This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk/ (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-12-03. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
02.12.2020

Відкрито Центр підтримки технологій та інновацій (TISC) на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського

2 грудня 2020 року відбулося урочисте відкриття Центру підтримки технологій та інновацій TISC на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (КПІ  ім. Ігоря Сікорського). В рамках урочистостей підписано Меморандум про співробітництво між Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) та Київським політехнічним інститутом імені Ігоря Сікорського, а також Угоди про участь у програмі Центрів підтримки технологій та інновацій.

З вітальними словами під час заходу виступили ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський, проректор з наукової роботи Віталій Пасічник, заступник директора Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки) Богдан Падучак та директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту Данило Цьвок.

Як зазначив Данило Цьвок: «Відкриття Центру TISC на базі одного з найвідоміших в Україні закладів вищої освіти, який є потужним центром генерування інновацій, допоможе ще більше розкрити інтелектуальний потенціал України».

Підписання Меморандуму спрямоване на поглиблення співпраці з питань, пов’язаних з правовою охороною інтелектуальної власності (ІВ), організацію спільних заходів та інші напрями, пов’язані із розвитком сфери ІВ. На центр TISC покладено завдання з організації та забезпечення сучасних методів управління у сфері інтелектуальної власності, комерціалізації результатів наукової та науково-технічної діяльності університету, залучення інвестицій, співпраці з підприємствами і суб'єктами наукової та науково-технічної діяльності.

В заході також взяли участь представники КПІ ім. Ігоря Сікорського Оксана Юрчишин, Павло Цибульов, Сергій Войтко, Андрій Шишолін та фахівці відділення розвитку відносин у сфері ІВ Укрпатенту Касим Величко, Сергій Брудняк,  Андрій Зозулюк.

Проєкт «Technology and Innovation Support Center - TISC» реалізується Укрпатентом в рамках імплементації Меморандуму про взаєморозуміння між Всесвітньою організацією інтелектуальної власності та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України щодо створення Центрів підтримки технологій та інновацій в Україні (26 липня 2018 року). 

 

 

 

 

 

 


 

02.12.2020

Портал WIPO IP: нові можливості меню для користувачів PCT

Портал ВОІВ з інтелектуальної власності було запроваджено у вересні 2019 року (PCT Newsletter 09/2019). Сучасний, функціональний та простий у використанні портал WIPO IP призначений для керування вашими заявками PCT.

У  рамках постійних зусиль з покращення послуг, що надаються через портал ВОІВ з інтелектуальної власності, найближчим часом заплановано додати ряд нових функцій та здійснити оптимізацію категоризації онлайн-послуг РСТ, що забезпечить значне спрощення виконання вашого пошуку.
 
Що зміниться? 

  • Послуги будуть розподілені за групами за трьома основними категоріями (пошук, керування файлами та керування й сплата), що зробить навігацію у послугах системи PCT більш простою та інтуїтивно зрозумілою.
  • Буде створено нову підкатегорію «Програма підтримки винахідникам (Inventor Assistance Program (IAP)». Вона включатиме новий додаток «Онлайн-платформа програми підтримки винахідників (IAP)».
  • Посилання на додаток для онлайн-платежів буде додано до категорії «Сплата», що спростить сплату мита системи PCT.
  • Категорія меню та віджет «Закладки» (доступний лише для авторизованих користувачів) буде перейменовано в «Моє вибране». «Моє вибране» забезпечує швидкий доступ до ваших служб, доданих до закладок.
  • Буде додано піктограму «НОВИЙ», щоб виділити нові послуги, доступні через МЕНЮ. Будь-які нові служби будуть позначені цією піктограмою.
  • Наостанок, вже додано рекламну площину, щоб тримати вас у курсі нових послуг ВОІВ та важливих новин, які стосуються наявних послуг.

