This version of the page http://iec-expo.com.ua/pek-2018.html (185.68.16.177) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-08-14. The original page over time could change.
Міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє 2018»

Україна, 02002, Київ, Броварський проспект, 15
тел./факс: +38 (044) 201-11-61

  • Звіт
    • Формат форуму
    • Офіційна підтримка
    • Перелік учасників
    • Програма
    • Фотозвіт
    • Підсумки 2017

ЗВІТ
за результатами проведення
ХVІ Міжнародного форуму
Паливно‑енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє

Місце проведення: Міжнародний виставковий центр,
Україна, м. Київ, Броварський проспект, 15

6 ‑ 8 листопада у найбільшому виставковому комплексі України відбулась основна щорічна подія ‑ ХVІ Міжнародний форум «Паливно‑енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє».

Організатори:
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України
Міжнародний виставковий центр

Паливно‑енергетичний комплекс завжди був і залишається найважливішою складовою національної безпеки та економічного зростання держави. Від розвитку галузей ПЕК значною мірою залежать динаміка, масштаби і техніко‑економічні показники суспільного виробництва, насамперед, промисловості. Саме тому щорічне проведення Міжнародного форуму «Паливно‑енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» стало для професійної спільноти найбільш значущою подією, яка одночасно під єдиним дахом об'єднує усіх учасників енергетичного, гірничодобувного, нафтогазового, машинобудівного ринків та суміжних з ними галузей.

Міжнародний форум «Паливно‑енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» розпочав свою історію під час проведення в Києві Виконавчої асамблеї Всесвітньої енергетичної ради у 2003 році. Захід щорічно проводиться відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України.

Вже шістнадцять років поспіль Форум є головним місцем зустрічі представників профільних державних установ, світових та вітчизняних лідерів машинобудування, керівників та фахівців підприємств різних галузей промисловості, інвесторів, експертів, науковців, спеціалістів проектно‑конструкторських, будівельних, монтажних та сервісних організацій тощо.

Високий рівень професійної компетентності учасників цьогорічного Форуму дозволив розглядати питання державної ваги та вносити фахові пропозиції щодо модернізації об'єктів ПЕК, підвищення ефективності виробництва та споживання енергії, збільшення видобутку власних енергоносіїв та диверсифікації джерел і шляхів постачання енергоресурсів, інтеграції вітчизняної енергетики в єдиний європейський простір.

Формат Форуму:
Цьогорічний Форум проходив у форматі наступних заходів:
- Галузева експозиція підприємств ПЕК України
- XVІ Міжнародна спеціалізована виставка «Енергетика в промисловості ‑ 2018»
- ІІІ Міжнародна спеціалізована виставка «НАФТОГАЗЕКСПО ‑ 2018»
- ІІІ Міжнародна спеціалізована виставка гірничодобувної промисловості «MINING INDUSTRY EXPO ‑ 2018»
- Ділова програма

Одночасно відбулась Міжнародна спеціалізована виставка «ELECTRO INSTALL‑2018».

У церемонії урочистого відкриття Форуму та виставок, яка відбулася 6 листопада, взяли участь:
- Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юлія Підкоморна;
- Державний секретар Міністерства енергетики та вугільної промисловості Максим Немчинов;
- Президент Асоціації «СІГРЕ‑Україна» Олександр Светелік;
- Голова Громадської ради при Міненерговугілля України Семен Поташник;
- Генеральний директор ТОВ «Міжнародний виставковий центр» Анатолій Ткаченко
та інші почесні гості.

Заступник Міністра Юлія Підкоморна, вітаючи учасників та гостей, підкреслила значущість заходу для всього паливно‑енергетичного комплексу: «Форум дає можливість поєднати всі здобутки та досягнення в єдину стратегію успіху нашої держави». При цьому зазначила, що Міністерство шляхом організації такого заходу виконує об'єднавчу роль найкращих практик, здобутків та сприяє розвитку галузі через діалог і взаємодію держави та підприємств ПЕК.

