This version of the page http://irrp.org.ua/pozyczijna-zayava-irrp/ (176.9.23.235) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-12-13. The original page over time could change.
Позиційна заява ІРРП – Інститут Розвитку Регіональної Преси (ІРРП)
re:start democratic discourse

Запитання? +38-067-547-22-33, +38-067-234-42-16

About RPDI

Позиційна заява ІРРП

Інститут розвитку регіональної преси підтримує українську розслідувальну журналістику та вболіває за розвиток галузі. 

Коли згадка про нас з’явилася в маніпулятивному відео із прикметною назвою “Как нажиться на европейских лохах?” (згодом назву трохи підкоригували), ми зрозуміли, що ситуація вийшла за рамки простих звинувачень, апелює до всієї галузі й експлуатує ідеологію ненависті. Саме тому все це потребує скрупульозного аналізу.

Інформацію, що пролунала у відео, насправді легко спростувати. Ми працюємо відкрито і прозоро, проходимо щорічні загальні та проєктні аудити. У цій вкладці ви можете ознайомитися з нашими річними звітами – як описовими, так і фінансовими. 

Ми сумнівалися, чи взагалі реагувати на відео Анатолія Шарія, бо всім зрозуміло, хто це такий і як він працює. Але вирішили розставити всі крапки над “і”, адже нам немає, що приховувати. 

 

Що ж трапилося і на що ми власне реагуємо?

Анатолій Шарій стверджує, що ІРРП допоміг вивести грантові гроші на ТОВ “ДевідСуше Студіо”. У відео йдеться про суму понад 2,8 мільйонів гривень. Це фальшиві звинувачення, а інформація не відповідає дійсності.

Ми звірили цифри з нашими даними й відділили факти від викривлень. Провівши такий аналіз, вирішили показати, як працюють Шарієві маніпуляції. 

Інститут отримав від компанії Дениса Бігуса п’ять відеоблогів на загальну суму 180 тисяч гривень. Це майже у 16 разів менше, ніж заявляє Шарій. Ми підтримали цей проєкт, адже він популяризує регіональні журналістські матеріали з розслідувальним елементом.

На скриншотах, які демонструє Шарій, видно транзакції по 36 тисяч гривень*. І це саме та цифра, яку ми платили за кожен із п’яти відеоблогів “Виконком із Анатолієм Остапенком”.

Але візуальна подача інформації є маніпулятивною: червоне підкреслення у двох транзакціях з’єднує ІРРП із зовсім іншими сумами, значно більшими – 400 і 120 тисяч гривень. Після такої маніпуляції повірити в те, що переказів назбирається на 2,849 мільйонів гривень, цілком можливо. Тим паче, беручи до уваги вибірковість підкреслень: транзакції за 24 вересня на скриншотах узагалі немає, а ще одна є, проте червоним її не виділили.

Скриншот, на якому видно маніпуляції з підкресленням

Ці візуальні маніпуляції схожі на фокуси із картами, коли вам показують те, що ви хотіли б побачити, покладаючись на вашу неуважність. Але якщо придивитися й максимально наблизити цифри, стає зрозуміло, як нас із вами намагаються ввести в оману. Придивіться до скриншотів, ми їх спеціально наблизили.

Транзакція від ІРРП, яку автори не виділили

Окремої уваги заслуговує текст, що його озвучує Шарій. Він вибудовує хибні причиново-наслідкові зв’язки: “Министерство иностранных дел Дании перечисляют средства, которые… Вот, много, достаточно много средств перечисляет Министерство иностранных дел Дании. Видите, через ГОшку, опять-таки. Очередную. И вот здесь вот “хлоп”. Вывод средств в размере двух миллионов восьмисот сорока девяти тысяч гривен. Куда они выходят эти средства? А они идут на оплату также ценных бумаг”.

“Схлопнути” 180 тисяч гривень за виконану роботу в загальну цифру 2,849 мільйонів гривень може тільки Шарій. Саме тому ми вимагаємо, аби він спростував свої твердження.

Ми свідомо проаналізували лише дані, що стосувалися ІРРП. Усі ці маніпуляції є примітивними спробами підживити ідеологію ненависті, ярлики про “грантожерів” і “європейських лохів”. І такі явища аж ніяк не варто ігнорувати, їх треба аналізувати та спростовувати, навіть якщо це означає наражатися на репутаційні ризики. 

Певні, що й інші організації, згадані у відео, матимуть змогу, відвагу й інституційну спроможність відгукнутися і проаналізувати свої дані. Це дозволить зробити галузь більш прозорою і відкритою.

 

*До суми входила робота автора і ведучого, редактора, сценариста, монтаж, дизайн влогу, операторські послуги, промоція й адміністративні витрати.

Маєте запитання, пропозиції, коментарі +38-067-547-22-33

Написати