оцінить ваші старання.

Романтична вечеря

Дівчата дуже люблять романтику і сюрпризи. Якщо не знаєте, чим здивувати, то влаштуйте романтичну вечерю. Є кілька варіантів залежно від вашого бюджету: 

  • Замовте столик у популярному ресторані міста із затишною та романтичною обстановкою. Але краще подбати про це завчасно, бо місця в ресторані можуть дуже швидко забронювати перед святом.

  • Приготуйте вечерю самостійно і подайте її при свічках і з шампанським. Такому сюрпризу на 8 Березня кожна жінка буде рада. 

  • Якщо погода дозволяє, влаштуйте романтичний пікнік на свіжому повітрі з вином, фруктами і її улюбленими ласощами. А якщо є можливість, то можна і на даху будинку: романтичний вид на краєвиди міста та кохана людина поруч, що може бути краще.

Подарунок-враження

Найкращий подарунок – це проведений разом час та пережиті разом емоції. Адже подарунки, які запам'ятовуються найбільше, – це як раз враження та сюрпризи. Тільки при підготовці такого подарунка варто враховувати уподобання тієї людини, якій адресовано сюрприз. 

Екстремальним дівчатам можна влаштувати прогулянку на повітряній кулі або стрибок з банджи, дівчатам-романтикам підійде сніданок у ліжко або похід на її улюблений фільм, а молодша сестричка залишиться в захваті від парку розваг або контактного зоопарку.

Також ви можете придбати сертифікати на:

  • СПА-процедури;

  • різні майстер-класи;

  • похід в салон краси;

  • стрибки з парашутом та інший екстрим.

Нижня білизна

Красива нижня білизна не буде зайвим подарунком. Але до такого презенту варто поставитися серйозно – ви повинні знати точний розмір і смакові уподобання жінки. Також варто вибирати якісну білизну з приємного матеріалу. Відмінним варіантом може бути комплект з ніжним мереживом.

Сертифікат на фотосесію

Для любительок соціальних мереж такий варіант подарунка буде найкращим. Зараз багато фотографів продають сертифікати на фотосесії, тому можна знайти для себе оптимальний варіант і зробити своїй коханій сюрприз на 8 Березня. Крім того, можна зробити подвійний подарунок і купити ще гарну сукню для цієї фотосесії.

Подарунок для любителів подорожувати

Для подруги або сестри приємним подарунком стане скретч-карта. Це може бути як карта мандрівника, на якій потрібно «відкривати» місця, які ти відвідав. Так і, наприклад, мотиваційний скретч-постер із планами, які необхідно втілити в життя у найближчому майбутньому.

Фітнес-браслет

Що дарувати на 8 Березня дівчатам, які підвищену увагу приділяють красі і досконалості фігури? Відповідь лежить на поверхні – стильні і зручні фітнес-браслети. Ці «розумні» гаджети рахують кроки, стежать за сном, міряють пульс, надсилають повідомлення про пропущені повідомлення на телефоні.

Вибір подарунка варто зупинити на трекерах, які:

  • можуть працювати з «Андроїд» і iOS;

  • мають акумулятор ємністю не менше 70 мАг (довго працюють без підзарядки);

  • стійкі до впливу вологи (практичні і надійні у використанні).

Що потрібно дарувати з обережністю?

Є список речей, який або зовсім не варто презентувати на 8 Березня або попередньо добре поміркувати: «А чи варто купувати таке дівчині?». 

 Що не варто дарувати на 8 Березня:

  • Кухонне приладдя/каструлі. Чоловіки вважають, що жінка передусім – господиня в домі. Думають, чергова пательня або черпак неодмінно вразять кохану. Можливо, але тільки не в свято. Виняток – дружина сама попросила подарувати їй нову якісну каструлю.

