This version of the page http://ford.ua/novyny-7 (40.118.102.46) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-02-14. The original page over time could change.
Ford Ukraine - Розпродано приватну колекцію Ford у Нідерландах

Розпродано приватну колекцію Ford у Нідерландах

ХІЛЛЕГОМ, Нідерланди, 29 червня 2018 р.— Не на кожному автомобільному аукціоні можна зустріти класичний Ford. Тому розпродаж колекції приватного музею Ден Хартога (Den Hartogh Museum) став помітною подією у світі шанувальників класичних автомобілів — на аукціон Bonhams було виставлено відразу понад 220 екземплярів Ford початку і середини минулого століття. Колекція Піта Ден Хартога вирізнялася вражаючою різноманітністю: у ній було представлено як стандартні автомобілі, так і спеціальні версії, комерційні автомобілі, автобуси, пожежні машини та гоночні боліди.

 
Продаж колекції Ден Хартога, що вважається найбільшою приватною колекцією класичних Ford у світі, привернув увагу понад 500 покупців з усього світу. Торги, що загалом тривали 10 годин, обслуговували чотири аукціоністи. Колекцію було розпродано повністю, а отримані суми в багато разів перевищили оціночну вартість автомобілів. Покупці витратили на 300 лотів 6 157 353 євро, або близько 7,2 млн доларів.
 
Зіркою і найдорожчим лотом аукціону став Ford Model B 1905 року з відкритим кузовом без дверей типу «тонно», який Ден Хартог придбав у готелі Imperial Palace у Лас-Вегасі (зараз має назву The Lynq), що також володів вражаючою колекцією класичних автомобілів. Торги за цей екземпляр стали найтривалішими на аукціоні, і врешті-решт машина пішла до покупця за 419 750 євро (близько 488 тис. доларів), що у 7 разів дорожче за оціночну вартість. Це стало найбільшою сумою, будь-коли сплаченою за Ford Model B.
 
Машини цієї серії, що випускалися з 1904 по 1906 роки, стали першими Ford із переднім розташуванням двигуна і вираженою радіаторною решіткою. Автомобіль із просторим кузовом і 24-сильним чотирициліндровим мотором коштував удвічі дорожче за Ford Model A і Ford Model C та вважався розкішною моделлю. Усього було виготовлено близько 500 таких машин, а до нашого часу дійшли 7–8 екземплярів, що робить Ford Model B одним із найрідкісніших класичних автомобілів і бажаним придбанням для будь-якої колекції.
 
Другим найдорожчим лотом став наступник Ford Model B — Ford Model K із кузовом «фаетон», проданий за 345 000 євро (близько 400 000 доларів). Перший 6‑циліндровий автомобіль Ford, що випускався в 1906—1908 рр., був ще потужнішим, дорожчим і розкішнішим, ніж Ford Model B — його двигун розвивав 40 к. с., а вартість становила 2800 доларів проти 2000 за Ford Model B.
 
Підвищений інтерес викликали незвичайні екземпляри, такі як снігохід на базі Ford Model A 1930-го року. Мініатюрний пікап для руху снігом із колекції Ден Хартога вирізняється продуманістю і ґрунтовністю конструкції: для підтримки гусениць встановлено дві додаткові осі, а спереду не тільки встановили лижі, а й зберегли оригінальні колеса. В той час як оціночна вартість становила 20—30 тисяч євро, снігохід було продано за 87 400 євро (понад 100 тис. доларів). За автокрамницею на базі Ford Model AA 1928 року, оснащеною обладнанням для виробництва і продажу попкорну, власник приватного музею спеціально прилетів із Нової Зеландії та придбав автомобіль за 46 000 євро (близько 53 000 доларів).
 
Автомобілями Ford Піт Ден Хартог (1926—2011) захоплювався з раннього дитинства — його батько, власник успішної транспортної компанії, закуповував «форди» для свого бізнесу. У 1956 році, успадкувавши компанію від батька, Піт Ден Хартог почав купувати автомобілі Ford, поставивши собі за мету зібрати найбільш повну колекцію з усіх моделей марки, що випускалися. У 1997 він відкрив доступ до своєї колекції для публіки, заснувавши приватний музей у м. Хіллегомі (Нідерланди), свого часу внесений до Книги рекордів Гіннеса як найбільший музей автомобілів Ford у світі.
 
Музей Ден Хартога, що вміщав понад 200 експонатів на площі майже 500 кв. метрів, став справжньою Меккою для шанувальників марки Ford з усього світу. Цікаво, що знаходити класичні Ford для колекції Ден Хартогу часто допомагали власні співробітники-далекобійники. Знаючи про захоплення власника компанії, вони записували координати побачених у дорозі старих «фордів» або фотографували їх — і передавали інформацію Ден Хартогу.