This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-02-13. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
12.02.2021

Семен Айзенштейн: киянин, винахідник, піонер радіотелеграфування, підприємець. До Всесвітнього дня радіо

Відзначаючи 13 лютого Всесвітній день радіо, не можна не згадати нашого земляка, радіотехніка, по праву зарахованого до когорти піонерів радіотелеграфії, – Семена Айзенштейна. Пропонуємо до ознайомлення пізнавальний матеріал від завідувачки Музею правової охорони ІВ Антоніни Ферчук.

 

 

 

 

12.02.2021

Всього зареєстровано понад 611 тис. об'єктів промислової власності

Станом на 1 лютого 2021 року (з 1992 року) здійснено реєстрацію  611 771 об’єкта промислової власності: 127 871 винахід; 146 225 корисних моделей; 43 110 промислових зразків; 291 396 торговельних марок з урахуванням розділених реєстрацій; 13 топографій ІМС; 3 121 географічне зазначення; 35 свідоцтв на право використання кваліфікованих зазначень походження товарів (географічних зазначень).

 

 

11.02.2021

ІВ-активи є важливим фактором економічного розвитку - спільне дослідження ЄПВ та Відомства з ІВ Європейського Союзу

Європейське патентне відомство (ЄПВ) та Відомство з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) презентували звіт за результатами спільного дослідження факторів впливу сфери ІВ на розвиток бізнесу. Отримані дані свідчать - компанія, яка має в своєму портфоліо хоча б один зареєстрований об'єкт ІВ (патент на винахід або корисну модель, промисловий зразок або торговельну марку) генерує в середньому на 20% вищий дохід у розрахунку на одного співробітника. Також такий бізнес виплачує своїм працівникам в середньому на 19% вищу заробітну плату. 

Дослідження Intellectual property rights and firm performance in the EU проводилося за допомогою репрезентативної вибірки зі 127 тис. компаній, які представляли 28 країн-членів ЄС станом на 1 січня 2020 року. Воно також містить економетричний аналіз, який виокремив вплив ІВ-активів на бізнес незалежно від його розміру, країни чи сектору економіки, де він оперує. Найбільший потенціал стосовно використання ОІВ демонструють представники малих та середніх підприємств -  у порівнянні з конкурентами без ІВ-портфоліо вони генерують на 68% вищий дохід.

Ключові висновки дослідження Intellectual property rights and firm performance in the EU:

  • компанії, які мають ПІВ, забезпечують на 20% вищий дохід на одного працівника;
  • з урахуванням відповідних факторів, таких як сектор, розмір компанії та країна, підвищення доходу сягає 55% і навіть вище для МСП;
  • компанії, що володіють правами інтелектуальної власності, виплачують заробітну плату, яка в середньому на 19% вища, ніж у фірм, які не володіють ПІВ;
  • близько 60% великих компаній мають ПІВ;
  • хоча менше 9% малого бізнесу володіє ПІВ, фірми, які мають ІВ-активи, забезпечують на 68% вищий дохід на одного працівника, ніж фірми без ОІВ у власності.

Результати дослідження внеску ІВ у бізнес (сайт EUIPO):

Повний звіт (PDF)
 

 

 

09.02.2021

Проведено онлайн-семінар на тему поваги до прав ІВ в мережі Інтернет

09 лютого 2021 року проведено онлайн-семінар на тему «ІР культура в Інтернеті: повага до прав інтелектуальної власності» з нагоди відзначення Дня безпечного Інтернету. Захід було організовано фахівцями відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

Основну аудиторію заходу склали учні середньої та старшої школи. Під час семінару їх було ознайомлено з правами користувачів Інтернету, окреслено результати інтелектуальної і творчої діяльності, якими найчастіше цікавляться в Інтернеті, також розвіяно міф щодо сплати за контент шляхом оплати лише доступу до Інтернету. Під час семінару було детально обговорено явище Інтернет-піратства, ситуація з піратством в Україні та шляхи боротьби з ним. Також надані поради щодо пошуку легальних сервісів контенту, за допомогою яких автори отримують винагороду і продовжують займатися творчістю. Крім того, було розглянуто питання плагіату, його видів та наслідків. Надані підказки щодо уникнення плагіату та коректного цитування інших авторів у своїх роботах.

Організатори висловлюють подяку всім учасникам заходу. Для тих, хто не мав змоги долучитися до семінару під час трансляції, пропонується відеозапис та презентаційні матеріали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08.02.2021

ВОІВ: у фокусі World IP Day 2021 - малі та середні підприємства

За повідомленнями Всесвітньої організації інтелектуальної власності, у 2021 році центральною темою Міжнародного дня інтелектуальної власності (26 квітня) обрано діяльність малих та середніх підприємств, від виникнення ідеї для бізнесу до виведення продукту на ринок.