  • Парфуми. Вибір потрібного аромату – справа тонка. Навіть якщо дарувальник вважає, що духи точно підійдуть дамі, запах може банально не сподобатися і негативне враження від подарунка зіпсує все свято. Дарувати парфуми варто, якщо ви точно знаєте, яким саме користується жінка.

  • Косметика. Традиційний подарунок від чоловіка – шампунь, гель для душу, лак для нігтів – не завжди збігається зі смаками дружини. Можна не вгадати не те що з фірмою косметики, але і з тоном пудри. Косметику можна дарувати тільки після точних інструкцій від коханої.

  • Банальні речі. Колготки або шкарпетки – необхідність, а не святковий сюрприз. Виняток – якщо шапка, рукавички та інші речі являють собою оригінальні моделі, супер-модні в сезоні або є предметом мрій леді.

  • Спортінвентар. Гантелі, бігова доріжка та інші пристосування для вправ можуть підштовхнути жінку на думку, що чоловік/наречений незадоволений її зовнішнім виглядом. Такі подарунки спровокують тільки стрес.

  • Дешеві сувеніри. Нецікаві статуетки, банальні сердечка – лідери антирейтингів жіночих подарунків. Всі ці творіння тільки займають місце в будинку і не несуть жодної користі й задоволення.

Головне – увага

Сьогодні не обов’язково витрачати час на передсвяткові походи по магазинах, адже подарунок можна зробити навіть власноруч. Насправді, що б ви не подарували на 8 Березня і скільки б не коштував презент, намагайтесь знаходити для улюблених жінок теплі слова щодня. І нехай головним подарунком цього дня буде ваша турбота.

​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

  • Telegram
  • Facebook 
  • Instagram 
]]>
Невеликі морози і мокрий сніг: святкові вихідні з несвятковою погодою https://zt.20minut.ua/Pogoda/neveliki-morozi-i-mokriy-snig-svyatkovi-vihidni-z-nesvyatkovoyu-pogodo-11233111.html e534a5e1d82c3f27ced969716a3094fd 2021-03-05T14:57:00+02:00 Прогноз погоди на 6-7 березня 6 березня: мінлива хмарність. Вночі без істотних опадів, вдень місцями невеликі опади. Вітер північно-західний, 7-12 м/с. Температура вночі -4..-9º, вдень 0..+5º. 7 березня: мінлива хмарність. Без істотних опадів. Вітер західний, 7-12 м/с, вдень місцями пориви 15-20 м/с. Температура вночі -2..-7°, вдень 0..+5º. Прогноз погоди на 8-9 березня 8 березня: Невеликий мокрий сніг та дощ. Температура вночі 0..-5°, вдень 0..+5°. 9 березня: Без опадів. Температура вночі -2..-7º, вдень -2..+3º. ​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах Telegram Facebook  Instagram 
Невеликі морози і мокрий сніг: святкові вихідні з несвятковою погодою

Невеликі морози і мокрий сніг: святкові вихідні з несвятковою погодою

Автор:

20 хвилин (Житомир)

Прогноз погоди опублікував Житомирський гідрометцентр.

Прогноз погоди на 6-7 березня

6 березня: мінлива хмарність. Вночі без істотних опадів,

вдень місцями невеликі опади. Вітер північно-західний, 7-12 м/с. Температура вночі -4..-9º, вдень 0..+5º.

7 березня: мінлива хмарність. Без істотних опадів.

Вітер західний, 7-12 м/с, вдень місцями пориви 15-20 м/с.

Температура вночі -2..-7°, вдень 0..+5º.

Прогноз погоди на 8-9 березня

8 березня: Невеликий мокрий сніг та дощ. Температура вночі 0..-5°, вдень 0..+5°.

9 березня: Без опадів. Температура вночі -2..-7º, вдень -2..+3º.

