This version of the page http://www.ukrpatent.org/ (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-02-20. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
19.02.2021

Проведено ІIІ загальний всеукраїнський з’їзд учасників проєкту Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC)

18-19 лютого 2021 року в режимі онлайн проведено ІIІ загальний всеукраїнський з’їзд учасників проєкту Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC). Захід організовано Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) у співпраці зі Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ).

В заході взяли участь представники мережі Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC), фахівці профільних підрозділів ВОІВ, представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства освіти і науки України, фахівці Укрпатенту. 

Програму доповідей першого дня 18 лютого відкрив керівник сектору розвитку проєкту TISC у ВОІВ Алекс Ріхель, який представив аудиторії огляд міжнародного проєкту TISC, детально зупинившись на його структурі та особливостях. Тематику проектів, безпосередньо пов’язаних з діяльністю TISC у міжнародному форматі, продовжили керівник сектору партнерства, платформ та інструментів ВОІВ Мусадік Хусейн та заступник керівника з управління інформацією сектору партнерства, платформ та інструментів ВОІВ Віпін Сароха. Вони презентували проєкти WIPO Inspire, eTISC та курси дистанційної світи eTutorial, окресливши переваги цих інструментів і платформ для TISC. Далі керівник програм сектору розвитку проекту TISC ВОІВ Наталі Монтільо презентувала посібники з виявлення та використання винаходів, що знаходяться у вільному доступі. Завершила доповіді фахівців ВОІВ інформаційний координатор з промислової власності відділу підтримки інновацій та технологій ВОІВ Ірен Кітсара, яка присвятила свій виступ питанням вступу до патентної аналітики, включно з PLR та WITT.

Програму другого дня 19 лютого розпочало обговорення поточного стану розвитку мережі Центрів підтримки технологій та інновацій в TISC в Україні. Модераторами виступили начальник відділення розвитку відносин в сфері ІВ Укрпатенту Касим Величко та заступник начальника відділу забезпечення роботи мережі центрів підтримання технологій Укрпатенту Сергій Брудняк. Подальше обговорення стосувалося діяльності регіональних TISC та кроків подальшого розвитку та вдосконалення мережі в Україні. Представниками TISC Укрпатенту та регіональних TISC обговорювалася реалізація спільних проектів на 2021 рік, використання можливостей платформи eTISC, опрацювання наданих фахівцями ВОІВ матеріалів, стан виконання показників, закладених у проєктному документі та ін. 

На завершення заходу організатори висловили подяку усім учасникам та закликали до продовження роботи та планування подальших активностей TISC в індивідуальному форматі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.02.2021

Електронне подання заявок у січні 2021 року

У січні 2021 року через систему електронного подання надійшло 1 462 заявки, з них 57 заявок на винаходи, 49 заявок на корисні моделі, 1 284 заявки на торговельні марки та 72 заявки на промислові зразки, що загалом становило 62,2 % від загальної кількості поданих заявок (44,5 % у січні 2020 року) без урахування заявок, поданих за міжнародною процедурою.

 

 

 

 

18.02.2021

Оприлюднено річні технічні звіти з інформаційної діяльності відомств промислової власності за 2019 рік

За повідомленням Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), на спеціальній wiki-сторінці оприлюднено річні технічні звіти (РТЗ) з інформаційної діяльності відомств промислової власності за 2019 рік від 18 країн, у т.ч. від України, підготовлені Укрпатентом:

  • Річний технічний звіт з патентно-інформаційної діяльності; 
  • Річний технічний звіт з інформаційної діяльності у сфері промислових зразків; 
  • Річний технічний звіт з інформаційної діяльності у сфері торговельних марок. 

Архів текстів РТЗ, наявний на вказаному вебресурсі ВОІВ, доступний для пошуку за роками, країнами та об’єктами промислової власності. 

Нагадуємо, що українськомовні версії текстів РТЗ розміщено у розділі "СТАТИСТИКА, ЗВІТИ, ПЛАНИ" офіційного вебсайту Укрпатенту.