Міжнародний день ІВ 2021 підкреслює ключову роль прав інтелектуальної власності у наданні допомоги мільйонам малих та середніх підприємств світу у побудові більш сильного та конкурентоспроможного бізнесу. Під час цьогорічної кампанії World IP Day ВОІВ розгляне, як SME використовують інтелектуальну власність для комерціалізації ідей та розвитку підприємств.

Долучитися до кампанії World IP Day 2021

 

 

06.02.2021

11-23 лютого - друга частина курсу лекцій «IP & Medicine»

У період 11-23 лютого 2021 року буде проведено другу частину курсу «IP & Medicine» - IP & Medicine: аспекти діяльності медичних працівників. Курс з 4 онлайн-лекцій присвячений окремим аспектам діяльності медичних працівників.

Дата: 11 – 23 лютого 2021 року
Час: 14:30 – 15:30
Платформа: Zoom


Деталі підключення у Zoom
Підключитися до конференції Zoom:
Ідентифікатор конференції: 828 9987 5006
Код доступу: 099696
(актуально для всіх заходів курсу)

Дати та теми: 

11.02 – Ім’я лікаря як гарантія якісних послуг.
16.02 – Згода пацієнта на фото-, відеозйомку.
18.02 – Етичні аспекти рекламування лікарських засобів.
23.02 – Дослідницька робота в медицині.

У програмі курсу: 

  • здійснення права медичних працівників на дослідницьку діяльність у сфері медицини;
  • етичні аспекти рекламування лікарських засобів;
  • аспекти розповсюдження інформації про Вашу медичну практику та просування власного бренду; 
  • фото-, відеозйомка пацієнтів, публікація зображень пацієнтів на майданчиках Facebook, Instargam, Youtube, Tik Tok, Twitter, Snapchat та інших особистих/ бізнес-сторінках лікарів у мережі Інтернет.

Захід буде цікавим для лікарів, медичного персоналу, юристів, які практикують в медичній сфері, студентів медичних та фармацевтичних вузів, а також усіх, кому цікаво дізнатися про інтелектуальну власність у сфері медицини.

Лектор: 

Олена Пономарьова, к.ю.н., професіонал з інтелектуальної власності відділу навчальних програм та забезпечення просвітницьких заходів відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

Деталі заходу: facebook.com/events/2534127473556703

 

 

 

05.02.2021

9 лютого - онлайн-семінар з нагоди Дня безпечного Інтернету

9 лютого 2021 року Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) запрошує взяти участь у онлайн-семінарі «ІР культура в Інтернеті: повага до прав інтелектуальної власності» з нагоди Дня безпечного Інтернету.

День безпечного Інтернету запроваджено мережами Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо дітьми й молоддю. У 2021 році заходи проводяться під гаслом «Together for a better Internet!».

Онлайн-семінар покликаний привернути увагу до культури поведінки в онлайн-мережі, свідомого та відповідального використання інформації та контенту, розміщених в Інтернеті. До участі у заході запрошуються учні середньої та старшої школи, батьки та викладачі, молодь, а також усіх зацікавлені особи. 

Дата та час: 09.02.2021; 10:00-10:45
Приєднатися до конференції Zoom
Ідентифікатор конференції: 837 2725 8687
Код доступу: 330323

Під час семінару будуть розглянуті:

  • права та обов’язки користувачів мережі Інтернет; 
  • роль інтелектуальної власності при створенні і розміщенні контенту в мережі Інтернет, основні способи охорони прав творців;
  • питання щодо Інтернет-піратства, камкордингу, плагіату та інших видів порушень прав інтелектуальної власності;
  • правила, яких слід дотримуватися з метою уникнення порушення прав інтелектуальної власності.

Спікер:

Олександра Падучак - професіонал з інтелектуальної власності відділу навчальних програм та забезпечення просвітницьких заходів відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту.

Деталі: facebook.com/events/1633603223492701/
 

 

04.02.2021

Ім’я на крилах. До 115-річчя від дня народження О.К. Антонова

«Мені в житті не пощастило, я хотів стати льотчиком, а став конструктором». Так жартома казав про себе Олег Антонов, чий 115-річний ювілей ми відзначаємо 7 лютого. Він не уявляв свого життя без неба, так само, як небо вже складно уявити без його дітища – літаків Антонова. Ім’я геніального авіаконструктора назавжди увійшло в історію авіації й стало символічним. До вашої уваги - матеріал, підготовлений колективом відділу довідково-інформаційного фонду експертизи відділення нормативно-інформаційного забезпечення Укрпатенту.