​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

  • Telegram
  • Facebook 
  • Instagram 
]]>
Житомир і Шевченко – до дня народження поета https://zt.20minut.ua/kul-tura/zhitomir-i-shevchenko--do-dnya-narodzhennya-poeta-11232931.html e1e0e6946b375a4d303e7aa7407b339f 2021-03-05T14:40:00+02:00  Вивчалися пам'ятники старовини: стародавні монастирі, замки, кургани, збирали легенди, народні пісні, стародавні документи. За завданням Київської археографічної комісії, імовірно, 15 жовтня 1846 р. Тарас Григорович приїхав до Житомира, який в ті далекі часи був адміністративним центром Волинської губернії.  З собою він віз два пакети. Один для цивільного губернатора Волинської губернії, а інший для архієпископа Волинського. Оскільки пакети з документами були призначені особисто губернатору і архієрею, то він повинен був з ними зустрітися у приміщеннях, де вони вели офіційні прийоми. Звідси випливає, що великий поет і художник побував у двох місцях: у будинку волинського губернатора, який був розташований на місці нинішнього кінотеатру «Україна», і архієрейському подвір'ї на вулиці Великій Бердичівській. У Житомирському обласному архіві зберігся один з документів, який свідчать, що великий поет дійсно був у Житомирі, і розкриває мету його приїзду.  Це журнал засідань Волинської духовної консисторії. Процитуємо його: «Слушали: Статья 24. Сданное его Высокопреосвященством в консисторию для надлежащего распоряжения отношение г. генерал-губернатора Бибикова от 21 прошлого сентября за номером 7251, коим уведомляя, что сотруднику учреждённой при нём, г. генерал-губернаторе, Временной комиссии для разбора древних актов свободному художнику поручено им собрать в Волынской губернии разные сведения о народных преданиях, рассказах и курганах, замечательных памятников древности и т. д., а также поручено побывать в Почаевской лавре и снять виды с оной и окрестности её, просит сделать распоряжение, чтобы г. Шевченко было со стороны духовных лиц надлежащее содействие в выполнении его поручений, в случае осмотра им каких церквей и монастырей…»  Імовірно, 7 жовтня 1846 року Шевченко виїхав з Житомира за маршрутом: Новоград-Волинський – Корець – Острог – Дубно – Кременець – Почаїв. Виконавши всі завдання, він знову відвідав Житомир, тому що шлях на Київ лежав через наше місто. Імовірно, прибув не раніше 25 і не пізніше 27 жовтня. Про це повідомляється у «Волинських губернських відомостях» за 2 листопада 1846 року.  Напевно, поет зупинився в архієрейському будинку. На згадку про це на будинку архієрейського подвір'я відкрито меморіальну дошку. Поїздка по Волинській губернії була творчо результативною. Тарас Григорович свої враження про поїздку виклав у повісті «Прогулка с удовольствием и не без морали». У ній він згадує Житомир: «Измеривши вдоль и поперёк Волынь и Подолию и дождавшись в Житомире осенней грязи, мы возвратились благополучно в Киев. Из Житомира послал я пачку огородных и садовых семян Степану Осиповичу, собранных мною у волынских и подольских агрономов, а юным прекрасным друзьям моим тетрадку малороссийских песен, записанных мною от подоляни волынян». У повісті «Варнак» він описав село: «На гранитных берегах прекрасной реки Случи, где она верстах в десяти выше Новоград-Волынского, извившейся подобное змее, образовала правильное кольцо версты в две в поперечнике, в центре этого кольца стоят окружённые дубровою остатки огромных каменных палат. Прежде бывшее жилище одной знатной польской фамилии, а теперь жилище сов и нетопырей!..». Місцеві краєзнавці з'ясували, що описано село Гульськ Новоград-Волинського району. Тут дійсно відбулися події, про які йде мова в повісті. Повністю відповідає опису і місцевий ландшафт. Згадується Волинь у поемах «Чернець», «Відьма», «Петрусь».    Відомо, що у Житомирській першій гімназії навчався товариш Шевченка, це Збожек Томаш (Хома Іванович). Він був лікарем флотського екіпажу. У 1857 р. Томаш був в Астрахані, де у серпні з ним познайомився Шевченко. 20 серпня Збожак зробив запис польською мовою в «Щоденнику» поета: «Красномовство припало на долю небагатьох; мені ж, позбавленому цього божественного дару, залишається тільки мовчки дивуватися та благословляти твою творчу силу…».   У двадцятому столітті у Житомирі пам'ятали і шанували пам'ять поета.  Наприклад, 9 березня 1920 р. у Житомирі пройшло масштабне святкування дня народження Т. Г. Шевченка. Управління освіти ухвалило «всім школам повіту (Житомирського) в цей день навчання не проводити, а по можливості влаштовувати виставки, концерти, вечірки з декламацією віршів Шевченка, співанням його пісень, зробити доповіді про життя і творчість поета». В газеті «Известия» Волинського ревкому повідомлялося від 11 березня 1920 р., що у школах Житомира і навколишніх сіл влаштовувалися мітинги і літературні вечори, на яких учнів знайомили з біографією поета, роз’яснювали значення його творчості в розвитку української літератури.  5 серпня 1920 р. міський театр Житомира було перейменовано у Перший Волинський державний театр ім. Т. Г. Шевченка. 24 лютого 1927 р. постановою Житомирського міськвиконкому вулиці Соляна й Монастирська (тут стояв Богоявленський монастир) були об’єднані в одну, яку назвали іменем Шевченка. У 1979 р. на розі вулиці Шевченка і Великої Бердичівської (тоді К. Маркса) встановлено погруддя Великого Кобзаря. Автори пам’ятника – скульптор Б. М. Карловський, архітектор П. Н. Бірюк. Ігор Гарбуза ​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах Telegram Facebook  Instagram 
Житомир і Шевченко – до дня народження поета

