This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk/ (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-11-01. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
30.10.2020

Проведено вебінар з медіації на тему “Нові вимоги та правила під час медіації у сфері ІВ”

30 жовтня 2020 року відбувся вебінар з медіації “Webmediation: Нові вимоги та правила під час медіації у сфері ІВ”. Захід у онлайн-форматі провели  фахівці відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

Спікерами вебінару виступили: експерт з медіації відділу навчальних програм та забезпечення просвітницьких заходів відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту Вадим Лавренюк та к.ю.н., доцент кафедри конституційного права та галузевих дисциплін НУВГП, медіатор, адвокат Тетяна Водоп᾽ян.

Основними темами вебінару були:

  • проєкт Закону України «Про медіацію» та переваги медіації для держави, громадян, бізнесу та суспільства;
  • легалізація професії медіатора, правові засади та порядок проведення медіації в Україні;
  • законодавство Євросоюзу, Сінгапурська конвенція ООН та зміни до процесуального законодавства України (ЦПК, ГПК, КАСУ), статистика ВОІВ щодо медіації;
  • вирішення спорів в ІВ шляхом медіації, як має виглядати документальне оформлення процесу; 
  • послуги медіації, їх вартість, а також документальне підтвердження із збереженням конфіденційності.

Загалом до онлайн-заходу долучилися 50 учасників. Організатори висловлюють подяку онлайн-аудиторії та запрошують до участі у наступних заходах.

 

 

 

 

 

 

 

30.10.2020

Промислова власність у цифрах за 9 місяців 2020 року

Пропонуємо ознайомитись з основними результатами діяльності у сфері промислової власності, а також з показниками винахідницької активності національних заявників за 9 місяців 2020 року.

 

 

26.10.2020

Анонс онлайн заходів 26 – 30 жовтня

Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) анонсує онлайн заходи, які відбудуться у період з 26 по 30 жовтня 2020 року.

Вт 27 жовтня 2020, 15:00 «Я - бренд» або як заробити на особистості. Тема: Незіграні ролі знаменитостей або таємне життя, про яке вони не знають
Чт 29 жовтня 2020, 15:00 «Я - бренд» або як заробити на особистості. Тема: Скандали, інтриги, розслідування: кейси про захист власного бренду
Пт 30 жовтня 2020, 13:00 Webmediation: Нові вимоги та правила під час медіації у сфері ІВ

 

 

 

 

23.10.2020

29 жовтня - вебінар ВОІВ з Лісабонської системи

Всесвітня організація інтелектуальної власності запрошує долучитися до вебінару, присвяченого Лісабонській системі. Онлайн-захід буде проведений  29 жовтня 2020 року з 10:00 до 11:00 за київським часом. 

Вебінар проілюструє функціонування Лісабонської системи міжнародної реєстрації найменувань місць походження та географічних зазначень, приділивши особливу увагу основним нововведенням і перевагам, введеним Женевським актом Лісабонської угоди.

Презентацію проведе співробітник ВОІВ в Женеві з питань Лісабонського реєстру Маттео Граньяні. Після презентації учасники вебінару зможуть поставити запитання фахівцю з Женеви.

Реєстрація на захід
 

22.10.2020

ЄПВ як МПО для CNIPA: пілотний проєкт з 1 грудня

Як повідомляє Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), з 1 грудня 2020 року Європейське патентне відомство (ЄПВ) розпочне роботу у якості Міжнародного пошукового органу (МПО) та Органу міжнародної попередньої експертизи (ОМПЕ) для заявників з Китаю. Пілотний проект ЄПВ здійснює спільно з Національною адміністрацією інтелектуальної власності Китаю (CNIPA).

Деталі проєкту: пілот триватиме 2 роки; розрахований лише на міжнародні заявки, подані англійською мовою до відомства-одержувача CNIPA або Міжнародного бюро ВОІВ;  за перші 12 місяців буде прийнято 2500 заявок, за наступні 12 місяців - 3000.

FAQ проєкту на сайті ЄПВ 

Спільне комюніке ЄПВ та CNIPA 

 

 

 


 

20.10.2020

Надходження до ФГК у III кварталі 2020 року

Фонд патентної документації громадського користування (ФГК) протягом III кварталу 2020 року поповнився періодичними виданнями та патентною документацією, одержаною переважно у рамках міжнародного співробітництва.

19.10.2020

Повідомлення про виконання Укрпатентом функцій Національного органу інтелектуальної власності

14.10.2020 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» від 16.06.2020 № 703-IX (далі – Закон про НОІВ), яким визначено повноваження Національного органу інтелектуальної власності.