 

18.02.2021

Розпочався ІIІ загальний всеукраїнський з’їзд учасників проєкту Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC)

18-19 лютого 2021 року проходить ІIІ загальний всеукраїнський з’їзд учасників проєкту Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC). Захід організовано Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) у співпраці зі Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ). З’їзд проходить у форматі онлайн.

На початку першого дня заходу учасників привітали заступник директора Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Богдан Падучак, генеральний директор директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України Юлія Безвершенко, директор з питань інноваційного та інформаційного розвитку Укрпатенту Петро Іваненко, керівник відділу підтримки інновацій та технологій ВОІВ Ендрю Чайковський. Модерацію заходу здійснювали директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Данило Цьвок та фахівець відділення розвитку відносин у сфері ІВ Укрпатенту (TISC) Сергій Брудняк.

Вітаючи представників Центрів TISC, Петро Іваненко побажав успіхів у вирішенні поставлених перед ними завдань, зокрема у підтримці створення інноваційних продуктів та виведенні їх на ринок у конкурентоспроможний спосіб. Зі свого боку, Укрпатент продовжує вдосконалювати технічні можливості отримання інформації заявниками та правовласниками для максимального сприяння інноваційним процесам у державі.

Дводенна програма з’їзду включає виступи представників профільних підрозділів ВОІВ, Укрпатенту в рамках локального та міжнародного обміну досвідом. Також заплановані обговорення розвитку мережі Центрів підтримки технологій та інновацій в Україні, результатів діяльності регіональних TISC та кроків подальшого розвитку, реалізації спільних проєктів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.02.2021

Консорціум ABC проводить перший онлайн-курс з виробництва книг в доступних форматах

Як повідомляє Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), з метою забезпечення безперервності навчальних програм в контексті пандемії COVID-19 в рамках Консорціуму доступних книг ВОІВ (ABC) впроваджено онлайн-курс, спрямований на зміцнення потенціалу з виробництва книг в доступних форматах для сліпих, осіб з порушеннями зору чи іншими обмеженими можливостями, які ускладнюють сприйняття друкованої інформації. 

Курс розрахований на партнерські організації, які обслуговують людей з обмеженими можливостями в країнах, що розвиваються, або найменш розвинених країнах, і базується на передовій практиці виробництва книг в доступних форматах, таких як брайлівський друк, аудіокниги, електронні тексти і тексти, набрані великим шрифтом.

У ВОІВ очікують, що курс підвищить ефективність та розширить охоплення ABC, надасть змогу консорціуму масштабувати зусилля з метою підготовки численних партнерських організацій протягом року, в тому числі у віддалених куточках світу; надасть слухачам більше можливостей з використання навчальних матеріалів та розвитку вмінь; відкриє можливість запропонувати курс багатьом іншим організаціям по всьому світу, включаючи видавців та відділи освіти.

З 2015 по 2020 рік 25 партнерських організацій, які пройшли навчання та отримали фінансування від Консорціуму ABC, вже випустили понад 13 700 навчальних книг. До кінця цього року в проєктах, які розгорнуті у 17 країнах світу, буде виготовлено ще 5300 доступних навчальних видань.

За оцінками ВООЗ, станом на 2018 рік у світі налічувалося приблизно 253 мільйони людей, які є сліпими або людьми із вадами зору. Понад 90% з них проживають у країнах, що розвиваються, де за оцінками Світового союзу сліпих, сліпі мають лише один шанс з десяти піти до школи чи влаштуватися на роботу.

Джерело: ВОІВ


 

 

17.02.2021

Презентовано IP Guide для українських IT-компаній, створений за участю Укрпатенту

17 лютого 2021 року в інноваційному парку UNIT.City проведено презентацію «IP Guide для українських IT-компаній», інформаційного видання, створеного Центром підтримки технологій та інновацій (TISC) Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної  власності» (Укрпатент) за підтримки UNIT.City.  В ньому  зібрані основні поради щодо захисту прав інтелектуальної власності (ІВ) для сфери інформаційних технологій, окреслені основні категорій ІВ та їх прикладне застосування у бізнесі.