Житомир і Шевченко – до дня народження поета

Автор:

20 хвилин (Житомир)

У 1845 р. Тарас Григорович Шевченко після закінчення академії живопису працював у складі Тимчасової комісії по розбору старовинних актів і в Археографічної комісії у Києві при генерал-губернаторові Д. Бібікову.

 Вивчалися пам'ятники старовини: стародавні монастирі, замки, кургани, збирали легенди, народні пісні, стародавні документи.

За завданням Київської археографічної комісії, імовірно, 15 жовтня 1846 р. Тарас Григорович приїхав до Житомира, який в ті далекі часи був адміністративним центром Волинської губернії.  З собою він віз два пакети. Один для цивільного губернатора Волинської губернії, а інший для архієпископа Волинського. Оскільки пакети з документами були призначені особисто губернатору і архієрею, то він повинен був з ними зустрітися у приміщеннях, де вони вели офіційні прийоми. Звідси випливає, що великий поет і художник побував у двох місцях: у будинку волинського губернатора, який був розташований на місці нинішнього кінотеатру «Україна», і архієрейському подвір'ї на вулиці Великій Бердичівській.

У Житомирському обласному архіві зберігся один з документів, який свідчать, що великий поет дійсно був у Житомирі, і розкриває мету його приїзду.  Це журнал засідань Волинської духовної консисторії. Процитуємо його: «Слушали: Статья 24. Сданное его Высокопреосвященством в консисторию для надлежащего распоряжения отношение г. генерал-губернатора Бибикова от 21 прошлого сентября за номером 7251, коим уведомляя, что сотруднику учреждённой при нём, г. генерал-губернаторе, Временной комиссии для разбора древних актов свободному художнику поручено им собрать в Волынской губернии разные сведения о народных преданиях, рассказах и курганах, замечательных памятников древности и т. д., а также поручено побывать в Почаевской лавре и снять виды с оной и окрестности её, просит сделать распоряжение, чтобы г. Шевченко было со стороны духовных лиц надлежащее содействие в выполнении его поручений, в случае осмотра им каких церквей и монастырей…» 

Імовірно, 7 жовтня 1846 року Шевченко виїхав з Житомира за маршрутом: Новоград-Волинський – Корець – Острог – Дубно – Кременець – Почаїв. Виконавши всі завдання, він знову відвідав Житомир, тому що шлях на Київ лежав через наше місто. Імовірно, прибув не раніше 25 і не пізніше 27 жовтня. Про це повідомляється у «Волинських губернських відомостях» за 2 листопада 1846 року.  Напевно, поет зупинився в архієрейському будинку. На згадку про це на будинку архієрейського подвір'я відкрито меморіальну дошку.

