This version of the page http://pik.ua/news/url/jak-stati-vodijem (78.47.208.122) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-01-01. The original page over time could change.
Як стати водієм? I Новости Херсона
Сьогодні, 01 Січня 2021
  • UA
  • Головна
  • Новини
  • Фоторепортажі
  • Відеорепортажі
  • Трансляції
  • Опитування
  • Архів
01.10.2020
746
0
Поделиться

Як стати водієм?

Як стати водієм? Співпраця сервісних центрів МВС і закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів. Акредитація автошкіл. Про це все розповів на брифінгу 30 вересня начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Херсонській області Лижник Микола Петрович.

Для бажаючих отримати перше посвідчення водія на сайті Головного сервісного центру МВС є зручна онлайн-інструкція «Як стати водієм?». В ній можна знайти всю необхідну інформацію: як правильно обрати автошколу, поради щодо підготовки до тесту з ПДР та перелік вправ, які необхідно вміти  виконувати на іспиті, аби стати водієм. Окрім того, на сайті працює безкоштовний онлайн-тренажер з ПДР, за допомогою якого можна перевірити власні знання або підготуватися до іспитів для отримання посвідчення водія. Він повністю відповідає реальним умовам складання теоретичного іспиту: триває 20 хвилин та складається з 20 питань, котрі система для кожного нового тесту генерує рандомно. Кількість спроб пройти тест – необмежена. Також на сайті оприлюднено онлайн усі маршрути, за якими складається другий етап практичної частини іспиту на отримання права керування транспортними засобами. Схеми маршрутів було оновлено з урахуванням актуальної ситуації на дорогах. Для прозорості складання практичної частини іспиту на отримання посвідчення водія запроваджено чек-лист. У ньому зазначені перелік типових помилок, яких припускаються громадяни під час практичного іспиту, та шкала оцінювання.

На території Херсонської області працює 47 акредитованих закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів.

У лютому цього року законодавчо впроваджено низку норм, спрямованих на підвищення ефективності взаємодії між автошколами та сервісними центрами МВС. Удосконалено механізм моніторингу процесу підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв, зокрема:

- скасовано процедуру отримання в сервісних центрах МВС паперових бланків свідоцтв про закінчення закладу;

- документи про професійно-технічну освіту державного зразка визнано такими, що підтверджують проходження підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів;

- відкриття нижчих категорій здійснюється на підставі свідоцтва, що внесене закладом в електронному вигляді до ЄДР МВС.

Нормативними змінами також передбачено, що випускники, які закінчили навчання за професією водія у закладах професійно-технічної освіти та отримали диплом, допускаються до складання іспитів у сервісному центрі МВС.

Автошколи проводять дистанційну реєстрацію груп або особи, яка проходить в індивідуальному порядку підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів у даному закладі (у тому числі 20-годинний курс навчання керування транспортним засобом та повний курс підготовки керування відповідним транспортним засобом). Відомості про проведені заняття з теоретичної підготовки, практичного керування транспортними засобами та результати складання іспитів у закладі вносяться до ЄДР МВС.

Нагадуємо, що наразі перше посвідчення водія у сервісних центрах МВС видається на 2 роки з правом обміну на постійне за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та не вчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України.

У разі, якщо такі порушення були, обміняти посвідчення водія на постійне можна лише після успішного складання практичного та теоретичного іспитів у сервісному центрі МВС.

Повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше та були позбавлені права на керування транспортними засобами, не відбувається.

Поновлення права керування транспортними засобами здійснюється після чергової підготовки у відповідному навчальному закладі та складання теоретичного й практичного іспитів у СЦ МВС. Таке посвідчення знову видається на 2 роки.

Результат успішно складеного теоретичного іспиту дійсний протягом трьох місяців. Особа, яка не склала теоретичний іспит, до практичного іспиту не допускається.

Повторний теоретичний іспит призначається не раніше ніж через 5 календарних днів, що обраховується з наступного дня після іспиту.

Практичний іспит з навичок керування ТЗ складається в тому ж ТСЦ, де був успішно складений теоретичний.

Особі для складання практичного іспиту надається три спроби. Повторний практичний іспит призначається не раніше ніж через 5 календарних днів.