 

 

 

 

Новини

12 лютого 2021
Семен Айзенштейн: киянин, винахідник, піонер радіотелеграфування, підприємець. До Всесвітнього дня радіо
12 лютого 2021
Всього зареєстровано понад 611 тис. об'єктів промислової власності
11 лютого 2021
ІВ-активи є важливим фактором економічного розвитку - спільне дослідження ЄПВ та Відомства з ІВ Європейського Союзу
09 лютого 2021
Проведено онлайн-семінар на тему поваги до прав ІВ в мережі Інтернет
08 лютого 2021
ВОІВ: у фокусі World IP Day 2021 - малі та середні підприємства
Усі новини
Популярне на сайті

Описи до патентів України на винаходи і корисні моделі

Опис до патенту на винахід (корисну модель) є вичерпним джерелом інформації стосовно винаходу (корисної моделі). Опис розкриває суть винаходу (корисної моделі) та підтверджує обсяг правової охорони, визначений формулою винаходу (корисної моделі).

З набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законів щодо створення національного органу інтелектуальної власності" від 16.06.2020 № 703-IX та відповідно до пункту першого розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2020 р. № 1276-р "Про національний орган інтелектуальної власності", згідно з яким державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності" (далі – Укрпатент) виконує функції Національного органу інтелектуальної власності (далі – НОІВ), до повноважень Укрпатенту належить опублікування офіційних відомостей щодо об’єктів інтелектуальної власності.

Відповідно до ст.23 Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі":

- одночасно з державною реєстрацією винаходу (корисної моделі) НОІВ здійснює публікацію в Бюлетені (офіційному електронному бюлетені НОІВ) відомостей про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі), визначених у встановленому порядку;

- не пізніше 3 місяців від дати опублікування відомостей про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі) НОІВ публікує опис до патенту, що містить формулу та опис винаходу (корисної моделі), а також креслення, на яке є посилання в описі винаходу (корисної моделі).

З метою виконання зазначених повноважень Укрпатентом видано наказ «Про публікацію відомостей щодо об’єктів інтелектуальної власності» від 02 листопада 2020 року № 152-Н/2020, яким затверджено та введено в дію Склад відомостей про заявлені і зареєстровані об’єкти інтелектуальної власності, інших офіційних відомостей та сповіщень для їх публікації (далі – Склад відомостей) з урахуванням останніх змін, внесених до спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності.

Відповідно до Складу відомостей, опис до патенту України на винахід (корисну модель) є самостійним офіційним мережним електронним виданням, яке видається з періодичністю виходу бюлетеня "Промислова власність".

Описи до патентів на винаходи і корисні моделі публікувались на паперовому носієві з 1993 по 2011 рік включно, з 2005 року представлені на оптичному носієві "Національний CD-ROM «Винаходи в Україні»".

Користувачі мають можливість:

1. Ознайомитись з описами до патентів:

- у Спеціальній інформаційній системі Укрпатенту та у Спеціалізованій базі даних "Винаходи (корисні моделі) в Україні", які містять повні відомості про державну реєстрацію винаходів (корисних моделей) у структурованому вигляді та патентні документи у форматі PDF, доступ до яких надається на безоплатній основі на вебсайті Укрпатенту; 

- у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК), який входить до структури Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Укрпатенту (бульвар Л. Українки, 26, м. Київ, 01133, тел.: (38 044) 494-06-90);

2. Придбати національний CD-ROM "Винаходи в Україні".

Зразок опису до патенту на винахід

Зразок опису до патенту на корисну модель

 

 

Модифіковано: листопад, 2020
 
Детальніше
Корисно знати

Інформаційне повідомлення про повноваження Укрпатенту в сфері авторського права

У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів щодо створення національного органу інтелектуальної власності», відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2020 р. № 1267-р «Про національний орган інтелектуальної власності», частини другої статті 4-1 Закону України «Про авторське право і суміжні права», до повноважень Укрпатенту, зокрема належить приймання і розгляд заявок на державну реєстрацію прав автора на твори науки, літератури і мистецтва, а також на реєстрацію договорів, що стосуються прав авторів на твори, здійснення їх реєстрації; видача свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір; здійснення публікацій в офіційному бюлетені з питань охорони авторського права і суміжних прав.

Відповідно до зазначених законів Укрпатент також здійснює інформаційну діяльність у сфері правової охорони інтелектуальної власності.

З метою своєчасного інформування заявників з питань державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, повідомляємо про створення на офіційному веб-сайті Укрпатенту розділу «Авторське право», який знаходиться у рубриці «Заявникам» у головному меню веб-сайту Укрпатенту. 

Розділ «Авторське право» містить, зокрема актуальну інформацію щодо бланків заяв для реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, інформацію про реквізити рахунків для оплати зборів і мита та їх розмір, а також довідкову інформацію з питань авторського права, та розміщений за посиланням: https://ukrpatent.org/uk/articles/copyright. 

 

Детальніше
Головна подія

09 листопада , 2020

Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення щодо сплати зборів за дублікати

Детальніше

 

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Грудень 2019 Грудень 2020

Винаходи

297
401

Корисні моделі

502
479

Промислові зразки

150
148

Торговельні марки

2791
3339

Усього надійшло

3740
4367
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

13

Лютого , 2021

На цей день подій не заплановано

Всі події