Поїздка по Волинській губернії була творчо результативною. Тарас Григорович свої враження про поїздку виклав у повісті «Прогулка с удовольствием и не без морали». У ній він згадує Житомир: «Измеривши вдоль и поперёк Волынь и Подолию и дождавшись в Житомире осенней грязи, мы возвратились благополучно в Киев. Из Житомира послал я пачку огородных и садовых семян Степану Осиповичу, собранных мною у волынских и подольских агрономов, а юным прекрасным друзьям моим тетрадку малороссийских песен, записанных мною от подоляни волынян».

У повісті «Варнак» він описав село: «На гранитных берегах прекрасной реки Случи, где она верстах в десяти выше Новоград-Волынского, извившейся подобное змее, образовала правильное кольцо версты в две в поперечнике, в центре этого кольца стоят окружённые дубровою остатки огромных каменных палат. Прежде бывшее жилище одной знатной польской фамилии, а теперь жилище сов и нетопырей!..». Місцеві краєзнавці з'ясували, що описано село Гульськ Новоград-Волинського району. Тут дійсно відбулися події, про які йде мова в повісті. Повністю відповідає опису і місцевий ландшафт. Згадується Волинь у поемах «Чернець», «Відьма», «Петрусь».   

Відомо, що у Житомирській першій гімназії навчався товариш Шевченка, це Збожек Томаш (Хома Іванович). Він був лікарем флотського екіпажу. У 1857 р. Томаш був в Астрахані, де у серпні з ним познайомився Шевченко. 20 серпня Збожак зробив запис польською мовою в «Щоденнику» поета: «Красномовство припало на долю небагатьох; мені ж, позбавленому цього божественного дару, залишається тільки мовчки дивуватися та благословляти твою творчу силу…».  

У двадцятому столітті у Житомирі пам'ятали і шанували пам'ять поета.  Наприклад, 9 березня 1920 р. у Житомирі пройшло масштабне святкування дня народження Т. Г. Шевченка. Управління освіти ухвалило «всім школам повіту (Житомирського) в цей день навчання не проводити, а по можливості влаштовувати виставки, концерти, вечірки з декламацією віршів Шевченка, співанням його пісень, зробити доповіді про життя і творчість поета». В газеті «Известия» Волинського ревкому повідомлялося від 11 березня 1920 р., що у школах Житомира і навколишніх сіл влаштовувалися мітинги і літературні вечори, на яких учнів знайомили з біографією поета, роз’яснювали значення його творчості в розвитку української літератури. 

5 серпня 1920 р. міський театр Житомира було перейменовано у Перший Волинський державний театр ім. Т. Г. Шевченка. 24 лютого 1927 р. постановою Житомирського міськвиконкому вулиці Соляна й Монастирська (тут стояв Богоявленський монастир) були об’єднані в одну, яку назвали іменем Шевченка. У 1979 р. на розі вулиці Шевченка і Великої Бердичівської (тоді К. Маркса) встановлено погруддя Великого Кобзаря. Автори пам’ятника – скульптор Б. М. Карловський, архітектор П. Н. Бірюк.