Кабінет Міністрів України розпорядженням від 13.10.2020 № 1267-р “Про Національний орган інтелектуальної власності” визначив, що державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) виконує функції Національного органу інтелектуальної власності.

З 15.10.2020 відповідно до Закону про НОІВ Укрпатент здійснює наступні повноваження:

  • приймання заявок, проведення їх експертизи, прийняття рішень щодо них (промислова власність);
  • приймання і розгляд заявок на державну реєстрацію прав автора на твори науки, літератури і мистецтва, а також на реєстрацію договорів, що стосуються прав авторів на твори, здійснення їх реєстрації;
  • здійснення державної реєстрації промислових зразків та видача свідоцтв;
  • здійснення державної реєстрації географічних зазначень;
  • здійснення державної реєстрації винаходів і корисних моделей, видача патентів на винаходи і корисні моделі;
  • здійснення державної реєстрації торговельних марок, видача свідоцтв на торговельні марки;
  • здійснення державної реєстрації компонувань, видача свідоцтв на компонування;
  • видача свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір;
  • визнання прав на промисловий зразок недійсними повністю або частково;
  • визнання недійсними прав на винаходи і корисні моделі;
  • опублікування офіційних відомостей про промислові зразки, торговельні марки, компонування, географічні зазначення, винаходи і корисні моделі у бюлетені;
  • ведення державних реєстрів;
  • надання витягів та виписок;
  • ведення Бази даних заявок на торговельні марки;
  • здійснення публікацій в офіційному бюлетені з питань охорони авторського права і суміжних прав;
  • здійснення підготовки, атестації та реєстрації представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених);
  • ведення Державного реєстру представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених);
  • інформування та надання роз’яснень щодо реалізації державної політики у сфері охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності;
  • здійснення функції "Національного відомства" та "Відомства", передбачених Гаазьким і Женевським актами до Гаазької угоди про міжнародну реєстрацію промислових зразків;
  • здійснення функції "Національного відомства", передбачені Мадридською угодою про міжнародну реєстрацію знаків та Протоколом до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків;
  • здійснення функції "відомства, що отримує", "Міжнародного пошукового органу" та "Органу міжнародної попередньої експертизи" відповідно до Договору про патентну кооперацію.

Також з 15.10.2020 колегіальними органами Укрпатенту є:

Апеляційна палата з розгляду заперечень проти рішень щодо набуття прав на об’єкти інтелектуальної власності, заяв про визнання прав на об’єкти інтелектуальної власності недійсними повністю або частково, заяв про визнання торговельної марки добре відомою в Україні;

Комісія щодо погодження питань про внесення позначення, що містить офіційну назву держави «Україна», до знака для товарів і послуг;

Атестаційна комісія з проведення атестації осіб, які висловили намір набути право на зайняття діяльністю представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного):

Апеляційна комісія з розгляду скарг кандидатів у представники у справах інтелектуальної власності (патентні повірені) на рішення атестаційної комісії та розгляд скарг на дії представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених).

У зв’язку з визначеними Законом про НОІВ повноваженнями прийом та розгляд документів щодо питань, віднесених до компетенції Укрпатенту здійснюється за адресою:

вул. Глазунова, 1, Kиїв-42, 01601.

Приймання документів стосовно об’єктів права промислової власності здійснюється:

  • засобами поштового зв’язку, 
  • через поштову скриньку безпосередньо за адресою Укрпатенту,
  • через системи подання електронних заявок СПЕЗ-1, СПЕЗ-2, систему електронної взаємодії закладу експертизи (СЕВ ЗЕС).

Приймання документів стосовно авторського права здійснюється:

  • засобами поштового зв’язку за адресою Укрпатенту вул. Глазунова, 1, Kиїв-42, 01601,
  • через поштову скриньку безпосередньо за адресою Укрпатенту.

Інформація про порядок приймання Укрпатентом інших документів розміщена у повідомленнях Укрпатенту від 19.03.2020 (https://ukrpatent.org/uk/news/main/ukrpatent-quarantine-19032020) та від 23.06.2020 (https://ukrpatent.org/uk/news/main/quarantine-2-08042020).

Інформація про сплату зборів за дії, пов’язанні з охороною прав інтелектуальної власності, а також сплату відповідного державного мита, розміщена за посиланням https://ukrpatent.org/uk/articles/rba.

