This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk/ (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-02-05. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
05.02.2021

9 лютого - онлайн-семінар з нагоди Дня безпечного Інтернету

9 лютого 2021 року Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) запрошує взяти участь у онлайн-семінарі «ІР культура в Інтернеті: повага до прав інтелектуальної власності» з нагоди Дня безпечного Інтернету.

День безпечного Інтернету запроваджено мережами Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо дітьми й молоддю. У 2021 році заходи проводяться під гаслом «Together for a better Internet!».

Онлайн-семінар покликаний привернути увагу до культури поведінки в онлайн-мережі, свідомого та відповідального використання інформації та контенту, розміщених в Інтернеті. До участі у заході запрошуються учні середньої та старшої школи, батьки та викладачі, молодь, а також усіх зацікавлені особи. 

Дата та час: 09.02.2021; 10:00-10:45
Приєднатися до конференції Zoom
Ідентифікатор конференції: 837 2725 8687
Код доступу: 330323

Під час семінару будуть розглянуті:

  • права та обов’язки користувачів мережі Інтернет; 
  • роль інтелектуальної власності при створенні і розміщенні контенту в мережі Інтернет, основні способи охорони прав творців;
  • питання щодо Інтернет-піратства, камкордингу, плагіату та інших видів порушень прав інтелектуальної власності;
  • правила, яких слід дотримуватися з метою уникнення порушення прав інтелектуальної власності.

Спікер:

Олександра Падучак - професіонал з інтелектуальної власності відділу навчальних програм та забезпечення просвітницьких заходів відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту.

Деталі: facebook.com/events/1633603223492701/
 

 

04.02.2021

Ім’я на крилах. До 115-річчя від дня народження О.К. Антонова

«Мені в житті не пощастило, я хотів стати льотчиком, а став конструктором». Так жартома казав про себе Олег Антонов, чий 115-річний ювілей ми відзначаємо 7 лютого. Він не уявляв свого життя без неба, так само, як небо вже складно уявити без його дітища – літаків Антонова. Ім’я геніального авіаконструктора назавжди увійшло в історію авіації й стало символічним. До вашої уваги - матеріал, підготовлений колективом відділу довідково-інформаційного фонду експертизи відділення нормативно-інформаційного забезпечення Укрпатенту.

 

 

 

 

04.02.2021

Короткий огляд за результатами восьмої сесії Комітету експертів Віденського союзу

Завершилася восьма сесія Комітету експертів Віденського союзу.

 

Під час її роботи обговорювалося багато важливих для розвитку Міжнародної класифікації зображувальних елементів знаків (МКЗЕЗ) – Віденської класифікації – питань, зокрема, щодо розширення переліку категорій, розділів та секцій класифікації, щодо зменшення часового проміжку на її актуалізацію та щодо внесення нових назв елементів знаків у неї. Дискусії проходили у онлайн-форматі, а голосування стосовно втілення у життя обговорених питань та рішень за ними відбуватиметься в електронному форматі. 

Окремо варто виділити питання, присвячені поглибленому ознайомленню з ІТ-інструментом, який нещодавно був розроблений ВОІВ і презентований у серпні 2020 року – Vienna Classification Assistant.

Це новий інструмент на базі штучного інтелекту (ШІ), який надає допомогу користувачам під час класифікування зображувальних елементів знаків (торговельних марок) відповідно до МКЗЕЗ. Нагадаємо, що Віденська класифікація особливо корисна при створенні логотипів торговельних марок, оскільки допомагає знаходити схожі, чи навіть тотожні, елементи серед величезної кількості зображувальних елементів торговельних марок, яка вже нараховує не один мільйон. В першу чергу згаданий ІТ-інструмент стане у нагоді при проведенні пошуку у великих базах даних, таких як, наприклад, Global Brand Database. 

Під час сесії Комітету експертів фахівці підрозділу ВОІВ, що розробили зазначений інструмент, ознайомили делегатів і спостерігачів, які приєдналися до сесії, з процесом «навчання» ШІ пошуку необхідної інформації з усе більш релевантним результатом. 

З огляду на те, що Vienna Classification Assistant використовує відомості і зображення, покласифіковані відповідно до МКЗЕЗ, то стає зрозумілим, чому поглиблена презентація відбулася саме на сесії Комітету експертів, від рішення якої залежать строки запровадження нових редакцій класифікації. Представники підрозділу, що розробив ІТ-інструмент, пообіцяли найближчим часом викласти презентацію із зазначеного питання у вільний доступ на вебсайт ВОІВ, щоб всі користувачі як Віденської класифікації, так і Global Brand Database могли ознайомитися з корисним помічником і ширше використовувати його під час робіт з торговельними марками. 