У своїй промові державний секретар Максим Немчинов наголосив про важливість зустрічей з метою обговорення напрямків розвитку енергетики з огляду на дефіцит комунікацій між підприємствами енергетичної сфери та повідомив про намір також взяти участь у заходах Форуму.

Також Юлія Підкоморна та Максим Немчинов відзначили ініціативу студентської молоді ‑ учасників енерго‑квесту «Місто енергії» та побажали отримати нові знання та надихнутися для подальшого вивчення технічних наук. 6 листопада 2018 року в рамках XVI Міжнародного форуму «Паливно‑енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» студенти провідних закладів вищої освіти міста Києва та молоді фахівці енергетичних установ і організацій взяли участь в енерго‑квесті. Змагання були організовані ГО «Молодіжна енергетична спільнота» та ГО «Українське Ядерне Товариство» за підтримки Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і в партнерстві з НАЕК «Енергоатом», ВП «Аварійно‑технічний центр» НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», E.NEXT Україна і Сіменс Україна.

З нагоди відкриття Форуму та виставок почесні гості урочисто перерізали символічну стрічку й ознайомилися з експозицією, яка зосередила на єдиному майданчику виробничий, науковий та інвестиційний потенціал компаній паливно‑енергетичного комплексу, підприємств енергетичного машинобудування, електротехнічної промисловості, приладобудування, промислової електроніки та автоматизації, нафтогазової та гірничої галузей машинобудування.

Участь у виставках взяли 268 підприємств, серед яких ‑ 68 іноземних компаній, із 17 країн світу. За дні роботи заходів було зареєстровано більше ніж 7000 відвідувачів з України та 39 країн світу. За результатами анкетування, 98% учасників розглядають можливість участі у виставках наступного року.

ГАЛУЗЕВА ЕКСПОЗИЦІЯ «ПЕК УКРАЇНИ»
представила здобутки та стратегічні перспективи розвитку компаній паливно‑енергетичного комплексу. У виставці приймали участь енергетичні компанії, які працюють у сегментах генерації і передачі електроенергії, а також видобутку, переробки та постачання енергоресурсів: ДП НЕК «Укренерго», ПрАТ «Укргідроенерго», ДП НАЕК «Енергоатом» з відокремленими підрозділами (Рівненська АЕС, Хмельницька АЕС, Южно‑Українська АЕС, Запорізька АЕС, Атоменергомаш), ДК «Ядерне паливо», ДП «Східний гірничо‑збагачувальний комбінат», АТ «Укргазвидобування», ПАТ «Донбасенерго», також був представлений стенд «Вугілля України».

ВИСТАВКИ «ЕНЕРГЕТИКА В ПРОМИСЛОВОСТІ ‑ 2018» ТА «ELECTRO INSTALL‑2018»
представляли велике різноманіття сучасного електротехнічного обладнання високої, середньої та низької напруги, прогресивні технології, комплексні рішення для електроенергетики, різних галузей промисловості, інших сфер господарчої та побутової діяльності.

Виставки підтвердили свою актуальність і довели, що здобутки компаній‑учасниць є вкрай важливими для більшості підприємств України, які в жорстких умовах підвищення цін на енергоносії особливо гостро відчувають потребу у заміні парку застарілого енергетичного та електротехнічного обладнання, підвищенні ступеню автоматизації і впровадженні прогресивних технологій керування та контролю.

Участь у виставках взяли провідні вітчизняні та іноземні виробники новітніх технологій та ефективного електротехнічного й енергетичного устаткування для виробництва, перетворення, передачі, розподілення та споживання електроенергії.