В заході взяли участь: директор Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (Мінекономіки) Андрій Демчук, директор з питань інноваційного та інформаційного розвитку Укрпатенту Петро Іваненко, директор з питань інформаційних технологій Укрпатенту Геннадій Луковкін, директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Данило Цьвок, CEO UNIT.City Домінік Піоте та радник Прем'єр-міністра України по діджиталізації, керуючий партнер Juscutum Артем Афян. Модерував захід головний редактор AIN.UA Ілля Кабачинський.

Захід розпочали вступні слова та дискусійна панель «Інтелектуальна власність як інструмент розвитку ІТ-сектору», під час якої учасники зосередили увагу на поточному стані розвитку сфери ІВ в Україні та дотичності її до сфери інформаційних технологій. З-поміж іншого, було зазначено важливість ІВ для стартапів, розвитку продуктових IT-компаній в Україні, визначено можливості для створення та захисту власних нематеріальних активів шляхом реєстрації відповідних об’єктів ІВ, а також вказано на невикористаний потенціал для розвитку бізнесу в цьому напрямі в Україні, наведено переваги реєстрації ІВ на національному рівні. В свою чергу, представники Мінекономіки та Укрпатенту звернули увагу на прогрес  України у формуванні державної політики в сфері ІВ, активну взаємодію з провідними міжнародними організаціями, зокрема Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ), яка спрямована на  зміцнення правової охорони ІВ в Україні та створення фундаменту для подальшого розвитку інноваційної економіки. 

Спікерами під час презентації «IP Guide для українських IT-компаній» були представники TISC Укрпатенту Сергій Брудняк та Андрій Зозулюк. Фахівці презентували офлайн- та онлайн-аудиторії основні засади створення нового інформаційного продукту, його призначення та структуру, надали базові поради для його ефективного використання IT-компаніями.   

«IP Guide для українських IT-компаній» буде доступний на постійній основі після презентації за посиланням: http://unit.city/ipguide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.02.2021

ВОІВ запрошує на вебінар з Мадридської системи

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) запрошує долучитися до вебінару з Мадридської системи. Онлайн-захід, присвячений актуальним юридичним змінам в Мадридській системі у 2021 році, відбудеться 16 лютого 2021 року о 14:00 за київським часом (13:00 за Женевою).

Під час заходу будуть розглянуті зміни в Інструкції до Мадридського протоколу, що діють з лютого 2021 року: щодо зазначення електронної адреси заявника, нового правовласника і нового представника; щодо відповідних змін до Адміністративної інструкції; щодо загальних принципів, які застосовуються. Також буде надана інформація про відповідну дискусію в рамках 18-ї сесії Робочої групи з Мадридської системи.

Вебінар розрахований на користувачів Мадридської системи а також на професіоналів у сфері інтелектуальної власності.

Реєстрація на вебінар

 

 

 

 

15.02.2021

Показники роботи Укрпатенту за січень 2021 року

Протягом січня 2021 року надійшло 2918 заявок на об’єкти промислової власності (ОПВ). Серед заявок: 174 - на винаходи, 170 - на корисні моделі, 2402 - на торговельні марки, 172 - на промислові зразки. Загальна кількість охоронних документів на ОПВ, зареєстрованих у січні, становить 2954.

 

 

 

Новини

19 лютого 2021
Проведено ІIІ загальний всеукраїнський з’їзд учасників проєкту Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC)
19 лютого 2021
Електронне подання заявок у січні 2021 року
18 лютого 2021
Оприлюднено річні технічні звіти з інформаційної діяльності відомств промислової власності за 2019 рік
18 лютого 2021
Розпочався ІIІ загальний всеукраїнський з’їзд учасників проєкту Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC)
17 лютого 2021
Консорціум ABC проводить перший онлайн-курс з виробництва книг в доступних форматах
Усі новини
Популярне на сайті

Описи до патентів України на винаходи і корисні моделі

Опис до патенту на винахід (корисну модель) є вичерпним джерелом інформації стосовно винаходу (корисної моделі). Опис розкриває суть винаходу (корисної моделі) та підтверджує обсяг правової охорони, визначений формулою винаходу (корисної моделі).

З набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законів щодо створення національного органу інтелектуальної власності" від 16.06.2020 № 703-IX та відповідно до пункту першого розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2020 р. № 1276-р "Про національний орган інтелектуальної власності", згідно з яким державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності" (далі – Укрпатент) виконує функції Національного органу інтелектуальної власності (далі – НОІВ), до повноважень Укрпатенту належить опублікування офіційних відомостей щодо об’єктів інтелектуальної власності.

Відповідно до ст.23 Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі":

- одночасно з державною реєстрацією винаходу (корисної моделі) НОІВ здійснює публікацію в Бюлетені (офіційному електронному бюлетені НОІВ) відомостей про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі), визначених у встановленому порядку;

- не пізніше 3 місяців від дати опублікування відомостей про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі) НОІВ публікує опис до патенту, що містить формулу та опис винаходу (корисної моделі), а також креслення, на яке є посилання в описі винаходу (корисної моделі).

З метою виконання зазначених повноважень Укрпатентом видано наказ «Про публікацію відомостей щодо об’єктів інтелектуальної власності» від 02 листопада 2020 року № 152-Н/2020, яким затверджено та введено в дію Склад відомостей про заявлені і зареєстровані об’єкти інтелектуальної власності, інших офіційних відомостей та сповіщень для їх публікації (далі – Склад відомостей) з урахуванням останніх змін, внесених до спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності.

Відповідно до Складу відомостей, опис до патенту України на винахід (корисну модель) є самостійним офіційним мережним електронним виданням, яке видається з періодичністю виходу бюлетеня "Промислова власність".

Описи до патентів на винаходи і корисні моделі публікувались на паперовому носієві з 1993 по 2011 рік включно, з 2005 року представлені на оптичному носієві "Національний CD-ROM «Винаходи в Україні»".

Користувачі мають можливість:

1. Ознайомитись з описами до патентів:

- у Спеціальній інформаційній системі Укрпатенту та у Спеціалізованій базі даних "Винаходи (корисні моделі) в Україні", які містять повні відомості про державну реєстрацію винаходів (корисних моделей) у структурованому вигляді та патентні документи у форматі PDF, доступ до яких надається на безоплатній основі на вебсайті Укрпатенту; 

- у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК), який входить до структури Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Укрпатенту (бульвар Л. Українки, 26, м. Київ, 01133, тел.: (38 044) 494-06-90);

2. Придбати національний CD-ROM "Винаходи в Україні".

Зразок опису до патенту на винахід

Зразок опису до патенту на корисну модель

 

 

Модифіковано: листопад, 2020
 
Детальніше
Корисно знати

Інформаційне повідомлення про повноваження Укрпатенту в сфері авторського права

У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів щодо створення національного органу інтелектуальної власності», відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2020 р. № 1267-р «Про національний орган інтелектуальної власності», частини другої статті 4-1 Закону України «Про авторське право і суміжні права», до повноважень Укрпатенту, зокрема належить приймання і розгляд заявок на державну реєстрацію прав автора на твори науки, літератури і мистецтва, а також на реєстрацію договорів, що стосуються прав авторів на твори, здійснення їх реєстрації; видача свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір; здійснення публікацій в офіційному бюлетені з питань охорони авторського права і суміжних прав.

Відповідно до зазначених законів Укрпатент також здійснює інформаційну діяльність у сфері правової охорони інтелектуальної власності.

З метою своєчасного інформування заявників з питань державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, повідомляємо про створення на офіційному веб-сайті Укрпатенту розділу «Авторське право», який знаходиться у рубриці «Заявникам» у головному меню веб-сайту Укрпатенту. 

Розділ «Авторське право» містить, зокрема актуальну інформацію щодо бланків заяв для реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, інформацію про реквізити рахунків для оплати зборів і мита та їх розмір, а також довідкову інформацію з питань авторського права, та розміщений за посиланням: https://ukrpatent.org/uk/articles/copyright. 

 

Детальніше
Головна подія

09 листопада , 2020

Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення щодо сплати зборів за дублікати

Детальніше

 

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Січень 2020 Січень 2021

Винаходи

225
174

Корисні моделі

364
170

Промислові зразки

274
172

Торговельні марки

2514
2402

Усього надійшло

3377
2918
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

20

Лютого , 2021

На цей день подій не заплановано

Всі події