Для отримання додаткової інформації відвідайте портал ВОІВ з інтелектуальної власності за адресою: https://ipportal.wipo.int 

або надавайте коментарі та запитання за адресою: https://www3.wipo.int/contact/en/area.jsp?area=ip_portal 

PCT Newsletter 11/2020

 

 

01.12.2020

17-18 грудня - конференція ЄПВ з патентування та штучного інтелекту

17 та 18 грудня 2020 року Європейське патентне відомство (ЄПВ) проведе цифрову конференцію під назвою The role of patents in an AI driven world («Роль патентів у світі, який рухає штучний інтелект»). Захід надасть платформу політикам, інвесторам, винахідникам, представникам малого та середнього бізнесу, науковцям та фахівцям у галузі ІВ ​​для професійного спілкування та обміну досвідом щодо штучного інтелекту та прав ІВ.
 
На конференцїї будуть презентовані оновлення останніх стратегічних проектів ЄПВ та відомств-партнерів з IP5, які стосуються патентування та AI. Будуть розглянуті юридичні аспекти щодо патентоспроможності інновацій, пов’язаних зі штучним інтелектом. Також будуть презентовані результати дослідження головного економіста ЄПВ щодо четвертої промислової революції та запропоновані до обговорення технічні документи і пропозиції Європейської Комісії та Європарламенту щодо штучного інтелекту та ІВ тощо.
  
Участь у заході безкоштовна та потребує реєстрації, яка доступна за посиланням нижче.

Мова конференції - англійська. Сесії конференції відбудуться:

  • 17 грудня о 16:00 - 19:00 за київським часом (15:00 – 18:00 CET), 
  • 18 грудня об 11:00 – 14:00 за київським часом (10:00 – 13:00 CET).

Реєстрація

Програма конференції

 

 

 

 

30.11.2020

ВОІВ: сервіс з протидії кіберсквотингу перетнув позначку у 50 тис. справ

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) повідомляє, що Центром з арбітражу та посередництва ВОІВ зареєстровано 50-тисячний кейс з кіберсквотингу. За 20 років, які минули з моменту впровадження UDRP, Єдиної політики вирішення спорів щодо доменних імен, було ухвалено 50 тис. рішень зі спорів за участю сторін з понад 180 країн світу, які стосувалися понад 91 тис. доменних імен.

Як зазначив Генеральний директор ВОІВ Дарен Танг, UDRP є найважливішим механізмом захисту користувачів Інтернету в усьому світі від  шахрайства в онлайн-середовищі. Доменні імена, на які поширюються послуги ВОІВ, охоплюють широкий спектр послуг онлайн-торгівлі, включаючи використання популярних брендів. Зокрема, спори виникали в зв'язку з такими доменними іменами як hmrc-uk.com, godrejcareer.com, givebackgeico.com, tencentweibo.com, cvsheath.com, plfizer.com, facebookloginhelp.net, freddofrog.com, paypalogin.com, ladygaga.mobi і liomessi.com. 

На тлі пандемії COVID-19 та відповідного зростання онлайн-сервісів кількість звернень до ВОІВ, пов'язаних з кіберсквотингом, сягнула рекордного рівня. У січні - жовтні 2020 року Центр з арбітражу та посередництва розглянув 3405 справ, тобто на 11% більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

 

 

 

Джерело: ВОІВ

 

30.11.2020

Панорама інновацій: українські винаходи та новітні розробки

Знезараження у транспорті та мобільні апарати ШВЛ, рятівний костюм для новонароджених, біорозкладаний пластик Херсонщини вже запатентовано, папір з отруйних рослин допоможе проти спалювання трави. Пропонуємо ознайомитися з підбіркою цікавинок зі світу інновацій.

 

Держпідприємство «Автоскладальний завод № 1» АТ «АК «Богдан Моторс»  отримало патент на корисну модель «Спосіб очищення та знезараження поверхонь і повітря салонів транспортних засобів». Суть новації полягає у встановленні в салоні бактерицидних рециркуляторів з можливістю роботи у присутності пасажирів протягом усього маршруту, а також бактерицидних безозонових ламп, які вмикатимуть тимчасово на кінцевих зупинках. 

Читати далі…

 

В Харкові налагодили власне виробництво мобільних апаратів ШВЛ, отримавши ліцензію у британських авторів розробки. Після сертифікації в Україні, яку обіцяють прискорити, апарати випускатимуть серійно.