Серед учасників:
- всесвітньовідомі зарубіжні підприємства:
AAF (Франція), EUROPOLES KROMISS Sp. z o.o., POWERUC Sp. z o.o., RADPOL S. A., SEFAKO S.A. Fabryka Kotłów (Польща), ELECTRONSYSTEM MD (Італія), Jiangsu Sfere Electric Co., Ltd. (Китай), SORTUS UAB (Литва), TEDOM a.s. (Чехія), Брестсельмаш (Білорусь), Узэлектроаппарат‑Электрощит (Узбекистан);
- українські представництва світових брендів:
E.NEXT Україна, ЕМКА Україна, IEK Україна, Schneider Electric Ukraine, Віка Прилад, Ітон Електрик, Копос Електро, ЛАПП Україна, Легранд Україна, СІКАМ Україна, Сіменс Україна, Фенікс Контакт, Чинт Електрикс Україна та ін.
- провідні вітчизняні компанії:
Азовкабель, АЛАЙ, ОСП Корпорація ВАТРА, Вертикаль, Віаком, Електросистеми України, Запоріжтрансформатор, Запорізький кабельний завод, НВКГ Зоря‑Машпроект, КЕАЗ ГРУП, Котлотурбопром, ЗНА Лідер Електрик, Мотор Січ, АТ Сумський завод Насосенергомаш, Одескабель, НВП Радій, РЗА СИСТЕМЗ, Фірма Релеекспорт, Славенергопром, TPBS (ТММ‑Енергобуд Менеджмент), SCaT ТМ Українські системи кабельних трас, ін.

ВИСТАВКА «НАФТОГАЗЕКСПО ‑ 2018»
продемонструвала обладнання, технології та послуги для розвідки, буріння, експлуатації нафтових і газових свердловин, фонтанну запірно‑регулюючу арматуру і обладнання для промислових трубопровідних систем, компресорні станції, газоперекачувальні і газотурбінні установки, унікальні види хімічної апаратури, насосне, теплообмінне обладнання продукти нафтохімії та багато іншої продукції.

Серед учасників ‑ відомі іноземні та вітчизняні компанії: ABO Valve s.r.o. (Чехія), DENIMEX (США), Compass Directional Guidance (США), Drilling Tools International (США), Beiken International Engineering Co. (Китай), Bentec GmbH Drilling & Oilfield Systems (Німеччина), Kanex Krohne Anlagen Export GmbH (Німеччина), Vallorec Deutschland GmbH (Німеччина), ФИДМАШ (Білорусь), Завод обважнених бурильних і ведучих труб, НТП Бурова Техніка, ДАЛГАКИРАН КОМПРЕСОР УКРАЇНА, НВП СЗХНО, Компрессорс Інтернешнл, Концерн СоюзЕнерго, Конотопський арматурний завод, Манометр‑Харків, СП Радміртех та багато інших.

ВИСТАВКА «MINING INDUSTRY EXPO ‑ 2018»
презентувала сучасне гірничошахтне та збагачувальне обладнання, буровий інструмент, гідравлічне устаткування, конвеєрні системи, електротехнічне, насосне та компресорне обладнання, КВПіА, засоби та системи автоматизації та зв'язку гірничих підприємств.

Серед іноземних учасників виставки:
- чеські виробники гірничого обладнання: BONAP‑ICCZ s.r.o., DUVAS ‑ UNI, s.r.o., ENELEX, spol. s r.o., Hansen ‑ Electric spol. s r.o., Inco Engineering, s.r.o., Řetězárna a.s., T Machinery a.s., TDS ZAMPRA spol. s r.o., Transroll ‑ CZ a.s., ZAM‑SERVIS s.r.o., ŽDB Drátovna, a.s.
- підприємства з Німеччини: Engineering Dobersek GmbH, Globex Group GmbH, JDT J. D. Theile GmbH & Co. KG, Schneider Mining Technology, а також EHS sp. z o.o., WF PZL Z.D. sp. z o.o. (Польща), Europarts (Греція), Luoyang Golden Egret Geotools Co. Ltd., Shijiazhuang Viture Import & Export Trading Co. Ltd., Xiangtan Huaxing Material Co. Ltd. (Китай), Солигорский институт проблем ресурсосбережения с опытным производством (Білорусь) та інші компанії.

