This version of the page http://www.asviobank.ua/ovdp-688.html (212.82.218.140) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-09-12. The original page over time could change.
ОВДП купити 2019 рік ▷ ОВДП в банку для фізосіб, як купити облігації - АТ "АСВІО БАНК"
  0 800 30 30 50
УКР РУС ENG
 
 
Пропустити навігацію  
Інтернет-Банк
 
Пропустити навігацію  
 
 
  • Курси валют
  • Конвертер
    • АСВІО БАНК
      11.09.2020
    • НБУ



  • заплачу: грн


    отримаю: грн
 

ОВДП


 

* обов'язкові для заповлення поля

Облігації внутрішньої державної позики (далі – ОВДП) – це державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому ринку.
ОВДП підтверджують зобов'язання України щодо відшкодування пред'явникам цих облігацій їхньої номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

ОВДП:

  • це надійний та прибутковий інструмент;
  • цінний папір випущений Міністерством Фінансів України для покриття дефіциту державного бюджету;
  • гарантія держави на 100% випущених в обіг ОВДП;
  • ліквідний вторинний ринок (можливість достроково продати чи купити на вторинному ринку).

Номінали ОВДП:

  • випускаються в UAH, USD, EUR
  • номіналом: 1000 UAH, 1000 USD, 1000 EUR
  • на строк від 3 місяців до 5 років
  • дисконтні або процентні

Діючі ставки по ОВДП на первинному та вторинному фондових ринках постійно міняються, тому прохання уточняти у спеціаліста Банку.

Форма випуску ОВДП

Обіг ОВДП здійснюється винятково в бездокументарному вигляді. Вони обліковуються на рахунку в цінних паперах.

Що потрібно для придбання ОВДП:

1. Підписати брокерський договір з банком та надати Банку документи для ідентифікації
2. Відкрити рахунок в цінних паперах в депозитарній установі та надати довідку в Банк
3. Направити кошти в Банк для придбання ОВДП

Особливості оподаткування операцій фізичних осіб з ОВДП:

  • Процентний дохід за ОВДП не оподатковується податком на доходи фізичних осіб (п. 165.1.2 ПКУ)
  • Інвестиційний прибуток від операцій з ОВДП не оподатковується податком на доходи фізичних осіб (п. 165.1.52 ПКУ)
  • Процентний дохід та інвестиційний прибуток з ОВДП оподатковується тільки військовим збором за ставкою 1.5%
  • До інвестиційного доходу включаються процентні доходи у вигляді купона та інвестиційний прибуток (різниця між вартістю придбанням та сумою коштів отриманих від продажу/погашення ОВДП).

Для оформлення придбання Ви можете звернутись до:

Лозинської Наталії, 0 800 30 30 50, Natalija.lozinskaja@asviobank.ua
Худіяш Олени, 0 800 30 30 50, elena.khudijash@asviobank.ua

Для відкриття рахунку в цінних паперах Ви можете звернутись до:

Маціборської Марини, 0 800 30 30 50, marina.matsiborskaja@asviobank.ua
Лучіної Наталії, 0 800 30 30 50, natalja.luchina@asviobank.ua

Скачати презентацію:

ОВДП для юридичних осіб

ОВДП для фізичних осіб

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОВДП

АТ «АСВІО БАНК» радий повідомити про початок активної роботи з облігаціями внутрішньої державної позики (далі – ОВДП).

Як купити ОВДП, які їхні "плюси та мінуси", вигоди для фізичних осіб та суб’єктів господарської діяльності від вкладень в ОВДП?

ОВДП – це державні цінні папери, що розміщуються винятково на внутрішньому ринку. ОВДП підтверджують зобов'язання держави Україна щодо відшкодування пред'явникам цих облігацій їхньої номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій. Іншими словами, ОВДП –  це розміщення грошей, тільки не на депозит, а в державні цінні папери, під гарантії держави з гарантованою % ставкою, зафіксованою при розміщенні.

При цьому є деякі особливості щодо оподаткування доходів фізичних осіб (інвестиційного прибутку) – стягується тільки 1,5% військового збору. Для порівняння, при розміщенні коштів фізичною особою на депозит – стягується ПДФО у розмірі 18% та військовий збір у розмірі 1,5%.

Таким чином, ОВДП сьогодні – досить привабливий інструмент гри на фондовому ринку. Але перед тим, як вступати у будь-яку гру потрібно знати правила.

Як заробити на ОВДП?

Отже, ОВДП – це борговий цінний папір без документарної форми випуску, а цінний папір - це документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що засвідчує грошове або інше майнове право, визначає взаємовідносини емітента цінного папера (особи, яка видала цінний папір) і особи, що має права на цінний папір, та передбачає виконання зобов’язань за таким цінним папером, а також можливість передачі прав на цінний папір та прав за цінним папером іншим особам. Емітентом виступає Міністерство фінансів України.