Читати далі…

 

Юний винахідник з Вінниці розробив передавач звуку на основі лазеру, який може лягти в основу нового способу радіозв'язку. 

Читати далі…

 

Застосувавши "грибні" технології, науковці Херсонського державного аграрно-економічного університету розробили та запатентували в Україні новий біологічний пластик, який після використання повністю розкладається і при цьому дешевший від синтетичного матеріалу, виготовленого з нафтопродуктів.

Читати далі…

 

Інженер з Миколаєва розробив спеціальний костюм, який рятуватиме новонароджених дітей від жовтяниці. Винахід подано на конкурс стартапів Sikorsky Challenge.

Читати далі…

 

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу винайдено спосіб перетворення отруйних рослин - борщівника Сосновського та наземної частини сильфії пронизанолистої - та сухостою у папір. Автор ідеї впевнений, що вона допоможе у боротьбі з вирубуванням дерев та спаленням трави.

Читати далі…

 

Пенсіонер-винахідник із Черкас створив триколісний транспортний засіб для швидкого пересування містом на невеликі відстані.

Читати далі…

 

 

26.11.2020

10-11 грудня - онлайн-конференція «Міжнародний досвід та практичне застосування медіації у сфері ІВ в Україні»

10 та 11 грудня 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) у співпраці зі Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) проведуть онлайн-конференцію «Міжнародний досвід та практичне застосування медіації у сфері ІВ в Україні», в рамках якої учасників буде ознайомлено із особливостями процесу медіації у сфері інтелектуальної власності.

У роботі конференції візьмуть участь національні та міжнародні спікери, зокрема представники Всесвітньої організації інтелектуальної власності.

  • Дати: 10 - 11 грудня 2020 року
  • Години: 15:00 - 17:30 (згідно з програмою)
  • Мова проведення – українська та англійська
  • Платформа проведення: Zoom

Програма конференції

Для участі у конференції необхідно пройти попередню реєстрацію за посиланням

Після реєстрації буде надіслано підтвердження участі та посилання, за яким можна буде перейти на конференцію Zoom у день заходу.

Деталі заходу    
 

 

 

25.11.2020

Музей ІВ - експонат місяця. До 150-річчя з дня народження Станіслава Дністрянського.

У колекції Музею правової охорони інтелектуальної власності репрезентоване унікальне видання, якому вже понад сто років. Видана 1919 року у Відні, книга «Цивільне право» – праця видатного українського вченого-правознавця й громадського діяча Станіслава Дністрянського, 150-річчя з дня народження якого виповнилося цьогоріч 13 листопада. Пропонуємо до ознайомлення пізнавальний матеріал від завідувачки Музею правової охорони ІВ Антоніни Ферчук.

 

 

 

24.11.2020

Текст Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» англійською

16 серпня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями», яким унесено зміни до Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

З метою інформування іноземних користувачів про умови надання правової охорони торговельним маркам в Україні та останні зміни, внесені до Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг", пропонуємо до ознайомлення текст зазначеного закону англійською мовою (неофіційний переклад).

Новини

02 грудня 2020
Відкрито Центр підтримки технологій та інновацій (TISC) на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського
02 грудня 2020
Портал WIPO IP: нові можливості меню для користувачів PCT
01 грудня 2020
17-18 грудня - конференція ЄПВ з патентування та штучного інтелекту
30 листопада 2020
ВОІВ: сервіс з протидії кіберсквотингу перетнув позначку у 50 тис. справ
30 листопада 2020
Панорама інновацій: українські винаходи та новітні розробки
Усі новини
Популярне на сайті

Описи до патентів України на винаходи і корисні моделі

Опис до патенту на винахід (корисну модель) є вичерпним джерелом інформації стосовно винаходу (корисної моделі). Опис розкриває суть винаходу (корисної моделі) та підтверджує обсяг правової охорони, визначений формулою винаходу (корисної моделі).

З набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законів щодо створення національного органу інтелектуальної власності" від 16.06.2020 № 703-IX та відповідно до пункту першого розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2020 р. № 1276-р "Про національний орган інтелектуальної власності", згідно з яким державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності" (далі – Укрпатент) виконує функції Національного органу інтелектуальної власності (далі – НОІВ), до повноважень Укрпатенту належить опублікування офіційних відомостей щодо об’єктів інтелектуальної власності.