За результатами сесії було вирішено, що поточна, восьма, редакція МКЗЕЗ, збереже чинність, як і раніше – 5 років. Наступна, дев’ята, редакція буде запроваджена у 2023 році. Тривалість її чинності буде визначатися додатково, на наступній сесії Комітету експертів Віденського союзу, проведення якої попередньо заплановано на другу половину 2024 року.

 

 

 


 

04.02.2021

Відбулося онлайн-обговорення проєкту наказу Мінекономіки щодо затвердження регламенту Апеляційної палати НОІВ

04 лютого 2021 року Департаментом розвитку сфери інтелектуальної власності Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки) проведено обговорення проєкту наказу «Про затвердження Регламенту Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності». Захід проведений у режимі онлайн на платформі Zoom. Модерацію від Мінекономіки здійснював заступник директора Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Богдан Падучак. Також від Мінекономіки в заході взяла участь заступник начальника управління промислової власності - начальник відділу права промислової власності Інна Шатова

Від Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) в обговоренні взяли участь начальник відділення правового забезпечення інтелектуальної власності Марія Василенко, заступник начальника відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем Федір Луценко, начальник відділу прав на позначення Валентина Гайдук.

Фахівцями Укрпатенту був представлений проєкт регламенту, який окрім регламенту Апеляційної палати (АП) також включатиме порядок визнання знаків добре відомими. Була обґрунтована викладена у документі позиція щодо формування складу АП. Окрім цього, окреслені основні принципи забезпечення незалежності АП. В свою чергу учасники обговорення - представники у справах інтелектуальної власності, фахівці сфери ІВ - зосередили увагу на спірних питаннях щодо формування складу АП та її діяльності, подавши власне бачення принципів формування складу АП, забезпечення необхідного рівня експертності та незалежності у складі НОІВ. Також були підняті питання залучення сторонніх експертів та експертів Укрпатенту у процесі роботи АП, особливості структурного підпорядкування органу, забезпечення належного рівня оплати праці, окремі питання щодо процедури визнання торговельної марки добре відомою та ін.

Підсумком першого етапу обговорення проєкту наказу стане збір пропозицій та зауважень від учасників у письмовій формі протягом тижня, подальше опрацювання з боку Мінекономіки та Укрпатенту та винесення на наступний етап обговорення, який також планується провести у онлайн-форматі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

03.02.2021

Проведено обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України

03 лютого 2021 року Департаментом розвитку сфери інтелектуальної власності Мінекономіки проведено обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності». 

Захід відбувся у режимі онлайн. Модерацію здійснював заступник директора Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Богдан Падучак. Від Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) в заході взяли участь директор з питань інноваційного та інформаційного розвитку Петро Іваненко, директор з питань експертизи Олексій Ткачук, начальник відділення правового забезпечення інтелектуальної власності Марія Василенко, начальник відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем Сергій Торянік, заступник начальника відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем Федір Луценко

Під час двогодинного обговорення було окреслено позицію Укрпатенту щодо запланованого внесення змін до Порядку з урахуванням оновлень чинного законодавства в сфері ІВ, які вже вступили в силу. Також були заслухані думки громадськості - представників у справах ІВ (патентних повірених), фахівців сфери ІВ - які звернули увагу на проблемні питання, пов'язані з формуванням розміру зборів з огляду на реалії українського ринку послуг сфери ІВ. Також аудиторією було поставлено значну кількість запитань щодо нових норм, стосовно частини яких фахівцями Мінекономіки та Укрпатенту були надані роз'яснення та уточнення безпосередньо в ході зустрічі. Стосовно частини запитань було прийнято рішення надати роз'яснення або прийняти до опрацювання у письмовому вигляді.

Очікується, що за підсумками оффлайн- та онлайн-зустрічей з представниками сфери ІВ найближчим часом буде проведено наступний етап опрацювання проектів нормативно-правових актів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

03.02.2021

Нагадування: 3-4 лютого - онлайн-обговорення проєктів нормативно-правових актів

Шановні колеги! Нагадуємо, що 3-4 лютого 2021 року за ініціативи Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки) відбудуться онлайн-обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності» та проєкту наказу Мінекономіки «Про затвердження Регламенту Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності».

Запрошуємо до участі.

Деталі підключення за посиланням.