При цьому ОВДП випускаються у трьох валютах – гривні, доларах США та євро. Погашення здійснюється у валюті номіналу, відповідно номінальна вартість однієї облігації - 1000 грн/доларів /євро. Види ОВДП – процентні (з виплатою доходу згідно з купоном протягом певного періоду часу) або дисконтні (купуються нижче номіналу, дохід закладений у номіналі).

Загалом, як інструмент інвестування ОВДП цікаві тим юридичним та фізичним особам, які можуть вкласти суму від 50 тис. грн. Слід зазначити, що мінімальна вартість біржового лота становить 15-20 тис. грн (залежно від правил конкретної біржі). При цьому варто враховувати супутні витрати на комісію за відкриття рахунку в цінних паперах, комісію брокера та інші супутні витрати, пов’язані з придбанням ОВДП. Нижче у таблиці наведено витрати при придбанні ОВДП юридичною або фізичною особою.

Хто може купити ОВДП?

Серед потенційних інвесторів – юридичних та фізичних осіб – досі поширена хибна думка, що цей інструмент є для них недоступним, а працювати з ним можуть тільки банки і професійні учасники фондового ринку.

Насправді ж – достатньо лише відкрити рахунок у цінних паперах, підписати договір на брокерське обслуговування з торговцем цінними паперами, вибрати бажані папери й купити їх. Прибутковість у гривні складає 9,5-10,0% річних, доларах США – 3,0%-3,5% річних, євро – 1,0% річних.

Власники ОВДП отримують також і певні права: володіти, розпоряджатися, отримувати дохід тощо. Право на розпорядження дає можливість здійснювати й інші операції з ОВДП, а не тільки чекати на погашення – це право продати у будь-який момент без втрати % з дохідністю на поточний момент часу, право зафіксувати курс долара США чи євро, купивши валютні ОВДП за гривню, або навпаки – вкластися в гривню зафіксувавши ставку наперед. Також це право розмістити/залучити кошти в РЕПО під ОВДП без продажу пакету ОВДП, що дає можливість отримання додаткового доходу. А з огляду на зміни у валютному законодавстві, з 07 лютого 2019 року ОВДП, випущені в іноземній валюті, можна придбати як у гривні, так і в іноземній валюті (але тільки через торговців – банки).

Особливості ОВДП

Існують також і певні "нюанси" вкладень в ОВДП. Оскільки вони є цінним папером, то згідно з п. 170.2.1 Податкового Кодексу України (далі - ПКУ), при проведенні операцій з інвестиційними активами і при здійсненні операцій з продажу/погашення таких активів потрібно подавати податкову декларацію, а саме Додаток Ф1.

Проте, якщо когось лякає самостійна подача податкової декларації, варто зазначити,  що зараз це можна зробити досить легко – через електронний кабінет на сайті   https://cabinet.sfs.gov.ua. 

Інтерфейс ресурсу досить простий та доступний, Вам потрібно зробити запит у системі на отримання інформації про стягнуті та сплачені за Вас податковими агентами доходи з фізичних осіб з форми №1-ДФ. Після їх отримання система автоматично завантажить дані в податкову декларацію.

Далі ці дані слід перевірити, підписати і через електронний кабінет відправити на ДПІ. Для того щоб підписати декларацію, а також зайти у систему, знадобиться електронно-цифровий ключ – і це також можна легко зробити через систему Приват24 (за наявності картки Приватбанку). Такий ключ можна згенерувати за 5-10 хв.    

З чого почати?

Отже, для багатьох вкладення в ОВДП – це нові фінансові можливості. Певним чином, це можна навіть порівняти з рішенням пересісти з громадського транспорту за кермо власного авто – коли ти починаєш брати відповідальність на себе, не перекладаючи її на водія. Спочатку страшно й моторошно, нічого не бачиш, окрім дороги попереду, але дуже швидко - починаєш бачити дзеркала заднього виду, спілкуватися, й згодом розумієш – ти здатен на більше, ніж сам думав!

Так само і вкладення в ОВДП – це не просто інвестиції в інший інструмент, а своєрідний виклик самому собі, початок відкриття чогось нового, а саме фондового та міжбанківського ринку, прогнозів формування бюджету України тощо. Так, це безумовно складніший інструмент, аніж звичайний депозит, який вимагає від нас проаналізувати всі "за та проти". Складніший і водночас прибутковіший.

Тож, якщо Ви зважилися спробувати себе в новій сфері інвестицій у ОВДП – будь ласка, звертайтеся за консультацією до спеціалістів АТ "АСВІО БАНК" з торгівлі цінними паперами та депозитарної діяльності Департаменту інвестиційного бізнесу:

- отримання інформації щодо придбання (торговець) – Лозинська Наталія, 0 800 30 30 50, natalija.lozinskaja@asviobank.ua

- відкриття рахунку в цінних паперах (депозитарна установа) – Маціборська Марина, 0 800 30 30 50, marina.matsiborskaja@asviobank.ua