Ігор Гарбуза

​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

  • Telegram
  • Facebook 
  • Instagram 
]]>
Відтепер житомиряни зможуть контролювати вивезення відходів зі сміттєвих майданчиків https://zt.20minut.ua/Podii/vidteper-zhitomiryani-zmozhut-kontrolyuvati-vivezennya-vidhodiv-zi-smi-11233081.html c3c6429aea3fbe0d69abff09d5661815 2021-03-05T14:22:00+02:00 Проте якщо ви стали свідком того, що в тому чи іншому районі переповнені смітники, ви можете звернутися за спеціальним номером до управління житлового господарства Житомирської міської ради та проінформувати, де саме ви побачили переповнений бак. Про це повідомив начальник управління житлового господарства Андрій Гуменюк.  За його словами, тепер мешканці самостійно зможуть контролювати процес вивезення відходів, і замість мережі Фейсбук, одразу надсилати інформацію про переповнені смітники до управління.   «Там, де перевізники не встигають, або там, де перенакопичення, місцеві мешканці – найкращий контроль. Колись був такий вираз: “Найкращий контроль – наша совість”. Ось я хочу, щоб нашою совістю були мешканці, які завжди, якщо якась ситуація трапляється, одразу викладають це у Фейсбук і починають обурюватися, а так вони, безпосередньо, є контролерами по даному питанню.  Є номер телефону, вони фотографують майданчик, надсилають це у месенджерах, пишуть адресу, час і дату і все. Після цього ми вже звертаємося до перевізників побутових відходів», - коментує Андрій Гуменюк.   Уже починаючи з 9 березня розпочнеться прийом скарг, які стосуються несвоєчасного вивезення побутових відходів із сміттєзбірних майданчиків, а також незадовільного санітарного стану майданчиків за допомогою месенджерів «VIBER», «WhatsApp» та «Telegram». Ви можете надіслати повідомлення про неприбраний сміттєвий майданчик за номером +380630500888 і надіслати: 1) Фото майданчика; 2) Адреса розміщення майданчика; 3) Дата, коли зроблено фотографію. Лера Наумова ​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах Telegram Facebook  Instagram 
Відтепер житомиряни зможуть контролювати вивезення відходів зі сміттєвих майданчиків

Відтепер житомиряни зможуть контролювати вивезення відходів зі сміттєвих майданчиків

Автор:

20 хвилин (Житомир)

Заповнені сміттєві баки – це типове для Житомира явище.

Проте якщо ви стали свідком того, що в тому чи іншому районі переповнені смітники, ви можете звернутися за спеціальним номером до управління житлового господарства Житомирської міської ради та проінформувати, де саме ви побачили переповнений бак. Про це повідомив начальник управління житлового господарства Андрій Гуменюк. 

За його словами, тепер мешканці самостійно зможуть контролювати процес вивезення відходів, і замість мережі Фейсбук, одразу надсилати інформацію про переповнені смітники до управління. 

 «Там, де перевізники не встигають, або там, де перенакопичення, місцеві мешканці – найкращий контроль. Колись був такий вираз: “Найкращий контроль – наша совість”. Ось я хочу, щоб нашою совістю були мешканці, які завжди, якщо якась ситуація трапляється, одразу викладають це у Фейсбук і починають обурюватися, а так вони, безпосередньо, є контролерами по даному питанню. 

Є номер телефону, вони фотографують майданчик, надсилають це у месенджерах, пишуть адресу, час і дату і все. Після цього ми вже звертаємося до перевізників побутових відходів», - коментує Андрій Гуменюк.  

Уже починаючи з 9 березня розпочнеться прийом скарг, які стосуються несвоєчасного вивезення побутових відходів із сміттєзбірних майданчиків, а також незадовільного санітарного стану майданчиків за допомогою месенджерів «VIBER», «WhatsApp» та «Telegram».

Ви можете надіслати повідомлення про неприбраний сміттєвий майданчик за номером +380630500888 і надіслати:

1) Фото майданчика;

2) Адреса розміщення майданчика;

3) Дата, коли зроблено фотографію.

Лера Наумова

​​​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

  • Telegram
  • Facebook 
  • Instagram 
]]>