Якщо особа не склала практичний іспит у третє, до наступного іспиту вона допускається після проходження повторного курсу підготовки з практичного керування транспортним засобом у будь якому закладі.

З липня цього року в сервісних центрах МВС запроваджено відеофіксацію процесу складання практичних іспитів із навичок керування транспортним засобом. Перебіг екзамену фіксується за допомогою технічних засобів контролю, які встановлюються в кожному екзаменаційному авто. Відеофіксація відбувається від початку іспиту та ведеться безперервно до його завершення. Відеозапис процесу складання іспитів зберігається протягом трьох місяців. Результати іспитів можна оскаржити протягом десяти робочих днів. Відмова від відеофіксації іспитів законодавством не передбачена.

Наразі запроваджено визначення рівня підготовки слухачів спеціалістом, яке проводиться щоквартально. Цей рівень визначається рейтингом спеціаліста або оцінкою керівника закладу, в якому він працює. Рейтинг спеціаліста обчислюється автоматично засобами програмного забезпечення ЄДР МВС шляхом визначення відсотка слухачів, які склали з першої або другої спроби теоретичний або практичний іспит у ТСЦ МВС, від загальної кількості слухачів, підготовлених цим спеціалістом, які складали іспити в ТСЦ.

Якщо рейтинг спеціаліста з теоретичної підготовки нижче позначки 60 %, а спеціаліста з навчання керування транспортними засобами – нижче 75 %, якість рівня підготовки спеціалістом слухачів закладу вважається низькою, а спеціаліст підлягає переатестації  в РСЦ МВС.

Теги:
  • Освіта
  • Транспорт
Поделиться

Новини по темі

17.01.2020
1013
0
На Херсонщині запроваджено відеофіксацію практичного іспиту на право керування авто
29.07.2020
728
0
Ще дві школи Херсонщини отримали автобуси
14.12.2018
1263
0
У Херсоні вручили санітарні автомобілі та шкільні автобуси

Коментарі

Нет ни одного комментария

Залишити коментар

Останні новини

  • ВчораПоліцейські Херсонщини попереджають громадян про небезпеку використання піротехніки та феєрверків
  • ВчораТварини та феєрверки: у чому небезпека новорічної ночі?
  • ВчораРезультати роботи Херсонського прикордонного загону за 2020 рік
  • ВчораОперативна інформація щодо поширення коронавірусу на Херсонщині 30 грудня
  • 30.12.2020На Херсонщині судитимуть екскерівника підприємства за ухилення від сплати понад 9 млн грн податків
  • 30.12.2020Ігор Колихаєв очолив регіональне відділення Асоціації міст України
  • 30.12.2020Серед переможців конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку є й проєкти з Херсонщини
  • 30.12.2020На Херсонщині помолились про загиблих захисників України
  • 30.12.2020В Херсоні поліцейські склали адмінпротокол на жінку, яка вчинила домашнє насильство щодо 12-річної доньки

Останні відеорепортажі

08.12.2020
673
0
У Херсоні презентували відеоролик «Смак Херсона»
21.11.2020
634
0
На засіданні комітету депутат з Херсонщини змінив голос і стать

Останні фоторепортажі

05.10.2020
2160
0
Фоторепортаж
У Херсоні відбулись крос-кантрійні перегони "Парк рейс 2020" (фото)
02.10.2020
2632
0
Фоторепортаж
У Херсоні відбулась прем'єра вистави "Ображені Білорусь" (фото)

Зараз читають

27.01.2020
0
Безпечно коли ми поруч
03.02.2020
46561
0
Обережно на дорозі!
17.12.2020
1291
0
Як жителям Херсонщини змінити газопостачальника: основні кроки
14.12.2020
693
0
Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа відвідав Херсон
15.12.2020
670
0
Новорічний дощик: радість чи шкода для домашнього улюбленця?
21.12.2020
567
0
У Херсоні поліцейські встановили підозрюваного в розбійному нападі на кредитну установу
25.12.2020
487
0
Оперативна інформація щодо поширення коронавірусу на Херсонщині 24 грудня
06.09.2019
20714
1
Президент підписав указ, за яким земельну ділянку можна буде оформити електронкою

наверх

Підписатися на новини

Підписатися на новини

Запропонувати новину

Запропонувати новину