Інформація про сплату адміністративних послуг в сфері авторського права розміщена за посиланням https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=a47b1543-9e12-4c6b-b398-f8279158ecfe&title=OplataAdministrativnikhPoslugVSferiAvtorskogoPrava 

Про початок роботи колегіальних органів Укрпатенту буде повідомлено додатково на сайті Укрпатенту.

 


 

19.10.2020

20-29 жовтня - серія онлайн-семінарів «Я - бренд»

З 20 по 29 жовтня 2020 року запрошуємо на серію онлайн-семінарів «Я - бренд або Як заробити на особистості”. Заходи проводяться відділенням розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент). 

Дати: 20, 22, 27, 29 жовтня 2020 року
Час: 15:00 - 16:00
Платформа: Zoom
 
Серія заходів присвячена питанням створення персонального бренду та правовим аспектам цього процесу, в рамках співпраці Національного навчального центру інтелектуальної власності ІР Academy та представників ринку послуг у сфері інтелектуальної власності для платформи Creative Academy (creative-academy.com.ua).

20.10 - Зображення, голос та ім’я: складові власного бренду.
22.10 - Зіркові контракти: історії розлучення брендів та знаменитостей. 
27.10 - Незіграні ролі знаменитостей або таємне життя, про яке вони не знають.
29.10 - Скандали, інтриги, розслідування: кейси про захист власного бренду.

Під час серії онлайн-семінарів мова буде йти про:

  • атрибути особистості – голос, ім’я та зображення, а також специфіку їх комерціалізації;
  • право на індивідуальність, право на власне зображення та право на ім’я;
  • особливості правової охорони «іміджевих» прав особистості в Україні та у деяких зарубіжних країнах;
  • особливості комерціалізації атрибутів особистості за життя та після смерті знаменитостей;
  • контракти знаменитостей з відомими брендами;
  • чи завжди відомі особи виправдовували сподівання щодо позитивного впливу на популяризацію бренда та які причини «гучних» розривів контрактів, про які розповідають у масмедіа;
  • ті самі «незіграні ролі» знаменитостей та про креативність маркетологів в Україні.

Також під час семінарів спільно з учасниками буде визначено критерії правомірності використання зображення знаменитостей та проаналізовано гучні скандали, що виникали між брендами та відомими особами, а також судову практику з їх вирішення.

Деталі за посиланням. 

 

 

Новини

30 жовтня 2020
Проведено вебінар з медіації на тему “Нові вимоги та правила під час медіації у сфері ІВ”
30 жовтня 2020
Промислова власність у цифрах за 9 місяців 2020 року
26 жовтня 2020
Анонс онлайн заходів 26 – 30 жовтня
23 жовтня 2020
29 жовтня - вебінар ВОІВ з Лісабонської системи
22 жовтня 2020
ЄПВ як МПО для CNIPA: пілотний проєкт з 1 грудня
Усі новини
Популярне на сайті

Уряд дав старт функціонуванню Національного органу інтелектуальної власності

13 жовтня 2020 року на засіданні Уряду з ініціативи Мінекономіки прийнято розпорядження “Про Національний орган інтелектуальної власності”.

Розпорядженням визначено, що функції Національного органу інтелектуальної власності виконуватиме Державне підприємство “Український інститут інтелектуальної власності”.

“Суспільство, ринок і міжнародна спільнота вже довгий час перебуває в очікуванні комплексної реформи сфери інтелектуальної власності. Схвалюючи це розпорядження, Уряд успішно завершує інституційну складову реформи сфери інтелектуальної власності, що тривала понад 4 роки”, - зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Прийняття розпорядження дозволить створити правові підстави для початку функціонування з 14 жовтня цього року Національного органу інтелектуальної власності, який слугуватиме єдиним вікном з видачі охоронних документів на об’єкти права інтелектуальної власності”.

НОІВ здійснюватиме, зокрема, такі функції:

  • приймання заявок на державну реєстрацію авторського права та договорів, які стосуються права автора на твір;
  • приймання заявок на реєстрацію об’єктів промислової власності та проведення їх експертизи (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки, географічні зазначення, компонування напівпровідникових виробів);
  • видача патентів, свідоцтв;
  • здійснення підготовки, атестації та реєстрації патентних повірених;
  • забезпечення діяльності колегіальних органів (Апеляційної палати, Комісії щодо погодження питань про внесення позначення, що містить офіційну назву держави “Україна” до торговельної марки, Атестаційної та Апеляційної комісій);
  • виконання функцій Міжнародного пошукового органу та Органу міжнародної попередньої експертизи відповідно до Угоди зі Всесвітньою організацією інтелектуальної власності.