Відповідно до ст.23 Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі":

- одночасно з державною реєстрацією винаходу (корисної моделі) НОІВ здійснює публікацію в Бюлетені (офіційному електронному бюлетені НОІВ) відомостей про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі), визначених у встановленому порядку;

- не пізніше 3 місяців від дати опублікування відомостей про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі) НОІВ публікує опис до патенту, що містить формулу та опис винаходу (корисної моделі), а також креслення, на яке є посилання в описі винаходу (корисної моделі).

З метою виконання зазначених повноважень Укрпатентом видано наказ «Про публікацію відомостей щодо об’єктів інтелектуальної власності» від 02 листопада 2020 року № 152-Н/2020, яким затверджено та введено в дію Склад відомостей про заявлені і зареєстровані об’єкти інтелектуальної власності, інших офіційних відомостей та сповіщень для їх публікації (далі – Склад відомостей) з урахуванням останніх змін, внесених до спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності.

Відповідно до Складу відомостей, опис до патенту України на винахід (корисну модель) є самостійним офіційним мережним електронним виданням, яке видається з періодичністю виходу бюлетеня "Промислова власність".

Описи до патентів на винаходи і корисні моделі публікувались на паперовому носієві з 1993 по 2011 рік включно, з 2005 року представлені на оптичному носієві "Національний CD-ROM «Винаходи в Україні»".

Користувачі мають можливість:

1. Ознайомитись з описами до патентів:

- у Спеціальній інформаційній системі Укрпатенту та у Спеціалізованій базі даних "Винаходи (корисні моделі) в Україні", які містять повні відомості про державну реєстрацію винаходів (корисних моделей) у структурованому вигляді та патентні документи у форматі PDF, доступ до яких надається на безоплатній основі на вебсайті Укрпатенту; 

- у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК), який входить до структури Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності Укрпатенту (бульвар Л. Українки, 26, м. Київ, 01133, тел.: (38 044) 494-06-90);

2. Придбати національний CD-ROM "Винаходи в Україні".

Зразок опису до патенту на винахід

Зразок опису до патенту на корисну модель

 

 

Модифіковано: листопад, 2020
 
Детальніше
Корисно знати

Інформаційне повідомлення про повноваження Укрпатенту в сфері авторського права

У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів щодо створення національного органу інтелектуальної власності», відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2020 р. № 1267-р «Про національний орган інтелектуальної власності», частини другої статті 4-1 Закону України «Про авторське право і суміжні права», до повноважень Укрпатенту, зокрема належить приймання і розгляд заявок на державну реєстрацію прав автора на твори науки, літератури і мистецтва, а також на реєстрацію договорів, що стосуються прав авторів на твори, здійснення їх реєстрації; видача свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір; здійснення публікацій в офіційному бюлетені з питань охорони авторського права і суміжних прав.

Відповідно до зазначених законів Укрпатент також здійснює інформаційну діяльність у сфері правової охорони інтелектуальної власності.

З метою своєчасного інформування заявників з питань державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, повідомляємо про створення на офіційному веб-сайті Укрпатенту розділу «Авторське право», який знаходиться у рубриці «Заявникам» у головному меню веб-сайту Укрпатенту. 

Розділ «Авторське право» містить, зокрема актуальну інформацію щодо бланків заяв для реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, інформацію про реквізити рахунків для оплати зборів і мита та їх розмір, а також довідкову інформацію з питань авторського права, та розміщений за посиланням: https://ukrpatent.org/uk/articles/copyright. 

 

Детальніше
Головна подія

09 листопада , 2020

Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення щодо сплати зборів за дублікати

Детальніше

 

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Жовтень 2019 Жовтень 2020

Винаходи

281
255

Корисні моделі

418
376

Промислові зразки

379
248

Торговельні марки

2980
2642

Усього надійшло

4058
3521
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

03

Грудня , 2020

На цей день подій не заплановано

Всі події