Серед вітчизняних учасників ‑ виробники та постачальники обладнання для видобутку та переробки корисних копалин: Ана‑Темс, Валса ГТВ, Вістек, Дніпропетровський агрегатний завод, Донбасвугілля НВП, Елміз, Імпульс ШКЗ, Ковельсільмаш, Модекс‑привід НВО, МХМ Україна, РБС Белтс, Рокада, Техпоставка, Цеппелін Україна та інші компанії.

Для учасників та гостей заходів була організована фотовиставка «Паливно‑енергетичний комплекс України: миттєвості, що стали історією» та представлена пересувна виставка Музею енергетики Міненерговугілля.

В інших павільйонах МВЦ 6 ‑ 8 листопада проходили виставки, присвячені питанням впровадження альтернативних джерел енергії та видів палива, екологічних заходів у промисловості, енергозберігаючих технологій у будівництві, житлово‑комунальному господарстві, системах водопостачання та водовідведення. Одночасне проведення комплексу виставок суміжних галузей суттєво розширило горизонти промислового огляду продукції та призвело до значного збільшення кількості відвідувачів ‑ більш ніж 14 000 фахівців. Серед них, переважно, керівники та висококваліфіковані спеціалісти підприємств, які мали на меті не тільки ознайомитись з експозиціями, але й знайти конкретні технології та обладнання для свого виробництва, провести попередні переговори щодо закупівлі продукції.

ДІЛОВА ПРОГРАМА
охоплювала широкий спектр галузевих питань паливно‑енергетичного комплексу. Конференції, семінари, круглі столи зосередили увагу фахівців на реформуванні структури ПЕК, підвищенні рівня енергетичної безпеки, залученні інвестицій, забезпеченні ефективного функціонування енергосистеми, модернізації та технічному переозброєнні галузі. Ділові заходи були організовані та проведені профільними Директоратами, департаментами та управліннями Міненерговугілля, громадськими організаціями, компаніями‑учасницями виставок.

У заходах приймали участь керівництво Міненерговугілля, науковці, державні та громадські діячі, іноземні та вітчизняні експерти, керівники національних та приватних компаній, лідери підприємств‑виробників енергетичного, електротехнічного нафтогазового та гірничого обладнання, представники міжнародних інвестиційних і фінансових структур.

Електроенергетика
- Круглий стіл: «Водогосподарсько‑енергетичний комплекс та шляхи подальшого розвитку гідроенергетики в Україні».
- Круглий стіл: «Передумови впровадження Smаrt grіd в Україні».
- День атомної енергетики.
- Науково‑практична конференція «Стандартизація, оцінка відповідності та ринковий нагляд в електротехніці. Проблеми системи державних закупівель та їх вирішення. Євроінтеграційні зрушення».
- V Всеукраїнський семінар інженерів‑енергетиків «Формування технологічного базису модернізації розподільчих електричних мереж на основі концепції Smart Grid».
- Дискусійна панель: «Інформаційні технології та кібербезпека в галузі ПЕК».

Нафтогазовий комплекс
- IІІ Київська конференція з сучасних методів буріння і збільшення видобутку нафти і газу «Буріння. Інтенсифікація. Екологія та охорона праці».
- Круглі столи:
«Розвиток нафтогазовидобувної галузі України»;
«Надання спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами на прозорій основі»;
«Нові інструменти відкриття інформації в енергетичному секторі України»;
«Розвиток інновацій у сфері видобування вуглеводнів»;
«Інновації приладового обліку природного газу та метрологія».

Гірничорудна та вугільна промисловість
- Науково‑технічна конференція: «Основні напрямки реформування вугільної промисловості України».
- Панельна дискусія: «Технологія оптимізації якості вугільної продукції шляхом змішування вугілля у процесі транспортування за допомогою стрічкових конвеєрів».
- Екологічна сесія: «Екологічна модернізація та екологічна свідомість на прикладі Німеччини. Складнощі та перспективи переробки ЗШМ в Україні».

Безпека об'єктів ПЕК
Круглий стіл: «Реформування системи управління охороною праці з урахуванням міжнародного досвіду».

СТАТИСТИЧНІ ПОКАЗНИКИ