This version of the page http://history.org.ua/uk/structure/v_xix (194.44.11.139) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-01-18. The original page over time could change.
Відділ історії України ХІХ - початку ХХ ст.

Відділ історії України ХІХ - початку ХХ ст.

Відділ існує від початку створення Інституту історії України НАН України. Він був сформований у 1936 р. як сектор історії України доби капіталізму та імперіалізму і за час існування зазнав декількох реорганізацій та перейменувань. Однак незмінним залишається історичний період, який вивчали і вивчають науковці – кінець XVIII – початок ХХ ст. – доба переходу від аграрного до індустріального суспільства та формування модерних націй у Центрально-Східній Європі. У функціонуванні підрозділу простежується тяглість традицій наукових студіювань, закладених його керівниками, відомими вченими О.П.Оглоблиним, Ф.О.Ястребовим, Ф.Є.Лосем, В.Г.Сарбеєм. Із 1999 р. і дотепер відділ очолює доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України О.П.Реєнт.

Із 2000 року на базі відділу випускається збірник наукових праць "Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст.", який внесено до міжнародних наукометричних баз (упродовж 2000–2018 рр. вийшло 28 випусків видання), регулярно (в середньому 4–6 разів на рік) відбувається засідання методологічного семінару, присвяченого обговоренню теоретико-методологічних засад дослідження соціально-економічних, культурних, духовних та суспільно-політичних процесів, що відбувалися в Україні впродовж «довгого» ХІХ ст.

На 2019 р. у відділі налічується 15 співробітників, з яких 13 наукових працівників та 2 інженери.

Аналіз діяльності підрозділу та його співробітників було висвітлено в окремому підсумковому виданні «Відділ історії України ХІХ – початку ХХ ст.: до 80-ї річниці заснування Інституту історії України НАН України та 25-річчя незалежності України» (К., 2017, 157 с.), де показано сучасні напрями наукового пошуку, узагальнено практичні здобутки, окреслено перспективи майбутніх дослідницьких проектів.

Контакти

Інститут історії України НАН України
вул. Грушевського 4,
Київ 01001, Україна

  +38 (044) 279-6362
  sekretar@history.org.ua
  hboriak@gmail.com
  eiu.redkol@gmail.com (з питань "Енциклопедії історії України")

Інформація

Мова сайту