This version of the page http://te.20minut.ua/Nashe-mynule (31.41.220.92) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-11-19. The original page over time could change.
Наше минуле - новини про історичні пам'ятки - 20 хвилин Тернопіль

Наше минуле

photo_camera play_circle_filled "Закам'яніла дівчина з мітлою": які легенди приховує відомий пам'ятник Микулинецького цвинтаря

З віночком в руках, з віником та заглибиною на спині, де, ймовірно, колись були крила. Біля кам'яної труни схилилась така ж кам'яна постать дівчини. Так виглядає один із пам'ятників на Микулинецькому кладовищі.  Незвичайну скульптуру журналістам показав працівник кладовища. Він розказав і найпоширенішу легенду про нього. Але, як з'ясувалось, їх є кілька. 

На Тернопільщині збереглась унікальна скульптура вагітної Богородиці

У світі дивом вціліло всього кілька скульптур Діви Марії вагітної. Побaчити тепер їх можна тільки в португaльському Кaфедрaльному соборі містa Еворa, в Прaзі, Вільнюсі та нa Гусятинщині.

Незнані парки Тернополя

Два незнаних парки – на місці сучаних перинатального центру і третьої школи – були першими, відомими в історії Тернополя.

Якими рослинами прикрашали Тернопіль століття тому

Екзотичні рослини, батьківщинами яких є Нова Зеландія, Південна і Північна Америка висаджували у тернопільських парках ще у 1901 році. Саджанці замовляли у Теребовлі, Сяноку, а насіння – у Саксонії.

photo_camera Історія Тернополя у надгробках Микулинецького кладовища

Микулинецьке кладовище – головний історичний некрополь міста. Його заснували у 1840-му. Тепер це найстаріше кладовище, хоча до нього існували інші – біля церкви Успення (“на рогатці”), біля Середньої і Надставної церков.

Цей день в історії, 5 червня: Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Всесвітній день охорони довкілля є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.  

Як виглядав Тернопільський став у 50-60-тих роках

Декілька фото-спогадів про те, як виглядало Тернопільське озеро в 1965 році та останніми роками, поширив у своїй сторінці в соцмережах колекціонер старих світлин Тернополя Віктор Мадрі.

photo_camera Подивіться, яким був старий Тернопіль (фото)

Кілька світлин Тернополя 50-х років минулого століття опублікував на своїй сторінці в соцмережі тернополянин Віктор Мадрі

У 1970-х з Тернополя курсували літаки в усі напрямки

Вирізку з газети із розкладом руху літаків з Тернопільського летовища опублікували у соцмережі в групі "Бучацькі справи"

Молодий науковець – уродженець Тернопілля уклав і видав збірку фольклору з бабусиних розповідей

Свою нову книжку «Моя бабуся приповідала… Фольклор села Летяче» 9 вересня представив у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї кандидат історичних наук, уродженець села Летяче Заліщицького району Тернопільської області Віталій Гайсенюк. Презентації також відбудуться 10 вересня о 15.00 у  Заліщицькій центральній районній бібліотеці та 12 вересня о 14.00 у бібліотеці с. Летяче.

Свіжий випуск

№ 46 від 18 листопада 2020

Читати номер
Всі номери >
Стокові зображення від
Правила користування сайтом
Умови і правила надання платного доступу

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Тернополі та області. Сайт новин №1 у Тернополі за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Тернополя. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих або електронних засобах масової інформації можлива винятково у разі письмового дозволу правовласника.

keyboard_arrow_up