Довідково:

Розпорядження розроблено Мінекономіки на виконання Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності” від 16.06.2020 № 703.

14.10.2020 набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» від 16.06.2020 № 703-IX, яким визначено повноваження Національного органу інтелектуальної власності (НОІВ).

14.10.2020 державне підприємство “Український інститут інтелектуальної власності” (Укрпатент) розпочинає виконувати функції НОІВ згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України “Про Національний орган інтелектуальної власності”.

Мінекономіки згідно з цим Законом продовжуватиме забезпечувати формування та реалізовувати державну політику у сфері інтелектуальної власності. При цьому, деякі функції (зокрема, видача патентів, свідоцтв) переходять від Мінекономіки до Укрпатенту.

Так, Укрпатент виконуватиме владні повноваження, делеговані йому як Національному органу інтелектуальної власності відповідно до Законів України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі”, “Про охорону прав на промислові зразки”, “Про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів”, “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”, “Про правову охорону географічних зазначень”, “Про авторське право і суміжні права”.

Джерело: Мінекономіки

 

https://www.youtube.com/watch?v=peKGVf7Qdp4

 

 

 

 


 

Детальніше
Корисно знати

Щодо публікації відомостей про заявки на торговельні марки

16 серпня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями» від 21 липня 2020 року № 815-ІХ. 

Зазначеним законом внесені зміни до Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (далі - Закон).

Відповідно до пункту 8 статті 10 Закону будь-яка особа протягом трьох місяців від дати публікації в Бюлетені відповідно до пункту 10 цієї статті відомостей про заявку або міжнародну реєстрацію торговельної марки чи територіальне поширення міжнародної реєстрації на Україну, здійснене після міжнародної реєстрації, може подати до закладу експертизи мотивоване заперечення проти заявки чи дії міжнародної реєстрації в Україні щодо невідповідності наведеного в них позначення умовам надання правової охорони, встановленим цим Законом.

Згідно з пунктом 10 статті 10 Закону у разі відповідності матеріалів заявки вимогам статті 8 цього Закону та сплаченого збору за подання заявки встановленим вимогам заявнику надсилається повідомлення про встановлену дату подання заявки та здійснюється публікація в Бюлетені визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері інтелектуальної власності, відомостей про заявку протягом п’яти робочих днів з дати надіслання такого повідомлення. 

Склад відомостей, що підлягають публікації, повинен включати таку інформацію (за наявності): 

  • номер заявки, 
  • дату подання заявки,
  • дату виставкового пріоритету,
  • номер попередньої заявки відповідно до Паризької конвенції, 
  • дату подання попередньої заявки відповідно до Паризької конвенції, 
  • двобуквений код держави - учасниці Паризької конвенції,
  • індекс (індекси) МКТП для реєстрації знаків та перелік товарів і послуг, 
  • індекс (індекси) Міжнародної класифікації зображальних елементів знака,
  • зображення знака, 
  • заявлені кольори (зазначення кольору чи поєднання кольорів, що охороняються),
  • заявника (ім’я або повне найменування та адресу заявника (заявників), 
  • представника (ім’я, повне найменування та реєстраційний номер представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) або іншої довіреної особи),
  • адресата (адресу для листування).

З метою реалізації пунктів 8 та 10 статті 10 Закону публікація відомостей про заявки на торговельні марки здійснюється за адресою https://sis.ukrpatent.org/uk/bulletin/.

За кодом «(441) Дата публікації відомостей про заявку» зазначено дату, від якої відліковуються три місяці для подання заперечення проти заявки.

Звертаємо Вашу увагу, що інтерактивна база даних «Заявки на знаки для товарів і послуг, прийняті до розгляду», розміщена за адресою https://base.uipv.org/searchBUL/search.php?dbname=apptmc, в якій розміщуються відомості про подані заявки на торговельні марки, не є публікацією відомостей про заявки для цілей пункту 8 статті 10 Закону.
 

Детальніше
Головна подія

17 вересня , 2020

Інформаційне повідомлення

Cтосовно публікації відомостей про міжнародні реєстрації торговельних марок з поширенням на територію України, що надійшли від Міжнародного бюро ВОІВ для проведення експертизи.

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Вересень 2019 Вересень 2020

Винаходи

202
279

Корисні моделі

333
457

Промислові зразки

131
144

Торговельні марки

2409
3006

Усього надійшло

3075
3886
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

01

Листопада , 2020

На цей день подій не заплановано

Всі події