Також звертаємо увагу - зважаючи на технічні обмеження платформи Zoom (ліміт у 100 учасників конференції), додатково буде організовано пряму трансляцію обговорення на сторінці Укрпатенту в Facebook.

03.02.2021

ВОІВ: інтелектуальна власність та розробка мобільних додатків

Всесвітня організація інтелектуальної власності пропонує заглибитися в тему розробки та комерціалізації мобільних додатків. В ознайомчому курсі, який складається з 5 навчальних модулів, описується, які види ІВ застосовуються на ринку мобільних додатків з тим, щоб допомогти розробникам і власникам додатків в застосуванні інструментів ІВ для розвитку бізнесу.

 

 

 

02.02.2021

Мінекономіки та Укрпатент – обговорення законодавчих змін у діалозі з патентними повіреними

02 лютого 2021 року відбулася робоча зустріч керівного складу Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) і представників Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки) з керівництвом найавторитетнішої громадської організації у сфері ІВ - Всеукраїнської асоціації патентних повірених (ВАПП) та експертами сфери ІВ. Метою заходу було обговорення новел законодавства щодо Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності (ІВ), а також щодо затвердження Регламенту Апеляційної палати Національного органу інтелектуальної власності.

Укрпатент на зустрічі представляли Генеральний директор Андрій Кудін, директор з питань інноваційного та інформаційного розвитку Петро Іваненко, директор з питань експертизи Олексій Ткачук, начальник відділення правового забезпечення інтелектуальної власності Марія Василенко, заступник начальника відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем Федір Луценко, начальник відділу громадських зв’язків та міжнародних заходів Юрій Кучинський. Представником від Мінекономіки на заході був заступник директора Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Богдан Падучак. Представниками від ВАПП були президент Василь Красніков, віце-президент Максим Бочаров, член правління організації Леонід Черепов, патентний повірений Тетяна Лісна. Також в обговоренні взяли участь Анатолій Горнісевич, експерт сфери ІВ з багаторічним досвідом роботи, один з фундаторів системи правової охорони ІВ та головний редактор журналу «Інтелектуальна власність в Україні» Ірина Абдуліна.

Центральною темою зустрічі стало обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності». Зокрема, було зазначено, що  внесення змін є нагальним з огляду на набрання чинності Законами України 703-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності», 815-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями» та 816-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства». Учасниками зустрічі було, зокрема, проаналізовано практику впровадження зборів з врахуванням світового досвіду, вказано на можливості державної системи із вдосконалення системи зборів та забезпечення преференцій для певних категорій заявників. Висловивши позицію Укрпатенту, що полягає у забезпеченні збалансованості державної системи правової охорони ІВ та дотриманні чинного законодавства, учасники зустрічі заслухали думки представників когорти патентних повірених України: Василя Краснікова, Леоніда Черепова, Максима Бочарова, які зробили акцент на реальні потреби ринку послуг сфери ІВ та звернули увагу на ризики, які загрожують окремим категоріям заявників у процесі переформатування системи зборів. Окрім цього було наголошено на необхідності забезпечення підтримки представників малого та середнього бізнесу, збереженні пільг для індивідуальних винахідників на національному рівні. В той же час учасники дискусії наголосили на недоцільності розпорошення експертного ресурсу Укрпатенту і необхідності підвищення рівня якості заявок, які подаються до закладу експертизи. Також серед нагальних питань обговорення – вдосконалення технологічних систем Укрпатенту, скорочення строків розгляду заявок та подальша робота у активному діалозі з учасниками ринку послуг у сфері ІВ у тісній співпраці з Всеукраїнською ассоціацією патентних повірених.

Очікується, що за підсумками зустрічі до Мінекономіки та Укрпатенту надійдуть письмові пропозиції, які будуть враховані в процесі обговорення зазначених вище нормативно-правових актів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини

05 лютого 2021
9 лютого - онлайн-семінар з нагоди Дня безпечного Інтернету
04 лютого 2021
Ім’я на крилах. До 115-річчя від дня народження О.К. Антонова
04 лютого 2021
Короткий огляд за результатами восьмої сесії Комітету експертів Віденського союзу
04 лютого 2021
Відбулося онлайн-обговорення проєкту наказу Мінекономіки щодо затвердження регламенту Апеляційної палати НОІВ
03 лютого 2021
Проведено обговорення проєкту постанови Кабінету Міністрів України
Усі новини
Популярне на сайті

Описи до патентів України на винаходи і корисні моделі

Опис до патенту на винахід (корисну модель) є вичерпним джерелом інформації стосовно винаходу (корисної моделі). Опис розкриває суть винаходу (корисної моделі) та підтверджує обсяг правової охорони, визначений формулою винаходу (корисної моделі).

З набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законів щодо створення національного органу інтелектуальної власності" від 16.06.2020 № 703-IX та відповідно до пункту першого розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2020 р. № 1276-р "Про національний орган інтелектуальної власності", згідно з яким державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності" (далі – Укрпатент) виконує функції Національного органу інтелектуальної власності (далі – НОІВ), до повноважень Укрпатенту належить опублікування офіційних відомостей щодо об’єктів інтелектуальної власності.

Відповідно до ст.23 Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі":

- одночасно з державною реєстрацією винаходу (корисної моделі) НОІВ здійснює публікацію в Бюлетені (офіційному електронному бюлетені НОІВ) відомостей про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі), визначених у встановленому порядку;

- не пізніше 3 місяців від дати опублікування відомостей про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі) НОІВ публікує опис до патенту, що містить формулу та опис винаходу (корисної моделі), а також креслення, на яке є посилання в описі винаходу (корисної моделі).

З метою виконання зазначених повноважень Укрпатентом видано наказ «Про публікацію відомостей щодо об’єктів інтелектуальної власності» від 02 листопада 2020 року № 152-Н/2020, яким затверджено та введено в дію Склад відомостей про заявлені і зареєстровані об’єкти інтелектуальної власності, інших офіційних відомостей та сповіщень для їх публікації (далі – Склад відомостей) з урахуванням останніх змін, внесених до спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності.

Відповідно до Складу відомостей, опис до патенту України на винахід (корисну модель) є самостійним офіційним мережним електронним виданням, яке видається з періодичністю виходу бюлетеня "Промислова власність".

Описи до патентів на винаходи і корисні моделі публікувались на паперовому носієві з 1993 по 2011 рік включно, з 2005 року представлені на оптичному носієві "Національний CD-ROM «Винаходи в Україні»".

Користувачі мають можливість:

1. Ознайомитись з описами до патентів:

- у Спеціальній інформаційній системі Укрпатенту та у Спеціалізованій базі даних "Винаходи (корисні моделі) в Україні", які містять повні відомості про державну реєстрацію винаходів (корисних моделей) у структурованому вигляді та патентні документи у форматі PDF, доступ до яких надається на безоплатній основі на вебсайті Укрпатенту; 

- у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК), який входить до структури Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Укрпатенту (бульвар Л. Українки, 26, м. Київ, 01133, тел.: (38 044) 494-06-90);

2. Придбати національний CD-ROM "Винаходи в Україні".

Зразок опису до патенту на винахід

Зразок опису до патенту на корисну модель

 

 

Модифіковано: листопад, 2020
 
Детальніше
Корисно знати

Інформаційне повідомлення про повноваження Укрпатенту в сфері авторського права

У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів щодо створення національного органу інтелектуальної власності», відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2020 р. № 1267-р «Про національний орган інтелектуальної власності», частини другої статті 4-1 Закону України «Про авторське право і суміжні права», до повноважень Укрпатенту, зокрема належить приймання і розгляд заявок на державну реєстрацію прав автора на твори науки, літератури і мистецтва, а також на реєстрацію договорів, що стосуються прав авторів на твори, здійснення їх реєстрації; видача свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір; здійснення публікацій в офіційному бюлетені з питань охорони авторського права і суміжних прав.

Відповідно до зазначених законів Укрпатент також здійснює інформаційну діяльність у сфері правової охорони інтелектуальної власності.

З метою своєчасного інформування заявників з питань державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, повідомляємо про створення на офіційному веб-сайті Укрпатенту розділу «Авторське право», який знаходиться у рубриці «Заявникам» у головному меню веб-сайту Укрпатенту. 

Розділ «Авторське право» містить, зокрема актуальну інформацію щодо бланків заяв для реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, інформацію про реквізити рахунків для оплати зборів і мита та їх розмір, а також довідкову інформацію з питань авторського права, та розміщений за посиланням: https://ukrpatent.org/uk/articles/copyright. 

 

Детальніше
Головна подія

09 листопада , 2020

Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення щодо сплати зборів за дублікати

Детальніше

 

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Грудень 2019 Грудень 2020

Винаходи

297
401

Корисні моделі

502
479

Промислові зразки

150
148

Торговельні марки

2791
3339

Усього надійшло

3740
4367
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

05

Лютого , 2021

На цей день подій не заплановано

Всі події